Doel:€250.00
Donaties:€105.00

Per saldo:€-145.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 26-10-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door RikJ
Vandaag om 20:29:42
Stuurstandrijtuig voor plan E door Tomasso
Vandaag om 20:28:40
19 Toen door RikJ
Vandaag om 20:24:43
Ontwerp Märklin C-rails spoorbaan, hulp gevraagd bij aantal railstukken door VictorPM
Vandaag om 20:20:05
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 20:19:09
Ergensnergens in H0e door EricZmS
Vandaag om 20:17:08
Artitec 2020, nieuws van de fabrikant. door barry1972
Vandaag om 20:15:25
Volker Rail neemt 3x 1700 over van de NS door Sicco Dierdorp
Vandaag om 20:13:48
"Kolenbakken" voor achter Railion 6400-en? door Rick
Vandaag om 20:10:10
Laag-Baarlo door Falcon10
Vandaag om 20:04:17
Jouef set HJ4122 en 4123, Mistral 69, jullie ervaringen gevraagd. door willyTEE
Vandaag om 19:51:03
DR4088 aansluiting en diodeschakeling door VvKan
Vandaag om 19:45:22
Digitaal pendelen met Lenz ABC-systeem - Esu Lokpilot V5 door Ronald Koerts
Vandaag om 19:24:29
Stoommachine door Nijboer
Vandaag om 19:23:06
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 19:21:12
[BNLS-actie] Tolhuisje in 0, H0 en N door roadster36
Vandaag om 19:18:10
Bruggen-IG: een bouwwijze voor bruggen in karton door janw
Vandaag om 19:15:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 19:12:05
Fleischmann Piepsnijder door MOVisser
Vandaag om 19:11:05
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Marcel112
Vandaag om 19:07:17
B-Models containerdraagwagens - Hoe zijn de ervaringen? door Falkenberg
Vandaag om 18:53:03
NS modelbaan Hoekdam H0 door Groefrail
Vandaag om 18:44:09
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 18:22:46
Waarom bij Lenz geen diodes bij ongedetecteerde railstukken? door VvKan
Vandaag om 18:15:23
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 17:41:19
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 17:38:13
Station Apeldoorn, op foto's en ansichtkaarten door ApeldoRom
Vandaag om 17:35:06
Westlandbaan door Tulpendaal
Vandaag om 17:28:37
PCC’s en andere trams voor Delft, h0 door Tulpendaal
Vandaag om 17:23:51
Een Inglenook rangeerpuzzel in h0 door Andre64
Vandaag om 17:14:19
  

Auteur Topic: Afzekeren stroomkringen  (gelezen 3278 keer)

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 227
  • Van duwtrein naar rollator.
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

hgr

  • Offline Offline
  • Berichten: 120
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #16 Gepost op: 11 december 2019, 22:43:44 »
@Dirk: Die had ik inmidels gevonden. Bedankt voor je reactie
Groeten

Herbert

Piet Trix

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 2
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #17 Gepost op: 16 december 2019, 17:48:18 »
Beste HGR, Afzekeren van stroomkringen kan nooit kwaad.
In de discussie op het forum heeft iedereen gelijk. Automatische zekeringen zijn er met verschillende eigenschappen.
Er zijn er die bij een te hoge stroom afschakelen. dwz de schakelen ook werkelijk de voeding uit. Dus uitgang o 0 volt.
Maar er zijn ook die, als ze de maximale stroom bereiken niet hoger met stroom gaan. ( stroombeveiliging ) De voeding blijft dan uitsturen 3,5 Amp maar de spanning kan zakken tot 5 volt. Je uitgaande vermogen is dus 3,5 x 5 volt= 17,5 Watt. En dat kan schade geven. Vandaar degene die zijn loc verbrand/
Een smeltzekering gaat dan na enige tijd uit. Afhankelijk van de hoogte van de kortsluitstroom. ( 15 Volt en kortgesloten met 1 ohm is 15 Amp. en vermogen van 15x15=225Watt.!

Wil je het zeker weten , zet een voltmeter op de uitgang van je voeding. Belast de voeding met een auto halogeen lamp. Deze trekken vaak ong.5Amp stroom.
Sluit hem aan en meet de uitgaande spanning. (je kan ook naar de lamp kijken ) Schakeld de voeding af = 0 volt uit.
Of blijft de lamp branden en meet je nog een spanning. Dan is de beveiliging een type stroom beveiliging.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #18 Gepost op: 16 december 2019, 18:58:03 »
Wij zijn de baan aan het opnieuw bedraden en nu denk ik inderdaad ook over het volgende: de voedingen doen prima 10A, proefondervindelijk kan ik stellen dat je daar dus prima rooksignalen mee kan creëeren, ook al zouden de boosters uit moeten gaan.
Is het dan een optie om simpelweg een paar automaten zoals deze: https://www.conrad.nl/p/siemens-5sl4103-6-zekeringautomaat-1-polig-3-a-230-v-400-v-1419054
Tussen de voedingen en de boosters te plaatsen?

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19767
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #19 Gepost op: 16 december 2019, 20:47:03 »
Wat voor boosters? En 10A voor een voeding is nogal heftig.
Zo'n zekering helpt alleen maar als de beveiliging van de booster faalt.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #20 Gepost op: 16 december 2019, 21:19:32 »
Nog één Tams B2 en drie LDT db2 boosters. Common Ground dus. Verder een Intellibox waar ik verder geen rails op aangesloten heb zitten achter. Een laptop voeding.
Verder loopt er ook nog “gewone” analoge wisselspanning onder de baan door.
De voeding zijn inderdaad wat (te) ruim bemeten, maar het werkt over het algemeen wel. Een foutje is echter snel gemaakt en dan smelt er ook meteen een draad weg. Op de 500 draden die ik opnieuw heb aangelegd heeft me dat twee wisseldebiteurs gekost zeg maar. Eén Kuehn WD10 is in een hoekje helemaal zwartgeblakerd en bij een digikeijs dr4018 is een bruggelijkrichter ontploft.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19767
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #21 Gepost op: 16 december 2019, 21:37:44 »
Voed je die boosters met een laptop voeding? Maar daar komt toch gelijkspanning uit? De genoemde boosters hebben 50Hz wisselspanning nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #22 Gepost op: 16 december 2019, 22:10:24 »
Nee de boosters met wisselstroomvoedingen.
Dat zijn van die Weiss sicherheitstrafo, 2x12V 50Hz 100VA.
Voor de analoge wisselstroom hangt er zo’n blauwe conradtrafo, geloof dat die iets van 16V levert maar verder weet ik het niet uit mijn hoofd.

De Intellibox hangt in zijn eentje achter een laptopvoeding, dat werkt al 10 jaar probleemloos.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19767
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #23 Gepost op: 16 december 2019, 22:19:55 »
De Intellibox heeft ook wisselspanning nodig en laptop voedingen leveren normaal gelijkspanning. Of het moet een bijzondere uitvoering zijn.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #24 Gepost op: 16 december 2019, 22:27:03 »
Ik durf het je zo uit mijn hoofd niet te zeggen, dat was ook het stukje waar ik me het minst zorgen om maakte: uit die andere delen hangt de hele baan en dat is veel meer kans op rooksignalen.
Heeft het zin om tussen de booster en de voeding zo’n 3A automaat te zetten, of gaat dat niets doen? Ik wil de kans op opgeblazen printjes terugdringen.

Groet,

Richard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19767
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #25 Gepost op: 16 december 2019, 23:23:44 »
Ik betwijfel of zo'n automaat veel zin heeft. Die zal alleen wat gaan doen als de beveiliging van de booster niks doet. En dan is het nog maar de vraag of je op tijd bent. Die maximaalautomaten zijn zo gemaakt dat ze er bij de nominale stroom gegarandeerd niet uit gaan. Dus deze zal bij 3A blijven zitten, en pas boven 4A zal er wat gebeuren, maar dat kan nog wel minuten duren.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Richey

  • Offline Offline
  • Berichten: 1011
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #26 Gepost op: 16 december 2019, 23:36:22 »
Is het dan wellicht slim om er één tussen de analoge spanning en de baanelectronica te hangen? De boosters schakelen zelf wel uit, maar die heeft natuurlijk geen booster.

ErikW

  • Offline Offline
  • Berichten: 129
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #27 Gepost op: 17 december 2019, 09:30:30 »
Ik heb een soortgelijke opstelling, met een ringkerntrafo van 2x 18V 10A. Ik heb een aantal common ground boosters en een H-brug booster (deze hangt aan zijn eigen deel van de ringkern).  Mijn Intellibox heeft een eigen voeding (de bekende blauwe Conrad voeding), en hangt niet aan de rails.  Massa's zijn allemaal gekoppeld, de H-brug booster uiteraard alleen secundair.

Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag.  Glaszekeringen en houdertjes daarvoor kosten vrijwel niets, dus waarom niet...  Ledjes geven bij iedere zekering aan of er spanning op staat.

De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19767
    • Pagina van klaas
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #28 Gepost op: 17 december 2019, 09:56:31 »
Ik heb de boosters zowel primair als secundair afgezekerd met glaszekeringen van 3A Traag. 
Als de boosters zelf begrenzen op 3A zullen die glaszekeringen er nooit uit gaan. Zullen alleen iets doen als de beveiliging van de booster faalt. Het nadeel van glaszekeringen vind ik dat je die altijd op voorraad moet hebben.

Citaat
De Intellibox en boosters hebben allemaal een gelijkrichter, het maakt dus niet uit of je ze met gelijkstroom of wisselstroom voedt.
Nou, dat maakt wel uit. De Intellibox heeft 2 keer een enkelzijdige gelijkrichter, 1 voor de positieve spanning en 1 voor de negatieve spanning. Die moet je met wisselspanning voeden anders mis je een van de gelijkspanningen. Voor boosters met common ground geldt meestal hetzelfde.
Boosters met H-brug kun je meestal wel met gelijkspanning voeden.

Op de vraag van Richey: bij een voeding met een trafo voor hulpschakelingen heeft een 3A automaat wel zin. Een trafo kan bij kortsluiting tot wel de 10-voudige stroom leveren, en daar tript die automaat wel op. Let er wel op dat zo'n automaat gemaakt is voor wisselstroom. Dus niet in een gelijkstroomcircuit gebruiken want dan heb je kans dat het ding een vlamboog trekt die niet uit gaat.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19323
Re: Afzekeren stroomkringen
« Reactie #29 Gepost op: 17 december 2019, 11:09:52 »
Uit alle reacties maak ik op dat extra zekeren vooral is bedoeld in het geval dat alle beveiliging die al is ingebouwd, faalt. Het begint natuurlijk al met de zekering in de stoppenkast, daarna de beveiliging van een trafo/voeding en daarna de beveiliging van de centrale/booster (stroombegrenzing, afslaan). Daar nog iets aan toevoegen lijkt me redelijk overbodig. Behalve dan een 10A booster of zoiets, die beter in apart beveiligde stroomkringen verdelen.

Als een zware voeding wordt gebruikt die zelf geen beveilging kent, dan lijkt me zekeren van die voeding niet raar.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.