Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

kwaliteit B-Models door Duoblock
Vandaag om 00:33:20
Raadplaatje door Martin Hornis
Vandaag om 00:26:44
DKM/Holland Rail 2400 hekjes door KNed
Vandaag om 00:14:15
Van Biervliet/B Models 2019, nieuws van de fabrikant door Duoblock
Vandaag om 00:12:42
www.NLinModel.nl - Nederlands modelspoor overzicht door KNed
Vandaag om 00:06:14
Verbouwing Amsterdam Centraal door Jeroen Mooij
Vandaag om 00:04:55
Spoorboekje Staatsspoor 1914 - Voornaamste buitenlandsche verbindingen Emmerik door MathieuN
Vandaag om 00:04:01
Roco versterker 10761 opgeblazen, te repareren? door spock
27 januari 2021, 23:57:39
Artitec 2021, HO en N. Nieuws van de fabrikant door Bert van Gelder
27 januari 2021, 23:46:46
Falkenheim door Frank 123
27 januari 2021, 23:35:13
Nieuwe bome, verse nieuwe bome!!! door jaco1988
27 januari 2021, 23:13:09
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door Debvd
27 januari 2021, 23:11:51
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door jaco1988
27 januari 2021, 23:11:44
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door jaco1988
27 januari 2021, 23:08:55
NS 6100 van GM&S door Ivo tB
27 januari 2021, 22:59:31
Verschil in functies Piko 2205 en 2375 -> cv's uitlezen lukt niet. door Michiel 80
27 januari 2021, 22:47:26
Uhlenbrock 65600 klemstekker door d.vanaalst
27 januari 2021, 22:46:22
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Sjaak2
27 januari 2021, 22:44:04
Bedrading locomotief solderen door Carl
27 januari 2021, 22:40:45
Welk karton voor een perron ? door MOVisser
27 januari 2021, 22:13:17
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
27 januari 2021, 21:52:42
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
27 januari 2021, 21:50:13
Stoom in de jaren 70 op berlijn Bahnhof Zoo door Ronald69
27 januari 2021, 21:44:20
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Klaas Zondervan
27 januari 2021, 21:40:15
Fleischmann wisselspoelen 6441 en 6442, schakelen soms niet, DCC met DR4018 door phdirk
27 januari 2021, 21:35:50
DCC++ basisstation geen baanspanning, wel oplichtende LED's op motorshield door spock
27 januari 2021, 21:30:59
Prutser begint met een diorama. door Railhopper
27 januari 2021, 21:21:21
Artitec in NOS journaal: 'Naar China verzenden is makkelijker' door mDDM
27 januari 2021, 21:05:38
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door Arjen52
27 januari 2021, 20:57:34
Corona en modelbouw door charp
27 januari 2021, 20:47:04
  

Auteur Topic: Arcomora: ARLOCO bezetmelder  (gelezen 29001 keer)

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 57
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #180 Gepost op: 27 november 2019, 17:29:20 »
Hallo Nico,

Ik ben nu bezig met het configureren van de Arloco.
Ik snap niet hoe ik de nummers van mijn bezetmelders kan verwerken bij het configureren.
Ik heb 3 blokken met 6 melders.
Ik gebruik koploper.

Groet, Jan.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 930
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #181 Gepost op: 27 november 2019, 19:14:51 »
Hallo Jan.

Ben bang dat ik je daar niet echt bij kan helpen.
ArLoco's hebben zelf een (administratief) nummer en geven alleen maar bezetmeldingen door.
Ik begrijp dat Koploper zelf nummers toekent?
Vraag het eens op het Koploper forum.

Mvg
Nico
« Laatst bewerkt op: 27 november 2019, 19:20:55 door NTeering »

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 57
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #182 Gepost op: 27 november 2019, 19:25:48 »
Hoi Nico,

Bedankt voor het antwoord.
Ik had wat zitten experimenteren met de Arloco en koploper en zag inderdaad dat koploper met eigen nummers werkt.

Groet Jan.

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 84
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #183 Gepost op: 29 oktober 2020, 22:09:06 »
Hallo,

Ik heb gisteren twee ArLoco's klaargemaakt die ik vandaag wilde gaan installeren en testen.
Het gaat mis zodra ik de ArLoco shields op de Arduino plaats.
Bij het installeren loop ik dabn tegen foutmeldingen met de avrdude.exe (Aardige dude trouwens :P) en zegt ie dat ie niet kan synchroniseren met het device. De installatie gaat wel goed zodra ik het ArLoco shield eraf haal.
Idem voor het configureren: zonder shield erop lukt het, met shield erop krijg de melding "Invalid command!!

Het gaat mis bij beide shields op twee verschillende Arduino's.
Een van de Arduino's is een Geekcreit en de ander is een no name uit China.
De Wavgat-Arduino's liggen al in de container, dat was een miskoop.

Iemand enig idee wat er mis kan zijn?
Werken de ArLoco's helemaal niet zonder het aan te sluiten op de baan en centrale?





Alvast bedankt voor de hulp.

Hennik

  • Offline Offline
  • Berichten: 121
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #184 Gepost op: 29 oktober 2020, 22:23:38 »
Het lijkt alsof je de OKKIE op ingang 1 hebt aangesloten? Op pagina 4 van de handleiding staat dikgedrukt: "Op ingang 1 is géén continue detectie mogelijk. Alleen pulsdetectie."  En op pagina 8 onderaan: "Ook kan er geen OKKIE worden aangesloten op sensor 1"
Volgens mij kan dat de oorzaak van je probleem zijn
« Laatst bewerkt op: 29 oktober 2020, 23:43:37 door Hennik »

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 84
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #185 Gepost op: 30 oktober 2020, 08:57:37 »
Het lijkt alsof je de OKKIE op ingang 1 hebt aangesloten? Op pagina 4 van de handleiding staat dikgedrukt: "Op ingang 1 is géén continue detectie mogelijk. Alleen pulsdetectie."  En op pagina 8 onderaan: "Ook kan er geen OKKIE worden aangesloten op sensor 1"
Volgens mij kan dat de oorzaak van je probleem zijn

Dit was het probleem. Nadat ik de draad bij sensor 1 had weggehaald, werkt het en krijg ik geen "Ïnvalid command!" meer.
Hoe zou ik de OKKIE makkelijk kunnen testen?

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 84
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #186 Gepost op: 16 november 2020, 15:57:26 »
Ik heb de ArLoco-handleiding inmiddels gevonden met een uitgebreide uitleg hoe te testen. Had het eigenlijk niet hoeven vragen.

Ik werd in een ander topic nog wel geattendeerd op het plaatsen van een diodeschakeling om problemen bij ongedetecteerde stukken spoor te voorkomen. Ik werd gewezen op deze link: https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling

Ik heb het volgende gelezen:
Citaat
Het aantal diodes in de diodeschakeling dient gelijk te zijn aan het aantal diodes per ingang van de bezetmelder. In veel bezetmelders is over de meetdiodes een weerstand van 4k7 (4700, geel-violet-rood) Ω gemonteerd om de gevoeligheid in te stellen.

Ik gebruik ArLoco in combinatie met een OKKIE. Ik denk dus dat ik naar de specs van de Okkie moet kijken om erachter te komen hoeveel diodes ik nodig heb. Volgens mij word er per ingang een 2W10 een diodebrug gebruikt. Dat zijn dus 4 diodes in deze brug.
Moet ik die zelfde brug gebruiken in een diodeschakeling?

Of heeft er iemand een advies hoe het op te bouwen? Want ik vind het moeilijk om te bepalen welke onderdelen ik precies nodig heb.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 930
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #187 Gepost op: 16 november 2020, 16:05:14 »
Erik,

Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Dan heb je exact hetzelfde als op de wel gedetecteerde secties.
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.

Nico

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 84
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #188 Gepost op: 16 november 2020, 16:53:45 »
Erik,

Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Dan heb je exact hetzelfde als op de wel gedetecteerde secties.
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.

Nico

Hi Nico,

Bedankt voor je advies. Zo blijkt dat een Okkie multifunctioneel is!
Ik snap niet precies wat je zegt.

Citaat
Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Ik snap dat je de uitgang naar de ArLoco niet aan moet sluiten in dit geval, maar dan wel naar de DCC centrale toch? anders gebeurt er niets. Zo dus?


Citaat
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.
Ik hoef dit maar een keer doen (dus maar een Okkie ingang nodig), als ik de encyclopedie lees:

Citaat
Meerdere niet-gedetecteerde baanstukken één diodeschakeling
Het is niet altijd nodig om voor ieder niet-gedetecteerd baanstuk een diodeschakeling bouwen en plaatsen. Met één diodeschakeling bij de centrale of de versterker c.q. booster en een extra draad bij de centrale voedingsleiding (CVL of ringleiding) zijn alle niet-gedetecteerde baanstukken (secties) te voeden. Dan ziet het geheel er uit als in het onderstaande schema. De totaal afgenomen stroom die door de diodeschakeling kan gaan lopen, mag niet hoger zijn dan hieronder beschreven:


NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 930
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #189 Gepost op: 16 november 2020, 17:10:52 »
Hallo Erik,

In principe hoeft het inderdaad maar een keer.
Maar dat betekent wel dat de totale stroom van alle treinen op niet gedetecteerde secties over dezelfde diodebrug gaat.
Zelf groepeer ik dan een aantal van die secties en die groep gaat dan op de dichtstbij gelegen 1/8 Okkie.
Het ligt er maar aan hoe je baan in elkaar steekt.
Je plaatje is helemaal correct. Omdat sensor 1 van de ArLoco niet werkt met een Okkie, blijft er vaak 1/8 Okkie over.

Nico


Matje

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 1
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #190 Gepost op: 14 januari 2021, 14:01:55 »
Goedendag,

Ik ben mij aan het oriënteren, hoe ik een Arloco met Okkie werkend krijg via rocrail en mijn DCCpp basisstation.
ik ben er al achter dat ik een loconet -usb buffer nodig heb met een voeding enz...(mede door de hulp van Ron Kraaijkamp)
nu staat er in de gebruiksaanwijzing van de Okkie dat ik op de printplaat met aanduiding "C" een DCC signaal aan moet sluiten van de loconet centrale... vanaf hier loop ik vast. Ik heb dus de Arduino met motorschield , moet ik dan 1 draad van mijn motorschield aan de "C"van de Okkie leggen en hoe zit het dan met de rest van de baan waar ik de okkie niet voor nodig heb.

Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik dat allemaal moet aansluiten.

thx.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 930
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #191 Gepost op: 14 januari 2021, 16:40:49 »
Hallo Matje,

De 'C' van de Okkie verbind je direct met een van de DCC uitgangen.
De ingangen 1 t/m 8 verbind je met de geïsoleerde rail secties.
De andere DCC uitgang verbind je met de andere spoorstaaf.
Zie ook plaatje in handleiding.

Nico