BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Baanplannen => Topic gestart door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 09:48:43

Titel: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 09:48:43
Goedendag, allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Dat er ook dit jaar weer mooie creaties ontwikkeld mogen worden!

Zo ook ben ik begonnen met tekening 365. Het linker gedeelte ben ik tevreden over. Gebaseerd op omgeving Assel.
Trein komt hier uit een Ecoduct met een combi van een snelweg dan wel provinciale weg ( in het echt is dit alleen de A1 en verderop is dan een ecoduct). Ik vond het leuk om beide in 1 te gebruiken.

Vervolgens komen we uit bij de bekende overweg van Assel, met het nabijgelegen restaurantje, ook die heb ik hierin verwerkt. De weg verdwijnt richting heide en  officieel naar Hoog Soeren. Aan de andere kant van de overweg deel van de Asselseweg/Alverschotenseweg, deze wordt ook onverhard. Ook daar weer wat bospartijen te zien en wat heide/zandvlaktes.

Als we het spoor verder volgen komt de spoorlijn tussen de bekende ingraving te rijden en zien we met bruin een oversteekplaats, dit zal een MTB route worden. Leek mij ook wel een leuk item. De overweg zal met de bekende AKI van Busch worden uitgerust. Boven op de rechterzijde een fietspad wat een verbinding met de MTB route heeft. ( het spoor zal bij mij gewoon op niveauliggen en de fietspaden en wegen zullen stijgen met de ingraving, dit om ruimte te besparen van dalende en stijgende sporen).

Het spoor buigt zich af naar rechts en komt via een wisselstraat het station binnen.
Links daarvan is een klein rangeer/opstelterrein wat bedoelt is voor een loc te stallen of een enkele wagon. Hier zullen geen hele treinstellen bevinden. (misschien in de toekomst wel als er wat meer ruimte is onderhandeld).
Het station oogt eenvoudig maar is nog in ontwikkeling. Deze wil ik wel uitrusten met een moderne look.
De 2 buitenste sporen zullen aan het perron liggen, de 2 middelste doorrijsporen voor goederentreinen en internationaal verkeer.
 
Daarna wordt het een beetje nog voor mij inspiratieloos. Iets met water is altijd wel een leuke ''eyecatcher''  en ook dat komt geregeld voor bij ons in het land.

De sporen zullen aan beide kanten naar beneden verdwijnen door middel van een klimspiraal naar het schaduwstation. Hoe deze eruit komt te zien heb ik nog geen idee van. Wellicht aan de voorzijde in het midden een ondergronds station die je vanaf de zijkant kan zien zoals bijvoorbeeld een Rotterdam Blaak. Maar dit zit allemaal nog in de ideeënbus.

Graag jullie bevindingen en op/aanmerking tips/tricks  (y)
Baanplan
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-61d2ac408ef1f.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-61d2ac408ef1f.jpg)
 
Wil ik combineren met een viaduct
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ecoduct-61d2af8078a9a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Ecoduct-61d2af8078a9a.jpg)
 
De bekende overweg met het eethuis/cafe
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overgang-Assel-61d2af8583d22.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overgang-Assel-61d2af8583d22.jpg)

Hier wil ik de MTB route maken met een AKI.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overweg-MTB-61d2af93447a0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Overweg-MTB-61d2af93447a0.jpg)

De weg naar beneden rechts van het spoor waar op het baanplan de heide is ingetekend.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alverschovenseweg-61d2b115b2edf.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alverschovenseweg-61d2b115b2edf.jpg)

Een doorkijkje van die zelfde weg richting het spoor.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Doorkijkje-Asselseweg-61d2b19b186d7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Doorkijkje-Asselseweg-61d2b19b186d7.jpg)

Met de rug naar de overweg, richting heide (Asselseweg) op het baanplan naar beneden vanuit de overweg gezien naar rechts.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Asselseweg-61d2b5a95116d.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Asselseweg-61d2b5a95116d.jpg)

Met de rug naar overweg waar ook wat huizen ingetekend zijn. (op het baanplan rechtuit vanuit de overweg gezien)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fietspad-en-Alverschovenseweg-61d2b64f51e09.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Fietspad-en-Alverschovenseweg-61d2b64f51e09.jpg)

Nogmaals, ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Groet Ruben


PS: We rijden H0 Fleischmann Profirails in tijdperk V - VI en als uitzondering een RAM TEE (wordt museumstel)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: VFR op 03 januari 2022, 10:39:14
Dag Ruben, welkom hier.

Altijd leuk om te zien dat iemand door de werkelijkheid geïnspireerd wordt. En daar een eigen twist aan maakt. Je bent toe aan tekening 365. Er komen vast nog meer. Je bent in ieder geval lang aan het nadenken geweest om tot deze opzet te komen.

Wat mij opvalt is dat er nog geen plekken zijn waar je iets met een goederentrein kan doen. Rangeren is niet zo je 'ding'? Anders nog eens nadenken over wat kleine industrie en loodsen om jouw wereld in te kleden.

Je hebt in het linker deel (ecoviaduct en ingraving) wissels opgenomen. Hierdoor zouden enkele wissels in je stationsemplacement kunnen verdwijnen en dat scheelt weer geld. Namelijk je driewegwissel en de kruiswissel en de daaropvolgende wissel. Hetzelfde zou je aan de rechterkant kunnen doen; wissels in de hoofdbaan opnemen en de driewegwissel, kruiswissel en gewone wissel aan de rechterkant in je emplacement laten vervallen.

Je vertelt nog niets over de schaal waarin je rijdt, ik vermoed N-schaal als ik die driewegwissels zo zie.

Verder mooie opzet met goed gekozen scenery. Misschien kun je eerst iets meer vertellen over wat je wil. Veel rijden met lange treinen, veel of weinig rangeren. In welke periode zich dit afspeelt (moderne tijd denk ik), et cetera.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 03 januari 2022, 11:59:25
Hoi Ruben, mooie ideeën voor een baan. Het ecoduct lijkt mij een mooie oplossing om een treinspoor te laten verdwijnen. Een idee dat overigens ook voor mijn baan bruikbaar is. Een snelweg daarnaast lijkt mij op gespannen voet staan met de functie van een ecoduct. Een rustiek landweggetje is volgens mij passender. Aan de rechterzijde water. Dat kan zoals geschetst in de vorm van een kanaal. Dan is de brug bij Zutphen over het Twenthekanaal een bruikbaar voorbeeld die volgens mij ook redelijk zelf kan worden gebouwd van triplex bogen en wielspaken. Het spoor kruist de waterweg haaks. Dat hoeft niet. Als het spoor nog voor de brug nog wat verder afbuigt dan is er ook minder extra ruimte nodig voor de klimspiraal. Kan je daar het spoor laten verdwijnen onder een snelweg.
Groet, Anton
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 12:16:01
@VFR bedankt voor de reactie. Ik heb het baanplan iets aangepast, wil je beoordelen of je het zo bedoeld?
Inmiddels in de inleiding verteld wat ik rij naar aanleiding van je opmerking, om te voorkomen dat je terug moet scrollen, ik rij Fleischmann Profirails in tijdperk IV V en VI. Dit omdat ik nog een Plan V en SGM heb. Ook is er nog een TEE RAM in bezit die als museumstel gaat dienen. Verder bestaat het materieel aan zware diesels zoals een Ludmilla, Class66, BR189, 2x HLD 77, G1206, Traxx 186 met ICRm, 1700 met Berlijnstam, 1800 met ICK's, 1800 met DDM.
Ik zal aan materiaal vast wel wat vergeten zijn, maar dat is de denkrichting.
Verder ben ik wel van de goederentreinen alleen gezien ruimte zal rangeren vrij lastig worden. Op het rechter deel is overigens nog inspiratieloos dus wellicht daar wat uit te halen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-2-61d2d84d3505e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-2-61d2d84d3505e.jpg)


@ Anton,
Dank ook voor jou reactie. De snelweg vond ik ook wat gespannen. Een landweg/ maximaal in provinciale weg zal zijn weg beter vinden in het landschap. Wat een goed idee om het spoor er niet haaks op te hebben. Alles is al vrij haaks, dan is een speels schuin spoor die het kanaal passeert ook weer wat gebroken.  Wat betreft is daar de combi snelweg beter uit te voeren zoals je dat schetst. Ook leuk dat het ecoduct jou ook op een idee brengt :)

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Klaas Zondervan op 03 januari 2022, 12:23:43
Nog een plaatje ter inspiratie: https://www.google.nl/maps/@51.4136001,4.7023632,454m/data=!3m1!1e3 (https://www.google.nl/maps/@51.4136001,4.7023632,454m/data=!3m1!1e3)
Hier gaat een ecoduct over de HSL en de snelweg. Parallel aan het ecoduct een lokale weg. Maar die ligt er niet stijf tegenaan.
Het ecoduct is aan beide zijden voorzien van houten schuttingen zodat de overstekende dieren niet worden afgeschrikt door al dat geraas.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Marc tramt op 03 januari 2022, 12:32:47
Ik zie wat overbodige/dubbele wisselverbindingen in je plan:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-61opm-61d2dd325fbff.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-61opm-61d2dd325fbff.jpg)
Rechts kun je twee wissels laten vervalen zonder dat het rij-mogelijkheden vermindert. Links kun je het driewegwissel vervangen door een normale en één wissel weglaten.
Persoonlijk vind ik een viersporig station met twee zijperrons niet zo fraai. Dat komt wel voor maar dan bij de moderne stations als Dronten waar de intercity's op de binnenste sporen voorbij razen. Een eilandperron tussen spoor 2 en 3 lijkt mij realistischer, desnoods een 'half' perron met overpad tussen sporen 1 en 2 om iets aan ruimte te sparen.
Ook een beetje afhankelijk van het tijdperk waarin je het geheel wil plaatsen.

EDIT: links had je al aangepast zie ik.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 03 januari 2022, 12:45:07
Omdat je je baan situeert op de omgeving Apeldoorn/Veluwe, zou je misschien rechts een enkelspoortje kunnen aanleggen naar een VAM-overslag, net zoals vroeguh.
Het spoor gaat dan niet over het water, maar loopt erlangs. Hier rijdt de VSM ook over.


Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 12:48:47
@ Klaas, bedankt voor de tip, Dit is zeker een goede oplossing.


@Marc, bedoel je het zo?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-3-61d2e284211bc.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-3-61d2e284211bc.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: NS264 op 03 januari 2022, 12:49:42
Leuk thema en plan.

Hoe het ook wordt, benieuwd naar de uitvoering.

Mvg Koen.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Marc tramt op 03 januari 2022, 13:01:41
@Marc, bedoel je het zo?
Ligt er een beetje aan wat je zelf wil uiteraard maar ik bedoelde om het Engels wissel en het driewegwissel te handhaven en de twee gewone wissels weg te halen.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 13:14:57
@ Koen, dank!

@Marc zo?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-4-61d2e8b35ade0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-4-61d2e8b35ade0.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 03 januari 2022, 13:17:59
Een baan met dit thema is nooit verkeerd! Assel is op acceptabele fietsafstand van mijn huis, dus zou ik dat best eens wat vaker kunnen doen  8).

1. Linksonder heb je een snelweg ingetekend. Nu is een snelweg redelijk breed, dus je kunt er voor kiezen 1 viaduct aan te leggen met 2 rijstroken. Tegen de muur plaats je een spiegel, zodat er ineens 2 viaducten zijn, zoals het daar nu ook aanwezig is.  Het ecoduct daar weg laten, en de begroeing viaduct en kiosk trek je hoog op met een helling. In de spiegel krijg je dan een behoorlijke dieptewerking. Nadeel is dat je wat meer moeite moet doen om auto's goed te plaatsen, daarvan wil je er maar 1 en geen 2.
2. Opstelsporen linksboven laten vervallen;
3. Ecoduct thv MTB-pad;
4. MTB-pad anders positioneren en pad aansluiten bij bovenste deel zandverstuiving. In ieder geval niet de indruk wekken dat MTB-pad en ecoduct bij elkaar horen. Boete voor illegaal passeren ecoduct is niet mals.
5. opstelsporen naar rechtsboven. Je lijkt een vrij modern materieelpark te hebben dus hier kun je je Railpro, Strukton en andere meuk kwijt.

De overgang van "natuur" naar "station" is nu veel te hard. Kijk nog eens op Maps naar Apeldoorn en vertaal dat eens naar de punten die ik noem.

Verder kun je op de rechterkant nog iets van de VSM kwijt, maar mocht je dat niks vinden kun je de VAM-overslag uitbeelden oid.
Er stond nog een baanplan Apeldoorn hier op het forum, geen idee hoe ver de bouwer nu is. EDIT: deze: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=26609.0
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Marc tramt op 03 januari 2022, 13:36:02
@Marc zo?
Ja! Je hebt dan wat meer mogelijkheden op het station. Treinstel laten keren op dit station, loc laten omlopen e.d.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 03 januari 2022, 14:12:12
Ben het wel eens met advies Arjan om de opstelsporen linksboven te laten vervallen. Zijn erg kort. Je zou daarvoor in de plaats enkele sporen kunnen toevoegen voor goederentreinen aan de onderzijde van het station. In combinatie met het advies van Marc om het tweede perron te verplaatsen naar een positie tussen spoor 2 en 3 ontstaat een beeld zoals in het groot bij Amersfoort.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: 72sonett op 03 januari 2022, 14:42:02
De baan is in wezen een dubbelsporig ovaal. Via de Engelse wissels bij het station kun je van het ene naar het andere spoor oversteken. Links had je nog 4 wissels getekend maar die zijn nu weg, dus je kunt nooit meer terug zonder achteruit te rijden. Ik zou links en rechts weer 2 wissels terugplaatsen zodat je uit het station terug kunt naar de normale rijrichting.

Als je dit baseert op de Veluwe, dan denk ik aan een rondje Amersfoort - Zwolle - Arnhem - Utrecht - Amersfoort, of Amersfoort - Zwolle - Deventer - Apeldoorn - Amersfoort, met dan rechts de IJssel waar je 2x overheen moet.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 15:30:50
Ben het wel eens met advies Arjan om de opstelsporen linksboven te laten vervallen. Zijn erg kort. Je zou daarvoor in de plaats enkele sporen kunnen toevoegen voor goederentreinen aan de onderzijde van het station. In combinatie met het advies van Marc om het tweede perron te verplaatsen naar een positie tussen spoor 2 en 3 ontstaat een beeld zoals in het groot bij Amersfoort.

In mijn nieuwe ontwerp iets aangepast waardoor ze wat langer zijn geworden. Ook positie perron is gewijzigd. Bedoel jij het ook op die manier? Hierdoor heb je nu aan de achterkant wat rangeermogelijkheden gekregen.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 15:34:27
Een baan met dit thema is nooit verkeerd! Assel is op acceptabele fietsafstand van mijn huis, dus zou ik dat best eens wat vaker kunnen doen  8).

1. Linksonder heb je een snelweg ingetekend. Nu is een snelweg redelijk breed, dus je kunt er voor kiezen 1 viaduct aan te leggen met 2 rijstroken. Tegen de muur plaats je een spiegel, zodat er ineens 2 viaducten zijn, zoals het daar nu ook aanwezig is.  Het ecoduct daar weg laten, en de begroeing viaduct en kiosk trek je hoog op met een helling. In de spiegel krijg je dan een behoorlijke dieptewerking. Nadeel is dat je wat meer moeite moet doen om auto's goed te plaatsen, daarvan wil je er maar 1 en geen 2.
2. Opstelsporen linksboven laten vervallen;
3. Ecoduct thv MTB-pad;
4. MTB-pad anders positioneren en pad aansluiten bij bovenste deel zandverstuiving. In ieder geval niet de indruk wekken dat MTB-pad en ecoduct bij elkaar horen. Boete voor illegaal passeren ecoduct is niet mals.
5. opstelsporen naar rechtsboven. Je lijkt een vrij modern materieelpark te hebben dus hier kun je je Railpro, Strukton en andere meuk kwijt.

De overgang van "natuur" naar "station" is nu veel te hard. Kijk nog eens op Maps naar Apeldoorn en vertaal dat eens naar de punten die ik noem.

Verder kun je op de rechterkant nog iets van de VSM kwijt, maar mocht je dat niks vinden kun je de VAM-overslag uitbeelden oid.
Er stond nog een baanplan Apeldoorn hier op het forum, geen idee hoe ver de bouwer nu is. EDIT: deze: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=26609.0

De snelweg is inderdaad geen snelweg meer. Dit wordt een landweggetje alleen de tekst moet nog aangepast worden.
Verder vergt het even wat meer aanpassingen. Ik kom er op terug. Rechts is het zijspoortje begonnen. Hoe ik die in ga vullen moet ik even uitzoeken qua ruimte. Zie straks de update qua baanplan.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 15:41:35
Op de opmerking dat er weinig op te stellen is/ rangeren het volgende gedaan. Toch weer wat wissels geplaatst om wat meer te kunnen omlopen etc.
Langere opstelsporen op links. Het perron van spoor 4 naar voren gehaald tussen 2 en 3 waardoor er op 4 ruimte ontstaat om op te stellen.  (y)

Ook een extra industriespoortje is in de maak. Hoe deze nog precies moet lopen weet ik nog niet gezien de ruimte.
Het water is niet per definitie de IJsel.  :)

Zie hier de veranderingen.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-5-61d30978ae9b4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-5-61d30978ae9b4.jpg)

Groet, Ruben

Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 03 januari 2022, 16:07:29
@Ruben,


Zou je kunnen aangeven in welke schaal je dit wilt realiseren en  hoe groot je baan gaat worden.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 16:15:38
@Ruben,


Zou je kunnen aangeven in welke schaal je dit wilt realiseren en  hoe groot je baan gaat worden.

Betreft H0 Fleischmann Profirails tijdperk V VI en soms wat IV materieel. Dus eigenlijk hedendaags. Zoals het baanplan er ligt qua afmetingen moet het ongeveer gaan worden met daaronder een schaduwstation. Ik hoop op nog wat meer meters maar dan moeten we weer even met de vrouw om de onderhandelingstafel  ;D .

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 03 januari 2022, 16:16:16
Leuk! Weer meepuzzelen met een sporenplan...  (y)

Sowieso een leuk idee om een Ecoduct en zandverstuiving te modeleren! Zie je weinig en ik ben voor meer eco..!  :angel: Over het sporenplan: dubbele wisselstraten voor een relatief eenvoudig doorgangsstation is wellicht wat veel van het goede, maar het is uiteraard aan jou. Als ik je tekening goed lees, is de diepte van de baan thv het station 1 meter? Wellicht kan je de opstel-/rangeersporen langs het station leggen? Wat was het doel van die sporen trouwens? Een losstraat en kopspoor kan altijd. Als het opstelsporen zijn, eindigt er een treindienst op het station..?   

Persoonlijk vind ik een viersporig station met twee zijperrons niet zo fraai.
Deze ben ik het ook mee eens, maar dat heb je al aangepast.. Bedenk bij je nieuwe industriespoor: als je die boven de spoorlijn langs wil laten lopen, moet is heel sterk stijgen vanaf het station! Beetje trein haalt dat niet..
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 16:24:12
Leuk! Weer meepuzzelen met een sporenplan...  (y)

Sowieso een leuk idee om een Ecoduct en zandverstuiving te modeleren! Zie je weinig en ik ben voor meer eco..!  :angel: Over het sporenplan: dubbele wisselstraten voor een relatief eenvoudig doorgangsstation is wellicht wat veel van het goede, maar het is uiteraard aan jou. Als ik je tekening goed lees, is de diepte van de baan thv het station 1 meter? Wellicht kan je de opstel-/rangeersporen langs het station leggen? Wat was het doel van die sporen trouwens? Een losstraat en kopspoor kan altijd. Als het opstelsporen zijn, eindigt er een treindienst op het station..?   
Deze ben ik het ook mee eens, maar dat heb je al aangepast..

Leuk dat je enthousiast bent.
De diepte is inderdaad 1 meter. Dit omdat ik complete modules van 1M diep heb.
Het doel van die sporen langs de perron zijde dus Spoor 4,5 en 6 om  bijvoorbeeld een goederentrein te laten wachten zoals beetje Bad Bentheim? Amersfoort? Weet niet of dat daar gebeurt in Amersfoort.
Die doodlopende sporen is om materieel te parkeren, locs, een treinstel Plan V/SGM van 2 bakken en/of wat wagons en daarom iets verder in het hoekje van het station. Ideetje van Bad Bentheim waar je wel is een loc ziet staan.

Groet, Ruben

Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 03 januari 2022, 16:28:38
Bad Bentheim is een grensstaion; daar worden/werden loks gewisseld, vanwege de verschillende bovenleidingssystemen in Nederland/Duitsland. Als je dat wilt, heb ik nog wel een kant-en-klaar sporenplan, van een eerder draadje.. ;D In Fleischmann Profigleis!

Voor een dubbelsporig doorgangsstation wordt materieel op een zijspoor gezet zodat het kan worden ingehaald. Passeren gebeurd alleen op enkelsporige trajecten. Langer wegzetten van materieel gebeurd alleen als er een lijn begint/eindigd.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 03 januari 2022, 16:29:03
Misschien is het ook wel een kwestie van smaak, maar ik vind nog steeds de overgang van natuur naar station te groot, het deel natuur doet de werkelijkheid geen eer aan.

Daar komt bij, en dat zie ik nu pas, dat je platen van 1m2 lijkt te gebruiken. Het diagonaal van dat oppervlakte is iets meer dan 141cm en dat is veel. Je kunt de koppen van de kopsporen vrij lastig bereiken als er een wagen naast het spoor staat of niet wilt koppelen.

Dat roosterwerk rechtsboven is dat een rookkanaal? Kun je gebruik van maken door er gevelplaten van een fabriek/flatgebouw tegenaan te plakken.

vervolgadvies: Laat spoor op linkerdeel iets verder omhoog lopen en maak dan geen boog (met niet te krappe boogstraal, dat is geen porem) van 90 maar 110/115 graden. je station komt dan van linksboven naar rechtsonder te liggen en je kunt je kopspoor-verhaal dan toch aan de rechterkant maken.

En dat industriespoortje kun je dan beter inpassen.

Verder: kijk toch eens naar de door mij genoemde spiegel, het geeft zoveel extra een je baan. Ook al is het een 2-baansweg, ook die kun je in de lengte halveren. Dit is vanaf de overweg:
https://www.google.com/maps/@52.2005025,5.8365642,3a,15y,263.28h,92.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2H9ppfFI1OeWHhPzAZ9S5w!2e0!7i16384!8i8192

Of, en dat is qua deel "natuur" nog mooier, is een half ecoduct tegen de spiegel.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 16:42:05
Misschien is het ook wel een kwestie van smaak, maar ik vind nog steeds de overgang van natuur naar station te groot, het deel natuur doet de werkelijkheid geen eer aan.

Daar komt bij, en dat zie ik nu pas, dat je platen van 1m2 lijkt te gebruiken. Het diagonaal van dat oppervlakte is iets meer dan 141cm en dat is veel. Je kunt de koppen van de kopsporen vrij lastig bereiken als er een wagen naast het spoor staat of niet wilt koppelen.

Dat roosterwerk rechtsboven is dat een rookkanaal? Kun je gebruik van maken door er gevelplaten van een fabriek/flatgebouw tegenaan te plakken.

vervolgadvies: Laat spoor op linkerdeel iets verder omhoog lopen en maak dan geen boog (met niet te krappe boogstraal, dat is geen porem) van 90 maar 110/115 graden. je station komt dan van linksboven naar rechtsonder te liggen en je kunt je kopspoor-verhaal dan toch aan de rechterkant maken.

En dat industriespoortje kun je dan beter inpassen.

Verder: kijk toch eens naar de door mij genoemde spiegel, het geeft zoveel extra een je baan. Ook al is het een 2-baansweg, ook die kun je in de lengte halveren. Dit is vanaf de overweg:
https://www.google.com/maps/@52.2005025,5.8365642,3a,15y,263.28h,92.82t/data=!3m6!1e1!3m4!1s2H9ppfFI1OeWHhPzAZ9S5w!2e0!7i16384!8i8192

Of, en dat is qua deel "natuur" nog mooier, is een half ecoduct tegen de spiegel.

Ha Arjan,
Die overgang van Station naar Natuur is nog niet definitief daar moet ik nog wat op verzinnen.
Alle bochten die er op dit moment liggen op zichtbare gedeelte is allemaal R3 en R4
Het roosterwerk bovenin is nog niets definitiefs.

De baan staat op een zolder van 9M lengte en net geen 6M breed. De moduels komen op wielen waardoor als het nodig moet zijn om aan de andere kant te komen dat die van de muur kan. Maar ik kan er zowel links als rechts omheen lopen. Alleen de kant van de opstelsporen staat tegen een muur.

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 03 januari 2022, 16:54:03
In mijn nieuwe ontwerp iets aangepast waardoor ze wat langer zijn geworden. Ook positie perron is gewijzigd. Bedoel jij het ook op die manier? Hierdoor heb je nu aan de achterkant wat rangeermogelijkheden gekregen.
Dat is ongeveer zoals ik het bedoel. Je kan de goederensporen ook aan de andere kant van het station leggen. Is volgens mij vooral een kwestie van welk zicht je wenst op station en sporen. Als je de sporen in de linker bovenhoek in stand houdt dan is dit de logische positie. Als je die sporen weglaat zou ik station aan de andere zijde positioneren. Dan heb je een beter zicht op alle sporen en achter het station het silhouet van een dorp of stad. Zie voor dat beeld het draadje over 'Kranenberg, een exercitie in code 70'
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 17:10:20
Dat is ongeveer zoals ik het bedoel. Je kan de goederensporen ook aan de andere kant van het station leggen. Is volgens mij vooral een kwestie van welk zicht je wenst op station en sporen. Als je de sporen in de linker bovenhoek in stand houdt dan is dit de logische positie. Als je die sporen weglaat zou ik station aan de andere zijde positioneren. Dan heb je een beter zicht op alle sporen en achter het station het silhouet van een dorp of stad. Zie voor dat beeld het draadje over 'Kranenberg, een exercitie in code 70'

Is zeker een idee, alleen als je dat doet knijp je als het waren je opstelsporen af waardoor je weer minder lengte krijgt doordat alle 2 de bochten die kant opkomen.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: tothebeach op 03 januari 2022, 17:21:36
Die overgang van Station naar Natuur is nog niet definitief daar moet ik nog wat op verzinnen.

Och, Ede-Wageningen ligt/lag ook voor een deel in de bossen. Dat is toch ook wel een respectabel station op de Veluwe. De Enka lag er als industrie tegenover. En bij Apeldoorn ligt de industrie ook tegen het bos aan (o.m. bij de Europaweg ri. Hoenderloo/Ede of A1). Het kan dus gewoon. ik zie het probleem niet.

groet,
michel
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 17:49:35
Dank voor de tip.  (y)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 03 januari 2022, 17:54:06
Overgang natuur/dorp lijkt mij ook wel goed te maken..

Nav de laatste reacties:
- je hebt een zolder van 9m, maar je stationssporen zijn nu max 1,5m lang? Dat lijkt mij zonde... Maar wellicht een bewuste keuze. Ook leg je de wissels pas na de boog, waardoor het ook krapper wordt; ik zou zeggen begin al in of voor de bocht.
- Als je een beetje het grote voorbeeld wilt nastreven, moeten sporen een functie hebben; doorgaand, inhalen/passeren, rangeren. Als je opstelsporen wilt, moet daar dus een reden voor zijn; lokale aansluiting, wegzetten van materieel, etc.

EDIT: ik neem aan dat je geen bezwaar hebt dat bochten krapper zijn dan radius wissels?

Uiteraard wil je plan niet kapen, maar hieronder een snelle schets van een fictief 'Veluwe-station' (of eigenlijk vrij algemeen NS-achtig station  ;D):
- 1 en 3 zijn perronsporen en worden gebruikt voor doorgaande treinen die niet stoppen;
- 2 is een inhaal/passeerspoor langs perron
- 4 en 5 zijn passeersporen voor goederentreinen, eventueel te gebruiken al opstelspoor;
- 6 en 7 zijn rangeer/opstelsporen voor goederen; er is een loskade in het verlengde van spoor 7
- 8 is losstraat; de goederenloods is al lang geleden afgebroken
Sporen 1 t/m 6 kunnen worden gebruikt voor omlopen.
De perronsporen zijn te bereiken via een loopbrug of onderdoorgang; het oude stationsgebouw is niet meer in gebruik, dit is in de jaren '70 vervangen door een modern exemplaar, naast de toegang naar de perrons.

Het station is nu ingericht voor (doorgaand) treinverkeer via 1 t/m 5 en het laten beginnen of eindigen van een dienst vanaf links; trein komt binnen op 1 of 2, op die manier worden treinen op spoor 3 niet gehinderd. Na het laten uitstappen van passagagiers, rijdt de trein naar uitrekspoor 4a en wordt daarna weggezet op 4, 5, 6, of 7. In tijdperk VI is de losstraat wellicht niet meer in gebruikt, dan kan die ook gebruikt worden. Bij vertrek gaat dit omgekeerd; trein staat dan na zaagbeweging klaar op spoor 2 of 3, zodat doorgaande treinen op spoor 1 niet worden gehinderd.

Wellicht geeft het inspiratie...  :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel1-61d36a206f8f1.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel1-61d36a206f8f1.jpg)

Origineel Assel is trouwens ook leuk! https://www.klassiekebeveiliging.com/seinhuizenAsl.htm

 
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 03 januari 2022, 22:13:12

Allereerst vind ik het al een gaaf ontwerp wat je in zo'n korte tijd heb neergezet. Ik ben nu in Anyrail aan het stoeien, maar kom elke keer niet uit of nauwelijks in de richting. Ook heb ik nu ruimtes tussen sporen waarvan ik denk, daar had nog een rails tussen gekund. Bochten die ik op de paradebaan tot nu toe gebruik zijn R3 en R4 bochten om ontsporingen van kortgekoppelde treinen te voorkomen + Treinen die Hoevelaken linksaf gaan zo scherp, vind ik ook niet heel fraai.

Wat betreft die zolder van 9M. Het liefst had ik hem 9 meter lang gemaakt. Maar ja de directie (de vrouw in huis) wil ook nog wat. Dus dan moet je een compromis sluiten. Ik ben al blij met 4M.

Groet,
Ruben

Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Treintje_komt_zo op 04 januari 2022, 07:21:32
Mooi en leuk ontwerp. Maar nog genoeg uitdagingen!

Ik heb eigenlijk maar 1 opmerking over je klimspiralen. Het klimmende spoor zit aan de binnenzijde. Dit zou omgedraaid moeten worden zodat het klimmende spoor aan de buitenzijde van de spiraal zit.

Ncio
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 04 januari 2022, 09:19:01
Ik ben nu in Anyrail aan het stoeien, maar kom elke keer niet uit of nauwelijks in de richting.

Iedereen stoeit en probeert zijn stakeholders tevreden te houden..  Ik kom er net achter dat ik niet met FLM Profi maten heb getekend ::) 'k Maak 'm ff opnieuw!

... zodat het klimmende spoor aan de buitenzijde van de spiraal zit.

Neem ik dit gelijk mee!

Bij dezen:
- alles wissels 6170/6171, bochten R3 en/of R4; boogwissels waren R2, dat werd naar mijn smaak te krap.
- perronlengte is ca 1.6m; kan je misschien net een 1100 met 5 rijtuigen 1:87 kwijt..
- rechterspoor klimt, links daalt; zandverstuiving kwam dan beter uit om keerlus rechts te vermommen.
- onderdoorgang/loopbrug naar achterzijde kwam door nieuwe geometrie minder goed uit; dus eenvoudige onderdoorgang vanaf voorzijde
- bereikbaarheid is eerder genoemd; dus alles een beetje 'verjongd'.

Zie maar wat je er mee doet! Ik vond het weer een leuke excercitie :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2-61d4160e11f86.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2-61d4160e11f86.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: 72sonett op 04 januari 2022, 11:03:11
... om keerlus rechts te vermommen.
Waar zit die keerlus? Ik dacht dat de 2 sporen rechts via een schaduwstation  aansloten op de 2 sporen links.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 04 januari 2022, 11:21:02
Keerlus, klimspiraal, bocht; hoe je het wilt noemen, maar lijkt mij niet heel moeilijk om te bedenken waar de vermomming nodig is...
En hierover: ik vermoed dat je 't niet lukt om in 1 bocht voldoende hoogte te creeren, dus dat het wellicht inderdaad klimspiralen moeten worden.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2-61d423b12e8a0.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2-61d423b12e8a0.jpg)

EDIT: hieronder nog wat gepuzzeld, maar door de uitgebreidere wisselstraat blijven de perron/spoorlengtes helaas relatief kort. Weet niet wat je langste trein wordt die je wilt laten stoppen?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2a-61d43b43dddf9.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2a-61d43b43dddf9.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Montanbahn op 04 januari 2022, 13:57:36
Allereerst vind ik het al een gaaf ontwerp wat je in zo'n korte tijd heb neergezet. Ik ben nu in Anyrail aan het stoeien, maar kom elke keer niet uit of nauwelijks in de richting. Ook heb ik nu ruimtes tussen sporen waarvan ik denk, daar had nog een rails tussen gekund.
Ligt voornamelijk aan de geometrie van je gekozen rail soort.
Probeer voor de aardigheid maar eens een andere soort rail. Roco line, zonder bedding, Tillig of PECO. Je zult zien dat je sporenverloop veel realistischer kan dan dat het nu is.
Je bent toch nog aan het tekenen in Annyrail.

Succes.
MB
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: nighttrain1 op 04 januari 2022, 14:12:12
Kies voor Peco rail, als je toch nog in de tekenfase zit.
Peco bestellen in GB, bij Hattons bijvoorbeeld, verzendkosten zijn dan misschien iets duurder maar de rail weer een stuk goedkoper dan dat je het hier koopt. Krijg je geen spijt van.
Kies dan gelijk voor code 75 rail, of nog realistischer Code 55.
(Bij code 55 moet je rekening houden dat je veel materieel moet uitrusten met wielen met lage flenzen, anders ratelen de flenzen over de dwarsliggers).
Voor de rest, mooi plan. (y)

Succes.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 04 januari 2022, 15:57:58
Je zult zien dat je sporenverloop veel realistischer kan dan dat het nu is.

Kies dan gelijk voor code 75 rail, of nog realistischer Code 55.
(Bij code 55 moet je rekening houden dat je veel materieel moet uitrusten met wielen met lage flenzen, anders ratelen de flenzen over de dwarsliggers).

Jullie hebben gezien dat de radius van de zichtbare bochten in het orginele nog geen 600mm is? In werkelijkheid dus net 52m.. ?
Maak dit nou niet te moeilijk..   ;D Volgens mij was de Fleischmann Profi ook reeds aanwezig..?

Bovendien: zelf worstel ik met Tillig EW6 wissels net zo hard met de beschikbare ruimte..!!!
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 04 januari 2022, 16:10:12

Ik snap ieders gedachten, en uit eindelijk rails zonderbedding is het meest mooie om vervolgens zelf te ballasten. Alleen wat ik dood en doodzonde vind, is dat ik hier dozen vol met Fleischmann Profi heb liggen. 1 andere uitdaging is nog, dat de R3 en R4 bochten, lastig te vinden zijn. Mocht het nou echt op een dood spoor zitten om in de termen te blijven, kan ik nog overwegen om naar Roco of Peco te gaan. 

@Benelux, je bedoelt dat de radius vrij krap is?

Ik zal straks even een kleine update posten van het nieuwe baanplan. Hij is wat veranderd, nog niet heel veel. Maar stapje voor stapje elementen van tips die ik heb gekregen erin aan het verwerken.

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 04 januari 2022, 16:17:22
Ruben, even een tip van forumtechnische aard: Als je reageert op het bericht voor je, gebruik dan geen "citaat" maar "reageer". Dank namens moderatie  ;)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 04 januari 2022, 16:22:33
@Benelux, je bedoelt dat de radius vrij krap is?

Vrij krap is nog krap.. In werkelijkheid is de radius van een bocht op het NS hoofdnet minimaal een paar 100m; ter illustratie, voor Hoogeveen lag vroeger een bocht met 300m radius en daar moest worden afgeremd tot 80kmu. Krapste bogen die ik in hoofdspoor ken liggen in de Alpen: Semmering 190m, uiteraard alleen te berijden met een corresponderende lage snelheid :angel:

Maar er was commentaar was dat het allemaal veel realistischer kan; ik snap dat het goed bedoeld is, maar je eerdere plannen geven mijns inziens al duidelijk aan dat je niet een 1:1 kopie van de werkelijkheid wenst te bouwen.. Zo lang het jou maar genoeg aan Assel doet denken. Volgens mij klopt deze aanname? Met andere woorden: als je lekker wilt lezen moet je ook geen Tolstoj aanbevelen..  ;D (overigens zelf nog nooit Tolstoj gelezen, dus iedereen die hier aanstoot aan neemt; excuus)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 04 januari 2022, 16:26:31

Jou aanname klopt perfect. Het is inderdaad een inspiratie op, het is geen 1:1 kopie, dan had ik het hele huizenblok hier moeten kopen gok ik zo.
Fleischmann heeft ook niet heel veel bochten meer in het assortiment boven R4. Ja de tegen bocht van wissels is R5/R6 maar dan ben je er.

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 04 januari 2022, 20:15:36
Zoals beloofd, de update. Toch wat elementen die hier op tafel zijn geworpen toegepast.

Links beginnende hier heb ik de snelweg veranderd naar een doorgaande weg. Ook heb ik hiertussen een spleet overgelaten tussen viaduct en ecoduct zoals eerder in een voorbeeld thv Breda is gedaan. Ook is er een geluidswal van hout geplaats voor het langsrazende verkeer.

De onverharde weg heeft een iets andere vorm en buigt iets eerder af naar het ongewisse (einde tafel).
Dit omdat het spoor ipv rechtuit nu een bocht naar rechts maakt vanaf de voorzijde gezien om de klimspiraal de andere kant op te laten gaan waardoor de dalende kant in de krappe bocht zit.

Dan is er op de paradebaan nog verder weinig veranderd dan dat er toch een wissel in is gekomen, die eerder verdwenen was.

Station is degelijk veranderd, spoor 2 en spoor 3 zijn de doorgaande sporen. Spoor 1 kan door een wissel rechtuit naar een paralelspoor het zij voor een industrieloods of dok aan de waterkant. Is nog vaag. maar zoiets.

Spoor 2 en 3 gaan in een bocht over het water.

Zoals ik het heb gezien kan je nu vanuit elk spoor wel verplaatsen tot aan spoor 7 en zijn er wel wat opstel mogelijkheden gecreëerd.

Nogmaals, het blijft een inspiratie op, het is geen 1:1 werkelijkheid. Maar deels herkenbaar zijn.

Perronlengte van spoor 1, 2 en 3 is op zich ook redelijk. Gemiddeld zullen er stammen staan varierend van 2 stellig Plan V/SGM tot 5 bakken DDM, ICRm staan.
Mogelijk dat zelfs de ICRm, ICK en Berlijntrein gewoon doorrijden maar dat is nog later te bepalen.

@Vincent, zie je wat overeenkomsten met je geschetste tekening? Heb er wat geprobeerd uit te pakken.

We zijn nog bij het kadaster in overleg of op rechts toch nog 1.5M bij kan komen waardoor er iets meer ruimte ontstaat.

Het havenspoortje kan een doodlopend spoortje worden die uit het zicht verdwijnt en dan als pendel gaat functioneren, of dat die ook op een manier zijn weg vind het schaduwstation in naar een ''andere bestemming''.

Zie hier het resultaat.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-7-61d49a1a30ee7.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-7-61d49a1a30ee7.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 04 januari 2022, 21:33:57
Leuk! Oogt veel rustiger dan met de eerdere dubbele wisselstraat..

Paar vragen:
- spoor 1 (? onderaan) is een perronspoor; wil je dat ook vanaf de linkerkant kunnen bereiken?
- je 'buitenliggende' doorgaande spoor buitgt nu 2 keer af over een engels wissel; normaliter gebeurd dat niet, vaak is de radius van het afbuigend spoor te krap om met volle snelheid overheen te gaan. In model is dat uiteraard puur optisch in dit geval.
- bovenste spoor lijkt helemaal op de rand van de tafel te liggen..? Ik zou minimaal 10cm van de rand blijven; voor scenery en veiligheid.. Treinen stuiteren niet zo goed.

Zie hieronder een suggestie:
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2b-61d4aefb70e07.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2b-61d4aefb70e07.jpg)
 
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 04 januari 2022, 23:24:27
Vincent, naar aanleiding van jou laatste tekening de aanpassingen gemaakt.
Wel wat met flex moeten werken om het passend te krijgen.

In de bocht na de spoorwegovergang bij de MTB route, daar ligt flex. Met het gewone bochten gamma kon ik niet uit de voeten. Betekend ook dat de buitenbocht flex is geworden. Ik hoop dat dat de binnenbocht niet te krap is, daar kom je maar op 1 manier achter.  ::)
Spoor 1 is nu ook vanaf links te benaderen dan wel te vertrekken.  (y)

Bovenste opstelspoor (7) is verdwenen. Die kant staat wel is waar tegen de muur, en als het nodig is zal de tafel verrijdbaar zijn, echter was het inderdaad wel op het randje. Lang verhaal kort, de prullenbak in. ;D

Ook op rechts kom je nu binnen op een normale wissel en kom je voor spoor 3 (doorlopende spoor) 1 Engelse wissel tegen en geen rare bochten. Ook tussen de 2 wissels naar spoor 3 stukje flex gebruikt.

Wat ik nog overweeg bij het rechter zijspoor waar nu een wissel L ligt om daar een Engelse wissel te leggen dat je daar 2 opstelsporen nog hebt. Tevens daar bovenin flex gebruikt maar dat is aan de glooiing wel te zien.

Nieuw item dat toegevoegd is, vanaf de brug naar beneden, een bekende Nederlandse spoordijk. Water kan immers wel is stijgen  ;D
Ook in die omgeving is een spoordijk niet vreemd, hier in het westen kom je ze ook tegen, maar daar vast ook.


Het resultaat:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-8-61d4c697dc86b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-8-61d4c697dc86b.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 05 januari 2022, 07:51:47
Hartistike geinig plan, zo! Oogt geloofwaardig voor een eigentijds NS station.

Extra opstelspoor rechts lijkt mij overbodig; het enkele spoor is nu een uithaalspoor en de lok (of kort treinstel) keert daar alleen, om vervolgens te parkeren op de opstelsporen links. Je zou het extra spoor nog kunnen gebruiken als losstraat, of bijv kleine materiaalopslag van prorail. Maar dan zou ik een extra wissel in het stuk flex leggen. Dit maakt het spoor langer, het plan net wat rustiger en geeft wat meer bestaansrecht aan het achterste spoor, aangezien je dit moet gebruiken om de losstraat te bedienen. Het achterste spoor wordt immers nauwelijks gebruikt bij omlopen. En voor de (kosten)efficientie; de omcirkelde DWK tussen de sporen kan een eenvoudige kruising worden.
Zie hieronder.

Spoorbrug rechts dacht ik eerder dat wellicht minder toepasselijk was voor omgeving Assel, maar omdat die 'als scenery' door het station gescheiden wordt van de zandverstuiving en ecoduct, gaat dat vermoedelijk prima (lees: oogt niet gek). Ik denk dat je stakeholders hier blij mee kunnen zijn!  (y)

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2b-detail-61d546ac25c1e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2b-detail-61d546ac25c1e.jpg)

Ik zie net wel dat je spoor 2 tussen de wissels slechts 1.5m lang is, spoor 1 zelfs maar 1.3m; korte treintjes.. Als je dat geen probleem vindt, prima.


Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 05 januari 2022, 09:19:58
Oostkant van station Apeldoorn ligt een spoorbrug.... Trace hoger dan maaiveld.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Matthijs van Heijningen op 05 januari 2022, 09:36:12
Misschien kan je qua wisselstraten nog inspiratie halen uit het sporenplan van De Lage Zij van Huib Maaskant:
https://floodland.nl/aim/lzij_sporenplan_1.htm (https://floodland.nl/aim/lzij_sporenplan_1.htm)

mvg,

Matthijs
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 05 januari 2022, 12:34:58
Hoi Ruben, nog een vraag over de aangebrachte spoordijk. Omdat het spoor even verder verdwijnt en afzakt naar het schaduwstation lijkt een spoordijk die het spoor juist hoger legt wat tegenstrijdig. Brengt mij wel op het idee zoals het spoor ten oosten van Dronten verzinkt om vervolgens onder het randmeer te duiken. Ook een mooie manier om een spoor te laten verdwijnen. Temeer daar een randmeer hoger ligt dan de polder en de helling van het spoor daardoor niet te stijl hoeft te zijn.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 05 januari 2022, 18:15:57
Ha allen, bedankt allemaal weer voor het meedenken.  (y)

Hartistike geinig plan, zo! Oogt geloofwaardig voor een eigentijds NS station.

Extra opstelspoor rechts lijkt mij overbodig; het enkele spoor is nu een uithaalspoor en de lok (of kort treinstel) keert daar alleen, om vervolgens te parkeren op de opstelsporen links. Je zou het extra spoor nog kunnen gebruiken als losstraat, of bijv kleine materiaalopslag van prorail. Maar dan zou ik een extra wissel in het stuk flex leggen. Dit maakt het spoor langer, het plan net wat rustiger en geeft wat meer bestaansrecht aan het achterste spoor, aangezien je dit moet gebruiken om de losstraat te bedienen. Het achterste spoor wordt immers nauwelijks gebruikt bij omlopen. En voor de (kosten)efficientie; de omcirkelde DWK tussen de sporen kan een eenvoudige kruising worden.
Zie hieronder.


Ik zie net wel dat je spoor 2 tussen de wissels slechts 1.5m lang is, spoor 1 zelfs maar 1.3m; korte treintjes.. Als je dat geen probleem vindt, prima.

Wissel eruit gesloopt een een kruising voor terug. Wat ik wel heb gedaan is een extra wissel op spoor 1. Inderdaad liggen nu 2 wissels achter elkaar en een kruiswissel die bijna overbodig lijkt.  Alleen als we goed gaan kijken, dan van de rechterzijde het rechterspoor het station in, kan deze anders niet naar spoor 1 en 2. als we de kruiswissel vervangen voor een gewone wissel of een kruising. + spoor 1 krijgt hierdoor net even wat extra lengte.

Misschien kan je qua wisselstraten nog inspiratie halen uit het sporenplan van De Lage Zij van Huib Maaskant:
https://floodland.nl/aim/lzij_sporenplan_1.htm (https://floodland.nl/aim/lzij_sporenplan_1.htm)

Goed idee, hier heb ik een deel module aan de binnenzijde ingeplakt. Rode lijn.

Hoi Ruben, nog een vraag over de aangebrachte spoordijk. Omdat het spoor even verder verdwijnt en afzakt naar het schaduwstation lijkt een spoordijk die het spoor juist hoger legt wat tegenstrijdig. Brengt mij wel op het idee zoals het spoor ten oosten van Dronten verzinkt om vervolgens onder het randmeer te duiken. Ook een mooie manier om een spoor te laten verdwijnen. Temeer daar een randmeer hoger ligt dan de polder en de helling van het spoor daardoor niet te stijl hoeft te zijn.

Ik heb een plaatje toegevoegd, bedoel je dat? Gebeurd eigenlijk ook bij de Groene Hart tunnel van de HSL, Deze rijdt ook op een dijk om vervolgens naar beneden de tunnel in te duiken.

Okay, Nu klap op de vuurpijl, jullie zien wat anders gebeuren. Met rode lijnen. Dit ligt momenteel bij de raad van commissarissen. :angel: Ik hoop dat het door gaat. dan heb ik er in 1x een paar meter bij. Dan kan het klimspiraal in die hoek mooi verdwijnen. en kan de weg denkbeeldig worden doorgetrokken op de kopse kant.
Verder is er dan met het blok wat er naast gekomen is ruimte ontstaan voor bijvoorbeeld een chemisch bedrijf. Niet heel wenselijk op ''De  Veluwe'' maar ach, het oog wil ook wat en voor de diversiteit maakt het anders. Het is immers een hobby waarin alles kan.

@ Anton:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel-dronten-61d5ba2dc8f9b.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/tunnel-dronten-61d5ba2dc8f9b.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HSL-Groenehart-2-61d5cec568244.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HSL-Groenehart-2-61d5cec568244.png)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/HSL-groenehart-61d5ced07afed.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/HSL-groenehart-61d5ced07afed.jpg)

@Vincent,
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-9-61d5c92c0e469.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Potentieel-9-61d5c92c0e469.jpg)Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 05 januari 2022, 18:34:39
De baan gaat zo wel heel recht toe, recht aan worden. Misschien kun je wat meer "schwung" eraan geven.

Wordt dit een vaste baan of een modulaire? Bij  een modulaire baan moet je nog eens kijken of wissels links en rechts van je station niet net tussen 2 platen komen te liggen. Dit om te voorkomen dat dure wissels etc moet gaan verzagen.


Nog een laatste opmerking. Heb je al enig idee wat je voor je station aan wilt leggen? Taxistandplaatsen, bushalte(s) parkeerplaats, fietsenrekken, etc? Dit omdat het station zo achter op die plaat ligt en de treinen alleen zijn te zien als je er over heen kijkt. Maar dat laatste kan ook gewild zijn De treinen "verdwijnen" zo in het station.
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 05 januari 2022, 19:24:06
Ruben, dat is inderdaad het plaatje dat ik bedoel. Nu met die uitbreiding biedt het zeker ruimte om één zijde van een randmeer aan te leggen. Dat biedt tevens kansen voor recreatie aan het water naast recreatie in het bos en op de hei.  :laugh:
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 05 januari 2022, 19:33:03
Jeronimos,
Dat laatste deel waar alles recht ligt, is zeker niet definitief. Wat ik al schreef. De wederhelft moet er ook nog toestemming in geven van het afstaan van de ruimte. Anderzijds, de rails aan die kant houden komt wel beter uit voor de keerlus.

Worden wel modules, als ik zo kijk, moet het precies goed gaan en in mijn wissels ga ik zeker niet zagen, dan laat ik deze liever los liggen zodat ze er op een manier nog tussen uit te halen zijn.
Die rode lijnen zijn ter illustratie wat erbij zou komen.

Het idee is dan vanaf spoor 1 vanuit het station een dieselspoortje te creeren waar een kort goederentreintje komt te rijden on bijvoorbeeld wat ketelwagons op te halen.  En die gaat dan op het einde rechts af dat 1m2 blok in waar een fabriek of een logistieke hal komt.

Groet Ruben
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 05 januari 2022, 19:34:34
Alleen als we goed gaan kijken, dan van de rechterzijde het rechterspoor het station in, kan deze anders niet naar spoor 1 en 2. als we de kruiswissel vervangen voor een gewone wissel of een kruising. + spoor 1 krijgt hierdoor net even wat extra lengte.

Die begrijp ik niet...  ??? Zonder die extra wisselverbinding, kan je vanaf rechts toch ook naar spoor 1 en 2..? En de extra lengte kan je alleen van west naar oost gebruiken, niet andersom; nou verhuizen er veel mensen van de randstad naar het oosten, maar om het station daarop in te richten.. ;D

Dan zou ik dit doen:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2c-61d5e5f2d2846.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel2c-61d5e5f2d2846.jpg)
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 05 januari 2022, 21:01:33
Ruben, dat is inderdaad het plaatje dat ik bedoel. Nu met die uitbreiding biedt het zeker ruimte om één zijde van een randmeer aan te leggen. Dat biedt tevens kansen voor recreatie aan het water naast recreatie in het bos en op de hei.  :laugh:

Leuk idee!
Titel: Re: Baanplan deel gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 05 januari 2022, 21:49:56

Jeronimos,

Nog een laatste opmerking. Heb je al enig idee wat je voor je station aan wilt leggen? Taxistandplaatsen, bushalte(s) parkeerplaats, fietsenrekken, etc? Dit omdat het station zo achter op die plaat ligt en de treinen alleen zijn te zien als je er over heen kijkt. Maar dat laatste kan ook gewild zijn De treinen "verdwijnen" zo in het station.

Ik heb hier helemaal overheen gelezen.....  :-[  De bedoeling is aan de voorzijde, dus aan spoor 1 kant, en aan de achterzijde een plaat te plaatsen met een foto achtig iets met een stad/ groot dorp oid.

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 06 januari 2022, 10:00:55
Wat ik in een eerdere post al aangaf is de bereikbaarheid vanaf de hoeken, gestaafd met de stelling van Pythagoras. Die (on)bereikbaarheid wil ik je nog eens op wijzen. Je geeft wel aan dat je om de baan heen denkt te gaan lopen, ik denk dat je het meeste in de U zult bevinden. Heb je dan een heel stationsplein en perronoverkapping voor je bij een plaat van 1 meter breed ga je lastig een wagen hersporen.

Advies: draai de lay-out van je station om. Bussen en de rest aan de andere kant, inclusief achtergrond.

Kun je ook je opstelsporen alsnog aan de andere kant mikken, behalve een (conform realiteit) keerspoor voor de stopper.

Ik verwees al eerder naar "Apeldoorn" op Maps. Kijk je van links naar rechts op de kaart en vertaal je dat grofweg naar je baan kom je vanaf Assel door station Apeldoorn en daarna de VSM lijn VOOR het kanaal en de hoofdlijn + Zutphen OVER het kanaal.
Je hebt het onbewust eigenlijk al zo ontworpen, met dien verstande dat je het station om moet draaien waarbij de hoofdreden het praktische deel is.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 06 januari 2022, 10:15:55
Dank Arjan voor je uitleg.

Ik denk dat ik het met je eens ben. Ik heb gisteravond nog even Google Maps erbij gepakt en mijzelf afgevraagd waarom ik het niet omdraai. Ook heb ik nog is nagemeten qua hoofdsporen in het station dat een ICK 5 delig met een 1800 en een Berlijntrein 5 delig en een 1700 net wel/ net niet passen. In die zin  de laatste 2 centimeter staat op een wissel.

Daar gaan we weer, nieuwe ronde!

Aan alle meedenkers, is een station in een ronding haalbaar? 
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 06 januari 2022, 10:26:48
Uiteraard haalbaar, alleen moet je uitkijken met koppelen; met name koppelen met kortkoppelingen gaat lastig (of zelfs niet) in een krappe bocht.

Zie de meest recente discussies over een station in een boog bijv dit draadje: https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=99433.msg3222245340#msg3222245340

Maar Arjan bedoeld niet doorgaande sporen naar achtergrond verleggen..! Hij geeft aan dat grote scenery (zoals een stationsplein) beter naar achtergrond kan en rijden naar voorgrond, omdat je anders langere armen moet kweken om ontsporingen te verhelpen achteraan tafel..  Maar ik ken je zolder niet; wellicht kom je overal makkelijk bij.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 06 januari 2022, 10:35:32
Ruben het is mooi dat je het plan wilt omdraaien. Geeft ook een mooier zicht op de sporen en de treinen. Mijn eigen opstelling heeft 5 sporen langs perrons en 4 opstelsporen. Bij elkaar 60 cm breed. Het station met plein is 50 cm breed. In totaal dus 110 cm (station komt rechts op het plaatje terwijl de 'kijkers' links staan).
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Stationdrukte-2-6095790ca8b25.jpg
De doorgaande sporen hebben overal dezelfde afstand omdat er geen eilandperron tussen ligt. Doorgaande treinen gaan dus over recht spoor.
Globaal beeld:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Station2-61606d317a70f.jpg
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 06 januari 2022, 17:36:56
Of je maakt er een soort Nunspeet van; perronsporen van ruim 2m, met uitrekspoor tussen doorgaande sporen.. En Nunspeet ligt ook op de Veluwe  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/nunspeet-61d71d4dbec31.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/nunspeet-61d71d4dbec31.jpg)
http://www.sporenplan.nl/html_nl/sporenplan/ns/ns_archief/gelderland/nunspeet.html
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 06 januari 2022, 21:41:05
Ik heb hem even gemaakt in Anyrail. Kom er toch niet helemaal aan, zeker niet met de bovenste sporen.

Ik heb aan de onderzijde (Spoor1) aan toegevoegd. Hier kan een sprinter oid. staan. en kan de VSM uit Beekbergen ook langskomen  ;) en een RAM TEE.

Ik ga toch kijken of ik het station kan omdraaien. 1 nadeel Dat de opstelsporen korter zullen worden omdat de bochten die kant op komen. Is kijken wat het gaat worden.

Voor nu het resultaat:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383.jpg)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 06 januari 2022, 22:16:37
Wat mij wel opvalt aan je plannen: het is mij niet duidelijk in hoeverre je consequent rechts wilt rijden en wat de treinenloop wordt..? Voorbeeld: een sprinter  of vsm kan vanaf links op spoor 1 binnenkomen, maar na keren niet het rechter spoor bereiken. En reizigertreinen vanaf rechts kunnen alleen langs perron 3 binnenkomen, maar treinen van links langs 1,2 en zelfs 3. Maar kunnen niet vertrekken vanaf 3 naar rechts, als ze weer op het rechter spoor willen komen ... ??? Doet 'n beetje willekeurig aan... graag een toelichting (y) wellicht mis ik iets.

En niet heel waarschijnlijk dat een west-oost trein spoor 3 aan doet, maar je goederensporen komen ook niet meer terug op het oostelijke rechter spoor
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 06 januari 2022, 23:20:11
Vincent,

Ik was vergeten bij spoor 1 aan de rechterzijde die scherpe bocht dat die naar Beekbergen oid gaat. ( die zou gaan pendelen) Dus die hoeft in die zin dan niet van spoor 1 naar 2 in westelijke richting te gaan. Maar uiteindelijk snap ik je wel, hij kan zo nooit doorrijden.

Wat betreft de goederentreinen kunnen inderdaad niet meer op links komen in oostelijke richting, daar ben ik een wissel vergeten....  :( + een driewegwissel bij dat uitloopspoor oost had een alternatief geweest om met kopmaken terug te kunnen naar spoor 2 en 1. Hierdoor wordt het perron tussen 2 en 3 eigenlijk nog langer, of zie ik het verkeerd?

De sprinter zou bijvoorbeeld van west binnenkomen op spoor 1, en vervolgt zijn weg via 2 naar oost.


Ik heb nu een nieuw plan klaar liggen waarbij het station richting noord wordt geschoven en de opstel sporen naar het zuiden. Ik wacht even met presenteren en kijk of elk spoor van elke richting toegankelijk is. En waarschijnlijk zullen jullie ongetwijfeld wat tegen komen maar daar leer ik weer van  (y)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 07 januari 2022, 09:27:28
Ik leer hier ook van, hoor (y)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 07 januari 2022, 15:37:05
Hoi Ruben,

Met veel interesse heb ik je draadje gelezen. De veluwe spreekt mij als Harderwijker ook aan  (y).

Ik ben zo vrij geweest het perron aan de linkerzijde ietswat te verbouwen (in Paint, geen zin alles over te zetten in Anyrail oid ;D) te knutselen. Op deze manier kan je denk ik aan de linker zijde een aardig stuk perron toevoegen, wat in elk geval al optisch kan werken. Je hoeft het perron niet ramvol met trein te zetten, dat ziet er vaak minder echt uit. Op deze manier creëer je meer (optische) perronlengte. Aan de andere zijde zou je op dezelfde manier ook wat aan het wissel in het rood kunnen doen.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383-RB-61d84f16d1dab.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383-RB-61d84f16d1dab.jpg)

Tweede punt, het geheel is nu wat recht-toe, recht aan. Mogelijk kan je het station deels schuin leggen, bv van linksachter naar rechtsvoor. Met bv huisjes kan je een scherpe bocht maskeren. Niet uitgeprobeerd, maar doet optisch veel.

Laatste tip, check goed of je van elk spoor, naar elk spoor kan komen. Welke treinbewegingen heb je, wat is logisch qua dienstregeling? Ga je kopmaken? Zo ja, waar, welke kant op (of alleen 1 kant?) waar stal je locs etc.

Ik ben benieuwd!

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 08 januari 2022, 16:28:59

Tweede punt, het geheel is nu wat recht-toe, recht aan. Mogelijk kan je het station deels schuin leggen, bv van linksachter naar rechtsvoor. Met bv huisjes kan je een scherpe bocht maskeren. Niet uitgeprobeerd, maar doet optisch veel.

Laatste tip, check goed of je van elk spoor, naar elk spoor kan komen. Welke treinbewegingen heb je, wat is logisch qua dienstregeling? Ga je kopmaken? Zo ja, waar, welke kant op (of alleen 1 kant?) waar stal je locs etc.

Groeten,
Rogier

Dag alle meedenkers. Ik heb even in paint (omdat ik achter een laptop zat zonder Anyrail) wat aangepast. Dit is nog niet de aangepaste variant waarbij ik beloofd had het station te spiegelen.
Het gaat mij even om het volgende. Vele hebben het hier aangegeven. Uiteraard neem ik ieders advies in overweging. Dit was toch veel voorkomende opmerking: '' het ligt er wat statisch/recht toe recht-aan bij''.
Nu gaat het mij even om het aangepaste deel op links. Oftewel Assel. De rest even laten voor wat het is. Zonde van ieders energie  ;D

Als ik vanaf het station de spoor 2 en 3 iets doortrek waardoor deze iets verder naar de rand komen, de bocht iets verder door laten draaien waardoor het traject schuin naar beneden loopt. Hierdoor komt die gelijk goed uit voor het klimspiraal naar beneden waardoor er geen extra bocht onderin nodig is. (wat nu wel het geval is vlak na de overweg). Het enige is dan dat ik van de zandverstuiving iets moet inleveren. Maar welicht met een foto achtergrond een hoop goed kan maken.

Met met zwarte lijnen de 2 sporen ingetekend. Als dit beter is zal ik het toepassen in het nieuw beloofde baanplan waarbij het station gespiegeld is.

Ander voordeel dat het klimspiraal niet buiten of nauwelijks buiten de modules komt. Hierdoor hoeft er niet extra aan vast gebouwd te worden. (Zal de vrouw ook wat meer waarderen denk) ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383-61d9a976e3750.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-1-61d7503f6e383-61d9a976e3750.jpg)

@ Rogier, als ik kop zou maken, zou dat waarschijnlijk alleen spoor 1 zijn. Hier zou dan bijvoorbeeld een museumstel staan. En die vervolgens zijn weg weer vervolgt de hoofdbaan op naar oost. of de wissel rechtuit richting VSM.

Ik wil eigenlijk niet te veel scherpe bochten gebruiken. Op de zichtbare gedeeltes op de hoofdbaan is alles in de lange bochten minimaal R3 en R4. Dit omdat ik veel kort-gekoppeld  rij en een boogstraal R1 niet gewaardeerd gaat wordend door de rijtuigen.


Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 08 januari 2022, 16:43:27
Wat mij betreft een verbetering. Als de grens van de zandverstuiving parallel met spoor loopt zal de oppervlakte niet kleiner worden.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 08 januari 2022, 17:26:01
Vraag: Was het je om de bocht op de linkerpoot van de tafel te doen of wil je de klimspiraal binnen de baan houden?

Dat er een bocht na de overweg zit vind ik eigenlijk geen ramp. Op het diepste punt van de ingraving ligt het spoor ook in een boog.

Brengt me bij de ingraving zelf. Vanaf het midden van de U lis het vlak, dan een dijkje, vervolgens het spoor en dan weer de hoogte in. Dat dijkje houdt op bij de overweg en gaat daarna weer verder. De huizen staan weer laag. Al met al een veredelde kerstbaan, zonder het Kerstgedeelte dan.

Je zou ook vanaf het station niet met het spoor, wel met de omgeving de hoogte in kunnen gaan. Dus spoor op gelijke hoogte, de rest er omheen tot "onderkant" linkerpoot optrekken tot een centimeter of 10/15 de hoogte in. Geeft een beter beeld en doet meer recht aan de ingraving. Bovendien is de hoogte dan voldoende om het spoor onder het ecoduct of wat dan ook te laten verdwijnen. 
Het is wel tegenovergesteld aan de werkelijkheid, vanuit Amersfoort loopt het spoor op en de ingraving is gemaakt om het voor de stoomtractie makkelijker te maken, maar who cares.

Betekent wel dat je weg richting de overweg bij vm. halte Assel wat af moet lopen. Gelukkig doet het dat in werkelijkheid ook als je vanuit het zuiden komt.

De nu zwart ingetekende lijnen moet ik nog een beeld bij vormen. De oppervlakte linksonderin de poot wordt dan wel groot. Je zou dan de zandverstuiving kunnen verhuizen. Ligt het ook verder van station/bebouwde kom af, wat het ook weer iets rustiger maakt qua de eerder door mij genoemde "overgang".
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 08 januari 2022, 18:27:10
Arjan,

Eigenlijk om 2 redenen dat ik de lijnen schuin heb geplaatst. Allereerst om het rechte wat overal is te doorbreken. en 2e dat het klimspiraal hierdoor toch binnen de baan valt.

Mijn idee is ook om het spoor op gelijke hoogte te houden en de scenery eromheen op te trekken waardoor die dijk ontstaat. en richting station daar vloeiend af te laten lopen zodat daar ook niet alles die hoogte in hoeft. Ook om daar wat huizen en andere gebouwen kwijt te kunnen.

Linker poot bedoel je neem ik aan van het frame? Of van de U de hele lengte?

De oppervlakte van de heide etc. wordt heel groot. Hier moet wel wat afgehaald worden om het niet te overhand te laten krijgen. Dat ben ik met je eens.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 08 januari 2022, 18:59:26
Ik ben 'n beetje kwijt wat je wil, dus doe zelf maar weer een suggestie...  :D
Alles binnen de 4x3 meter: extra perron naar buitenkant, passeerspoor voor goederentreinen hiertussen in en geen 'Nunspeet' uittrekspoor. Rangeersporen aan voorzijde (treinen vertekken en komen dus dus niet op binnen op deze sporen!) bereikbaar door uitrekken op vrije baan.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel3456-61d9d4231bd24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel3456-61d9d4231bd24.jpg)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 08 januari 2022, 19:45:03
Vincent,

Ik snap heel goed dat je nu de draad kwijt bent. Daarom zei ik ook in de vorige post, let even niet op het station maar puur alleen even naar het schuine gedeelte thv Assel zeg maar.

Ik merk al dat ik met mijn Paint actie een hoop verwarring heb veroorzaakt.
Ik ga even mijn nieuwe plan droppen met een deel van jou toevoeging erbij en dan gelijk het schuine spoor wat ik met Paint heb ingetekend.

Geen zorgen, wordt vervolgt.

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 08 januari 2022, 19:45:21
@Vincent,


Dit ziet  er mooi uit. Kan Ruben wel wat mee denk ik (kuch). Ik zit zo nog eens te kijken naar het station en denk dat een flauwe knik erin ook enigszins kan helpen met de "looks".
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 08 januari 2022, 21:33:52
... een flauwe knik erin ook enigszins kan helpen met de "looks".

U vraagt, wij draaien.. Zie hieronder. De baan is verder vrij rechttoe rechtaan; dus een ruime boog in het station is denk ik weer teveel van het goede...

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34567-61d9f52869157.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34567-61d9f52869157.jpg)

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 09 januari 2022, 09:23:38
Eigenlijk om 2 redenen dat ik de lijnen schuin heb geplaatst. Allereerst om het rechte wat overal is te doorbreken. en 2e dat het klimspiraal hierdoor toch binnen de baan valt.

Mijn idee is ook om het spoor op gelijke hoogte te houden en de scenery eromheen op te trekken waardoor die dijk ontstaat. en richting station daar vloeiend af te laten lopen zodat daar ook niet alles die hoogte in hoeft. Ook om daar wat huizen en andere gebouwen kwijt te kunnen.

Linker poot bedoel je neem ik aan van het frame? Of van de U de hele lengte?

Linkerpoot bedoelde ik inderdaad het deel Assel mee  ;D

Die dijk vind ik persoonlijk dus juist niet mooi, en ik vrees dat het resultaat er niet fraai uit gaat zien. Reden om voor te stellen er over het hele oppervlak van de linkerpoot een hellend vlak op te maken.

Het rechte doorbreek je eigenlijk niet door er juist een boog uit te halen, maar ik snap je positie van je klimspiraal.

Het voorstel van Vincent vind ik ook niet slecht. Kopspoor aan de "noordkant" zie ik dan weer geen toegevoegde waarde, en de loskade naar rechts. Scheelt een uithaalspoor richting Assel, er lijkt nu te veel Natuur opgeofferd. Die loskade kan ook aan de rechterkant worden geplaatst, en de aansluiting nog worden verlengd, waarbij ik toch weer het Apeldoorns kanaal zou toevoegen. Hoofdlijn over het kanaal, stamlijn er voor.

En geen weg DOOR de zandverstuiving. Dat hebben we hier niet en zou ook niet lang goed gaan ;-)

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 09 januari 2022, 10:45:55
@Vincent,


Ja, dit vind ik wel te pruimen. Eens kijken of Ruben dat ook vindt.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 09 januari 2022, 11:01:57
En geen weg DOOR de zandverstuiving. Dat hebben we hier niet en zou ook niet lang goed gaan ;-)

Als jij je druk kan maken over details als die weg en de lengte van het korte uithaalspoortje, dan zijn we er bijna... ;) Hoezeer het bovenstaande ook juist is, scenery is op dit moment bijzaak; ik zorg dat ik er de ruimte voor heb en ik schets ff wat om aan te geven. Maar ik ben eigenlijk wel weer benieuwd naar je eerder aangekondigde eigen plan..

Ja, dit vind ik wel te pruimen. Eens kijken of Ruben dat ook vindt.
Hij heeft reeds gereageerd..
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 09 januari 2022, 11:21:20
Als jij je druk kan maken over details als die weg en de lengte van het korte uithaalspoortje, dan zijn we er bijna... ;) Hoezeer het bovenstaande ook juist is, scenery is op dit moment bijzaak; ik zorg dat ik er de ruimte voor heb en ik schets ff wat om aan te geven. Maar ik ben eigenlijk wel weer benieuwd naar je eerder aangekondigde eigen plan..
Hij heeft reeds gereageerd..

Hebben jullie elkaar gevonden en gaan jullie samen bouwen?  ;)

Help me even: Heb ik eerder een eigen plan aangekondigd?

Ook heb ik geen punt gemaakt van de lengte van het uithaalspoor, wel over de locatie.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 09 januari 2022, 11:42:35
Excuus.. ik haalde Ruben en Arjen door elkaar! :angel:

Ik ben dus benieuwd naar het nieuwe aangekondigde plan van RUBEN...
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 09 januari 2022, 16:22:31
De laatste optie van Vincent vind ik ook erg fraai. Je zou de rechte sporen van het station in een hele flauwe bocht kunnen leggen, zodat het wat natuurgetrouwer overkomt, maar voor de rest  (y).

Alternatieve gedachte, nu zijn bij het station wel veel of alle sporen. Je zou de rechterpoot kunnen gebruiken voor een stuk industrie (waarmee je ook de 2e spiraal kan camoufleren. Kan dan ergens aftakken etc. Maar dat hangt wel van je goederentreinen af. Heb je bv alleen (lange) bloktreinen, dan wordt het nogal wat om een hele containerterminal te bouwen. En..... gezien het formaat. Dat kan ook altijd in stap 2 (of 3 of 4). Je zou daardoor wel wat minder spoor bij het station kunnen leggen, en wat meer een apart goederengedeelte kunnen maken.

Ben benieuwd wat Ruben ervan vindt ;D

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: tothebeach op 10 januari 2022, 09:09:43
En geen weg DOOR de zandverstuiving. Dat hebben we hier niet en zou ook niet lang goed gaan ;-)

Weliswaar geen drukke weg (https://www.google.com/maps/@52.0805935,5.8364565,3a,75y,4.54h,111.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1s1wuYzhI7g9nnDIMMGr_ZMQ!2e0!7i13312!8i6656), maar we hebben ze wel :D Het probleem met zandverstuivingen is dat deze tegenwoordig snel dichtgroeien. Ze worden een beetje kunstmatig in stand gehouden. Dus dat is wel iets waar Ruben rekening eventueel mee kan houden met het bouwen van het ding.

Groet,
Michel
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 10 januari 2022, 09:27:53
Klopt inderdaad! Te lang geleden dat ik daar ben geweest, dat komt omdat we geen vrije toegang meer hebben  :-\

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 10 januari 2022, 09:46:54
Heb mij altijd al afgevraagd of een zandverstuiving zou stoppen bij de kadastrale grens van de Veluwe...  :police: ;D
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 10 januari 2022, 11:01:54
En anders zijn er nog diverse tanksporen en fietspaden, dus er is echt wel iets " weggigs"  te maken  ;D

https://www.google.nl/maps/@52.3315692,5.6735044,3a,75y,298.37h,44.4t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPva9gyKBF9-9CMd8G4w4QpHRDrSlG5tPsyBaFM!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipPva9gyKBF9-9CMd8G4w4QpHRDrSlG5tPsyBaFM%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya130.1016-ro-0-fo100!7i4096!8i2048

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Peter Kleton op 10 januari 2022, 11:07:06
Zandverstuivingen (Zoals b.v. het Hulshorsterzand, waar ik onlangs was ) hebben hooguit  heel vage zandpaden. met mss wat paaltjes om een wandelroute aan te geven.Er omheen ligt bos ,daar komen paadjes uit ,die vrijwel verdwijnen in het zand.

Peter
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 10 januari 2022, 11:21:09
Op het Beekhuizerzand (een zandverstuiving iets meer naar Harderwijk toe) wordt nog door defensie geoefend. Daar zijn nog flinke sporen te vinden, zelfs zijn we "wegen" soms met (hoge) palen gemarkeerd, zodat de rupsvoertuigen hier niet buiten de route komen.

Aan de andere kant, op de hoge Veluwe is de combi weg aan zand wel te vinden, bv even snel gevonden via map (blijkt iets eerder te zijn dan de reeds al genoemde link  ;D)

https://www.google.nl/maps/@52.0798395,5.836765,3a,75y,36.78h,69.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1sW9IxG1QG8WNVC0NJBNJ2Gg!2e0!7i13312!8i6656

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 10 januari 2022, 12:01:31
Voor we helemaal verzanden  ;D: Dat soort paden ken ik ook wel, echter was mijn opmerking bedoeld voor de doorgaande weg. Los zand van dat: Ruben kan er vast wel iets mee.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 10 januari 2022, 16:20:25
Zand erover  ;D. Door naar het ontwerp  (y)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 10 januari 2022, 16:59:27
Volgens mij is Ruben nog druk met het overtuigen van de raad van commissarissen...
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 11 januari 2022, 00:24:57
Ha allen, leuk alle reacties en ideeen weer met elkaar te delen. Er is  even wat vertraging om in de vaktermen te blijven ;D  maar wordt vervolgt. Ik ben jullie niet vergeten  :angel:

Groet Ruben
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 13 januari 2022, 21:37:01
Nou daar is die dan, het plan wat ik een aantal dagen geleden al klaar had liggen.

Op zich een militair oefenterrein zou ook een leuk item kunnen zijn. Heb immers ook wat zwaarlastwagons met een tanks erop...... Ideetje.

Het plan van Vincent met een doorrijspoor die niet aan een perron ligt had ik ook eerder bedacht. Immers veiligheid voor alles en een goederentrein met hoog groen, wil je niet dicht langs een perronrand  ;D

Bij dit baanplan het station naar de buitenzijde gedraaid zoals Apeldoorn. Hierdoor wat rangeersporen gecreëerd aan de binnenzijde. Verder een uitrijspoor aan de oostkant.

Gedeelte ''Assel'' ligt schuin. Hierdoor misschien toch een wat speelser baanplan. Ook aan deze kant wat rangeerspoortjes gecreëerd. Bijkomend voordeel is dat de spiraal naar het schaduwstation wat dichter naar de module komt waardoor er geen meter bijgebouwd moet worden. Waarom ik nog steeds voor rechte elementen ga is omdat ik momenteel kant en klare modules heb die die afmetingen hebben.

Ik zal ook nog even aan een variant werken met het bovengenoemde doorrijspoor.

Ben benieuwd.

Ben het wel met Arjan eens, een kanaal zoals in Apeldoorn moet er wel inkomen op een 1 of andere manier.

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-3-61e08b2bcbc6e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-3-61e08b2bcbc6e.jpg)

Groet,
Ruben
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 13 januari 2022, 21:54:01
Lijkt een beetje op Kranenberg :)
https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=77057.0

Maar zou de sporen nog wat langer maken:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/frtergh-61e0915f84d69.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/frtergh-61e0915f84d69.jpg)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 14 januari 2022, 16:10:35
Ziet er goed uit Ruben! Ben je tevreden zo? Ik zie wel een heel (positief) verschil met het eerste plaatje namelijk  (y)

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 14 januari 2022, 16:40:57
Hij doet het niet hé, Vincent?  ::)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 14 januari 2022, 17:21:59
De knik of het niet te diep leggen...? ;D ik vind dit plan overigens wel een verbetering  (y)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 14 januari 2022, 17:25:08
De knik.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 16 januari 2022, 11:55:04
Hoeft ook niet toch? Het is Ruben zijn baan. Maar ik denk wel dat hij meer inzicht heeft door zijn eerste baanplan te delen, en daardoor voor veel fouten behoedt is. Vast niet alle, maar dat kan niemand voorzien. En ieder maakt uiteindelijk zijn eigen persoonlijke keuze.

Groeten,
Rogier
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 16 januari 2022, 12:26:27
Goedemorgen,

Welke knik praten we over? Ik zie hem niet  ???

Ik ga nog even een variant maken, niet te veel veranderen maar kijken of ik een doorrijspoor kan creëren.

@rogier, leuk dat je een positieve verandering ziet  :).  Naar mate het verder komt sta ik er steeds meer achter. Hoewel ik nog een lichte twijfel heb over het schuine gedeelte bij ''Assel" maar ik moet wel denk ik. Ook met de positie van het klimspiraal naar het schaduwstation.

Groet,
Ruben

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: VvKan op 16 januari 2022, 12:34:23
Ik val nu pas even in met een opmerking.
In het eerste plan was bij de overweg geen ruimte om het restaurant aan de goede kant van de weg te keggen.  Nu in het latere ontwerp is de baan daar schuin komen liggen en is er wel ruimte gekomen.  Restaurantje op de juiste plek leggen ?
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 16 januari 2022, 12:56:10
Eerste plan lag het wel goed, meest recente versie nog steeds toch?
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 16 januari 2022, 13:05:35
Welke knik praten we over? Ik zie hem niet  ???

hij is er ook niet, maar Jeroen wil een knik:

Hij doet het niet hé, Vincent?  ::)

Nog 1 klein puntje: ik zou rechts een DWK leggen aan het eind van spoor 4. Als flankdekking voor vanaf spoor 3 vertrekkende treinen.
In theorie kan deze links vervallen; normaliter vertrekken er geen treinen vanaf 2 naar links, dus flankdekking bij binnenkomen is er al. Mocht je niet bekend zijn met flankdekking: google, of laat maar weten. Kan je de opstelsporen linksvoor ook nog wat langer maken (waarvoor je overigens ook naar zaagbeweging naar rechts moet maken). En als laatste: de overweg op die plek daar is wat druk... Of is het een tunnel?
 
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34459-61e40bde05295.png) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34459-61e40bde05295.png)

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 16 januari 2022, 13:33:32
Zo bedoel je?
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-4-61e4103d37b02.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-4-61e4103d37b02.jpg)

De weg links van het station is inderdaad een tunnel onder alle sporen door. Een overweg is een beetje te veel van het goede.

Groet, Ruben
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 16 januari 2022, 13:39:28
Koning Stadhouderlaan dus....

Hoe ga je dat doen als je op je platen "vlak" wilt blijven? Je gaf aan de sporen niet verdiept aan te willen leggen, de weg wel?
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 16 januari 2022, 13:43:38
Ik denk een dubbele bodem maken? Water wordt denk ik op de zelfde manier gemaakt?

Dus bovenplaat op pilaren neerzetten waardoor je kan zakken?
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 16 januari 2022, 14:04:01
Maak je het jezelf dan niet moeilijk en creëer je dan niet teveel onnodige hoogteverschillen?

Ik heb me de afgelopen tijd een beetje afzijdig gehouden met het baanplan. Enerzijds omdat ik vaak een idee in mijn hoofd heb en dan gewoon begin te leggen met rails. Zo heb ik mijn huidige en vorige baan ook gelegd. Vaak gefilosofeerd of er nog iets beter kon, vrij weinig. De enige verbetering (extra opstelspoor) kwam doordat ik overstapte van Flm Profi naar RocoLine, en alleen omdat de hoek van de gebruikte wissels anders was.

Beeld wat ik van de ontwerpen krijg is dat teveel de nadruk is komen te liggen op het station. Dat is ook prima als je kijkt naar een geloofwaardig sporenverloop. Het is ook goed om te zien dat je het gebouw zelf naar de andere kant hebt gemikt.
Ik ben wel van mening dat het station over-gedimensioneerd is. Niet zozeer qua lengte, wel met aantal sporen. In je openingspost geef je aan meer van de doorgaande treinen te zijn, wat de lengte naar mijn idee rechtvaardigt maar het aantal sporen niet. Je hebt wilt een schaduwstation, dus een groot aantal treinen opstellen bij het station is niet nodig en oogt nogal best wel onrealistisch.
Doordat (naar mijn mening) dus de nadruk op je station is komen te liggen is je oorspronkelijke plan behoorlijk uit zijn verband gerukt.

Botte bijl: Spoor 6 en 7 weg. 7 snap ik de logica niet. Kopsporen linksboven ook saneren (iets met eerder genoemde bereikbaarheid. Kopspoor 5 naar 4.

Oostkant/rechterkant station nadruk leggen op rangeer/opstelsporen. Niet te veel, beetje infra en defecte goederenwagon. Optie VSM-perron, en dat is wat je nu niet hebt. Eerder door mij genoemd: hoofdlijn over water, VSM/VAM/weetikveel er voor langs. Kopspoor er tussen voor opstellen loks # werkelijkheid zie Maps waar 2 ex-Loconloks 1800-en staan.

Linkerpoot nadruk houden op Natuur met enigszins geloofwaardige hoogteverschillen. Rechterpoot kanaal en wat industrie met een geloofwaardig station er tussen.

Je moet het jezelf niet te moeilijk maken, al helemaal niet als het losse modules worden. Verder: kijk naar waar je met je armen nog bij kunt. Je geeft wel aan er omheen te kunnen gaan lopen, maar hoe realistisch is het.

Misschien beetje kritisch geschreven, niet helemaal de bedoeling, wel soort van "spiegel". En verder: Het is jouw baan, mocht je bovenstaande stierepoep vinden alle respect.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 16 januari 2022, 14:04:56
In theorie kan deze links vervallen; normaliter vertrekken er geen treinen vanaf 2 naar links, dus flankdekking bij binnenkomen is er al.

Inderdaad zoals ik het bedoelde. Maar excuus, vergiste mij: als je gelijktijdig vanaf rechts wilt binnenkomen op spoor 4 en vertrekken naar links vanaf spoor 3, heb je die DKW links ook nodig als flankdekking... Zie onder. Heb overigens ook je schuine perronranden eruit gehaald; oogt vreemd :angel:

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34459-61e4195c49860.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel34459-61e4195c49860.jpg)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Anton Maris op 16 januari 2022, 14:37:51
Spooronderdoorgangen: zelf heb ik de sporen allemaal op hetzelfde niveau liggen. Bij water- en wegonderdoorgangen ga ik naar de bodem van de sandwichconstructie. Dat kan omdat ik nog verstevigingslatten heb aangebracht aan de onderzijde. Hoogteverschil wordt dan bijna 5 cm. Dat is wellicht wat weinig maar op het oog lijkt het te kloppen.

Polderlandschap: spoor en linker- en rechterkant is 'normaal' peil.
https://images.beneluxspoor.net/bnls/Luchtfoto-module-4-6083c753bf453.jpg

Rivierlandschap:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/IMG_1707_4.jpg
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 16 januari 2022, 14:38:43
Spooronderdoorgangen: zelf heb ik de sporen allemaal op hetzelfde niveau liggen. Bij water- en wegonderdoorgangen ga ik naar de bodem van de sandwichconstructie. Dat kan omdat ik nog verstevigingslatten heb aangebracht aan de onderzijde. Hoogteverschil wordt dan bijna 5 cm. Dat is wellicht wat weinig maar op het oog lijkt het te kloppen.

Mooi idee ja.

Ik val nu pas even in met een opmerking.
  Restaurantje op de juiste plek leggen ?

Restaurant was ingetekend en met een extra terras langs het spoor (picknicktafels).
Wel mee eens dat er iets meer ruimte ontstaan is.

Maak je het jezelf dan niet moeilijk en creëer je dan niet teveel onnodige hoogteverschillen?

Ik heb me de afgelopen tijd een beetje afzijdig gehouden met het baanplan. Enerzijds omdat ik vaak een idee in mijn hoofd heb en dan gewoon begin te leggen met rails. Zo heb ik mijn huidige en vorige baan ook gelegd. Vaak gefilosofeerd of er nog iets beter kon, vrij weinig. De enige verbetering (extra opstelspoor) kwam doordat ik overstapte van Flm Profi naar RocoLine, en alleen omdat de hoek van de gebruikte wissels anders was.Misschien beetje kritisch geschreven, niet helemaal de bedoeling, wel soort van "spiegel". En verder: Het is jouw baan, mocht je bovenstaande stierepoep vinden alle respect.

Ik kan het wel waarderen.

Ander idee wat in mijn brein ontsproot, wat als het station (met toestemming wederhelft over de uitbreiding van...) naar de rechter poot verhuist, en deels nog op de laatste module van het middengedeelte komt. Hierdoor komt de natuur misschien wat minder in het ''nauw''.

Is even een hersenspinsel.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 18 januari 2022, 10:47:48
Pro:
meer nadruk op Natuur en geloofwaardiger, rustiger beeld van landschap. De in werkelijkheid aanwezige boog bij Assel is dan enigzins in model om te zetten waardoor je een soort van paradebaanvak krijgt. Met name lange treinen gaan dan mooi door de boog heen en zijn daarmee blikvanger. Kan echt een heel mooi deel van je baan worden!

Contra:
Het VSM/VAM/weetikveel-zijlijntje wordt daarmee wel beperkt, en vanuit het station moet je een overgang maken van je baan naar schaduwstation middels gebouwen of, daar is tie weer, een viaduct.

De baan is dan wel zo in te richten dat je verkeer vanuit de linkerzijde schaduwstation (laten we het Amersfoort noemen) met bestemming station (Apeldoorn te noemen eventueel) kunt opzetten. Dus een keerspoor voor de sprinter en sporen voor een korte infra/goederentrein. Die optie blijft, waarbij ik de kopsporen aan de onderzijde van de rechterpoot zou leggen, dus thv ingang schaduwstation, of als er gebouwen staan iets eerder op laten houden. Kopsporen aan noordkant muv genoemde industrie beperken, alleen voor "uithalen" of eventueel een kort spoortje voor een e-lok.
Brengt me bij het volgende: Je kunt je baanplan zo inrichten dat je met getrokken trein vanuit Amersfoort station binnenloopt en vervolgens de lok laat omlopen of er een andere lok voor mikt en dan weer terug. Krijg je toch wat rangeerwerk en speelmogelijkheden in je baan.

Eventueel kun je in de rechterbovenhoek nog wat industrie/VAM maken om daar wat wagens te plaatsen. Let dan wel weer op de bereikbaarheid....
De VAM-overslag van Zandvoort lag ook zo ongeveer tegen de duinen aan, dus onrealistisch is het niet.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 19 januari 2022, 20:42:13
Dat dus. Ik ga weer terug naar de tekentafel (y)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 24 januari 2022, 22:22:45
Dit is een beetje een schets.
Heb hierbij geprobeerd rekening te houden met de ''zaag'' bewegingen.

Ook een soort havenspoortje/ overslag gecreëerd. Een enkele VAM wagon oid. Die dan op het emplacement kan worden neergezet om daar een trein van samen te stellen. Zo toch wat  rangeerwerk te hebben. Boven in wat opstelsporen voor een treinstel.

Wat langer panaromaspoor gekregen met een beter verloop van natuur/station. Ook die rails ligt wat minder schuin dan eerst maar komt nog wel goed uit voor het klimspiraal.

Dit is niet definitief maar even beeld.


(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-5-61ef174c2b28e.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Alternatief-5-61ef174c2b28e.jpg)

Groet Ruben.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 09:42:56
Wat is het spoor wat dwars door je station loopt... ?  ???
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 25 januari 2022, 09:44:42
Hé, mijn knik is terug.  ;D

Spoor rechts,  eerst over het kanaal dan onder het kanaal. Die helling wordt wel erg steil zo.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Arjan6511 op 25 januari 2022, 09:45:25
Vroeg ik me ook af inderdaad.

Ivm werk weinig tijd, wel even kort vraagje: Gaat een keerlus altijd tegen de klok in naar beneden?
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 25 januari 2022, 09:46:29
Het lijkt erop dat dit eronder ligt.

Nogmaals: die helling wordt te steil.
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 09:58:46
De eerste NS tandradbaan, of achtbaan..  ;D Zonder die gekke bocht is het wel leuk overigens! Met aansluiting langs kanaal; alleen is het inderdaad niet haalbaar dat trein eerst over, en dan onder water door gaat...

EDIT: bij nader inzien is die knik wel heel aanwezig.. Kan je het station in z'n geheel niet schuin leggen?

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel565658-61efbf2910dae.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel565658-61efbf2910dae.jpg)

Brug naar links, kan je aansluiting voor kanaal er misschien nog net onder laten zakken..

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel565658kanaal-61efc1217156a.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/assel565658kanaal-61efc1217156a.jpg)

Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Jeronimos op 25 januari 2022, 17:37:52

EDIT: bij nader inzien is die knik wel heel aanwezig.. Kan je het station in z'n geheel niet schuin leggen?


Mis ik een smiley?  ;)
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 17:58:38
Stomme knik  ;D
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Ruben1990 op 25 januari 2022, 20:20:22
Okay,

Dat ik bedacht mij, als ik het station iets hoger leg, hoeft het havenspoortje niet extreem te duiken waardoor je aan de andere kant terecht komt en zo makkelijker de sporen kon ''overbruggen'' met een tunnel.  Die ga ik er uit slopen, merk dat het niet haalbaar is.

Over het water en dan zakken voor het schaduwstation dat die dat niet zou halen, had ik nog niet zo bekeken en wel gedacht dat het kon. Jullie reacties hebben mij overtuigt, dat gaat hem niet worden. Het water moeten we op een andere manier een invulling geven.

Vroeg ik me ook af inderdaad.

Ivm werk weinig tijd, wel even kort vraagje: Gaat een keerlus altijd tegen de klok in naar beneden?

Om hier antwoord op te geven, in vorige post's had ik de keerlus andersom. Waarop het advies werd gegeven om te zorgen dat het klimmende rechterspoor aan de buitenkant te houden omdat die meer vermogen nodig heeft op die manier iets minder belast wordt omdat die radius ruimer is dan de binnenbocht. Waar of niet? anders hoor ik het graag als ik het verkeerd geïnterpreteerd heb.

Ik dacht als ik het station wat hoger zou maken en dan geleidelijk het spoor laat zakken dat die ingraving dan natuurlijker zou overkomen.

Weer aanschuiven aan de denkbeeldige tekentafel ;D
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: Benelux795 op 25 januari 2022, 20:55:09
Voor de hoogte kan je het huiswerk ook zelf doen: hou max 3,5 cm per meter helling aan. Dus een hele boog met radius van zeg 50cm is iets meer dan 3m in omtrek en kan dus 10,5 cm overbruggen. De halve boog na de brug zoals bij jou geschetst dus 'maar' iets meer dan 5cm..
Titel: Re: Baanplan deels gebaseerd op Veluwe
Bericht door: spoorijzer op 26 januari 2022, 08:27:41
Een buitenbocht nemen voor bergop heeft dan 2 voordelen. Ten eerste, de buitenbocht is ruimer, dus minder wrijving. Ten tweede, de buitenbocht is langer, waardoor je meer lengte hebt dan in de binnenbocht (en dus een lager steigingspercentage). Beide zorgen ervoor dat je loc dus minder hard hoeft te werken.

Geen NS voorbeeld, maar smalspoor. Van mijn eigen (spoorijzer) locjes heb ik tabel met daarin de bruto aanhanglast in tonnen. Je ziet het effect van een boog of een helling, omdat de percentages fors achteruit fietsen. Bij een 3% helling loopt de trekkracht terug tot ongeveer 1 kwart. In een krappe boog met een derde. Als je beide combineert, dan gaat het dus extra hard. Zal vast niet 1:! voor modeltreinen werken, maar geeft wel een idee dat een buitenbocht omhoog voordelen heeft  ;D

(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aanhanglast-61f0f75f6cd17.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Aanhanglast-61f0f75f6cd17.jpg)

Groeten,
Rogier