Google+
Doel:€250.00
Donaties:€34.30

Per saldo:€-215.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 11-08-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Roco GeoLine bevalt niet. Alternatieven aanbevolen? door NS264
Vandaag om 21:18:42
19 Toen door Christoph
Vandaag om 21:16:48
BNLS Baanbreker - ProjeKct 083 tot 338 door 44
Vandaag om 21:15:24
BNLS-module: "Groeten uit Jottum" door Hendrik Jan
Vandaag om 20:57:08
Schragenhave (1:45) door Sven
Vandaag om 20:55:19
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door iarnrod
Vandaag om 20:42:11
Terug naar Toen, bij de VSM, gastlocs? door Matthijs vd Schoor
Vandaag om 20:31:14
Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 20:26:05
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
Vandaag om 20:11:52
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door hannes62
Vandaag om 20:11:03
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Rondje_HO
Vandaag om 20:09:11
Blauwe 1100 met A sein door Arnold van Heyst
Vandaag om 19:48:44
BNLS-Module: "L'Esimé" door Wim1969
Vandaag om 16:43:14
Westlandbaan door Calimero
Vandaag om 16:41:04
25 jaar geleden door martijn v m
Vandaag om 16:35:11
  

Auteur Topic: Schakelen met omzetten van wissel  (gelezen 814 keer)

Combino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1
Schakelen met omzetten van wissel
« Gepost op: 01 mei 2018, 19:09:23 »
Hallo,
Ik ben een analoge baan aan het maken. Nu heb ik 2 sporen naast elkaar.
Nu wil ik door middel van de wisselstand het spoor 1 in gebruik met of spoor 2 (staat loc op) niet in gebruik zonder spanning zetten.
Kan de trein gewoon spoor 1 gebruiken en door rijden.
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 

Helaas krijg ik dit niet voor elkaar.
Het relais geeft alleen 1 kant op spanning. Voor het relais wat ik wil gebruiken zie onderstaande link

https://www.bitsandparts.eu/Relais/Relais-board-1-kanaals-12V-bistabiel-toggle/p1091101

Wie kan mij vertellen of dit relais echt geschikt is voor wat ik wil en anders een ander relais.

Daan
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 19:24:30 door Combino »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15744
    • Pagina van klaas
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #1 Gepost op: 01 mei 2018, 20:04:50 »
Dit relais is niet geschikt voor deze toepassing. Het is een z.g. toggle relais. Als je op de klemmen external key een contact sluit gaat het relais om. Sluit je weer het contact, dan gaat het terug. Het relais zelf is ook niet bistabiel. De elektronica die er omheen zit zorgt voor de bistabiele functie. Je moet een gewoon bistabiel relais hebben, dus alleen een relais zonder die poespas er omheen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1821
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #2 Gepost op: 01 mei 2018, 20:24:29 »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Arjen52

  • Offline Offline
  • Berichten: 811
  • Oude meuk in h0
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #3 Gepost op: 01 mei 2018, 20:35:27 »
Is het een idee om achter de wisselset dit relais aan te sturen met reedcontacten?
Ik heb iets soortgelijks gedaan met de sporen bij mijn station. Daarvoor heb ik een 4-kanaals monostabiel relais gebruikt i.c.m. 4 reedcontacten. (KLIK voor meer info.)


72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1059
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #4 Gepost op: 01 mei 2018, 22:45:53 »
Dat kan ook zonder relais met een 'zelfdenkend wissel'. Hoeft ook niet beperkt te blijven tot twee sporen.

Zie ook nog dit topic.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 22:56:22 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 531
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #5 Gepost op: 01 mei 2018, 23:12:54 »
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.

Als je geen Fleischmann hebt, dan biedt Jaap het een en ander, zoals schaduwstation of wissel en seinbesturing.

Als je met 3-rail rondhobbelt in plaats van met 2-rail, en het schema niet met gelijkstroom wil voeden, dan is er bij de buren een variant te vinden van dat tweede schema, bedoeld voor een wisselstroomvoeding.

De vraag is: waarmee rijd je: h0 (2- of 3-rail), en/of in welke schaal (alle andere schalen zijn tegenwoordig 2-rail).
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1059
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #6 Gepost op: 01 mei 2018, 23:32:41 »
Citaat van: Te 2/2
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.
Rokal (TT) had ze in de jaren '60 ook al...
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 531
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #7 Gepost op: 02 mei 2018, 10:16:20 »
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 
Dat kan met 1 bistabiel relais.

Dit voorbeeld uit de oude doos (voor 3-rail) geeft een schakeling met behulp van een bistabiel Faller 650 relais met twee stroomkringen. De ene stroomkring doet wat jij hier beschrijft, aan de andere hangen lampjes om de stand van het relais terug te melden.


In plaats van dat relais kun je een gelijkstroomrelais nemen wat het zelfde doet, b.v. een hongfa HFD-2. Bij Reichelt.de zijn ze goedkoper, en bij aliexpress nog weer goedkoper.

Zelf gebruik ik daarvoor tegenwoordig TAKAMISAWA RAL D12W-K, omdat die me voor de hele doos € 10,- kostte (bij gebruik van Piko-A wissels):


Met 1 bistabiel relais (en maar 1 stroomkring) zet je tegelijkertijd het ene spoor uit en het andere aan. Je moet dan nog een manier vinden om dit relais aan te sturen (anders dan apart met drukknopjes), dan kan parallel aan een wissel, maar kan ook met schakelrail, reedcontact, hall-sensor of iets dergelijks.
« Laatst bewerkt op: 02 mei 2018, 17:03:54 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail