Doel:€250.00
Donaties:€55.00

Per saldo:€-195.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Videostatief treinen filmen door dh3201
Vandaag om 11:10:55
Fleischmann Plan V motorschild gebruiken voor digitaal door Klaas Zondervan
Vandaag om 11:04:50
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door Chris2412
Vandaag om 10:54:10
Trix BR 85 door Jan-Peter
Vandaag om 10:41:42
Een Rotterdams gebouw door Marc tramt
Vandaag om 10:38:41
Faller Motor 629 schakelen met Digikeijs DR4018 door Bert_Apd
Vandaag om 10:37:02
Modelbaan als virtual background bij videobellen door Jeronimos
Vandaag om 10:22:32
Minimale lengte terugmeldsectie door VvKan
Vandaag om 10:11:46
Een nieuw begin in 0 door arnout
Vandaag om 10:07:21
BNLS Spoorkaart voor Nederland versie 2.0 door HenkN
Vandaag om 10:06:41
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door NS264
Vandaag om 09:57:51
Station Ermelo in model 1:160 door haes
Vandaag om 09:57:46
LGB-tuinbaan, gezocht: foto's en/of ontwerpen. door Langstraatspoorlijn
Vandaag om 09:56:48
Foto's gezocht van personeelverblijfswagen door Luit
Vandaag om 09:55:04
Depot + vervolg Vlieringen-2 door NS264
Vandaag om 09:47:23
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ingenium secundus
Vandaag om 09:10:13
Bouw Bührtal III door Ronald Halma
Vandaag om 09:06:37
Albulabahn in H0m door stefaninnermind
Vandaag om 08:57:26
Falkensteiner bockerl door Krokodil68
Vandaag om 08:44:51
Decoders N-spoor locomotieven gaan steeds kapot. door Menno
Vandaag om 01:09:40
Roßnitz door HenkN
Vandaag om 00:02:34
Projekt 083-338 door dimo1_dimo1
21 oktober 2020, 23:50:44
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door Dpc Fo
21 oktober 2020, 23:25:33
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Bert V
21 oktober 2020, 23:18:15
Raadplaatje door Falkenberg
21 oktober 2020, 23:10:42
Ledlampjes in serieschakeling door Klaas Zondervan
21 oktober 2020, 23:09:21
Station Apeldoorn, op foto's en ansichtkaarten door MathieuN
21 oktober 2020, 22:00:43
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
21 oktober 2020, 21:52:02
Overstappen op digitaal door Bert V
21 oktober 2020, 21:49:20
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
21 oktober 2020, 21:16:19
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 40990 keer)

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #30 Gepost op: 06 september 2012, 14:15:01 »
Heren,
Alvast bedankt voor het meedenken en de snelle reacties,

Gerard,
Ik heb de schemaatjes al aangepast, heb pen 5 en 6 weer ingetekend zoals op het originele schema.
Maar heb ze niet aan gnd gelegd zoals jij zei, wil niet te veel wijzigen op het Conrad printje.

Over die NE555, ik wil er niet te ver induiken. Heb de servo-aandrijving zelf eigenlijk helemaal niet nodig.
Heb alleen even ingehaakt in dit draadje omdat iemand een simpele en goedkope servo besturing nodig heeft welke met een schakelaartje te bedienen is. En ik had toevallig nog zo'n tester liggen van Conrad, dus deze even aangepast om te kijken of het werkt.
Later vroeg de Topic starter of de servo ook langzamer kan draaien en kan worden aangesloten op 12v of hoger.
Dus ik dacht, laten we eens een paar schema'tjes met wat uitleg erbij plaatsen zodat zelfs een beginner op elekronica gebied dat printje van Conrad zelf kan (om)bouwen (ik beschouw mezelf ook als een beginner met enige ervaring op dit gebied).

Klaas,
Dat alternatief van die Conrad regelaar is inderdaad een beetje duur.
Ik zat zelf ook te denken aan een manier om die waarde van de potmeter langzaam te veranderen.
Heb zelfs gedacht aan een motorpotmeter, spanning er op en hij verdraait langzaam. Is ook veel te duur.

Fred,
Die maximale spanning van 35v staat wel in het schema, heb het alleen niet in de tekst gezet.

Mvg,
André

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 19706
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #31 Gepost op: 06 september 2012, 14:36:14 »
Heb zelfs gedacht aan een motorpotmeter, spanning er op en hij verdraait langzaam. Is ook veel te duur.
Niet alleen te duur, maar dat begint te lijken op dat fameuze kanon om een mug dood te schieten. Ik zou er dan eerder aan denken om de potmeter van dat Conrad printje op het bedieningspaneel te monteren. Dan draait de servo net zo hard als die potmeter. Langzaam draaien, langzaam wissel.
Misschien is de oplossing met de 555 zo gek nog niet. Ik heb zelf geen ervaring met dit IC, maar blijkens andere reacties is het daarmee mogelijk om de snelheid in te stellen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #32 Gepost op: 06 september 2012, 15:46:00 »
Hoi André,

Schoot me net te binnen dat ik nog zo'n Conrad servotester (+ twee reserve servo's) in de la heb liggen. Ik ga vanavond eens even experimenteren. Heb goede hoop dat het snelle omlopen van dat ding ook een stukje langzamer te maken is.

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3557
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #33 Gepost op: 06 september 2012, 16:14:21 »
Van deze site gehaald (zie ook uitleg aldaar, onderaan de pagina):

Hiermee is de servo naar een gewenste stand aan de beide  zijden te sturen en kan het draaien vertraagd worden. Blijft wel een ruimte vretende oplossing, daar C2 niet klein is.

Groet,

Gerard van der Sel.
« Laatst bewerkt op: 07 september 2012, 08:22:56 door gvandersel. Reden: Link aangepast. »
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 19706
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #34 Gepost op: 06 september 2012, 17:04:58 »
Gerard, kan je de link onder het woordje 'deze' even fatsoeneren. Nu werkt hij niet.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Geert2

  • Offline Offline
  • Berichten: 68
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #35 Gepost op: 06 september 2012, 17:41:16 »
Leuk dat er hier gelinkt wordt naar mijn site.  (y)

Ik moet deze nog eens dringend updaten, en dit om de volgende redenen:

+Vcc is eigenlijk 5V, maar wat nog belangrijker is dat de 5V voeding zeer goed gestabiliseerd en krachtig moet  zijn. Dit komt door het feit dat de servomotor altijd maar even stroom trekt, maar wel redelijk veel. Daardoor zakt de 5V een beetje, en dit heeft invloed op de spanning over C2 waardoor de servo lichtjes blijft trillen (iets heviger dan dat normale gejitter....). Beter is eigenlijk een gescheiden 5V voeding met gemeenschappelijke massa.

Geert
Schaal H0 - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: zelfbouw LocoNet IO en LocoNet met 12F683

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #36 Gepost op: 06 september 2012, 21:28:46 »
Hoi,

Heb in 'het lab' enig experimenteerwerk verricht. Door op de Conrad-print aan C2 een C-tje van 470nF parallel te schakelen en parallel aan C3 een C-tje van 10nF, loopt de servo lekker rustig om. (ik gebruik Modelcraft Top Line Miniservo's, type ES-05 JR. Die lopen standaard bij 4,8V in 0,17 sec om, en bij 6V in 0,15 sec. De stroomopname bedraagt onbelast bij 5V ca. 230 mA.)

mvg, Fred
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

robin binsbergen

  • Offline Offline
  • Berichten: 994
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #37 Gepost op: 06 september 2012, 22:48:00 »
Gerard, kan je de link onder het woordje 'deze' even fatsoeneren. Nu werkt hij niet.

Zo kan het ook:
http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/Servo_aansturen_analoog.htm

mvg,
Robin

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #38 Gepost op: 06 september 2012, 23:03:47 »
Hoi Robin,

Was ook al aan het Googleloeren geweest, omdat de link niet werkte.
Had de site inmiddels al gevonden.

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #39 Gepost op: 06 september 2012, 23:16:41 »
Ga het allemaal nog eens rustig bekijken. Er zijn dus meerdere versies om een servo handmatig te besturen.
Ik hoop het toch zo simpel mogelijk te houden.
In ieder geval bedankt voor de vele mogelijkheden.
@Fred heb jij een schema bij je oplossing? Ik vindt het nog vrij lastig om zoiets om te zetten. Ik ben er nog niet zo heel erg in thuis in de elektronica
Groeten,
Patrick

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #40 Gepost op: 07 september 2012, 00:03:15 »
Hoi Patrick,

Het schema van de Conrad servotester staat hier al in antwoord nr. 26. Ik heb er een schakelaar en twee instel-potmeters van 100K op aangesloten volgens schakeling B.
Mocht het niet duidelijk genoeg zijn, dan wil ik morgen wel even een compleet schema maken.

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #41 Gepost op: 07 september 2012, 07:30:33 »
Alvast bedankt.

Ik zie alleen in het plaatje slechts 1 instel-potmeter, heb jij die 2 van 100K in serie gezet?
Als ik die C-tjes parallel inteken, lopen de verbindingen via dezelfde bolletjes neem ik aan. Zijn de parallel lopende C-tjes dan ook niet te vervangen door een andere waarde? Of zijn die er niet. Ik probeer even helder te krijgen hoe die regels gelden. Het is allemaal weer ver weg gezakt.

Groeten,
Patrick


Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #42 Gepost op: 07 september 2012, 11:44:04 »


Hoi Patrick,

Hier het aangepaste schema. De twee potmeters van 100 K staan inderdaad in serie (in het lijstje in de tekening staat nog P1=50K, maar dat moet dus 100K zijn. P2 is dus ook 100K)
De condensatoren C2 en C2a hebben samen een waarde van 570 nF, die zou je kunnen vervangen door 1 exemplaar van 680 nF. De condensatoren C3 en C3a hebben samen een waarde van 43 nF, die zou je kunnen vervangen door 1 exemplaar van 47 nF.

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 230
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #43 Gepost op: 07 september 2012, 19:25:15 »
Hallo Allemaal.

Het is goed om al deze oplossingen te lezen.
Maar is het mogelijk om de Servo zeer langzaam aan te sturen.
Dat blijft voor mij nog onduidelijk.
En of dat nu 1,00 of 5 Euro kost, zal niet de discussie zijn.
Maar als het goedkoop is, Dan is dat mooi.
Ik hoor het wel.

Met vriendelijke groet Ernst.


Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #44 Gepost op: 07 september 2012, 19:43:17 »
Hoi Fred,

Heel mooi.
De waardes mag je dus optellen. Het komt weer boven drijven.
Mag ik ook concluderen (nav de vraag van Ernst) dat als je de waarde van C2 en C3 nog verder verhoogt dat de servo nog langzamer gaat draaien?
Alleen zullen de condensators ook een stukje groter worden...

Andere vraag:
Uitgangen 3,5 en 6 verzorgen een positieve stuurpuls en uitgang 4 een negatieve stuurpuls. Al deze uitgangen komen wel op de zelfde ingang van de servo?

Groeten,
Patrick