BeneluxSpoor.net forum
Materieel => Materieelbespreking => Topic gestart door: Ivo tB op 26 March 2011, 20:40:41
-
Eerder in de aangekondiging gezien: een driedelige Roco blokkendoos in de oorspronkelijke crème groene kleurstelling:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/thumb_m15406_w560.jpg)
Tot mijn verbazing staat deze al in de winkel en lijkt er nergens op dit forum enige aandacht aan gegeven. Het stel in de winkel is aanmerkelijk beter dan op dit gefotoshopte plaatje van Roco: de daken zijn keurig zandgeel, de vlonders hebben een iets donkerder tint, de dakranden zijn zwart en de opschriften lijken correct. Het lakwerk ziet er strak en netjes uit. Ook de bagagedeur van de mBD heeft zwarte randen. Het is een set met een mBD, Cec en mC. Merkwaardig zijn de 2 pantografen op de koprijtuigen, maar het zou net moeten kunnen. Ik denk niet dat de dakgoot erop zat, maar die heeft Roco niet eraf gehaald. De schakelaar en vonkhoorn zijn weer keurig zwart ipv het rare rood van de vorige serie. Kortom voor 279 euro een mooie set voor de liefhebber van tijdperk II.
mvg,
Ivo
-
Hier al wat eerste foto's :)
Let op, dit zijn pre-productmodel foto's van Roco, geen foto's van het product wat nu binnen enkele dagen in de winkels staat.
Maar dan heb je al een idee, met toestemming natuurlijk van Roco zelf.
(http://i76.photobucket.com/albums/j23/groterdam/roco63142W3.jpg)
(http://i76.photobucket.com/albums/j23/groterdam/roco63142W1.jpg)
(http://i76.photobucket.com/albums/j23/groterdam/roco63142SW5.jpg)
(http://i76.photobucket.com/albums/j23/groterdam/roco63142MW1.jpg)
@Ivo, we zitten er met smart op te wachten, ze is nog niet overal uitgeleverd. Dus volgende week overal en reken maar dat ze aandacht krijgt.
Overigens is dit stel compleet nagekeken en gecontroleerd in Nederland ! (y) Zo zien we het graag ;D
-
staat heel sjiek met die 2 kleuren
veel mooier dan een vlaflip ;D
gr jan
-
Ik mis het "sluit"rijtuig ?
(Klopt de set met wat samenstelling betreft met de photoshop van Roco?)
-
Ja, de samenstelling is mBD 9026, Cec 8527 en mC 9037. Alleen loopt het creme, in tegenstelling tot de gesoepte Roco-plaatjes nu wel dor over de bagagedeur van de mBD. De Cec op het Rocoplaatje is nog steeds het gesoepte handmonster. De set zelf is idd een snoepje. Ook heel fraai zijn de meegeleverde geëtste bordjes in 'IN' en 'UIT' die nog aangebracht moeten worden naast de balkondeuren. Ook zijn koersborden meegeleverd (ook geëtst messing of zo, Rotterdam - Haarlem v.v.) Overigens zijn de schakelaars op de daken van de mC en mBD bruin en is de vonkhoorn zandgeel...
Ik zou graag wat plaatjes hebben meegeleverd, maar dat is ff niet mogelijk ivm met het net verhuisd zijn naar een nieuwe woning. Ga zo ff nog fijn wat schilderen in huis... ;D
-
@Ivo, we zitten er met smart op te wachten, ze is nog niet overal uitgeleverd. Dus volgende week overal en reken maar dat ze aandacht krijgt.
Tot mijn verbazing zag ik het stel afgelopen vrijdag in de vitrine bij Meijer en Blessing. Bij toeval had ik vrijdag op de Roco site gezien dat ze uitgeleverd waren met een groen signaal vwb leverbaarheid. Inmiddels is dit al veranderd in geel, zodat het al nabesteld moet worden. Kennelijk is de hele serie door de detailhandel besteld.
mvg,
Ivo
-
(y) mooi, maar komt er ook nog uitbreiding in de vorm van losse rijtuigen?
-
Jaap heeft al een foto van de echte set geplaatst: http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,33675.msg550011.html#msg550011
mvg,
Gert
-
Da's Nieuws! En hartstikke OHMB (y) .
-
Kep hem ook ;D
-
Nu nog ff die tweede beugels eraf halen en de ventilatoren.... ;D
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos3.jpg)
Bedoelen jullie deze soms? ;)
Groet Jaap
-
Bedoelen jullie deze soms? ;)
Ja, want deze is het niet: ;D
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img_7912_klein.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Img_7912_klein.jpg)
v.r.n.l. mABD - Ces - mC (en ja, de mABD heeft wel van meet af aan twee panto's gehad...)
Peter
-
Het loopt wel héél erg mooi hoor! (y)
Voorlopig nog even op het analoge gedeelte van mijn baan. Laat Chris de zijne maar eerst maar even ombouwen, dan weet ik waar ik op moet letten. ;D
Groet Jaap
-
Nu nog ff die tweede beugels eraf halen en de ventilatoren.... ;D
En natuurlijk de rode bufferbalken overschilderen.
(verzuchting: Dit had Roco, i.t.t. de pantografen en de ventilatoren, zonder enige meerkosten meteen goed kunnen doen).
Willem
-
Och, de bekende Heemaf affiche van eind twintiger jaren is pas echt wild.
(http://www.holechistorie.nl/images/stories/heemaf/Heemafaffiche_small.jpg)
-
Het loopt wel héél erg mooi hoor! (y)
Voorlopig nog even op het analoge gedeelte van mijn baan. Laat Chris de zijne maar eerst maar even ombouwen, dan weet ik waar ik op moet letten. ;D
Groet Jaap
Morgen, vandaag bekaf omdat ik zonodig tot half 4 vannacht aan station Waterlingen door wilde gaan ;D (moe dus)
-
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos2.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos2.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos3.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos3.jpg)
Bedoelen jullie deze soms? ;)
Groet Jaap
Als ik het nu juist zie, ga je nu de stap naar een Nederlandse baan doen ;) Echt een mooi treinstel, Jaap!
-
En natuurlijk de rode bufferbalken overschilderen.
(verzuchting: Dit had Roco, i.t.t. de pantografen en de ventilatoren, zonder enige meerkosten meteen goed kunnen doen).
Willem
Willem, dit is wel degelijk correct, net als het Heemaf affiche. Lees mijn draadje mat '24 blokkendoos in oorspronkelijke uitvoering er maar op door. De vraag is hoogstens welke combinaties wel en welke niet kloppen. De rode bufferbalk (of eigenlijk een strook er boven) is correct in 1929. Of er dan ook 2 pantografen op de mBD en mC stonden waag ik te betwijfelen, maar verdient nader onderzoek.
Roco heeft gewoon de modellen van de mBD, mC en Cec een ander kleurtje gegeven en er verder niets aan veranderd. De dakgoot zit er waarschijnlijk onterecht op. De steunen van de vlonders zijn daardoor niet correct. 2 pantografen is de vraag. Een er af halen gaat niet zomaar, want dan moeten ook alle dakleidingen worden veranderd en de luchtleiding naar de 2e pantograaf worden weggehaald. De ventilatoren moeten er ook af.
Maar Roco heeft een net gespoten model geleverd, waarvan de kleuren kloppen, maar niet alle details.
Wil je weten hoe het echt moet, kijk dan bovengenoemd draadje maar eens door. Die zijn ook nog niet af, maar je vindt er wel heel veel tips.
mvg,
Ivo
-
Mooie aanwinst, Jaap.
Ik ben wel nieuwsgierig naar de opschriften. Kan je ons vertellen welke spoorwegmaatschappij en onderhoudsdatum erop gedrukt is? Bij de NS (af 1938) waren ze immers geheel groen, omdat het crème zo snel vies werd.
Gr,
Maarten
-
In 1917 werd "de belangenmaatschap Nederlandse Spoorwegen opgericht :). Mat'24 is altijd van de Nederlandsche Spoorwegen geweest en heeft nooit een andere maatschappij gekent.
-
De dakgoot zit er waarschijnlijk onterecht op. De steunen van de vlonders zijn daardoor niet correct. 2 pantografen is de vraag. Een er af halen gaat niet zomaar, want dan moeten ook alle dakleidingen worden veranderd en de luchtleiding naar de 2e pantograaf worden weggehaald. De ventilatoren moeten er ook af.
Ik heb je draadje doorgebladerd, maar kan het dakgotenverhaal zo gauw niet terugvinden.
Ik zie op de Heemafposter geen dakgoten?
-
@Sobat Het klopt dat er in 1917 een belangenmaatschap is opgericht, maar juridisch waren HSM en SS nog tot 1938 aparte maatschappijen. De blokkendozen hebben altijd de NS-opschriften gehad, maar het zou best wel eens kunnen zijn dat ze formeel-juridisch-boekhoudkundig-whatever eigendom van de HSM waren. Het waren ook voornamelijk HSM-lijnen die voor WO II geëlectrificeerd werden.
groet, Carlo
-
De blokkendozen hebben altijd de NS-opschriften gehad, maar het zou best wel eens kunnen zijn dat ze formeel-juridisch-boekhoudkundig-whatever eigendom van de HSM waren.
Wie weet. Maar de naam van die maatschappij is na de oprichting van de belangenmaatschap altijd NS geweest. Al het materieel dat na 1917 nieuw besteld werd, heeft 'Nederlandsche Spoorwegen' (later zonder ch) als opschrift gekregen.
Eelco
-
Terug naar de rode band op de koppen van de mBD en mC:
Deze werd volgens van Wijck Jurriaanse (blz.69) gelijktijdig met het geheel groen schilderen van de rijtuigen aangebracht. Het besluit daartoe viel eind 1928; vanaf bestelling 12 (september 1928, in dienst 1929) kwam Mat'24 vanaf de fabriek volledig groen (en dus met een rode band op de kop) in dienst. De eerder in dienst gestelde bakken werden in de daarop volgende jaren ook groen. Van crème-groene met een rode kopband zijn geen fotografische bewijzen voorhanden.
Of toch wel ? Inderdaad, en laat dat nu juist de mC 9037 zijn, een van de exemplaren in de nieuwverschenen Rocoset.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/mC9037_11211814_Rdmapr30.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/mC9037_11211814_Rdmapr30.jpg)
De foto is genomen in april 1930 en toont de mC9037 samen met de locs 1124 en 1814 te Rotterdam Delftse Poort. (gepubliceerd in J.W. van Borselen - Aanslag op het Spoor p.54). Duidelijk is de rode band èn de nog creme-groene beschildering te zien, evenals trouwens de al wel aangebrachte tweede stroomafnemer. Blijkbaar was in de werkplaats de groene verf op, maar had men nog wel een potje rood staan.
Van de mBD9026 heb ik helaas geen foto's uit de jaren 20/30, dus daarover voorlopig geen zekerheid.
Over de dakgoten, de panthografen, de ventilatoren, de fluit/tyfoon etc. moeten we het een andere keer (2 april?) maar eens hebben.
M.vr.gr.
Willem Wensink
-
Over het ontstaan van de NS:
De Nederlandse Staat neemt in 1921 een absolute meerderheid in het aandelenkapitaal van de maatschappijen SS (Mij. tot exploitatie van Staatsspoorwegen, overigens een private Mij., 1863-1937) en de H.IJ.S.M. (Hollandsche IJzeren Spoorweg Mij. 1837-1937). Het jaar 1936 is het jaar waarin beide maatschappijen worden opgeheven en in 1937 wordt de wet van minister Colijn tot reorganisatie van het spoorwegbedrijf van kracht en ontstaat op 2 augustus van dat jaar de N.V. Nederlandsche Spoorwegen.
-
Klopt als een bus. Maar de benaming Nederlandse Spoorwegen ging in 1921 in. Dus vanaf dat moment werd geen enkel nieuw materieel nog voorzien van namen als Staatsspoorwegen of HIJSM. Alleen NS.
-
Ik heb je draadje doorgebladerd, maar kan het dakgotenverhaal zo gauw niet terugvinden.
Ik zie op de Heemafposter geen dakgoten?
Henk,
Het verhaal over de dakgoten begint hier (http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,24277.msg371416.html#msg371416) op pagina 5 van het draadje en loopt door tot midden pagina 7 van het draadje. Tegelijkertijd lees je dan ook de redenering waarom de dakranden groen zijn met een zwarte bies en niet helemaal zwart, zoals Roco ze heeft gemaakt. Met dank aan stig, Peter, overlast en Arjen voor het meedoen in de discussie toen.
Op de Heemaf poster zitten ook geen dakgoten. Die kwamen pas later.
mvg,
Ivo
-
Tegelijkertijd lees je dan ook de redenering waarom de dakranden groen zijn met een zwarte bies en niet helemaal zwart, zoals Roco ze heeft gemaakt.
Hoi Ivo,
Ik heb het in mijn gegevens inmiddels ook aangepast, dank.
Maar als ik de foto's van het Roco-drietje bekijk, lijken die randen mij helemaal groen... Integenstelling tot het gephotoshopte plaatje. Of ligt het aan mij...?
groet
Peter
-
Het model dat ik vorige week in de vitrine bij Meijer en Blessing zag staan had zwarte dakranden. Tenzij mijn geheugen me in de steek laat, je weet maar nooit ;D Op de foto's van Jajo kan het ook grijs zijn.
mvg,
Ivo
-
euh, dat is hier in de winkel echt groen. 8)
Jullie bedoelen toch de ruimte tussen raam en dak op de zijkant ?
-
Hoi Chris,
Ja, die bedoelen we... Ik dacht op de foto van die set (in doos) ook te zien dat ze groen waren. Maar ik heb het stel nog niet 'live' gezien....
groet
Peter
-
Yep, is groen, en vanavond flinke bespreking op mijn site :)
-
prachtig wordt er stil van en hebberig (y)
-
8) Dat wordt een nieuwe bril ;D
Groen is beter dan zwart. Dat laatste is slechts een bies in het groen. Het gaat er haast op lijken dat Roco heeft meegelezen in ons draadje. Dat betekent toch minstens korting voor Arjen, Peter, Ewout, Maarten en mij.
Heeft iemand een onderdelenblad? Kunnen we de juiste ramen bestellen, want dat is makkelijker dan creme raamstijlen bijwerken met een trekpen.
mvg,
Ivo
-
Op de Heemaf poster zitten ook geen dakgoten. Die kwamen pas later.
In 1928 bij 1 rijtuig op proef. Op 23.01.1930 opdracht voor alle rijtuigen (en dat zal niet 1, 2, 3 gereed zijn geweest)
- hans -
-
Het gaat er haast op lijken dat Roco heeft meegelezen in ons draadje. Dat betekent toch minstens korting voor Arjen, Peter, Ewout, Maarten en mij.
(y) (y) (y) (y) (y)
-
Het model dat ik vorige week in de vitrine bij Meijer en Blessing zag staan had zwarte dakranden. Tenzij mijn geheugen me in de steek laat, je weet maar nooit Op de foto's van Jajo kan het ook grijs zijn.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos4.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/blokkendoos4.jpg)
Kloos-uppie niets aan geshopt.
Groet Jaap
Edit: ik zag net pas dat het dakrandje groen is i.p.v. grijs zoals mijn foto laat zien. :-X
-
Tjeemig, mooi. Nee, ik koop 'm niet. Nee, ik koop 'm niet. Nee, ik koop 'm niet. Is mijn tijdperk niet, heb al een blokkendoos...... 's Kijken hoe lang ik dat volhou :P
-
Niet lang denk ik. ;D ;D
Jos.
-
Heb ook al een mat24 vier stel, maar deze wil ik ook.
Niet om te rijden, maar voor in de vitrine.
Enne..... ik krijg hem van de mrs. Kan ik een T43 van Jeco kopen..
Steef
-
ook hier grote twijfel.... ondanks dat het buiten mijn TP is.
het zal dan wel ten koste van de in bestelling staande Artitec DDM set gaan.
Ik ben bang (nou ja bang) dat het Groterdam verslag me over de streep trekt
gr
Peter
-
Korting? Waar? ;D
-
Eerst stukje staat, maar ik heb nog wel effe werk.
Blokkendoos 9026 (http://www.hetgroterdamproject.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=700:roco-blokkendoos&catid=49:roco&Itemid=115)
-
Ik heb het al met veel plezier doorgenomen (y)
Zal wel weer nachtwerk worden Chris....
Gr.
Peter
-
Bijzonder fraaie set is het, misschien maak ik de overweging wel...
Groeten,
Rutger
-
Hallo Chris,
Vind dat je mooie fotoreportage hebt gemaakt. Opvallend detail is de “traanplaat” in de vouwbalg. (y)
Welke datum staat er op de stelbalk? Alvast vriendelijk bedankt.
Gr,
Maarten
-
Ik zal eens koekeloeren.
-
30-08-1927
-
En nu staat de bespreking compleet online.
-
;D Genieten
-
Zonder mijn 'Blokkendoos' open te maken weet ik dankzij Chris (http://www.hetgroterdamproject.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=700:roco-blokkendoos&catid=49:roco&Itemid=115) hoe alles er van binnen uit ziet. (y)
Groet Jaap
-
Schitterend model. Ik kan er niet zoveel mee op mijn toekomstige baan maar dit soort initiatieven is alleen maar toe te juichen. We worden verwend, als Nederlandse modelspoorder (y)
-
Bewegende beelden van mijn "Blokkendoosie". ::)
http://www.youtube.com/watch?v=ITjXgD4SYQ4
Groet Jaap
-
wat ns 8714 schrijft over het verwennen met alle nederlands gebeuren.
daar ben ik het hellemaal me eens.
heerlijk toch al dat mooie nieuwe treinen en wat er nog meer uitgebracht is en wordt.
-
ik vind het jammer dat ze er nog steeds geen sluitverlichting in hebben gemaakt..
Johan
-
Net naar het verslag gekeken van Chris.
Het is een prachtig stel.
Nu heb ik alleen een klein probleem.
Hij is totaal niet mijn tijdperk ::)
En de begroting is ook al volgeboekt dit jaar :-\
Maar ik denk dat ik mijn vriendin eens lief ga aankijken. ;D ;D
Jos.
-
Maar ik denk dat ik mijn vriendin eens lief ga aankijken. ;D ;D
Jos.
Jos,
als je dat alleen bij deze gelegenheden doet, dan heb ik zo mijn twijfels over de bestendigheid van jullie relatie (y)
't is maar een geintje hoor. Succes bij het kijken ;)
Ted
-
Beste treinliefhebbers,
Ik was vanmorgen bij Wentink Arnhem om een Digirails functiedecoder op te halen voor de rookgenerator in mijn stoomverwarmingswagen en daar stond in de vitrine de 2 kleurige blokkendoos. Bleek nog mooier dan op de foto.
Een andere klant was er een aan het kopen en wachtte op de inbouw van de decoder. Men liet toen zijn motorwagen proefrijden. Zien kopen doet kopen! Ik was dus verkocht. Ik rij concequent tijdperk:3 maar ja!!!, je bent ook treinenliefhebber. Wordt dus museumtreinstel.
Thuisgekomen vroeg mijn vrouw wat er in die grote doos zat. Ik toonde haar de inhoud en....... zij vond hem - ook toen ik de prijs had gemeld - erg mooi!
Dus wat blijkt: "ook vrouwen spreekt dit kleurige treinstel aan".
't weekend een Lopi decoder plaatsen en genieten.
2 opmerkingen: geen interieur- en geen sluitverlichting, dus zelf maar aan de slag.
Coen.
-
nou coen dat wordt genieten het weekend.
veel plezier ermee (y) (y) (y)
-
Ik ben overtuigd Coen.
Jos
-
ik vind het jammer dat ze er nog steeds geen sluitverlichting in hebben gemaakt..
Johan
Inderdaad Johan, dat is jammer. Ben wel blij met de nummers op de zijkanten van de neuzen en op de kopse kanten.
Arnold
-
Nu heb ik wel nog een vraag, is het mogelijk zonder al te veel te verbouwen met 1 decoder zowel de motorwagen als de stuurwagen te voorzien van front/sluitseinen?
Hiervoor wilde ik eigenlijk de 4-polige koppeling van Roco gebruiken.
Jos
-
Jos,
Dat is wel mogelijk als je daarvoor de bedrading, geel, wit en blauw doortrekt van de motorwagen
naar de stuurstand en deze daar precies andersom aansluit als in de motorwagen.
Bekijk het net zo als een locomotief met aan beide kanten verlichting die met de rijrichting
wisseld, alleen zit er bij het blokkendoosstel nog een 2 tal koppelingen tussen.
Ik kan je de Roco's ook aanraden voor dit gebruik, heb ze er zelf ook tussengezet.
Gr.
Robbert Jan.
-
Jos, je zou eens moeten kijken op de site van Huib Maaskant. Hij heeft in het verleden eens een vierdelige blokkendoos voorzien van stroomgeleidende koppelingen een een dergelijke schakeling. Het artikel stond ooit in een uitgave van Railhobby. Ik kan alleen niks naslaan ivm onze recente verhuizing (alles in dozen en zo...). Misschien leest er iemand mee die het antwoord weet?
-
Ongeveer 2 jaar geleden is een artikel van mij in RM gepubliceerd over de ombouw van een Blokkendoosstel.
De ombouw omvat zelfbouw elektrische koppelingen, 3-draads verbinding door de hele trein, aanpassing frontseinen, toevoeging sluitseinen.
Weliswaar toen bedoeld voor analoog gebruik in twee richtingen, maar de ideeën zijn wellicht ook voor digitaalrijders bruikbaar.
Het hele artikel is digitaal beschikbaar (tekst, tekeningen, foto's) en wie er niet tegenop zit om 10 MB toegestuurd te krijgen moet dat maar even laten weten (via e-mail, adres op mijn www.)
Eén voorwaarde: alleen voor eigen gebruik, niet publiceren a.u.b.
-
Klaas,
Voor mijn Blokkendoos heb ik 4-polige koppelingen gekocht voor een digitaal stel. 2 aders voor een doorlopende stroomafname van alle wielen en 2 polen voor de verlichting, verschillend voor de kop- en sluitlichten. Misschien kan het efficiënter, maar ik pas de methode Karst toe van de plan U.
mvg,
Ivo
-
@Klaas
En mega toevallig trek ik net een oude RM van de plank, begin te lezen en.....kom zo je artikel tegen ;D
RM Mei 2009
-
Nu heb ik geen verstand van blokkendozen en ben in mijn bespreking de volgorde van Roco gaan volgen.
BD, mC en C.
Nu krijg ik reacties dat het of :
BD, C, mC moet zijn
of
BD, Ces, mC
Nou, heren kenners, zegt u het maar, pas ik mijn bespreking aan :)
-
Hallo Chris,
De juiste benaming luidt:
mBD - Cec - mC
Groet
Peter
-
Nog een vraagje: in hoeverre kan je deze set combineren met de al eerdere uitgebrachte sets. En dan bedoel ik met tijdperk en jaartallen.
-
Nou wil het toeval dat ik al zo'n overzicht in m'n PC had zitten; dus hierbij:
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/Inzetbaarheid_Rocomodellen_Mat24.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/Inzetbaarheid_Rocomodellen_Mat24.jpg)
(klikbaar; als het toch niet leesbaar is of je wil om andere redenen het originele excell-bestand, moet je me maar even pb-en, met vermelding van je e-mailadres [BNLforum kan geen xls aan]).
Willem
-
@Peter
bedankt, dan zal ik dat aanpassen :)
-
@Klaas
En mega toevallig trek ik net een oude RM van de plank, begin te lezen en.....kom zo je artikel tegen ;D
RM Mei 2009
En juist alleen deze heb ik weer niet van 2009. :-\
Jos
-
Nog een vraagje: in hoeverre kan je deze set combineren met de al eerdere uitgebrachte sets. En dan bedoel ik met tijdperk en jaartallen.
Niet. Deze blokkendoos vertegenwoordigt een korte periode rond 1930: al wel twee stroomafnemers en die rode balk, maar nog niet helemaal groen. Alle andere blokkendozen zijn naoorlogse varianten.
@Jos, een functiedecoder voor alleen de kop- en eventueel sluitverlichting is goedkoper en zeker in dit geval veel gemakkelijker dan twee paar stroomgeleidende koppelingen. Alleen de kwaliteit van de stroomafname van de eindbak kan roet in het eten gooien en zou een goede reden kunnen zijn om de bakken elektrisch te verbinden. Maar ik weet niet hoe het daarmee staat. Bij de laatste producties van de blokkendozen was de stroomafname helaas niet meer van alle wielen.
Misschien moeten we met zijn allen eens flink bij Digirails gaan zeuren voor een lichtprintje.
-
8) en waarom niet, ze waren toch niet in 1 nacht allemaal groen, en trouwens het groen werd al voor den oorlog ingevoerd, en anders word het een museum stel met de jaap.
-
Dat moet iedereen sowieso zelf weten. Er staan ook revisiedata op, maar daar hoeft een mens zich ook al niets van aan te trekken. Maar 2278 wil met die vraag naar tijdperk en jaartallen kennelijk precies weten hoe het zit.
Goed idee voor Roco trouwens, Jaap.
-
En je zit behalve met de revisiedata ook met de plaatsing van de klasseborden.
-
Niet. Deze blokkendoos vertegenwoordigt een korte periode rond 1930: al wel twee stroomafnemers en die rode balk, maar nog niet helemaal groen. Alle andere blokkendozen zijn naoorlogse varianten.
Hallo Henk
Dat is niet helemaal wat je hier zegt; de oude Blokkendoos variant (mB4D en Ces) zijn wel degelijk vooroorlogse varianten! Met lage klasseborden en IN/UIT-borden.
Alleen is dit twee rijtuigstel weer geen historisch verantwoorde combinatie... Dat dan weer niet ;)
groet
Peter
-
uuuuh het model is toch mB5d.
-
stroomvoerende koppelingen is misschien een optie :-\ Ik zet gewoon een (functie) decoder in de stuurstand. ;) Je ben net zo duur uit als 2x een setje koppelingen á 14,50 euro per set (roco 40345) :)
-
Als ik dan een decoder aan mag raden.
Digirail Functie Nano.
+ Zeer klein
+ slechts € 12,50
- slechts 2 uitgangen
Ik heb hem zelf in een Roco railbus stuurwagen ingebouwd, naar alle tevredenheid.
-
uuuuh het model is toch mB5d.
Ja, DIT model is een mB5D (met grote D, kleine d = doorgang, later veranderd in v van vouwbalg, maar dus niet van toepassing bij dit type rijtuig).
Maar ik had het hier hierboven over de oude Blokkendoos (dus die van zo'n 30 jaar terug) en dat was een mB4D.
Peter
-
Hans, Gerard, Peter, hebben jullie het overzicht van Harry nog? Daarin staat precies beschreven wat je met welk model kon doen. Ik heb me de blubbers gezocht maar kan het hier niet vinden, heel misschien in Leiden dat het nog aanwezig is. Meneer huppeldepup die de modellen met Harry ombouwde heeft dat ooit gemaakt. Peter weet jij de naam nog van de beste man?
Gr Hans
-
Peter, was dat meneer Bouwman?
-
Hans, Gerard, Peter, hebben jullie het overzicht van Harry nog? Daarin staat precies beschreven wat je met welk model kon doen. Ik heb me de blubbers gezocht maar kan het hier niet vinden, heel misschien in Leiden dat het nog aanwezig is. Meneer huppeldepup die de modellen met Harry ombouwde heeft dat ooit gemaakt. Peter weet jij de naam nog van de beste man?
Gr Hans
Ha die Hans,
Dat was Henk Beekman, woont inmiddels in Purmerend! Ik kan me alleen niet herinneren dat ik dat overzicht ooit gezien heb ik die mate. Ooit wel complete samenstellingsvoorstellen; maar ja. Het meeste is inmiddels wel door Roco uitgebracht.
groet
Peter
-
Beste forumlezers,
Vraagje over de vouwbalgen. Welke kleur is juist? Ik heb n.m.l. nog zwarte ( Frans fabrikaat ? ) vouwbalgen met magneten en wil deze, evenals bij de naoorlogse versie, aanbrengen. Als de kleur bruin moet zijn zal ik ze moeten spuiten, hoe en welke lak weet ik nog niet!
Wat een mooi ( museum) treinstel toch!!
Coen.
-
Coen,
Ook in het mat'24 draadje ter discussie geweest. De balgen zijn van canvas, welke met een soort teer is verduurzaamd. Dat gebeurde ook met zeilen van visserschepen. Dus bruin is goed. Maar als je naar balgen in het spoorwegmuseum kijkt valt op dat het bijna zwart is met kale strips op de scherpe vouwnaden. Dus daar zie je het blanke canvas doorheen. Dus de beste oplossing is tweekleurig: zwart bruin in de naden en een lichtere kleur op de naar buiten staande knikken.
mvg,
Ivo
-
Als ik dan een decoder aan mag raden.
Digirail Functie Nano.
+ Zeer klein
+ slechts € 12,50
- slechts 2 uitgangen
Ik heb hem zelf in een Roco railbus stuurwagen ingebouwd, naar alle tevredenheid.
Ja, Viessmann heeft inmiddels ook zoiets. Recent voor 13 euro daaromtrent aangeschaft. Dat soort decodertjes zijn perfect voor alleen front- en sluitseinen.
@Peter, de oerblokkendoos van Roco vind ik ook niet zo lekker combineren met deze set. Moeten we toch een reden verzinnen waarom de ventilatoren twee keer zo groot zijn. :D
Maar de groene blokkendozen met korfbuffers kunnen best doorgaan voor jaren dertig exemplaren.
-
@Henk,
Helemaal mee eens, die oude Blokkendozen zijn - als je ze zo inzet - niet fraai te combineren met de nieuwe(re) sets. Maar ze zijn wel aan te passen. Wellicht zijn die ventilatoren - en andere losse onderdelen - ook los bij te bestellen...?
De groene sets van Roco hebben hoge klasseborden en zijn (onaangepast) dus pas na WO II te gebruiken. Wellicht komt de groene versie met lage klasseborden ook nog eens... (of anders wel de jaren 50 versie met grasgroene kleuren).
Afijn, wat wensen we toch weer veel :D
Groet
Peter
-
Mijn vraag blijft wanneer de torpedo ventilatoren en de tweede pantograaf zijn geplaatst. Als ik VSTS erbij pak dan zie ik dat dit 3 wagenstel in 1928 op de sporen stond. de mBD 9026 en de C 8527 kwamen in 1927 in dienst en de mC 9037 in 1928. Toen hadden beide motorrijtuigen in elk geval slechts één pantograaf. De mABD was de eerste die er 2 had, maar pas in 1929 kwamen volgens VSTS de BD 9029 en 9030 in dienst met 2 pantografen eb de C 9038 en 9424. De overige rijtuigen zijn tussen 1929 en 1933 van een tweede stroomafnemer voorzien. Dus dit stel is ook vanwege de rode band op het front pas vanaf 1929 inzetbaar en dan volgens mij nog steeds zonder torpedo's. Voor wat betreft de kleurstelling zie ik dat vanaf 1931 er alleen nog maar volledig groene Blokkendozen op de foto staan.
mvg,
Ivo
-
Coen,
Ook in het mat'24 draadje ter discussie geweest. De balgen zijn van canvas, welke met een soort teer is verduurzaamd. Dat gebeurde ook met zeilen van visserschepen. Dus bruin is goed. Maar als je naar balgen in het spoorwegmuseum kijkt valt op dat het bijna zwart is met kale strips op de scherpe vouwnaden. Dus daar zie je het blanke canvas doorheen. Dus de beste oplossing is tweekleurig: zwart bruin in de naden en een lichtere kleur op de naar buiten staande knikken.
mvg,
Ivo
Ivo, in de tijd dat de "echte blokkendozen" het licht zagen was men nog niet zo met het Milieu bezig. De toen gebruikte materialen zijn nu grotendeels verboden (we hebben het over de vouwbalgen) dus een vergelijk tussen toen en het museum materiaal gaat niet meer op.
SK
-
Hoi Ivo,
Als je VSTS leest zijn veel aanpassingen in de zelfde periode gemaakt.
Eind 1928 kwamen de eerste motorwagens in dienst met de tweede stroomafnemer, waarbij de rest ook werd aangepast. ook vanaf 1928 (blz 66) werden de torpedoventilatoren aangebracht. En als laatste is ook besloten om eind 1928 de rijtuigen geheel groen te schilderen. De rode band op de neus is ingevoerd voor de groene blokkendozen, maar opdracht is opdracht, en aldus ook op de creme/groene aangebracht.
Aangezien een schilderbeurt om de 5 -7 jaar werd uitgevoerd, en wij ook Nederlanders blijven ;), zullen de motorwagens uit 1927-1928 niet zijn overgeschilderd toen zij de tweede stroomafnemer kregen aangemeten. De motorwagens uit 1924 zullen tijdens deze ombouw wel de groene kleur hebben gekregen, daar de schilderbeurt toch aanstaande was.
Dus ik vind het een juiste keuze van Roco om voor rijtuigen te kiezen uit de jaren 1927-1928 waardoor de nu uitgebrachte set wel degelijk kan hebben bestaan.
Volgens de schildertermijnen zouden deze wagens rond 1933 hun creme/groen jas hebben verruild voor een geheel groene. De torpedoventilatoren en de tweede stroomafnemer kunnen ook in deze periode, en ook de rode bies op de neus. De hele set heeft open buffers, en ook de groene kleur benaderd de vooroorlogse groene kleur goed.
Ik heb deze week mijn nieuwe blokkendoos set mogen ontvangen, en ik vind hem moooooi.
Toch maar mijn Aec in creme/groen afbouwen :)
Nog even een tipje voor de liefhebbers:
Als je de koersborden aanbrengt, let er dan op dat in die tijd de mBD altijd naar Rotterdam stond. De IN-UIT borden hangen volgens het schema, voor instappen, achter uitstappen.
Dit vond ik wat onduidelijk aangegeven in de handleiding.
Ps wat praten we nu allemaal over brandende sluitseinen, als je overdag met deze set rijdt horen er sluitborden op. 8)
En nu nog preisertjes die ze aan het einde van de rit weer omzetten naar de andere kant (y)
Groeten Arjen
-
ook vanaf 1928 (blz 66) werden de torpedoventilatoren aangebracht.
Daar zit volgens mij toch een foutje in VSTS. De opdracht om dakventilatoren aan te brengen is gedateerd 16.06.1930. Die datum ligt daarmee na een andere belangrijke datum: 27.2.1930. Toen werd opgedragen om de mBD 9026 te vernummeren naar 9126.
- hans -
-
Waar is het bewuste VSTS te verkrijgen al dan niet in kopie?
Gr,
Bart
-
Bijvoorbeeld hier: link (http://www.boekwinkeltjes.nl/uitgebreid_zoeken.php?schrijver=&titel=van stoom tot stroom&overig=&tweedehands=1&nieuw=1&p=1&sort=schrijver&order=1&prijsvan=&prijstot=)
-
Dank!
-
Leuke site Martijn. Mijn VSTS heb ik ook anderhalf jaar geleden via een Internet boekhandel gevonden. Als je in Blokkendozen bent geïnteresseerd is het een onmisbaar naslagwerk, hoewel wij hier op het forum meer vragen kunnen bedenken dan er antwoorden in dit boek staan.
mvg,
Ivo
-
Ik heb ook sinds afgelopen zaterdag dit treinstel. Ik vind hem erg mooi. Heb vanavond even rondjes gereden op een ovaal, met de mBD trekkend geen probleem, maar duwend ontspoort de Cec bij het ingaan van de bocht (R5 van Rocoline), als ik de Ces omdraai maakt dat niet uit het is iedere keer het draaistel wat het dichtst bij de mC staat. Meer mensen hier last van en hoe kan ik dat oplossen?
En nog een vraag, hoe kan ik het beste de koersborden en de IN/UIT bordjes verlijmen? Ik zat zelf aan Kristal Klear te denken.
gr.
Ronald K.
-
Ronald, ik rij op onze clubbaan regelmatig met een 5-delige Blokkendoos zowel trekkend als duwend. Nooit problemen gehad met ontsporen.
Aangezien het bij jou steeds het draaistel is wat tegen de mC aan staat zou het kunnen zijn dat het kortkoppelmechaniek daar stroef loopt.
-
Inmiddels ben ik zover dat ik denk dat het aan de mC ligt, als ik alleen de Cec duw gebeurt er niets, als ik alleen de mC duw dan ontspoort deze ook met het voorste draaistel, waarom is me nog steed niet duidelijk. Ik heb het idee dat de mC en de Cec beide wat zwaarder hadden mogen zijn. Ook klikt de kap van de mC, nadat hij open is geweest, aan één kant niet meer lekker op zijn plek.
Ronald K.
PS. Zouden het die dunne pennetjes die op de draaistellen staan kunnen zijn? Als ik de draaistellen met de hand beweeg blijven die elke keer in een gaatje in de wagenbodem hangen.
-
Er missen bij mijn Cec twee schroefjes in de wagenbodem bij de kopse kanten (onder de koppeling) die het interieur met de wagenbodem verbinden. Ik heb een schroefje uit het midden van zowel de Cec en de mC daarvoor gebruikt, nu sluit de Cec beter en tordeert de wagenbodem niet meer. Kort na het plaatsen van deze schroefjes ontspoorde hij nog maar na nog ettelijke rondjes ‘trekkend’ gereden te hebben ontspoort de Cec nu niet meer als hij nu geduwd wordt. Of het met de schroefjes te maken heeft of dat eea nog moest ‘inslijten’, ik weet het niet. Kan iemand voor mij kijken of er bij zijn Cec wel schroefjes in de bodem onder de koppelingen zitten (als de koppeling in de ‘rechtuit’ stand staat zijn ze niet te zien, als de koppeling op zij wordt gedrukt zie je of een gat of een schroefje.
Het probleem met het niet goed sluiten van de mC kap heb ik opgelost door het interieur nauwkeuriger vast te schroeven (exact in het midden van de wagenbodem).
Kan iemand nog een suggestie doen vwb mijn vraag 'welke lijm het best gebruikt kan worden om de koers en IN/UIT bordjes op de wagenbak te lijmen'.
-
Interessant, ik had er nooit op gelet, maar bij mijn Cec missen ook twee van die schroeven. Er zit er alleen een op een kop.
De middelste kan er trouwens helemaal niet in, daar lijkt een gewichtsplaatje in de weg te zitten. Dat kon ik nog niet verder onderzoeken, want het lijkt ook of het interieur daar op de wagenbodem gelijmd is.
Mijn andere Blokkendoosrijtuigen zijn wel voorzien van drie van die schroeven. Zijn wel van een vorige lichting, nog in geheel groene uitvoering, maar ik denk dat er constructief niks veranderd is.
Het ontbreken van die schroeven heeft overigens nooit tot problemen geleid, mijn stam van 5 heeft al heel wat rondjes getrokken en geduwd afgelegd.
-
...Kan iemand nog een suggestie doen vwb mijn vraag 'welke lijm het best gebruikt kan worden om de koers en IN/UIT bordjes op de wagenbak te lijmen'.
Ja, gebruik een miniem druppeltje witte houtlijm (Bison) of anders Kristal Klear. Droogt onzichtbaar op mocht er iets naast de randjes lekken.
-
Inmiddels is de Cec toch weer een paar keer ontspoord, en dan trekt hij de vouwbalg van de mBD scheef, krijg het idee, doordat de afstand Cec en mBD iets kleiner is dan tussen Cec en mC, dat het probleem in de mBD zit als ik wat met de koppeling van de mBD rommel loopt hij nl weer een tijdje prima.
@ Klaas: Als die schroef er niet in kan moet je proberen het metalen plaatje even om te draaien dan past de schroef wel denk ik.
-
Beste forumlezers,
Ik ben bezig mijn treinstel van binnenverlichting te voorzien en sluitseinen met functiedecoder (Digirails) aan te sluiten.Ik wil ook het stuurstandrijtuig van luchtslangen etc. voorzien. Ik mis echter informatie over de bevestigingspunten en aantallen luchtslangen welke destijds aan het stuurstandrijtuig bevestigd zijn geweest. Wie kan mij hieraan helpen??
Alvast bedankt,
Coen.
-
Afgelopen dagen ook aan de slag geweest met de onderstellen van de mBD en de mC. Op de bufferbalk bij de koppen is het een en ander aangepast. Er zitten nu verende korfbuffers op van Weinert, 3 luchtleidingen op de mC, op de mBD zitten die al, een werkende modelschroefkoppeling met veiligheidshaak van MK modelbouw toegevoegd en rangeerders steunen onder de buffers.
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P5220511.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P5220512.jpg)
Links de mBD, die nog wat spuitbeurten gaat krijgen en rechts de mC
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P5220515.jpg)
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/P5220518.jpg)
Mijn mC 1926 in wording naast een maagdelijke Roco mC van 1950
mvg,
Ivo
Edit, nu met foto's en onderschriften
Dus 3 remslangen, 1 schroefkoppeling met veiligheidshaak en bij voorkeur ook nog een koppeldoos schuin onder de schroefkoppeling.
Zie verder het draadje mat '24 blokkendoos in oorspronkelijke uitvoering
mvg,
Ivo
-
Hallo Ivo,
Bedankt voor je snelle reactie.
Coen.
-
Die melkglasramen in de mBd,zijn die correct?
Ik hoor er niemand over.
Ook in de bespreking van Chris wordt er alleen maar gesproken over een mooie doorkijk.
Bij de bespreking van de Koploper van Mätrix werd er wel wat over geklaagd.....
Maurik
-
Maurik,
Die zijn natuurlijk niet correct. Het zijn wel ramen van een bagageafdeling, dus misschien was het slimmer om ze donker te maken ipv dit lichte grijs. De ramen zijn volgens mij keurig transparant, alleen het interieur, dat bestaat uit een groot blok metaal, waarin de aandrijving ligt, zie je in de bagageafdeling en half voor de middelste deuren zitten. Is inderdaad jammer, maar dit is dan weer de stand van ontwikkeling van modelspoor in het jaar 2000. Artitec heeft in 2010 met de prachtig onder de vloer gewerkte motor in de DE1 laten zien dat dat ook anders kan. Maar het is een niet helemaal eerlijke vergelijking, want de DE1 heeft schorten waartussen de motor kan verzinken en dat heeft een Blokkendoos niet.
mvg,
Ivo
-
Zo'n blokkendoos moet ook een behoorlijke motor hebben omdat die in staat moet zijn om heel wat rijtuigen voort te slepen?
-
Ja precies, Roco had het zelf over een achtdelige trein. En inderdaad trekt de motorwagen zelfs zonder asb probleemloos zeven rijtuigen rond en nog meer ook. Dat red die de1 niet Ivo. Ik denk dat bij de huidige stand van de techniek dit nog altijd de optimale oplossing zou zijn.
Bij de Koploper zit de motor in een gewoon compartiment en dat oogt een stuk lelijker dan deze aandrijving in een bagageruimte. En als klap op de vuurpijl heeft de aandrijving van de Koploper dan nog de grootste moeite met het vierdelige stel.
-
Ik verdedig hier niks hoor. Ik leg alleen het verschil uit. Ik denk overigens niet dat er zo'n grote motor nodig is voor deze trein, maar dat het verschil in trekkracht vooral in het gewicht zit. Bovendien drijft de Blokkendoos via een cardan de 4 assen aan en de DE1 slechts 2. Als je meer gewicht in de kap brengt zal het je verbazen wat een kleinere Mashima kan trekken. Overigens is er geen noodzaak dat de mBD Blokkendoos 8 bakken trekt. In normaal bedrijf deden ze er slechts 2 en een half ;), maar in model lijkt me meer dan 6 niet nodig (mBD, Bec, Aec, mCd, Cec en mC). Daarna moet je voor het model eigenlijk een mBD erbij zetten. Helaas is er geen gemotoriseerde mC.
mvg,
Ivo
-
Ik heb vandaag het stel opgehaald in de winkel.
Een prachtig stel om te zien.
Maar toch stoor ik me aan een ding.
De tussenbak vind ik wat gammel op zn pootjes staan, en naar mijn idee ook wat laag.
Lijkt mij te komen dat de assen een beetje erg los in de lagers zitten.
Heeft nog iemand dit gemerkt??
En wat zou een eventuele oplossing kunnen zijn?
Jos.
-
Die melkglasramen in de mBd,zijn die correct?
Ik hoor er niemand over.
Ook in de bespreking van Chris wordt er alleen maar gesproken over een mooie doorkijk.
Bij de bespreking van de Koploper van Mätrix werd er wel wat over geklaagd.....
Maurik
Yep, je hebt gelijk. Dat heb ik gemist en heb ik aangepast :)
-
Hallo,
Ik heb deze uitvoering via marktplaats gekocht. D'r zitten alleen geen koersborden en in/uit bordjes bij. Zijn die nog te bestellen? En zoja, wat is dan het bestelnummer (kan ik niet vinden in de papieren die bij het stel zitten)?
Alvast bedankt.
Etienne
-
Net de nieuwe uitgepakt.
Mooi hoor, dat geluid :)
-
Chris en/of andere nieuw-aankopers,
Welke NS-nummers heeft deze nieuwe set ?
Toch hopelijk niet dezelfde als de set van een paar jaar geleden.
m.vr.gr.
Willem
-
Dit is de 9125, de vorige was de 9026.
Baknummers nieuwe trein : BD 9125, C8531 en C9411
275 van gemaakt, met genummerd certificaat.
-
(Chris: bedankt voor de snelle info)
Nou dat heeft Roco weer aardig verprutst !
De mBD 9125 is de in 1930 vernummerde mBD 9025. De kans dat deze toen nog in creme-groen gereden heeft lijkt me uiterst klein. (Helaas nergens een foto van de 9025/9125) kunnen vinden in de bekende boeken cq HUA-archief).
En dan de Cec 8531: in dienst 1928. Kan dus nog net in creme-groen geweest zijn. Maar waarom nu weer een Cec ? Roco heeft toch ook de mallen van de Bec nog liggen ? Zo kan ik nog steeds geen goeie treinsamenstelling anno 1928 krijgen (nog afgezien van de weigering van Roco om een Aec uit te brengen).
De mCd 9411 is ook geen goede keuze: In set 63140 zit dit rijtuig ook al. Weliswaar in geheel groene uitvoering, maar toch...
Iets beter nadenken over de te kiezen nummers zou een hoop frustratie hebben voorkomen.
Ik zal het maar niet hebben over de dubbele stroomafnemers en de daktorpedo's.
Willem Wensink
-
Net de nieuwe uitgepakt.
Mooi hoor, dat geluid :)
Is dit geluid ook los te verkrijgen?
Zou wel leuk zijn om het reeds in mijn bezit zijnde stel te voorzien van geluid.
Jos.
-
(Chris: bedankt voor de snelle info)
Nou dat heeft Roco weer aardig verprutst !
De mBD 9125 is de in 1930 vernummerde mBD 9025. De kans dat deze toen nog in creme-groen gereden heeft lijkt me uiterst klein. (Helaas nergens een foto van de 9025/9125) kunnen vinden in de bekende boeken cq HUA-archief).
En dan de Cec 8531: in dienst 1928. Kan dus nog net in creme-groen geweest zijn. Maar waarom nu weer een Cec ? Roco heeft toch ook de mallen van de Bec nog liggen ? Zo kan ik nog steeds geen goeie treinsamenstelling anno 1928 krijgen (nog afgezien van de weigering van Roco om een Aec uit te brengen).
De mCd 9411 is ook geen goede keuze: In set 63140 zit dit rijtuig ook al. Weliswaar in geheel groene uitvoering, maar toch...
Iets beter nadenken over de te kiezen nummers zou een hoop frustratie hebben voorkomen.
Ik zal het maar niet hebben over de dubbele stroomafnemers en de daktorpedo's.
Willem Wensink
Stukje ontvangen info vanuit Roco.
De BD9125 is gekozen omdat deze pas in aug 1927 is afgeleverd. De rijtuigen werden niet tussentijds groen geschilderd, maar pas bij hun grote beurt, 5 of 6 jaar na aflevering, dus in 1932 of 33. Hernummeren van de 9025 moest, daar de mCv in 1932 de mC verving.
Beide andere rijtuigen zijn van 1928.
Ook weer expres: ze hebben tot 33 of 34 in de creme groene kleur gereden.
In een stoptrein reed geen Bec mee. Hij bestond uit mBD-Cec-mCv. Bovendien kan Roco de Bec niet maken anno 1930: hij heeft stroomlijn beplating!
En de sneltreinen bestonden uit mBD-Aec-Bec-Cec-mC.
Die kunnen we dus ook niet maken! ( op basis van de huidige mallen )
Niet bron maar commentaar van Roco.
Ps : Het dubbele nummer van de mCd is inderdaad een foutje.
-
Voor de liefhebbers
HD video van de Blokkendoos met sound
http://www.youtube.com/watch?v=rA9-D4u1S_4
-
Leuk ding zeg! Wil 'm ook met sound!
Sent from my iPad using Tapatalk HD
-
Is dit geluid ook los te verkrijgen?
Zou wel leuk zijn om het reeds in mijn bezit zijnde stel te voorzien van geluid.
Jos.
Als ik had geweten dat er ook een soundversie zou komen, had ik waarschijnlijk wel even gewacht met aanschaffen van dit stel een dik jaar geleden...
Ik vermoed dat de decoder met sound wel apart te verkrijgen zal zijn. Volgens mij heb ik hem als apart onderdeel met artikelnummer en al in de onderdelenlijst zien staan.
Ik begreep van personeel bij Meijer & Blessing dat de versie van de Blokkendoos zonder geluid niet zo maar met geluid is uit te rusten. De Blokkendoos die met geluid is afgeleverd, is aangepast om decoder met luidspreker mogelijk te maken.
Chris, kun jij de beweringen hierboven wellicht bevestigen danwel ontkennen? Het is voor mij een indicatie of ik mijn Blokkendoos alsnog met geluid uit zal gaan rusten. Thanks!
Groetjes,
Hans.
-
Ik zal morgen ochtend wel even een foto plaatsen van de binnenkant.
-
Is het geluid nu authentiek Blokkendoos geluid? Zou kunnen, want er rijdt nog een stel rond, of is het het plan V geluid?
mvg,
Ivo
P.S., beter opletten. Ik heb het youtube filmpje bekeken en vooral beluisterd. Lijkt wat mij betreft heel behoorlijk op een blokkendoos. Behalve de fluitsignalen inderdaad de rest ook anders. Nu maar hopen dat deze decoder los te krijgen zal zijn.
-
Volgens mij klopt het geluid niet.
Ik heb eens een paar filmpjes op you tube van het museumstel bekeken en vooral beluisterd en daar is rijdend een bromgeluid te horen.
Dit mis ik in de opname van Chris!
Ook in de nagesynchroniseerde filmbeelden van o.a. Ton Pruissen hoor je duidelijk de bromtoon.
Eerst zo richting Dortmund en morgen de verdere reacties lezen.
Groet,
Coen.
-
Is het geluid nu authentiek Blokkendoos geluid? Zou kunnen, want er rijdt nog een stel rond, of is het het plan V geluid?
mvg,
Ivo
P.S., beter opletten. Ik heb het youtube filmpje bekeken en vooral beluisterd. Lijkt wat mij betreft heel behoorlijk op een blokkendoos. Behalve de fluitsignalen inderdaad de rest ook anders. Nu maar hopen dat deze decoder los te krijgen zal zijn.
Geluid is in Nederland opgenomen, inderdaad bij het museumstel.
bron : Roco.
-
En dat je diep gebrom niet hoort is helaas normaal bij een H0 geluiddecoder. Dat zit er bij de plan V ook niet lekker in, dat gebrom bij het optrekken.
-
(http://i76.photobucket.com/albums/j23/groterdam/blokin_zpse0cc2a43.jpg)
Zoals je ziet is het gewoon een 8 polige decoder en de luidspreker zit in een kastje op de print geplakt.
Je hebt nodig :
129524 luidspreker
132730 houder voor luidspreker
129600.3 decoder. (decoder met sound voor de 63144)
-
Kijk, dat is nu fijn.
Kun je gewoon zonder aanpassingen je geluidsdecoder er in kwijt. (y)
Jos
-
yep.
-
Inbouwen wordt wel prijzig. Alleen de decoder kost al 144 euro (MTE).
Andries
-
@Chris: bedankt voor de informatie!
@Andries: die decoder is zeker prijzig! Eens even over na gaan denken of ik dat er wel voor over heb...
Wel mooi dat inbouw mogelijk is in ieder geval.
Groetjes,
Hans.
-
Hallo,
Ik heb deze Blokkendoos gisteren aangeschaft.
Volgens de advertenties van de div. modelspoorzaken zou dit treinstel rode sluitlichten moeten hebben die evenals de koplampen omschakelen met de rijrichting.
Mijn exemplaar heeft geen rode sluitlichten. Alleen de witte lichten schakelen om.
Overigens in het achterste rijtuig d.m.v. een vrij ouderwets principe.
Weet iemand of dit juist is of zal ik het treinstel terug moeten sturen wegens een defect?
Bij voorbaat bedankt.
Vr.gr.
Jac
-
Ads zijn fout. Treinstel zou nooit sluitseinen en binnenverlichting krijgen.
Model heeft wel ledlampjes als frontseinen.
Is dus geen defect.
-
Bedankt voor de info.
Ik ben verder heel content met dit treinstel.
(y)
Vr.gr.
Jac
-
Klopt het nou dat dit de laatste uitvoering is die Roco gaat leveren van de Blokkendoos? Las ik dat goed, ergens? (weet niet meer waar) Kan me niet voorstellen dat ze de grasgroene versie niet gaan doen!
-
Gaan ze de mallen vernieitigen dan, denk je? Dat soort berichten moet je nooit te serieus nemen. Hooguit heeft Roco voor de nabije toekomst geen plannen met de Blokkendozen, maar veel verder dan een jaar of wat kunnen ze ook niet vooruit kijken.
Ik ben wel benieuwd naar de ledverlichting. Zit er een echt printje in of is alleen maar de gloeilamp vervangen door een led?
-
Jammer van de prijs van de losse sound decoder (gezien het prijsverschil tussen het complete treinstel met of zonder decoder). Die decoder, welk merk is dit? ESU Locsound, Zimo, etc?
Groetjes, Bart
-
Zimo.
-
Klopt het nou dat dit de laatste uitvoering is die Roco gaat leveren van de Blokkendoos? Las ik dat goed, ergens? (weet niet meer waar) Kan me niet voorstellen dat ze de grasgroene versie niet gaan doen!
Stond in Railmagazine. Lijkt me sterk. Misschien alleen bedoeld om eventuele kopers op te jutten.
CKLX
-
Slordig dan van Railmagazine. De meeste contacten van de fabrikanten hebben al lang afgeleerd dit soort boodschappen zonder meer door te kleppen.
Maar kan iemand vertellen hoe die ledverlichting eruit ziet?
-
euh, je bedoelt de kleur ?
Warm wit.
-
Nee, ik bedoel deze vraag.
Ik ben wel benieuwd naar de ledverlichting. Zit er een echt printje in of is alleen maar de gloeilamp vervangen door een led?
-
printje, voor elk glaasje zit een ledje.
-
Ik heb mijn 2 kleurige blokkendoos voorzien van werkende sluitseinen, binnenverlichting en passagiers. Ik ga toch maar de losse ( dure! ) Zimo soundmodule aanschaffen.
Na de aanschaf van een Esu lokprogrammer had ik besloten alleen nog Esu decoders te kopen maar ja uitzonderingen bevestigen de regel! Weg voornemen dus. :D
Ben trouwens afgelopen donderdag op de beurs in Dortmund ook al van mijn voornemen om alleen nog Esu decoders te kopen afgestapt. Heb daar tezamen met 2 Krois standaard Roco koppelingen de bijbehorende Tran/Zimo decoder gekocht. Eens kijken hoe dit werkt op mijn nieuwe Roco 602, maar dat is een ander draadje!
Groet,
Coen.
-
Roco brengt absoluut in de toekomst nog meer blokkedoos-modellen uit. Heb je net een led printje en een sound decoder ontworpen. Dat geld moet wel terug worden verdiend.
Overigens ben ik erg benieuwd of het niet mogelijk is om een losse zimo sound decoder te kopen, en met hun eigen 'programmer' het blokkedoos geluid erop te schrijven?
Groet,
Wijbe
-
Naast die grasgroene, kan Roco ook nog wel een hele mooie olijfgroene Blokkendoos in vooroorlogse uitvoering brengen, met laag geplaatste klassenborden (en beige dan wel donker dak). Die mallen gaan ze heus niet weggooien....
-
Die mallen doen ze echt niet weg. Ben je mal... ;).
Jammer dat de Bec de stroomlijnbeplating heeft, beperkt de inzet. Van de Bd 7507 (1:1) heb ik het er hoogstpersoonlijk afgehaald. En er stond echt B 8509 onder 8).
Gr. Erik.
-
Ja Erik,
Dat is inderdaad jammer, maar ook daar is wel een oplossing voor...
(https://images.beneluxspoor.net/bnls/TN_IMG_1814.jpg) (https://images.beneluxspoor.net/bnls/TN_IMG_1814.jpg)
;-)
-
Pfff, da's een hoop werk. Is daar een (ombouw)verslag van?
Bovendien, de 8-ramers met middendoorloop zijn slecht te krijgen. Ik heb er maar 1, met het Florijn-prijsje er nog op...
Groet, Erik.
-
Een vriend van me heeft die steuntjes uit messing geëtst. Het afzagen van de stelbalkbeplating is opzich nog wel te doen (ik heb het dacht ik bij de Aec beschreven in de Railhobby). In principe hoef je alleen dan het onderstel te spuiten dus het valt nog mee. Dat deze 'helemaal uit elkaar ligt' komt omdat deze crème-groen wordt, als deel van een zesrijtuigstel.
Ik heb ooit (jaaaaaaaaaaaaren terug bij Reijne nog) een aantal losse kappen (met interieur) van de groene Bec gekocht, waren toen 8 euro (of gulden zelfs nog, dat weet ik niet meer). Dus ik kan twee interieurs verzagen om er 1 van te maken (zoals Roco voor de blauwe B 5204 ook gedaan heeft)....
groet
Peter (die nu weer verder gaat met opplakken van de steuntjes...)
-
Nog even over de geluidsdecoder.
Past een 8-polige ESU loksound V4.0 ook?
Als dat zo is, rest nog de vraag hoe je aan het juiste geluid komt.
Is dat ergens op het internet te vinden? Ik vind het in elk geval (nog) niet.
Groet,
Henk
-
Ik vrees van niet. Roco werkt met Zimo-decoders en als die specifieke geluidsfile van Zimo al op internet zou staan, dan werkt die natuurlijk niet op een ESU-decoder.
mvg,
Gert
-
Afgelopen vrijdag de ROCO sounddecoder voor de blokkendoos nr 129600.3 binnen gekregen en vandaag in het motorrijtuig ingebouwd.
Het paste maar net, maar het past.
Ook de geluiden zijn goed, maar wel wat zacht.
Goed dat is bij te stellen.
Wat ik echter mis is een overzicht van de functies. Wat zit onder welke F?
Voor een groot deel ben ik er uit, ik heb het lijstje van de planT aangehouden.
Alleen daar staat onder F7 de binnenverlichting, maar bij deze decoder zit daar geluid onder.
Wie weet onder welke F de binnenverlichting zit en of wie kan mij helpen aan het F-overzicht van de blokkendoos die vanuit de fabriek al met geluid is uitgerust. Ik heb namelijk begrepen dat beide decoders gelijk zijn.
Ook is het goed als iemand mij kan vertellen welke cv-waarden ik waarmee moet invullen.
Ik hoor het graag,
Vast dank,
Ton