Google+
Doel:€250.00
Donaties:€63.25

Per saldo:€-186.75

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-08-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 04:30:45
Blikken opwindtrein door Hans Grasmaijer
Vandaag om 02:46:25
Toekomstig project: "Slopershamer" door nighttrain1
Vandaag om 01:27:48
Zijn er hobbisten onder ons die hun baan besturen met een touchscreen laptop?? door nighttrain1
Vandaag om 01:08:22
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door nighttrain1
Vandaag om 01:05:39
Neutraal Moresnet in H0 door Flevodienst
Vandaag om 00:53:09
19 Toen door edwin1974
Vandaag om 00:46:43
Den Overslag & Marchan'Dix door Bjor
18 augustus 2018, 23:37:14
Een mini-diorama als cadeau door Chris80
18 augustus 2018, 23:24:36
Bröckenbahn door Frank 123
18 augustus 2018, 23:12:45
Doorbraak in 3D Print technologie door Hans van de Burgt
18 augustus 2018, 23:05:33
Westlandbaan door Tulpendaal
18 augustus 2018, 22:26:12
BNLS Baanbreker - Projekt 083 - 338 door 44
18 augustus 2018, 22:22:58
Viessmann verlichting door Bert_Apd
18 augustus 2018, 21:45:17
Carro bisarca serie Pay door ReneN
18 augustus 2018, 21:34:53
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Overet
18 augustus 2018, 21:07:35
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
18 augustus 2018, 20:05:34
Everskerke, een fictief station aan de Zeeuwse lijn in de jaren '70 in H0. door Leen Kievit
18 augustus 2018, 19:55:37
Heen, En en Weer: de tram. door DE-II
18 augustus 2018, 19:52:40
Raadplaatje door Klaas Zondervan
18 augustus 2018, 19:42:53
  

Auteur Topic: Schakelen met omzetten van wissel  (gelezen 816 keer)

Combino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1
Schakelen met omzetten van wissel
« Gepost op: 01 mei 2018, 19:09:23 »
Hallo,
Ik ben een analoge baan aan het maken. Nu heb ik 2 sporen naast elkaar.
Nu wil ik door middel van de wisselstand het spoor 1 in gebruik met of spoor 2 (staat loc op) niet in gebruik zonder spanning zetten.
Kan de trein gewoon spoor 1 gebruiken en door rijden.
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 

Helaas krijg ik dit niet voor elkaar.
Het relais geeft alleen 1 kant op spanning. Voor het relais wat ik wil gebruiken zie onderstaande link

https://www.bitsandparts.eu/Relais/Relais-board-1-kanaals-12V-bistabiel-toggle/p1091101

Wie kan mij vertellen of dit relais echt geschikt is voor wat ik wil en anders een ander relais.

Daan
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 19:24:30 door Combino »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15754
    • Pagina van klaas
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #1 Gepost op: 01 mei 2018, 20:04:50 »
Dit relais is niet geschikt voor deze toepassing. Het is een z.g. toggle relais. Als je op de klemmen external key een contact sluit gaat het relais om. Sluit je weer het contact, dan gaat het terug. Het relais zelf is ook niet bistabiel. De elektronica die er omheen zit zorgt voor de bistabiele functie. Je moet een gewoon bistabiel relais hebben, dus alleen een relais zonder die poespas er omheen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1821
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #2 Gepost op: 01 mei 2018, 20:24:29 »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Arjen52

  • Offline Offline
  • Berichten: 814
  • Oude meuk in h0
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #3 Gepost op: 01 mei 2018, 20:35:27 »
Is het een idee om achter de wisselset dit relais aan te sturen met reedcontacten?
Ik heb iets soortgelijks gedaan met de sporen bij mijn station. Daarvoor heb ik een 4-kanaals monostabiel relais gebruikt i.c.m. 4 reedcontacten. (KLIK voor meer info.)


72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1059
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #4 Gepost op: 01 mei 2018, 22:45:53 »
Dat kan ook zonder relais met een 'zelfdenkend wissel'. Hoeft ook niet beperkt te blijven tot twee sporen.

Zie ook nog dit topic.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 22:56:22 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 531
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #5 Gepost op: 01 mei 2018, 23:12:54 »
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.

Als je geen Fleischmann hebt, dan biedt Jaap het een en ander, zoals schaduwstation of wissel en seinbesturing.

Als je met 3-rail rondhobbelt in plaats van met 2-rail, en het schema niet met gelijkstroom wil voeden, dan is er bij de buren een variant te vinden van dat tweede schema, bedoeld voor een wisselstroomvoeding.

De vraag is: waarmee rijd je: h0 (2- of 3-rail), en/of in welke schaal (alle andere schalen zijn tegenwoordig 2-rail).
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1059
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #6 Gepost op: 01 mei 2018, 23:32:41 »
Citaat van: Te 2/2
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.
Rokal (TT) had ze in de jaren '60 ook al...
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 531
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #7 Gepost op: 02 mei 2018, 10:16:20 »
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 
Dat kan met 1 bistabiel relais.

Dit voorbeeld uit de oude doos (voor 3-rail) geeft een schakeling met behulp van een bistabiel Faller 650 relais met twee stroomkringen. De ene stroomkring doet wat jij hier beschrijft, aan de andere hangen lampjes om de stand van het relais terug te melden.


In plaats van dat relais kun je een gelijkstroomrelais nemen wat het zelfde doet, b.v. een hongfa HFD-2. Bij Reichelt.de zijn ze goedkoper, en bij aliexpress nog weer goedkoper.

Zelf gebruik ik daarvoor tegenwoordig TAKAMISAWA RAL D12W-K, omdat die me voor de hele doos € 10,- kostte (bij gebruik van Piko-A wissels):


Met 1 bistabiel relais (en maar 1 stroomkring) zet je tegelijkertijd het ene spoor uit en het andere aan. Je moet dan nog een manier vinden om dit relais aan te sturen (anders dan apart met drukknopjes), dan kan parallel aan een wissel, maar kan ook met schakelrail, reedcontact, hall-sensor of iets dergelijks.
« Laatst bewerkt op: 02 mei 2018, 17:03:54 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail