Doel:€250.00
Donaties:€55.00

Per saldo:€-195.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Falkenheim door Overet
Vandaag om 20:26:43
Sehr-am-Üzant II door Pnarfk
Vandaag om 20:21:09
Bezetmelders vraag door Frank 123
Vandaag om 20:20:31
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Ronald Halma
Vandaag om 20:20:22
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 20:11:38
Een nieuw begin in 0 door Pauldg
Vandaag om 20:08:36
Decoder overleden na ruim 3 maanden stilstand? door ronald1956
Vandaag om 20:03:58
Houtlijm die niet watervast is, nog te koop? door Martin Welberg
Vandaag om 20:03:47
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door Bartje81
Vandaag om 20:01:31
Station Apeldoorn draad door MathieuN
Vandaag om 19:45:38
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 19:45:11
NS 6100 van GM&S door Ivo tB
Vandaag om 19:30:08
Kleinbottwar in spoor 1 door becasse
Vandaag om 19:21:27
Lampjes in serieschakeling door Klaas Zondervan
Vandaag om 19:17:18
NS 1200 in bruin - welke bies/biezen door VAM65
Vandaag om 19:06:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Railhopper
Vandaag om 18:59:35
N spoor door willem 8
Vandaag om 18:41:46
Buitenlust door Huib
Vandaag om 18:41:28
Foto's gezocht van personeelverblijfswagen door timtrein
Vandaag om 18:16:44
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door Hendrik Jan
Vandaag om 18:13:57
Interieur voor Liliput smalspoorbuffetrijtuig door VFR
Vandaag om 17:48:38
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
Vandaag om 17:39:37
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door daempfer
Vandaag om 17:35:38
Postwagen/Dg HSM P445 / NS 2001 in messing. Schaal 0. door FritsT
Vandaag om 17:33:48
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door AntonM
Vandaag om 17:19:45
Projekt 083-338 door Falkenberg
Vandaag om 17:02:29
Old England door Wim Vink
Vandaag om 16:57:55
roco donderbus rijtuig te openen? door rjr
Vandaag om 16:24:05
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Erik Baas
Vandaag om 15:57:50
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door tijgernootje
Vandaag om 15:48:58
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 40967 keer)

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #60 Gepost op: 10 september 2012, 12:47:08 »
Hoi Karst,

"Verschijnsel" is grotendeels verdwenen.  :)
Alleen vlak onder de TL-balk wil de servo nog wel eens een beetje ''hikken'', maar daar heb ik onder de treintafel geen last van.
Prima oplossing zo. (y)

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 230
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #61 Gepost op: 14 september 2012, 08:15:05 »
Hallo Allemaal.

Ben benieuwd of het al lukt met de besturing voor de SERVO,S.

Groeten Ernst.

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3904
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #62 Gepost op: 14 september 2012, 10:27:58 »
Zo,n TLbuis heeft een grote smoorspoel die stoorspanningen opwekt. Vandaar dat hikken.
Andre ;)

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #63 Gepost op: 14 september 2012, 11:38:21 »
Hoi,

Was mij reeds heel lang bekend dat er een smoorspoel in zit. Heb in mijn diensttijd (1970/1971) een cursus 'Elektrotechniek' gevolgd. Daarin werd dat ding al behandeld.  :)

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19691
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #64 Gepost op: 14 september 2012, 12:54:11 »
Ik denk niet dat die smoorspoel de boosdoender is. Een TL buis gaat 100 keer per seconde aan en uit. Daarbij gaat de stroom steeds tamelijk abrupt naar maximum en dan weer naar nul. En het zijn waarschijnlijk die scherpe stroomflanken die uitstralen naar buiten en je servopulsgever in de war brengen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Robert E

  • Offline Offline
  • Berichten: 861
    • Robert’s Modelspoor Pagina
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #65 Gepost op: 14 september 2012, 12:59:11 »
Citaat
Als het stuursignaal wegvalt, dan zal de servo vast blijven staan. Als de servo terug stuurpulsen krijgt met dezelfde pulsduur, dan zal deze ook blijven staan.  Dit is wel in theorie …

Mooi, heb hier wat Tiny45 controllertjes met tweetal servo's en die bleven brommen, maar die zijn nu uitgebromd :)
Stuursignaal hoog maken als ze in positie zijn en dan is ie stil, goed genoeg voor aansturen van mijn wissels en de 2 euro servo's van EBay...

Robert
MDRRC-II (Lite) goedkope DIY centrale voor DCC en MM.
Heb je een vraag, stuur me dan een mail via mijn site ipv persoonlijk bericht...

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #66 Gepost op: 14 september 2012, 13:33:17 »
Hallo Allemaal.

Ben benieuwd of het al lukt met de besturing voor de SERVO,S.

Groeten Ernst.

@Ernst,
Het is nu met die Conrad servo-tester helemaal okidoki. Had met dat ding nog geen ervaring. Lag al meer dan een jaar in de la, maar had hem nog niet gebruikt.
Mijn eigen NE555 servo-besturing (uitgebreide versie van de schakeling in antwoord 29) werkt al jaren naar tevredenheid.

@Klaas,
Dat het met de snelle stijg- en afvaltijd van de schakelflanken te maken had, daar had ik al een vermoeden van.
Door die snelle flanken zend de TL-buis zelf laagfrequent RF-straling uit. De smoorspoel zendt veel minder RF-straling uit, omdat die door het (ge-aarde) metalen omhulsel van de TL-balk redelijk goed afgeschermd is.

mvg, Fred.
« Laatst bewerkt op: 14 september 2012, 13:48:43 door Fred Eikelboom. Reden: Tekst toegevoegd. »
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

willem22

  • Offline Offline
  • Berichten: 1549
    • willem22
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #67 Gepost op: 14 september 2012, 13:44:06 »
De meeste TL armaturen zijn inductief en kunnen storingen geven ,het armatuur aan aarde geeft soms een oplossing.
Bij Capacitieve TL armaturen zal je minder last hebben maar zijn slecht verkrijgbaar.
Bij een capacitief TL armatuur is een condensator geplaatst om de sinus /cosinus van het spanning net te corrigeren.
Misschien niet de juiste formulering maar dit ooit in 1960 op school geleerd.

wil.

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #68 Gepost op: 14 september 2012, 13:52:43 »
Hoi Wil,

Prima geformuleerd, want ik begrijp het.  :)
Had inmiddels al een proefje genomen met een 'capacitieve' TL-balk en dan is de stoor-invloed op de servo-schakeling aanmerkelijk lager.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Mijn foto's op Clickasnap
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #69 Gepost op: 25 september 2012, 16:00:22 »
Hallo Allemaal,

Om nog even terug te komen op dat servo-printje.
Heb afgelopen weekend nog even wat zitten knutselen en heb het volgende voor elkaar gekregen.

Eerder had ik al een proefje gedaan met dit schema

Dit werkte wel aardig maar hier kan de snelheid nog niet ingesteld worden.

Dus het schema'tje een beetje uitgebreid.

Nu kan de oplaad- en ontlaadtijd van de elco apart worden ingesteld.
De servo doet er nu max 10 sec over om een uitslag van 180 gr te maken, dus hij loopt lekker langzaam.
Tevens is er ook een spanningsregelaar geplaatst. Dus er kan nu een voeding van bv 12v dc gebruikt worden.

Zo ziet het bouwwerk eruit op een stukje strokenprint.


En zo is ie aangesloten.


Het is me wel opgevallen dat niet alle servo's hetzelfde reageren.
Ik heb 3 verschillende servo's bij elkaar gescharreld en ze werken alle 3 iets anders. Maar ze werken wel (y) (y).

Groeten,

André
« Laatst bewerkt op: 25 september 2012, 17:20:22 door Andre64 »

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1603
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #70 Gepost op: 25 september 2012, 16:10:38 »
In je schema, of met name de lijst bij je schema zit een kleine fout. C4 is 2 keer genoemd, en C5 niet.

Nu zal de laatste C4 wel C5 moeten zijn, maar voor de volledigheid maar even melden :).

Roelco

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 230
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #71 Gepost op: 25 september 2012, 17:01:58 »
Hallo Andre.

Dat is zo als ik zie een mooie oplossing.
Ik stuur je vanavond nog een berichje.

groeten Ernst.

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Mijn foto's op Clickasnap
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #72 Gepost op: 25 september 2012, 17:24:21 »
Hallo Roelco,

Goed gezien (y), ik heb het schema aangepast..
Er sluipt bij mij altijd wel ergens een vautje in :)

Bedankt,

André

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #73 Gepost op: 25 september 2012, 17:30:16 »
Dat is mooi!

Was door een cronisch tekort aan tijd nog niet aan bouwen toegekomen.
Maar deze week even langs Fakkert, voor de onderdelen.
Dank je voor het delen van je schema Andre (y)

groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #74 Gepost op: 27 september 2012, 12:37:07 »
Hallo,

Ik wil niet zeuren maar het onderdelenlijstje klopt niet?
Op de foto van de print ontdek ik 2 diodes, in de lijst worden ze niet genoemd? is 1n4001 voldoende?

Groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...