Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Een opklabare treintafel voor iemand anders door Niels B
Vandaag om 10:58:11
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:57:55
Roßnitz door mass am see
Vandaag om 10:50:53
Nieuwe datum "Rijswijk", 24-26 sept. ‘21, valt samen met Smalspoormodelbouwdagen door Marc tramt
Vandaag om 10:42:28
De Hef in N schaal... door Looney Tunes
Vandaag om 10:34:51
Huizen gezocht voor modelbaan, niet berg-omgeving. door strandman
Vandaag om 10:32:29
Lofzang op een Fleischmann BR 01 door Lokführer Bas
Vandaag om 10:20:31
Alle CV waardes in 1x uitlezen DR5000? door Ronaldp
Vandaag om 10:12:45
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 10:02:05
Stoommachine door zuylen
Vandaag om 09:54:59
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door bask185
Vandaag om 09:52:04
MRDirect aansturen door JMRI door MRdirect
Vandaag om 09:31:28
Trix E10: Trix decoder vervangen voor een Esu door Looney Tunes
Vandaag om 08:55:30
Rocrail gebruikersgroep door ron.kraaijkamp
Vandaag om 08:44:02
Hoe zaag je een Lima hondekop door? door Pauldg
Vandaag om 08:40:53
Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 08:37:27
Falkensteiner bockerl door Leolin
Vandaag om 07:45:17
To sound of niet to sound door stefan88
Vandaag om 07:34:57
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door Jeroen Water
Vandaag om 06:55:38
Projekt 083-338 door Falkenberg
Vandaag om 01:15:52
VERPLAATST: Huizen gezocht voor modelbaan, niet berg-omgeving. door Bert van Gelder
26 oktober 2020, 22:42:56
Nieuwe Noorse baan : Nordlandsbanen: Hell Stasjon - Polarsirkelen door hansberekvam
26 oktober 2020, 22:31:53
BNLS-Werkspoor - Bouw KleiNSpoor? NS Beel 2600 door GerardvV
26 oktober 2020, 22:31:03
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door Marc tramt
26 oktober 2020, 22:12:48
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Christoph
26 oktober 2020, 22:10:48
MAX zoekt de beste modeltreinbouwer van Nederland door Peter Kleton
26 oktober 2020, 21:54:18
IC Berlijn in H0. Welke rijtuigen heb ik nodig? door Fritsprt
26 oktober 2020, 21:50:53
Raadplaatje door Klaas Zondervan
26 oktober 2020, 21:41:23
Rottershausen TP IIIb(1956 - 1968) H0 door Falcon10
26 oktober 2020, 21:38:30
20 toen door Teun
26 oktober 2020, 21:33:12
  

Auteur Topic: Afzekeren stroomkringen  (gelezen 3262 keer)

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 225
  • Van duwtrein naar rollator.
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

hgr

  • Offline Offline
  • Berichten: 119
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #16 Gepost op: 11 december 2019, 22:43:44 »
@Dirk: Die had ik inmidels gevonden. Bedankt voor je reactie
Groeten

Herbert

Piet Trix

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #17 Gepost op: 16 december 2019, 17:48:18 »
Beste HGR, Afzekeren van stroomkringen kan nooit kwaad.
In de discussie op het forum heeft iedereen gelijk. Automatische zekeringen zijn er met verschillende eigenschappen.
Er zijn er die bij een te hoge stroom afschakelen. dwz de schakelen ook werkelijk de voeding uit. Dus uitgang o 0 volt.
Maar er zijn ook die, als ze de maximale stroom bereiken niet hoger met stroom gaan. ( stroombeveiliging ) De voeding blijft dan uitsturen 3,5 Amp maar de spanning kan zakken tot 5 volt. Je uitgaande vermogen is dus 3,5 x 5 volt= 17,5 Watt. En dat kan schade geven. Vandaar degene die zijn loc verbrand/
Een smeltzekering gaat dan na enige tijd uit. Afhankelijk van de hoogte van de kortsluitstroom. ( 15 Volt en kortgesloten met 1 ohm is 15 Amp. en vermogen van 15x15=225Watt.!

Wil je het zeker weten , zet een voltmeter op de uitgang van je voeding. Belast de voeding met een auto halogeen lamp. Deze trekken vaak ong.5Amp stroom.
Sluit hem aan en meet de uitgaande spanning. (je kan ook naar de lamp kijken ) Schakeld de voeding af = 0 volt uit.
Of blijft de lamp branden en meet je nog een spanning. Dan is de beveiliging een type stroom beveiliging.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #18 Gepost op: 16 december 2019, 18:58:03 »
Wij zijn de baan aan het opnieuw bedraden en nu denk ik inderdaad ook over het volgende: de voedingen doen prima 10A, proefondervindelijk kan ik stellen dat je daar dus prima rooksignalen mee kan creëeren, ook al zouden de boosters uit moeten gaan.
Is het dan een optie om simpelweg een paar automaten zoals deze: https://www.conrad.nl/p/siemens-5sl4103-6-zekeringautomaat-1-polig-3-a-230-v-400-v-1419054
Tussen de voedingen en de boosters te plaatsen?

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19729
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #19 Gepost op: 16 december 2019, 20:47:03 »
Wat voor boosters? En 10A voor een voeding is nogal heftig.
Zo'n zekering helpt alleen maar als de beveiliging van de booster faalt.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #20 Gepost op: 16 december 2019, 21:19:32 »
Nog één Tams B2 en drie LDT db2 boosters. Common Ground dus. Verder een Intellibox waar ik verder geen rails op aangesloten heb zitten achter. Een laptop voeding.
Verder loopt er ook nog “gewone” analoge wisselspanning onder de baan door.
De voeding zijn inderdaad wat (te) ruim bemeten, maar het werkt over het algemeen wel. Een foutje is echter snel gemaakt en dan smelt er ook meteen een draad weg. Op de 500 draden die ik opnieuw heb aangelegd heeft me dat twee wisseldebiteurs gekost zeg maar. Eén Kuehn WD10 is in een hoekje helemaal zwartgeblakerd en bij een digikeijs dr4018 is een bruggelijkrichter ontploft.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19729
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #21 Gepost op: 16 december 2019, 21:37:44 »
Voed je die boosters met een laptop voeding? Maar daar komt toch gelijkspanning uit? De genoemde boosters hebben 50Hz wisselspanning nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #22 Gepost op: 16 december 2019, 22:10:24 »
Nee de boosters met wisselstroomvoedingen.
Dat zijn van die Weiss sicherheitstrafo, 2x12V 50Hz 100VA.
Voor de analoge wisselstroom hangt er zo’n blauwe conradtrafo, geloof dat die iets van 16V levert maar verder weet ik het niet uit mijn hoofd.

De Intellibox hangt in zijn eentje achter een laptopvoeding, dat werkt al 10 jaar probleemloos.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19729
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #23 Gepost op: 16 december 2019, 22:19:55 »
De Intellibox heeft ook wisselspanning nodig en laptop voedingen leveren normaal gelijkspanning. Of het moet een bijzondere uitvoering zijn.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #24 Gepost op: 16 december 2019, 22:27:03 »
Ik durf het je zo uit mijn hoofd niet te zeggen, dat was ook het stukje waar ik me het minst zorgen om maakte: uit die andere delen hangt de hele baan en dat is veel meer kans op rooksignalen.
Heeft het zin om tussen de booster en de voeding zo’n 3A automaat te zetten, of gaat dat niets doen? Ik wil de kans op opgeblazen printjes terugdringen.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19729
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #25 Gepost op: 16 december 2019, 23:23:44 »
Ik betwijfel of zo'n automaat veel zin heeft. Die zal alleen wat gaan doen als de beveiliging van de booster niks doet. En dan is het nog maar de vraag of je op tijd bent. Die maximaalautomaten zijn zo gemaakt dat ze er bij de nominale stroom gegarandeerd niet uit gaan. Dus deze zal bij 3A blijven zitten, en pas boven 4A zal er wat gebeuren, maar dat kan nog wel minuten duren.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #26 Gepost op: 16 december 2019, 23:36:22 »
Is het dan wellicht slim om er één tussen de analoge spanning en de baanelectronica te hangen? De boosters schakelen zelf wel uit, maar die heeft natuurlijk geen booster.

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 129
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #27 Gepost op: 17 december 2019, 09:30:30 »
Ik heb een soortgelijke opstelling, met een ringkerntrafo van 2x 18V 10A. Ik heb een aantal common ground boosters en een H-brug booster (deze hangt aan zijn eigen deel van de ringkern).  Mijn Intellibox heeft een eigen voeding (de bekende blauwe Conrad voeding), en hangt niet aan de rails.  Massa's zijn allemaal gekoppeld, de H-brug booster uiteraard alleen secundair.

Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag.  Glaszekeringen en houdertjes daarvoor kosten vrijwel niets, dus waarom niet...  Ledjes geven bij iedere zekering aan of er spanning op staat.

De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19729
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #28 Gepost op: 17 december 2019, 09:56:31 »
Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag. 
Als de boosters zelf begrenzen op 3A zullen die glaszekeringen er nooit uit gaan. Zullen alleen iets doen als de beveiliging van de booster faalt. Het nadeel van glaszekeringen vind ik dat je die altijd op voorraad moet hebben.

Citaat
De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.
Nou, dat maakt wel uit. De Intellibox heeft 2 keer een enkelzijdige gelijkrichter, 1 voor de positieve spanning en 1 voor de negatieve spanning. Die moet je met wisselspanning voeden anders mis je een van de gelijkspanningen. Voor boosters met common ground geldt meestal hetzelfde.
Boosters met H-brug kun je meestal wel met gelijkspanning voeden.

Op de vraag van Richey: bij een voeding met een trafo voor hulpschakelingen heeft een 3A automaat wel zin. Een trafo kan bij kortsluiting tot wel de 10-voudige stroom leveren, en daar tript die automaat wel op. Let er wel op dat zo'n automaat gemaakt is voor wisselstroom. Dus niet in een gelijkstroomcircuit gebruiken want dan heb je kans dat het ding een vlamboog trekt die niet uit gaat.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19310
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #29 Gepost op: 17 december 2019, 11:09:52 »
Uit alle reacties maak ik op dat extra zekeren vooral is bedoeld in het geval dat alle beveiliging die al is ingebouwd, faalt. Het begint natuurlijk al met de zekering in de stoppenkast, daarna de beveiliging van een trafo/voeding en daarna de beveiliging van de centrale/booster (stroombegrenzing, afslaan). Daar nog iets aan toevoegen lijkt me redelijk overbodig. Behalve dan een 10A booster of zoiets, die beter in apart beveiligde stroomkringen verdelen.

Als een zware voeding wordt gebruikt die zelf geen beveilging kent, dan lijkt me zekeren van die voeding niet raar.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.