Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Driemaster in ‘t veen - NS 2900 in h0 door ingenium
Vandaag om 03:04:50
NS 6100 van GM&S door ingenium
Vandaag om 01:33:12
Wielen gelijkzetten? door VictorPM
Vandaag om 01:04:27
Trix 22300 loopt (nog) niet door Biesje
Vandaag om 00:59:02
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door Rik
Vandaag om 00:51:50
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:09:40
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Sven
Vandaag om 00:08:21
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland TP II, tijdperk 2e wereldoorlog. door Wim Vink
28 maart 2020, 23:49:33
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door Hendrik Jan
28 maart 2020, 23:48:02
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door Romavami
28 maart 2020, 23:29:12
Max. draadlengte bij massadetectie door 1200blauw
28 maart 2020, 23:21:40
Van Dapol spoor 0 class 08 naar NS 500/600 door Eric B
28 maart 2020, 23:00:38
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
28 maart 2020, 22:49:48
Artitec restanten, wat kan je er van maken door Eric B
28 maart 2020, 21:35:35
Projekt 083-338 door 44
28 maart 2020, 21:33:49
Wagons klimmen uit puntstuk / leverancier wielafstand gereedschap gezocht door ivanzon
28 maart 2020, 21:07:32
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 maart 2020, 21:05:23
Sleeptenderlocomotief DB BR 23 van Roco of Trix. door Wies
28 maart 2020, 21:03:38
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
28 maart 2020, 20:46:12
DCC++ probleempje door Waterman
28 maart 2020, 20:36:11
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
28 maart 2020, 19:55:56
Frans loodsje et cetera door Noordernet
28 maart 2020, 19:55:31
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
28 maart 2020, 19:44:27
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door Floris
28 maart 2020, 19:40:41
BMB-Module: "Blackwater Goods Yard" door Paulus
28 maart 2020, 19:36:57
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
28 maart 2020, 19:27:00
Baanbouw Bosje77 door bosje77
28 maart 2020, 19:15:25
DAF YA-314 Algemeen door AndréDev
28 maart 2020, 19:09:23
Instellingen Inlellibox II en Ulhenbrock 63320 decoders door Josephes
28 maart 2020, 18:22:09
NS modelbaan Hoekdam H0 door Ronald1974
28 maart 2020, 18:16:31
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 39466 keer)

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1374
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #60 Gepost op: 10 september 2012, 12:47:08 »
Hoi Karst,

"Verschijnsel" is grotendeels verdwenen.  :)
Alleen vlak onder de TL-balk wil de servo nog wel eens een beetje ''hikken'', maar daar heb ik onder de treintafel geen last van.
Prima oplossing zo. (y)

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 230
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #61 Gepost op: 14 september 2012, 08:15:05 »
Hallo Allemaal.

Ben benieuwd of het al lukt met de besturing voor de SERVO,S.

Groeten Ernst.

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3671
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #62 Gepost op: 14 september 2012, 10:27:58 »
Zo,n TLbuis heeft een grote smoorspoel die stoorspanningen opwekt. Vandaar dat hikken.
Andre ;)

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1374
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #63 Gepost op: 14 september 2012, 11:38:21 »
Hoi,

Was mij reeds heel lang bekend dat er een smoorspoel in zit. Heb in mijn diensttijd (1970/1971) een cursus 'Elektrotechniek' gevolgd. Daarin werd dat ding al behandeld.  :)

mvg, Fred.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18483
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #64 Gepost op: 14 september 2012, 12:54:11 »
Ik denk niet dat die smoorspoel de boosdoender is. Een TL buis gaat 100 keer per seconde aan en uit. Daarbij gaat de stroom steeds tamelijk abrupt naar maximum en dan weer naar nul. En het zijn waarschijnlijk die scherpe stroomflanken die uitstralen naar buiten en je servopulsgever in de war brengen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Robert E

  • Offline Offline
  • Berichten: 843
    • Robert’s Modelspoor Pagina
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #65 Gepost op: 14 september 2012, 12:59:11 »
Citaat
Als het stuursignaal wegvalt, dan zal de servo vast blijven staan. Als de servo terug stuurpulsen krijgt met dezelfde pulsduur, dan zal deze ook blijven staan.  Dit is wel in theorie …

Mooi, heb hier wat Tiny45 controllertjes met tweetal servo's en die bleven brommen, maar die zijn nu uitgebromd :)
Stuursignaal hoog maken als ze in positie zijn en dan is ie stil, goed genoeg voor aansturen van mijn wissels en de 2 euro servo's van EBay...

Robert
MDRRC-II (Lite) goedkope DIY centrale voor DCC en MM.
Heb je een vraag, stuur me dan een mail via mijn site ipv persoonlijk bericht...

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1374
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #66 Gepost op: 14 september 2012, 13:33:17 »
Hallo Allemaal.

Ben benieuwd of het al lukt met de besturing voor de SERVO,S.

Groeten Ernst.

@Ernst,
Het is nu met die Conrad servo-tester helemaal okidoki. Had met dat ding nog geen ervaring. Lag al meer dan een jaar in de la, maar had hem nog niet gebruikt.
Mijn eigen NE555 servo-besturing (uitgebreide versie van de schakeling in antwoord 29) werkt al jaren naar tevredenheid.

@Klaas,
Dat het met de snelle stijg- en afvaltijd van de schakelflanken te maken had, daar had ik al een vermoeden van.
Door die snelle flanken zend de TL-buis zelf laagfrequent RF-straling uit. De smoorspoel zendt veel minder RF-straling uit, omdat die door het (ge-aarde) metalen omhulsel van de TL-balk redelijk goed afgeschermd is.

mvg, Fred.
« Laatst bewerkt op: 14 september 2012, 13:48:43 door Fred Eikelboom. Reden: Tekst toegevoegd. »
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

willem22

  • Offline Offline
  • Berichten: 1553
    • willem22
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #67 Gepost op: 14 september 2012, 13:44:06 »
De meeste TL armaturen zijn inductief en kunnen storingen geven ,het armatuur aan aarde geeft soms een oplossing.
Bij Capacitieve TL armaturen zal je minder last hebben maar zijn slecht verkrijgbaar.
Bij een capacitief TL armatuur is een condensator geplaatst om de sinus /cosinus van het spanning net te corrigeren.
Misschien niet de juiste formulering maar dit ooit in 1960 op school geleerd.

wil.

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1374
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #68 Gepost op: 14 september 2012, 13:52:43 »
Hoi Wil,

Prima geformuleerd, want ik begrijp het.  :)
Had inmiddels al een proefje genomen met een 'capacitieve' TL-balk en dan is de stoor-invloed op de servo-schakeling aanmerkelijk lager.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Mijn foto's op Clickasnap
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #69 Gepost op: 25 september 2012, 16:00:22 »
Hallo Allemaal,

Om nog even terug te komen op dat servo-printje.
Heb afgelopen weekend nog even wat zitten knutselen en heb het volgende voor elkaar gekregen.

Eerder had ik al een proefje gedaan met dit schema

Dit werkte wel aardig maar hier kan de snelheid nog niet ingesteld worden.

Dus het schema'tje een beetje uitgebreid.

Nu kan de oplaad- en ontlaadtijd van de elco apart worden ingesteld.
De servo doet er nu max 10 sec over om een uitslag van 180 gr te maken, dus hij loopt lekker langzaam.
Tevens is er ook een spanningsregelaar geplaatst. Dus er kan nu een voeding van bv 12v dc gebruikt worden.

Zo ziet het bouwwerk eruit op een stukje strokenprint.


En zo is ie aangesloten.


Het is me wel opgevallen dat niet alle servo's hetzelfde reageren.
Ik heb 3 verschillende servo's bij elkaar gescharreld en ze werken alle 3 iets anders. Maar ze werken wel (y) (y).

Groeten,

André
« Laatst bewerkt op: 25 september 2012, 17:20:22 door Andre64 »

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1532
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #70 Gepost op: 25 september 2012, 16:10:38 »
In je schema, of met name de lijst bij je schema zit een kleine fout. C4 is 2 keer genoemd, en C5 niet.

Nu zal de laatste C4 wel C5 moeten zijn, maar voor de volledigheid maar even melden :).

Roelco

Ernst Jorissen

  • Offline Offline
  • Berichten: 230
    • Spoor 1 MBSNederland.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #71 Gepost op: 25 september 2012, 17:01:58 »
Hallo Andre.

Dat is zo als ik zie een mooie oplossing.
Ik stuur je vanavond nog een berichje.

groeten Ernst.

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
    • Mijn foto's op Clickasnap
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #72 Gepost op: 25 september 2012, 17:24:21 »
Hallo Roelco,

Goed gezien (y), ik heb het schema aangepast..
Er sluipt bij mij altijd wel ergens een vautje in :)

Bedankt,

André

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 874
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #73 Gepost op: 25 september 2012, 17:30:16 »
Dat is mooi!

Was door een cronisch tekort aan tijd nog niet aan bouwen toegekomen.
Maar deze week even langs Fakkert, voor de onderdelen.
Dank je voor het delen van je schema Andre (y)

groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 874
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #74 Gepost op: 27 september 2012, 12:37:07 »
Hallo,

Ik wil niet zeuren maar het onderdelenlijstje klopt niet?
Op de foto van de print ontdek ik 2 diodes, in de lijst worden ze niet genoemd? is 1n4001 voldoende?

Groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...