Doel:€250.00
Donaties:€312.50

Per saldo:€62.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 11-08-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker? door Gerke
Vandaag om 16:29:47
Tillig Elite wissel in ballast, kun je stang wisseltongen vervangen? door Benelux795
Vandaag om 16:29:33
An der Zonengrenze door GD
Vandaag om 16:23:54
Tesla op de rails ‘Dramatically more powerful’: world’s first battery-electric f door Benelux795
Vandaag om 16:23:53
Heen, En en Weer door Huup
Vandaag om 16:23:42
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Falkenberg
Vandaag om 16:19:01
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door MarcNL
Vandaag om 16:11:15
ESU LokSound, welk model en CV om duur stoomslag aan te passen? door Dave.......
Vandaag om 15:58:06
Klein Hertogdom Moresnet in H0 door Dave.......
Vandaag om 15:56:55
Harzwald Hafen Bahn (spoor 0) door André 1976
Vandaag om 15:44:29
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door Dave.......
Vandaag om 15:29:38
Panzer transport Wehrmacht anno 1944 door stefan88
Vandaag om 15:27:30
Vijfhuis (v.h. Frotterdam) door basjuh1981
Vandaag om 15:02:29
Haags aanhangrijtuig in 1:45 door Scratchbuilt
Vandaag om 14:54:52
Camera(s) in een modeltrein door MartinH0
Vandaag om 14:54:25
Nieuw boek met foto's van R. Ankersmit door VAM65
Vandaag om 14:17:47
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 14:12:23
Boek: Railways - A History in Drawings door Jeronimos
Vandaag om 13:19:34
PCC’s en andere trams voor Delft, h0 door Chris Westerduin
Vandaag om 13:08:47
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door MichielB
Vandaag om 13:06:08
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 12:39:32
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 12:24:46
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
Vandaag om 12:24:44
Een klein stukje Den Haag - Rotterdam Hofplein Lijn in 1:87 H0 door nighttrain1
Vandaag om 12:18:50
Materieeltekeningen NS materieel door edwin1974
Vandaag om 12:09:58
Mijn zolder in schaal 1:10 met Spoor Z & N door tijgernootje
Vandaag om 11:48:50
Een soort modules voor onder de bank door VvKan
Vandaag om 11:46:18
Spuiten van Shapeways kap, Motip primer, Vallejo lak: aangetast. Wat gaat er mis door Tjalling
Vandaag om 11:32:26
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland 2e wereldoorlog door Wim Vink
Vandaag om 10:13:21
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 10:11:40
  

Auteur Topic: Roco Plan T  (gelezen 237929 keer)

NS 1100

  • Offline Offline
  • Berichten: 1451
Re: Roco Plan T
« Reactie #1035 Gepost op: 31 december 2020, 16:26:34 »
Vandaag heb ik voor het eerst sinds circa 1,5 jaar weer eens met mijn Roco plan T (Zimo DCC sound) willen rijden. Nadat ik het treinstel op de testbaan heb gezet, viel het me op dat het treinstel in beide rijrichtingen regelmatig stilvalt (~1 tot 3x per minuut) en weer opnieuw optrekt. De verlichting blijft wel gewoon aan dankzij de elco's. Tevens waren de rijeigenschappen op zeer lage snelheden nogal belabberd. Daarom maar eens dit topic er bij gepakt en het treinstel "geopereerd":

- Beide spoelen (L1 en L2) verwijderd en de soldeervlakken overbrugd met een stukje ijzerdraad;
- De middelste 3 pootjes van het relais aan zowel de linker zijde als rechter zijde doorverbonden met elkaar, het relais zelf laten zitten;
- Dipswitch losgesoldeerd en beide duo's soldeervlakjes met overbrugd,
- Decoder een harde reset gegeven middels CV8 = 8;

Helaas heeft dit niet geholpen en valt het treinstel nog steeds regelmatig stil. Het is net alsof soms iets de decoder even triggert om een noodstop te maken en weer opnieuw op te trekken. Al mijn ander materieel - waaronder een Roco plan V zonder spoelen en met overbrugd relais - rijdt wel soepel over de baan. Ik kan volgend jaar nog eens de wielen poetsen, maar ik vermoed dat dit niet de oorzaak van dit issue is.

Wie heeft raad voor me? :-\

« Laatst bewerkt op: 31 december 2020, 16:36:03 door NS 1100 »

lokloods

  • Offline Offline
  • Berichten: 1165
Re: Roco Plan T
« Reactie #1036 Gepost op: 31 december 2020, 18:26:41 »
Loopt het stel analoog wel goed ?   Het lijkt op een overbelasting van de decoder.

Mvg
Wiebe

1200blauw

  • Offline Offline
  • Berichten: 1889
  • NS 1968-1982
    • Dit ben ik
Re: Roco Plan T
« Reactie #1037 Gepost op: 31 december 2020, 20:13:42 »
Gezien de decoder die erin zit vermoed ik dat je een ander probleem hebt dan ik had, maar wellicht heb je er wat aan.

Mijn Artitec Hondekop (ESU LocPilot multiprotocol) reed een stukje netjes, dan opeens licht uit en afremmend om het na een seconde weer op te pakken, met een onregelmatige frequentie van rond de 10s. Mij viel op dat op de ECoS het "M4"-symbooltje oplichtte als het zich voordeed. Stel is teruggeweest naar de dealer, naar Artitec, alles zonder resultaat. Ik kreeg uiteindelijk via een forum (hier?) de suggestie een CV-waarde aan te passen, zodanig dat MFX zou worden uitgeschakeld. Dat bleek de oplossing van het probleem. Zowel de ESU-decoder als de ECoS zijn beide multiprotocol. De decoder meldde zich in eerste instantie aan met Railcom, maar ondertussen òòk met MFX (of M4 in ESU-taal) . Zodra de MFX-aanmeldprocedure klaar was waren beide systemen met elkaar aan het stoeien en hield het stel ermee op. Dit deed zich enkel en alleen voor met de combinatie ECoS en ESU-decoder, beide ESU dus. Het stel is getest met een Lens-, Märklin MS2- en Tams-centrale, alle zonder problemen. Dat maakte het opsporen van de fout extreem lastig.

NS 1100

  • Offline Offline
  • Berichten: 1451
Re: Roco Plan T
« Reactie #1038 Gepost op: 02 januari 2021, 15:26:51 »
Vandaag weer even verder zitten te troubleshooten met mijn plan T. Allereerst heb ik analoog getest met decoder, ook hierbij viel het treinstel regelmatig stil. Helaas heb ik geen brugstekkertje om in de schacht voor de decoderstekker van het treinstel te plaatsen, dus analoog testen zonder decoder is niet zo maar mogelijk.

De wielen van de motorbak zijn schoongemaakt met een beetje wasbenzine (waren slechts minimaal vervuild). Maar het lijkt me sterk dat de stroomafname een probleem zou zijn. Daarna heb ik ook de Zimo DCC sounddecoder van de plan T met zijn soortgenoot die in mijn plan V zit geswapt. De decoder uit de plan T werkt prima in de plan V motorbak. De decoder van de plan T lijkt dus in orde te zijn. Aansturing is gewoon met behulp van een MultiMaus trouwens.

Met de plan V decoder blijft mijn plan T motorbak nog steeds regelmatig stilvallen... :-\

Het lijkt dus iets mechanisch wat niet helemaal lekker is, maar ik vraag me af wat... Defecte bufferelco die roet in het eten gooit wellicht?

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 791
    • Windhoven
Re: Roco Plan T
« Reactie #1039 Gepost op: 02 januari 2021, 17:51:26 »
Op welke punten valt hij vaak stil? Is daar misschien een regelmaat in te vinden? Zou het kunnen zijn dat bij bochten een draadje slecht contact maakt in de stroomvoerende koppeling?
Johan

PeterNS

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Roco Plan T
« Reactie #1040 Gepost op: 04 januari 2021, 14:24:19 »
Ik heb vandaag geprobeerd de gele versie van Plan T via de Sprog locprogammer uit te lezen helaas hij herkent de decoder niet.
De kap eraf gehaald bleek er wel een decoder ingeprikt te zitten?????
Ik kwam er nu ook achter dat het een versie is zonder sound.
Heeft iemand nog een suggestie of hint hoe ik dit probleem kan oplossen met die decoder?

Peter

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19961
Re: Roco Plan T
« Reactie #1041 Gepost op: 04 januari 2021, 15:48:13 »
Normaal heeft een Roco plan t twee decoders aan boord. Misschien is dat de reden waarom er geen decoder wordt herkend.
Roco heeft alleen plan t met geluidsdecoder geleverd. Dus als het geen geluidsdecoder is, dan is die er later ingezet. Welke decoder is het? Maak desnoods een foto.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

PeterNS

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Roco Plan T
« Reactie #1042 Gepost op: 05 januari 2021, 13:02:21 »




Dit zijn de plaatjes van de decoder als je dat bedoelde. Ik zie ook geen soldeerresten zitten waar de elco's hadden moeten zitten.
Ik heb ook de groene versie van Plan T die decoder is aanmerkelijk groter maar ik durf ze niet om te wisselen omdat die in de groene Plan T met een tyrap vast zit.

Peter

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19961
Re: Roco Plan T
« Reactie #1043 Gepost op: 05 januari 2021, 13:23:46 »
Zo te zien een Zimo MX630P16.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Duikeend

  • Online Online
  • Berichten: 1056
Re: Roco Plan T
« Reactie #1044 Gepost op: 05 januari 2021, 13:58:38 »
een plan T heeft 2 decoders. een gewone en een functiedecoder. er staat hier in dit topic meen ik al beschreven hoe dat precies zit  ;) want het zijn best lastige dingen om te programmeren etc..
Huidige projectje: mijn knutsels, 1500 in parts en een
hondekop

PeterNS

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Roco Plan T
« Reactie #1045 Gepost op: 05 januari 2021, 14:52:53 »
Helaas Henk bedankt voor je suggestie maar mijn Sprog programmer ziet de decoder niet alle overige zimo decoder's wil vreemd???  Dus krijg hem niet aan de praat. Ik heb geen trafo om het treinstel analoog uit te proberen.
Ben wel op internet tegen gekomen dat er een Gele Plan T  zonder sound is uitgebracht.

Peter

PeterNS

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Roco Plan T
« Reactie #1046 Gepost op: 05 januari 2021, 14:56:26 »
Hoi Duikeend,

Ik heb om de decoder te herkennen alleen de wagon met de motor plus decoder op het programmeer spoor staan.
Zal voor de zekerheid nog de andere wagon met decoder op het programmeerspoor zetten wie weet.

Peter

Duikeend

  • Online Online
  • Berichten: 1056
Re: Roco Plan T
« Reactie #1047 Gepost op: 05 januari 2021, 16:25:20 »
ik kan het helaas niet terug vinden, maar ik heb me een ongeluk gezocht vorige week omdat ik ook er tegen aan liep dat de enen decoder wel en de andere niet gezien wordt.. als je de ene bak op de rails zet niets aan de hand, zet je de andere er los op ziet ie geen decoder. dat maakt programmeren op zijn zachts gezegd lastig  :P er stond ook uitgelegd hoe het dan wel moest maar ik kan het ff niet terug vinden.. wellicht weet iemand anders hoe het precies zit  ;D als ik het tegenkom zal ik het hier wel even aangeven.

maar je eerste stap is te kijken of er werkelijk 2 decoders in zitten, in elke kopbak 1
« Laatst bewerkt op: 05 januari 2021, 16:39:20 door Duikeend. Reden: typo aangepast »
Huidige projectje: mijn knutsels, 1500 in parts en een
hondekop

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19961
Re: Roco Plan T
« Reactie #1048 Gepost op: 05 januari 2021, 16:30:29 »
Hoi Duikeend,

Ik heb om de decoder te herkennen alleen de wagon met de motor plus decoder op het programmeer spoor staan.
Zal voor de zekerheid nog de andere wagon met decoder op het programmeerspoor zetten wie weet.

Peter

Je weet zeker dat die bak nu stroom afneemt? Standaard staat de plan t zo ingesteld dat alleen de voorop lopende bak stroom afneemt. Dat wordt geregeld door een relais in de motorbak, maar het is dus mogelijk dat de stand daarvan zo is dat de motorbak stroom van de andere kopbak verwacht. Dan vindt de Sprog uiteraard niets als die bak niet is aangekoppeld.
« Laatst bewerkt op: 05 januari 2021, 16:43:57 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

PeterNS

  • Offline Offline
  • Berichten: 173
Re: Roco Plan T
« Reactie #1049 Gepost op: 05 januari 2021, 18:18:40 »
Henk ik denk dat je gelijk hebt wat betreft type decoder. Heb nog even op internet naar het plaatje gekeken en het komt aardig overeen met mijn decoder. De Sprog decoder heeft ook mijn andere wagon met decoder niet uit kunnen lezen maar dat is wel logisch want dat is een functiedecoder.
Tja hoe nu verder ik weet het even niet meer. Misschien een andere (Esu) decoder kopen?

Peter