Doel:€250.00
Donaties:€177.50

Per saldo:€-72.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-06-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Maarten65
26 juli 2021, 23:13:46
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
26 juli 2021, 23:10:52
BMB 00-modulebaan, Beveiliging door Edsko Hekman
26 juli 2021, 23:09:46
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Biesje
26 juli 2021, 23:01:14
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door Marcel112
26 juli 2021, 22:59:48
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door raymond erdtsieck
26 juli 2021, 22:58:47
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Biesje
26 juli 2021, 22:14:46
Baan in Los Angeles door AndrevdG
26 juli 2021, 22:03:10
Wat is de vereiste minimum boogstraal bij spoorwegen oor 160km/h ? door Peter Kleton
26 juli 2021, 21:29:45
H0-modellen BR 42 van Liliput en MäTrix vergeleken door wob
26 juli 2021, 21:19:56
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
26 juli 2021, 20:48:47
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door NS 1100
26 juli 2021, 20:15:04
Tams FD/ledfunctiedecoder programmeren. door Weerd
26 juli 2021, 20:12:01
Welke CV is uitrijtijd van nieuwe roco sik? door spock
26 juli 2021, 19:53:10
Compacte wisselstraat voor meer rijlengte door VvKan
26 juli 2021, 19:24:07
Dg spoor 0 door JaJo
26 juli 2021, 18:40:56
Harzwald Hafen Bahn door Aford
26 juli 2021, 18:22:27
Raadplaatje door Benelux795
26 juli 2021, 18:22:12
Industrieel smalspoor inspiratiedraadje door Scratchbuilt
26 juli 2021, 17:34:39
Nederdam, H0 1970 - 1990 door Pascal77
26 juli 2021, 17:25:46
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
26 juli 2021, 17:14:07
Gezocht: STL-file, voor een stootblok in N door Catweazle
26 juli 2021, 16:41:36
Nederlandse baan in voorbereiding genaamd Anninkshoeve door 1200blauw
26 juli 2021, 16:02:21
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Mitchell
26 juli 2021, 13:24:50
Kortsluiting wissel en vaste kruising door VvKan
26 juli 2021, 13:23:48
Fleischmann BR 89 008 met Fleischmann decoder rijdt slecht (niet) door VvKan
26 juli 2021, 11:55:37
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
26 juli 2021, 11:52:28
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
26 juli 2021, 11:42:41
25 jaar geleden door lrrw
26 juli 2021, 10:12:35
Rheinburg, TP V/VI door Dennis.
26 juli 2021, 07:07:38
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 43372 keer)

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 235
    • Spoor 1 MBSNederland.
Servo's handmatig schakelen.
« Gepost op: 20 augustus 2012, 11:03:02 »
Hallo Allemaal.

Is er iets te koop dat kant en klaar is om Servo,s handmatig te kunnen schakelen.
En dat het ook eenvoudig is om aan te sluiten.
Mochten er ideeën zijn.
Dan hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet Ernst.
« Laatst bewerkt op: 30 augustus 2012, 18:52:31 door Bert van Gelder. Reden: Titel aangepast »

Beached

  • Offline Offline
  • Berichten: 1075
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #1 Gepost op: 20 augustus 2012, 11:20:13 »
Er is deze in Amerika:
http://www.tamvalleydepot.com/products/octopusservodriver.html
Ik heb er (nog) geen ervaring mee, maar het schijnt wel goed te wezen.

mvg,
Rick

L30n

  • Offline Offline
  • Berichten: 22
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #2 Gepost op: 20 augustus 2012, 12:39:23 »

JAB van Ree

  • Offline Offline
  • Berichten: 3801
    • Stichting Historisch Dieselmaterieel
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #3 Gepost op: 20 augustus 2012, 14:53:25 »
Paco heeft een mooie zelfbouw decoder : en digitaal en handmatig aan te sturen, met veel leuke extra opties. Bouwkosten zijn 10-15 euro per stuk : http://usuaris.tinet.cat/fmco/dccacc_en.html#servopoint
1:1 Locomotor, Plan C/E/L/U/W en 2200 prutser, G1206 bestuurder
1:87 verzamelaar NS periode 1968-heden

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 251
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #4 Gepost op: 20 augustus 2012, 15:17:38 »
Hallo Ernst,

Esu heeft een mooie en simpele oplossing voor hetgeen jij wilt.
Dit is de 51802 Switch Pilot Servo. Hier kunnen 4 servo's mee bediend worden en kost ongeveer 25,00 Euro.


Deze is in eerste instantie bedoeld voor digitaal bedrijf maar heeft nog een handig extraatje.
Elke servo kan handmatig worden aangestuurd dmv schakelaartjes en kan helemaal stand alone werken (zonder digitaal gedoe).
De uitslag kan per servo apart worden ingesteld.


Een andere optie is een servotester van Conrad. ( 234915-89 ).


Deze kost 4,99 Euro en kan 1 servo aansturen.
Hij moet wel nog wel in elkaar worden gesoldeerd.
Het potmetertje vervangen door een wisselschakelaartje met 2 weerstandjes en voila, de servo kan links- en rechtsom worden geschakeld. (in theorie dan, ik ga het vanavond nog even testen. Ik heb hier nog zo'n servotester liggen).
De uitslag van de servo hangt af van de waarde van de weerstandjes.

Misschien heb je hier iets aan?

Mvg,
André

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 235
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #5 Gepost op: 20 augustus 2012, 16:14:00 »
Hallo Allemaal.

Eerst dank voor de info.
Zal even toelichten de reden met de Schakelaar is.
Ik doe dit omdat mijn baan inmiddels ruim 20 meterlang is.
En is opgebouwd in de vorm van modulen.
Deze baan is ook een paar keer per jaar te zien op beurzen.
Veel dingen worden met de hand geschakeld.
En dat heeft een reden.
Ik wil zelf niet al teveel kabels onder de baan.
Hoe minder kabels hoe minder storing.
En als er dan storing is dan is dit ook zeer snel te verhelpen.
En ik ben nou niet bepaalt een kenner van elektriciteit.
Van daar de eenvoud van deze.

Hallo Andre.

De 2 oplossing die je aangeeft spreekt me wel aan.
Heb standaard 2 leidingen voor licht onder de baan.
Deze is gelijkspanning voor verlichting.
Maar ik heb ook 2 leidingen voor wisselspanning.
Deze dienen voor de wissel aandrijvingen.
De laatste wil ik ook voor de aansturing van de servo gebruiken.
Ik hoor het wel.

Met vriendelijke groet Ernst.

Rubedino

  • Gast
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #6 Gepost op: 20 augustus 2012, 16:30:21 »
Ernst

Ik heb je toch de Rosoft laten zien! 16.50 euro en plop je hebt wat je wilt. Geen vier dingen bij elkaar maar gewoon los. Per stuk dus.

Mvg

Kees-Jan

NB het filmpe staat ergens tussen mijn foto's en op het Spur Eins Forum!

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 235
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #7 Gepost op: 20 augustus 2012, 18:30:11 »
Hallo Kees Jan.

Dat ben ik nog niet vergeten.
Maar om dat het om meerder gaat.
Willen we het als het gaat ook prijs vriendelijker doen.
Ik hoor het wel.

Met vriendelijke groet Ernst.


Robert E

  • Offline Offline
  • Berichten: 884
    • Robert’s Modelspoor Pagina
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #8 Gepost op: 20 augustus 2012, 18:47:23 »
Als je klein beetje kunt solderen

http://modeltreinbaan.nl/?p=1897

Dan zit je aan 2 euro per aansturing....

Eigenlijk die van André (servotester van Conrad.) maar dan zelf maken ipv kopen...

Robert
MDRRC-II (Lite) goedkope DIY centrale voor DCC en MM.
Heb je een vraag, stuur me dan een mail via mijn site ipv persoonlijk bericht...

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 251
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #9 Gepost op: 20 augustus 2012, 20:32:59 »
Hallo Allemaal,

Ernst,

Als ik het goed begrepen heb wil je de servo's "met de hand" bedienen dmv een schakelaar ?
En is dat vanaf een centrale plek of vlak bij de wissel?
Moet het hartstuk van de wissel ook worden omgepoold?

Heb net de servoswitch van Rosoft bekenen (die Kees-Jan bedoelde), maar die is volgens mij alleen maar digitaal te gebruiken
en niet dmv een schakelaartje. Maar misschien zit ik wel naar de verkeerde te kijken.

Die suggestie van Robert ben ik ook tegen gekomen tijdens het Googlen.
Deze 2 schemaatjes gevonden.




Deze schema's zijn wel wat anders dan de Conrad servotester maar de werking zal wel gelijk zijn.

Heb net nog even wat geprobeerd met die servotester van Conrad.
Het potmeterje kan inderdaad worden vervangen door 2 (instelbare) weerstandjes,
een schakelaar over 1 van deze 2 weerstanden en de servo gaat links- en rechtsom.
Afstellen dmv verhogen of verlagen van de weerstanden.
Eigenlijk precies het zelfde zoals in bovenstaande schema's ook gebeurd.

Mvg,

André

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 235
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #10 Gepost op: 21 augustus 2012, 00:08:04 »
Hallo Andre.

Het is niet voor de wissels.
Ik wil op de baan diverse dingen laten bewegen.
Zoals bij voorbeeld de armseinen en figuren.
En daarom ben ik er vanuit gegaan dat Servo,s er ideaal voor zijn.
Dit Kan Digitaal maar ik kies er voor om dit analoog te doen.
Het hoeft voor mij zelf niet de hele dag te bewegen.
Ook rekening houden dat ik spoor 1 heb.
En dat het wat ik wil maken best groot is.
Hou er nog wel rekening mee dat ik misschien bij diverse dingen een tijd schakelaar wil gaan gebruiken.
Het bouwen is voor mij niet het grootste probleem maar de elektra wel.
We kunnen wel iets maar niet Alles.
Dus hulp is welkom.
Ik hoor het wel.

Met vriendelijke groet Ernst.

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 884
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #11 Gepost op: 21 augustus 2012, 02:36:38 »
Hallo,
Dit analoog aansturen van servo's heeft ook mijn belangstelling,maar ik blijf met een paar vragen zitten!

1. is het mogelijk om door middel van de genoemde print de servo langzaam naar zijn eindpunt te laten draaien?
2.Draaid de servo alleen maar met een vast contact [schakelaar] of ook met een puls?
3.laten jullie de servo vanuit rust[midden]stand.een kant uit draaien of kan hij 180 uitsturen?

Zomaar even mijn hersens gekraakt  ::)

groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21191
    • Pagina van klaas
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #12 Gepost op: 21 augustus 2012, 10:52:41 »
3.laten jullie de servo vanuit rust[midden]stand.een kant uit draaien of kan hij 180 uitsturen?
Een servo kan bijna een hele slag in de rondte, dus zeg maar 300 graden. Afhankelijk van de lengte van de stuurpuls kan je hem dus die hele slag laten maken.

dimo1_dimo1

  • Offline Offline
  • Berichten: 3339
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #13 Gepost op: 21 augustus 2012, 11:20:52 »
conrad verkoopt een servo test print, deze is met een extra potmeter en een schakelaar heel simpel uit te breiden naar een systeem voor handmatig een servo te schakelen..
deze servo tester gebruik ik ook als aansturing voor de positionering van mijn draaischijf..
het gaat om deze: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/234915/
als je de documentatie doorkijkt kan je de waarde van de potmeter achterhalen..
dan heb je voor een euro of 7 een servo handmatig geschakeld.. de snelheid kan je aanpassen door minder spanning op het systeem te zetten.. misschien ook wel op een andere manier, maar dat zou ik niet weten(heb daar te weinig kennis voor)

hopelijk kan je er wat mee ;D
groeten,
Auke

wimk

  • Offline Offline
  • Berichten: 758
    • kusee.nl
Re:Servo,s handmatig schakelen.
« Reactie #14 Gepost op: 21 augustus 2012, 11:24:11 »
Om op de vragen van klusser in te gaan:

1 ( langzaam naar zijn eindpunt te laten draaien) : Ja, dat kan. Zie het document van Geert Giebers op internet, te vinden onder http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/Servo_aansturen_analoog.htm#Geleidelijke 1ms naar 2ms overgang en andersom:. De basisgedachte is om de condensator bij pin 5 te vervangen door een grotere condensator. Hoe dat werkt wordt in het document prima uitgelgd.

De opmerking van dimo1 dat je de snelheid van draaien kunt verlagen door minder spanning erop te zetten is theoretisch waar, maar niet zinvol. Dan praat je over microseconden waarin de servo kan schakelen, bij de minimum spanning van 4 volt is die enkele microseconden trager dan bij de maximum spanning van ongeveer 6 volt. Vraagsteller bedoelt volgens mij juist om de servo in enkele seconden van de ene naar de andere stand te kunnen laten lopen. Dat los je niet op door spanningsverlaging maar door de condensator te vergroten.

2. (vast contact of puls) : Die vraag snap ik niet. Een servo heeft drie draadjes. Twee voor de voeding (5 volt en aarde), en een oranje draadje, waarop met een servo-stuurapparaat een puls moet worden gezet. Hoeveel pulsen per seconde is niet zo erg belangrijk (b.v. 50 keer per seconde), maar de lengte van iedere puls bepaalt de stant van de servo. Puls van 1 mSec is helemaal naar links, puls van 2 mSec is helemaal naar rechts, en iedere waarde daar tussenin geeft dus een tussenstand van de servo.

3. (graden draaien) : Het antwoord van Klaas Zondervan klopt volgens mij niet. Een Servok kan niet 360 graden ronddraaien. De meeste hebben een uitslag tussen links en rechts van ongeveer 180 graden. Precies weet ik het niet, volgens mij is dat afhankelijk van het type servo, het zou ook weleens wat minder kunnen zijn. Maar meer dan 180 graden ben ik niet tegengekomen.

Groet, Wim K