Google+
Doel:€250.00
Donaties:€29.30

Per saldo:€-220.70

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NMBS - Railtour samenstellingen door Bert van Gelder
Vandaag om 02:59:41
Reactivering spoorlijn Nijmegen - Kleve (niet) van de baan door Thom
Vandaag om 00:31:23
Eerste baanplan spoor N door 72sonett
Vandaag om 00:26:16
UIC "Speciale trein" Amsterdam-Nice door clickmaniac
Vandaag om 00:19:50
Boek: treinsamenstellingen in Europa. Nachttreinen in model. door clickmaniac
Vandaag om 00:08:37
plaatjes kantelen door Menno
Vandaag om 00:07:06
Jaren 80 in woord en beeld door clickmaniac
Vandaag om 00:03:56
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door könings
Vandaag om 00:00:50
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
22 juni 2018, 23:03:57
Baan in Los Angeles door AndrevdG
22 juni 2018, 22:53:28
BNLS Baanbreker - Deining in Dönsdorf door Basilicum
22 juni 2018, 22:50:22
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
22 juni 2018, 22:49:27
Br52 van Trumpeter in 1:35 door bosje77
22 juni 2018, 22:42:52
Inspiratie nieuw baanplan H0 door NS1220
22 juni 2018, 22:21:57
Mijn LEGO modellen. door SimonSt
22 juni 2018, 21:59:05
Plaatsen van DB seinen door MWS
22 juni 2018, 21:58:09
Dapol mag maar 12V op digitale baan door HansQ
22 juni 2018, 21:36:44
Br186 Rurtalbahn, wat hangen we erachter? door Henk Zwoferink
22 juni 2018, 21:30:58
Arduino Mega 2560, voor spoorwegoverweg met fotocellendetectie door 72sonett
22 juni 2018, 20:57:55
Zimo MX630 Motorregeling door Sandopie
22 juni 2018, 20:29:00
Westlandbaan door Zoedelaar
22 juni 2018, 20:13:34
  

Auteur Topic: Schakelen met omzetten van wissel  (gelezen 715 keer)

Combino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1
Schakelen met omzetten van wissel
« Gepost op: 01 mei 2018, 19:09:23 »
Hallo,
Ik ben een analoge baan aan het maken. Nu heb ik 2 sporen naast elkaar.
Nu wil ik door middel van de wisselstand het spoor 1 in gebruik met of spoor 2 (staat loc op) niet in gebruik zonder spanning zetten.
Kan de trein gewoon spoor 1 gebruiken en door rijden.
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 

Helaas krijg ik dit niet voor elkaar.
Het relais geeft alleen 1 kant op spanning. Voor het relais wat ik wil gebruiken zie onderstaande link

https://www.bitsandparts.eu/Relais/Relais-board-1-kanaals-12V-bistabiel-toggle/p1091101

Wie kan mij vertellen of dit relais echt geschikt is voor wat ik wil en anders een ander relais.

Daan
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 19:24:30 door Combino »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 15500
    • Pagina van klaas
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #1 Gepost op: 01 mei 2018, 20:04:50 »
Dit relais is niet geschikt voor deze toepassing. Het is een z.g. toggle relais. Als je op de klemmen external key een contact sluit gaat het relais om. Sluit je weer het contact, dan gaat het terug. Het relais zelf is ook niet bistabiel. De elektronica die er omheen zit zorgt voor de bistabiele functie. Je moet een gewoon bistabiel relais hebben, dus alleen een relais zonder die poespas er omheen.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1814
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #2 Gepost op: 01 mei 2018, 20:24:29 »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Arjen52

  • Offline Offline
  • Berichten: 781
  • Oude meuk in h0
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #3 Gepost op: 01 mei 2018, 20:35:27 »
Is het een idee om achter de wisselset dit relais aan te sturen met reedcontacten?
Ik heb iets soortgelijks gedaan met de sporen bij mijn station. Daarvoor heb ik een 4-kanaals monostabiel relais gebruikt i.c.m. 4 reedcontacten. (KLIK voor meer info.)


72sonett

  • Team encyclopedie
  • Online Online
  • Berichten: 1005
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #4 Gepost op: 01 mei 2018, 22:45:53 »
Dat kan ook zonder relais met een 'zelfdenkend wissel'. Hoeft ook niet beperkt te blijven tot twee sporen.

Zie ook nog dit topic.
« Laatst bewerkt op: 01 mei 2018, 22:56:22 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 525
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #5 Gepost op: 01 mei 2018, 23:12:54 »
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.

Als je geen Fleischmann hebt, dan biedt Jaap het een en ander, zoals schaduwstation of wissel en seinbesturing.

Als je met 3-rail rondhobbelt in plaats van met 2-rail, en het schema niet met gelijkstroom wil voeden, dan is er bij de buren een variant te vinden van dat tweede schema, bedoeld voor een wisselstroomvoeding.

De vraag is: waarmee rijd je: h0 (2- of 3-rail), en/of in welke schaal (alle andere schalen zijn tegenwoordig 2-rail).
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Online Online
  • Berichten: 1005
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #6 Gepost op: 01 mei 2018, 23:32:41 »
Citaat van: Te 2/2
Een "zelfdenkende" wissel doet me altijd aan Fleischmann denken.
Rokal (TT) had ze in de jaren '60 ook al...
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 525
  • Metrop-Märklin
Re: Schakelen met omzetten van wissel
« Reactie #7 Gepost op: 02 mei 2018, 10:16:20 »
Schakel ik andersom dan heeft spoor 2 en niet spoor 1 spanning.
Volgens mij en is mij ook verteld kan dit met een bistabiel relais. 
Dat kan met 1 bistabiel relais.

Dit voorbeeld uit de oude doos (voor 3-rail) geeft een schakeling met behulp van een bistabiel Faller 650 relais met twee stroomkringen. De ene stroomkring doet wat jij hier beschrijft, aan de andere hangen lampjes om de stand van het relais terug te melden.


In plaats van dat relais kun je een gelijkstroomrelais nemen wat het zelfde doet, b.v. een hongfa HFD-2. Bij Reichelt.de zijn ze goedkoper, en bij aliexpress nog weer goedkoper.

Zelf gebruik ik daarvoor tegenwoordig TAKAMISAWA RAL D12W-K, omdat die me voor de hele doos € 10,- kostte (bij gebruik van Piko-A wissels):


Met 1 bistabiel relais (en maar 1 stroomkring) zet je tegelijkertijd het ene spoor uit en het andere aan. Je moet dan nog een manier vinden om dit relais aan te sturen (anders dan apart met drukknopjes), dan kan parallel aan een wissel, maar kan ook met schakelrail, reedcontact, hall-sensor of iets dergelijks.
« Laatst bewerkt op: 02 mei 2018, 17:03:54 door Te 2/2 »
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail