Doel:€250.00
Donaties:€55.00

Per saldo:€-195.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Daan!
Vandaag om 11:29:24
Eerste H0, Marklin M-rail modelbaan door stefaninnermind
Vandaag om 11:25:17
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 11:25:09
Videostatief treinen filmen door Jeronimos
Vandaag om 11:20:19
Fleischmann Plan V motorschild gebruiken voor digitaal door Jan-Peter
Vandaag om 11:16:40
Station Ermelo in model 1:160 door Jamie
Vandaag om 11:15:38
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door Chris2412
Vandaag om 10:54:10
Trix BR 85 door Jan-Peter
Vandaag om 10:41:42
Een Rotterdams gebouw door Marc tramt
Vandaag om 10:38:41
Faller Motor 629 schakelen met Digikeijs DR4018 door Bert_Apd
Vandaag om 10:37:02
Modelbaan als virtual background bij videobellen door Jeronimos
Vandaag om 10:22:32
Minimale lengte terugmeldsectie door VvKan
Vandaag om 10:11:46
Een nieuw begin in 0 door arnout
Vandaag om 10:07:21
BNLS Spoorkaart voor Nederland versie 2.0 door HenkN
Vandaag om 10:06:41
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door NS264
Vandaag om 09:57:51
LGB-tuinbaan, gezocht: foto's en/of ontwerpen. door Langstraatspoorlijn
Vandaag om 09:56:48
Foto's gezocht van personeelverblijfswagen door Luit
Vandaag om 09:55:04
Depot + vervolg Vlieringen-2 door NS264
Vandaag om 09:47:23
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ingenium secundus
Vandaag om 09:10:13
Bouw Bührtal III door Ronald Halma
Vandaag om 09:06:37
Albulabahn in H0m door stefaninnermind
Vandaag om 08:57:26
Falkensteiner bockerl door Krokodil68
Vandaag om 08:44:51
Decoders N-spoor locomotieven gaan steeds kapot. door Menno
Vandaag om 01:09:40
Roßnitz door HenkN
Vandaag om 00:02:34
Projekt 083-338 door dimo1_dimo1
21 oktober 2020, 23:50:44
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door Dpc Fo
21 oktober 2020, 23:25:33
Raadplaatje door Falkenberg
21 oktober 2020, 23:10:42
Ledlampjes in serieschakeling door Klaas Zondervan
21 oktober 2020, 23:09:21
Station Apeldoorn, op foto's en ansichtkaarten door MathieuN
21 oktober 2020, 22:00:43
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
21 oktober 2020, 21:52:02
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 40991 keer)

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #75 Gepost op: 27 september 2012, 12:45:11 »
Hoi Wim,

Je kunt zelfs 1N4148 gebruiken, gezien de zeer lage stroomsterktes in de schakeling.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #76 Gepost op: 27 september 2012, 12:50:19 »
Fred bedankt!
Is dat ook weer duidelijk (y)

Ik ga vandaag even naar Fakkert, hopen dat ie alles heeft!

Groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #77 Gepost op: 27 september 2012, 23:13:53 »
Hoi Wim,

Geen dank. Graag gedaan. :)
Stukje service naar een mede-elektronica-toepasser.

Mocht Michel het niet op voorraad hebben, dan heeft hij wel een redelijk snelle oplossing.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19706
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #78 Gepost op: 27 september 2012, 23:21:02 »
Ik wil niet zeuren maar het onderdelenlijstje klopt niet?
Dat is de reden waarom ik bij schema's nooit een onderdelenlijst toevoeg.
Iemand die het wil nabouwen mag dat lekker zelf uitzoeken. :)
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #79 Gepost op: 28 september 2012, 11:31:21 »
@Fred,
Gisteren even naar Fakkert geweest en de onderdelen daar gehaald. de diodes die je opgaf [1n4148] hebben volgens de jongen [niet michel] een max stroom van 80 a 100 mA.

Omdat ik niet wist wat de maximale stroom gaat worden heb ik zijn zwaardere broertje meegenomen [van de diode, niet van Michel] :D
Als het mee zit vandaag ga ik de bout hanteren, zal het resultaat hier melden,of op het brandweerforum ;D ;D

@klaas   wat flauw zeg!  ;D ;D
Groet Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #80 Gepost op: 28 september 2012, 13:43:35 »
Hoi Wim,

Klopt inderdaad wat de verkoper je vertelde. Die 1N4148ers kunnen max. 100 mA continue aan. In de praktijk kun je beter niet boven de 80 mA komen.
Wanneer je kijkt naar de schakeling, zie je dat de elco geladen of ontladen wordt via weerstanden van 2K2.
Wat je nu doet, is de elco wegdenken en vervangen door een doorverbinding. Dan heb je een weerstand van 2K2 waarover 5 Volt staat. De maximale stroom (I) die dan kan gaan lopen is: U/R is 5/2200 = 2,3 mA. In de praktijk zal de elco echter geen echte kortsluiting zijn, dus is de werkelijke maximale stroom nog iets lager.

Maar dat heeft nog niets met de diodes te maken, was als voorbeeld voor de berekening bedoeld. Waar het om gaat, is de stroom door de keten C5-D2-P2-R3. Die stroom gaat vanuit de elco (waar max. 5 Volt spanning op staat) naar pin 1 en 2 van het IC. Stel dat die pinnen aan massa liggen. Dan loopt er, wanneer P2 op minimale waarde ingesteld is, een stroom vanaf elco C5 door R3 (15K) van: 5/15000=0,000333A. Ofwel 0,33mA. En dat ligt heel ver onder de 80mA, dus D2 kan gemakkelijk een 1N4148 zijn.
Voor D1 geldt hetzelfde verhaal. Ook hier kan de stroom nooit hoger worden dan 0,33mA, omdat de stroom via D1 (en P1) ook via R3 loopt. Wanneer R3 een waarde heeft van 18K loopt er max. 0,28 mA.
Dus zo'n 1N4148 kan dat vlot aan. Je hoeft dus echt geen 1N4001 of 1N4007 toe te passen.
« Laatst bewerkt op: 28 september 2012, 16:09:15 door Fred Eikelboom. Reden: Tekst aangevuld/verduidelijkt. »
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #81 Gepost op: 29 september 2012, 17:22:58 »
Ben er nog steeds niet aan toe gekomen naar Fakkert te gaan.
Het gaat er ondertussen steeds beter uitzien.

Vraagje: zitten er ook nog ergens onderbrekingen in de strokenprint behalve onder de IC?

Groeten,
Patrick

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #82 Gepost op: 30 september 2012, 16:20:41 »
Hallo Allemaal.

Zoals Wim al opmerkte was ik weer wat vergeten in het schema. :-[
Als diode kan inderdaad de 1N4148 worden gebruikt, ikzelf heb er de 1N4007 in gepropt. Deze had ik nog liggen.
Als dit schemaatje nagebouwd wordt ben ik zeer benieuwd naar jullie bevindingen.
Misschien kunnen we het nog ergens een beetje finetunen.

Ik heb nog even een plaatje gemaakt van dat strokenprintje.
Vanmorgen dit programmaatje (DIY Layout Creator) even geprobeerd en ik moet zeggen, het ziet er leuk uit.
Het is freeware (www.diylc.org).

Dit is dus het printje "ïn het echt"


Dit is het ontwerp gezien van boven (componentzijde)


En dit is de onderkant (koperzijde)


De gele streepjes onder de spanningsregelaar zijn de pootjes die elk op een andere printbaan zitten.
De zwarte streepjes onder het IC zijn doorverbindingen.

Ik wou dat we vroeger dit soort progjes ter beschikking hadden. We gaan zo zelfs weer lol krijgen in onze oude hobby :)

Groeten,
André

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #83 Gepost op: 30 september 2012, 16:35:54 »
Goed man,
Ik probeer snel te gaan knutselen  ::)
Bedankt.

Groeten,
Patrick
« Laatst bewerkt op: 30 september 2012, 16:42:05 door Patrick Pontier »

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3557
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #84 Gepost op: 01 oktober 2012, 08:59:57 »
Kijk bij het nabouwen uit. Er wordt een afbeelding getoond van een eilanden print, niet van een stroken print.
Een aantal eilanden zijn samengevoegd tot stroken. Dit worden dus draden.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #85 Gepost op: 01 oktober 2012, 09:50:12 »
Hallo Gerard,

Nee hoor, het is gewoon een strokenprint. Het ziet er alleen een beetje raar uit zo.
Met de rode puntjes wordt alleen aangegeven waar geen koperstrook hoeft te zitten.
Weet ook niet hoe dit anders aan te geven met dit prog'je, deze geeft dit aan als onderbreking.
Ik heb dus maar allemaal onderbrekingen naast elkaar getekend om aan te geven dat hier geen strook nodig is.
Was voor mij ook maar de eerste keer dus ik moet nog het een en ander even uitvogelen.

Groeten,

André

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #86 Gepost op: 02 oktober 2012, 17:42:24 »
Zohee....

Die printlayout ziet er goed uit!  (y)

Ik heb de print opgebouwd en geprobeerd met dit resultaat: servo  laat zich niet echt langzaam regelen het is alles of niets.
Op het eindpunt van de gemaakte slag blijft de servo als een gek jutteren, wat zich niet weg laat regelen  :-\
Draaien aan welke potmeters dan ook heeft weinig verschil laten zien.

Ik schrijf dit bovenstaande toe aan mijn eigen bouwstijl van de print, denk toch dat het niet goed in elkaar zat,dus ik heb er weer componenten van gemaakt
Als ik weer wat ruimer in de tijd, zit ga ik het weer opbouwen op een betere wijze
Ik ben al blij de ik de servo linksom en rechtsom kreeg,want dat was bij eerdere pogingen niet gelukt

groeten Wim.
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

Geert2

  • Offline Offline
  • Berichten: 68
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #87 Gepost op: 03 oktober 2012, 07:50:34 »
Er zijn meerdere redenen waarom de servo niet rustig is. Ik spreek van ondervinding:

-Het kan zijn dat je de servo pulsen aanbied die buiten zijn bereik liggen <1ms of >2ms (of de servo’s die ik gebruik <0,5ms en >2,5ms) Dan bestaat de mogelijkheid dat de servo onstabiel wordt en zelfs in het ergste geval (weer van ondervinding) stuk gaat!

-Ik heb het al eens vorige week in een ander draadje i.v.m. servo voeding aangehaald dat de servo redelijk wat piekstroom kan trekken. De mini servo die ik getest heb gaat zelfs tot 800mA gedurende enkele ms! Als dan je voeding niet goed gestabiliseerd is, dan trekt de servo de 5V voeding even onderuit. Dit heeft invloed op de timing van je puls-circuit dat zelf ook weer onstabiel wordt en varieert in puls breedte, waardoor de servo nog meer stroom trekt enz… 
Eigenlijk is het aan te raden de voedingsspanning van de servo’s te scheiden van deze van de stuurpulsen.

-de potmeter in de servo kan versleten zijn. Als de servo altijd afregelt op twee dezelfde standen dan zal op die plaatsen de potmeter het snelst verslijten.

En er zijn mogelijk nog andere redenen?

Geert
Schaal H0 - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: zelfbouw LocoNet IO en LocoNet met 12F683

Andre64

  • Offline Offline
  • Berichten: 244
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #88 Gepost op: 03 oktober 2012, 11:04:20 »
@ Wim,

Vreemd dat ie bij jou het niet doet, je hebt wel de printbaan onder de potmeters onderbroken? Anders regelt ie niet.
Heb net nog even wat getest met verschillende servo's.
Heb hier 2 mini- en 1 normale servo liggen en het valt wel op dat die mini's een stuk nerveuzer zijn als die grote.
Als je begint met afstellen is deze volgorde waarschijnlijk het makkelijkst:
Potmeter P3 helemaal naar links en P4 helemaal naar rechts draaien, servo gaat dan met de normale snelheid.
P1 en P2 helemaal naar links draaien,dan zou je de max uitslag links- en rechtsom moeten hebben.
Bij mij staat een enkele servo ook te jutteren bij een max uitslag.
Ik zou eerst de max uitslag bepalen en dan pas de snelheid.

@ Geert,

Ik denk dat je helemaal gelijk hebt, mijn slechtste mini servo staat te shaken als een malle en je voelt de temperatuur van de spanningsregelaar heel snel oplopen tot niveau "AU" >:(.
Maar die andere servo's doen het perfect. Ik ga zsm een filmpje ervan zetten op Youtube.

Groeten,

André

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 879
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #89 Gepost op: 03 oktober 2012, 11:24:56 »
Dag allemaal,

Ik gebruik hier voor het testen een servo van robbe s 3003.

De servo wordt warm enstaat op zijn einduitslag te jutteren alsof hij hier doorheen wil. ??? Een test bij een miniservo:ging met een pets het 'licht'uit.[was al een oudje] :o
Ik twijfel niet aan de print ,maar meer aan mijn opbouw daarvan. :-\

Heb hier de componenten voor de zekerheid nog eens doorgemeten en ontdekt dat 2 potmeters niet [meer] in de buurt kwamen van de waarde die ze hadden,een beetje friemelen en ze deden het weer even/dan weer niet = niet meer gebruiken/weggooien.Kan dit door een breuk in de koolbaan komen?
Zal eens kijken of ik deze week er nog aan toe kom om een nieuwe print te bakken.[heb nog onderdelen]
Ik ga nu wel voor de strokenprintlayout

Ik post hier het nieuwe resultaat wel weer!

Groeten Wim.

 
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...