Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Jouef NS 1300 h0, verbouwing naar Tp III door Duikeend
Vandaag om 16:20:06
Rivarossi Mat '46 elektrisch koppelen door Servé
Vandaag om 16:19:01
NS 6700 dierenserie etchmodels door zuylen
Vandaag om 16:18:05
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door basjuh1981
Vandaag om 16:17:31
Tramhater wil trams weren uit Amsterdam door spoorzeven
Vandaag om 16:16:39
Rondom Charlois door basjuh1981
Vandaag om 16:15:59
DB V100 Ozeanblau, wanneer eerste lok? door Wies
Vandaag om 16:14:53
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt "niet" geproduceerd: toch wel door Chris
Vandaag om 16:08:15
Schrijfblokkarton, correspondentiekaarten en wat verf. (h0) door aad52
Vandaag om 16:06:55
Projectje Roco WR4üm door aad52
Vandaag om 16:03:48
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door aad52
Vandaag om 16:01:57
Harzwald Hafen Bahn (spoor 0) door aad52
Vandaag om 16:00:25
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door GerardvV
Vandaag om 15:42:42
Decoders wel te programmeren met multimause, niet met IB door Ton013
Vandaag om 15:34:44
Piko h0 NS 2200 door arjang
Vandaag om 15:33:24
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Biesje
Vandaag om 15:24:59
Trix Olympische Koploper, rij-eigenschappen verbeteren? door Henk Veenstra
Vandaag om 15:20:55
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 14:48:26
MB-module: Hielan Ware door Hendrik Jan
Vandaag om 14:43:55
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door NS264
Vandaag om 14:40:05
Toebehoren in schaal 1:45 voor de Rhätische Bahn. door mwdb
Vandaag om 14:36:19
N-rijder in spe. 2,80 mtr x 60 cm. door NS264
Vandaag om 14:26:28
Probleem bezetmelding, tips gevraagd door J.Kempers
Vandaag om 14:18:39
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
Vandaag om 14:13:42
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 13:45:29
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 13:39:32
Pfarrerwinkel bahn door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 13:36:35
Laag-Baarlo door Mitchell
Vandaag om 13:04:13
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door Benrail
Vandaag om 12:51:59
LS Models / Models World 2021 door MathynK
Vandaag om 12:33:12
  

Auteur Topic: Afzekeren stroomkringen  (gelezen 4471 keer)

Dik Trom

  • Offline Offline
  • Berichten: 308
  • Van duwtrein naar rollator.
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

hgr

  • Offline Offline
  • Berichten: 167
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #16 Gepost op: 11 december 2019, 22:43:44 »
@Dirk: Die had ik inmidels gevonden. Bedankt voor je reactie
Groeten

Herbert
---------------------------------------
2-rail, Digikeijs DR5000 centrale, DCC-next, ARLOCO en 1 DR40888LN-CS. PECO code 100 rails

Piet Trix

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #17 Gepost op: 16 december 2019, 17:48:18 »
Beste HGR, Afzekeren van stroomkringen kan nooit kwaad.
In de discussie op het forum heeft iedereen gelijk. Automatische zekeringen zijn er met verschillende eigenschappen.
Er zijn er die bij een te hoge stroom afschakelen. dwz de schakelen ook werkelijk de voeding uit. Dus uitgang o 0 volt.
Maar er zijn ook die, als ze de maximale stroom bereiken niet hoger met stroom gaan. ( stroombeveiliging ) De voeding blijft dan uitsturen 3,5 Amp maar de spanning kan zakken tot 5 volt. Je uitgaande vermogen is dus 3,5 x 5 volt= 17,5 Watt. En dat kan schade geven. Vandaar degene die zijn loc verbrand/
Een smeltzekering gaat dan na enige tijd uit. Afhankelijk van de hoogte van de kortsluitstroom. ( 15 Volt en kortgesloten met 1 ohm is 15 Amp. en vermogen van 15x15=225Watt.!

Wil je het zeker weten , zet een voltmeter op de uitgang van je voeding. Belast de voeding met een auto halogeen lamp. Deze trekken vaak ong.5Amp stroom.
Sluit hem aan en meet de uitgaande spanning. (je kan ook naar de lamp kijken ) Schakeld de voeding af = 0 volt uit.
Of blijft de lamp branden en meet je nog een spanning. Dan is de beveiliging een type stroom beveiliging.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1039
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #18 Gepost op: 16 december 2019, 18:58:03 »
Wij zijn de baan aan het opnieuw bedraden en nu denk ik inderdaad ook over het volgende: de voedingen doen prima 10A, proefondervindelijk kan ik stellen dat je daar dus prima rooksignalen mee kan creëeren, ook al zouden de boosters uit moeten gaan.
Is het dan een optie om simpelweg een paar automaten zoals deze: https://www.conrad.nl/p/siemens-5sl4103-6-zekeringautomaat-1-polig-3-a-230-v-400-v-1419054
Tussen de voedingen en de boosters te plaatsen?

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21704
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #19 Gepost op: 16 december 2019, 20:47:03 »
Wat voor boosters? En 10A voor een voeding is nogal heftig.
Zo'n zekering helpt alleen maar als de beveiliging van de booster faalt.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1039
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #20 Gepost op: 16 december 2019, 21:19:32 »
Nog één Tams B2 en drie LDT db2 boosters. Common Ground dus. Verder een Intellibox waar ik verder geen rails op aangesloten heb zitten achter. Een laptop voeding.
Verder loopt er ook nog “gewone” analoge wisselspanning onder de baan door.
De voeding zijn inderdaad wat (te) ruim bemeten, maar het werkt over het algemeen wel. Een foutje is echter snel gemaakt en dan smelt er ook meteen een draad weg. Op de 500 draden die ik opnieuw heb aangelegd heeft me dat twee wisseldebiteurs gekost zeg maar. Eén Kuehn WD10 is in een hoekje helemaal zwartgeblakerd en bij een digikeijs dr4018 is een bruggelijkrichter ontploft.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21704
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #21 Gepost op: 16 december 2019, 21:37:44 »
Voed je die boosters met een laptop voeding? Maar daar komt toch gelijkspanning uit? De genoemde boosters hebben 50Hz wisselspanning nodig.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1039
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #22 Gepost op: 16 december 2019, 22:10:24 »
Nee de boosters met wisselstroomvoedingen.
Dat zijn van die Weiss sicherheitstrafo, 2x12V 50Hz 100VA.
Voor de analoge wisselstroom hangt er zo’n blauwe conradtrafo, geloof dat die iets van 16V levert maar verder weet ik het niet uit mijn hoofd.

De Intellibox hangt in zijn eentje achter een laptopvoeding, dat werkt al 10 jaar probleemloos.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21704
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #23 Gepost op: 16 december 2019, 22:19:55 »
De Intellibox heeft ook wisselspanning nodig en laptop voedingen leveren normaal gelijkspanning. Of het moet een bijzondere uitvoering zijn.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1039
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #24 Gepost op: 16 december 2019, 22:27:03 »
Ik durf het je zo uit mijn hoofd niet te zeggen, dat was ook het stukje waar ik me het minst zorgen om maakte: uit die andere delen hangt de hele baan en dat is veel meer kans op rooksignalen.
Heeft het zin om tussen de booster en de voeding zo’n 3A automaat te zetten, of gaat dat niets doen? Ik wil de kans op opgeblazen printjes terugdringen.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21704
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #25 Gepost op: 16 december 2019, 23:23:44 »
Ik betwijfel of zo'n automaat veel zin heeft. Die zal alleen wat gaan doen als de beveiliging van de booster niks doet. En dan is het nog maar de vraag of je op tijd bent. Die maximaalautomaten zijn zo gemaakt dat ze er bij de nominale stroom gegarandeerd niet uit gaan. Dus deze zal bij 3A blijven zitten, en pas boven 4A zal er wat gebeuren, maar dat kan nog wel minuten duren.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1039
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #26 Gepost op: 16 december 2019, 23:36:22 »
Is het dan wellicht slim om er één tussen de analoge spanning en de baanelectronica te hangen? De boosters schakelen zelf wel uit, maar die heeft natuurlijk geen booster.

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 140
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #27 Gepost op: 17 december 2019, 09:30:30 »
Ik heb een soortgelijke opstelling, met een ringkerntrafo van 2x 18V 10A. Ik heb een aantal common ground boosters en een H-brug booster (deze hangt aan zijn eigen deel van de ringkern).  Mijn Intellibox heeft een eigen voeding (de bekende blauwe Conrad voeding), en hangt niet aan de rails.  Massa's zijn allemaal gekoppeld, de H-brug booster uiteraard alleen secundair.

Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag.  Glaszekeringen en houdertjes daarvoor kosten vrijwel niets, dus waarom niet...  Ledjes geven bij iedere zekering aan of er spanning op staat.

De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21704
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #28 Gepost op: 17 december 2019, 09:56:31 »
Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag. 
Als de boosters zelf begrenzen op 3A zullen die glaszekeringen er nooit uit gaan. Zullen alleen iets doen als de beveiliging van de booster faalt. Het nadeel van glaszekeringen vind ik dat je die altijd op voorraad moet hebben.

Citaat
De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.
Nou, dat maakt wel uit. De Intellibox heeft 2 keer een enkelzijdige gelijkrichter, 1 voor de positieve spanning en 1 voor de negatieve spanning. Die moet je met wisselspanning voeden anders mis je een van de gelijkspanningen. Voor boosters met common ground geldt meestal hetzelfde.
Boosters met H-brug kun je meestal wel met gelijkspanning voeden.

Op de vraag van Richey: bij een voeding met een trafo voor hulpschakelingen heeft een 3A automaat wel zin. Een trafo kan bij kortsluiting tot wel de 10-voudige stroom leveren, en daar tript die automaat wel op. Let er wel op dat zo'n automaat gemaakt is voor wisselstroom. Dus niet in een gelijkstroomcircuit gebruiken want dan heb je kans dat het ding een vlamboog trekt die niet uit gaat.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 20075
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #29 Gepost op: 17 december 2019, 11:09:52 »
Uit alle reacties maak ik op dat extra zekeren vooral is bedoeld in het geval dat alle beveiliging die al is ingebouwd, faalt. Het begint natuurlijk al met de zekering in de stoppenkast, daarna de beveiliging van een trafo/voeding en daarna de beveiliging van de centrale/booster (stroombegrenzing, afslaan). Daar nog iets aan toevoegen lijkt me redelijk overbodig. Behalve dan een 10A booster of zoiets, die beter in apart beveiligde stroomkringen verdelen.

Als een zware voeding wordt gebruikt die zelf geen beveilging kent, dan lijkt me zekeren van die voeding niet raar.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.