Doel:€250.00
Donaties:€102.50

Per saldo:€-147.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 23-07-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Herstarten, geen vaste verblijfplaats. Modulaire tafel of baan voor thuisgebruik door gijsk
Vandaag om 02:03:55
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door laurent
Vandaag om 01:07:06
Automatische koppeling door Thom
Vandaag om 00:59:45
Modules van Kees Gorter door krab
Vandaag om 00:29:25
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:18:34
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door 1795
05 augustus 2020, 23:50:15
Roco ETA 515, materieelbespreking door Roy van Dijk
05 augustus 2020, 23:39:47
Worsteling over mogelijke uitbreiding van gekozen systeem door Marcel112
05 augustus 2020, 22:29:12
Piko NS1100, materieelbespreking door Bert van Gelder
05 augustus 2020, 22:25:55
Projekt 083-338 door 44
05 augustus 2020, 22:24:29
Fremo module - Boerderij van Meurs door Harold Content
05 augustus 2020, 22:21:21
Motor Liliput DB Br 71, nr L131174 door Frans8800
05 augustus 2020, 22:18:47
Raadplaatje door RhBfan
05 augustus 2020, 22:12:57
Dapol 2020 door iarnrod
05 augustus 2020, 22:08:45
Coöperatie de Eendracht door Tulpendaal
05 augustus 2020, 21:56:23
Onshape cursus door MOVisser
05 augustus 2020, 21:50:30
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Christoph
05 augustus 2020, 21:37:41
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
05 augustus 2020, 21:27:29
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
05 augustus 2020, 21:22:47
BNLS-module: "Werkspoor-Kathedraal" door Hendrik Jan
05 augustus 2020, 21:16:37
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
05 augustus 2020, 21:09:04
Digikeijs DR5000 Centrale, productbeschrijving door AlbertG
05 augustus 2020, 21:04:05
RTM in 0m door JanHdH
05 augustus 2020, 20:43:19
Sound wissen van ESU LoSo 4.0 door RikM
05 augustus 2020, 20:39:22
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Jeronimos
05 augustus 2020, 20:07:59
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Frycio82
05 augustus 2020, 19:28:47
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
05 augustus 2020, 18:38:22
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door tijgernootje
05 augustus 2020, 18:32:08
Imitatiekoppelingen modellen aanpassen/verbeteren door henk
05 augustus 2020, 18:19:11
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
05 augustus 2020, 17:17:18
  

Auteur Topic: Schakelborden voor bestaande digitale centrales  (gelezen 1003 keer)

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 686
Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Gepost op: 24 november 2019, 17:15:23 »
Ik had laatst op onze MSV opendag treinen en wissels bestuurd met een central station 3. Ik heb dit als een bijzonder gebruikersonvriendelijke manier van aansturen ervaren maar dat terzijde.
Ik ben nu zo bezig met m'n homemade arduino besturing voor.. alles. En ik wilde fysieke schakelpanelen per module, want dat vind ik mooi en fijn werken.

Ik was nieuwsgierig naar hoe bestaande centrales gebruik kunnen maken van een fysiek schakelpaneel voor je wissels en wisselstraten ed.

Laten we het beperken tot een Ecos II, CS2/3 en een Z21. Ik meen dat dit de wat gangbare centrales zijn op het moment?

Ik weet dat je een CS2/3 kan verbinden met een 6021 control unit, een 6060 keyboard en een memory 6043. Daarmee kan je dus, als ik het goed begrepen heb, fysieke knoppen voor wisselstraten aanleggen. Alleen dan zit je dus vast aan zo'n 'kastje'.

Wat nou als je zelf een mooi schakelpaneel heb gefabriceerd? Kan je dat met de bestaande centrales laten werken?

Je zou knopjes kunnen verbinden aan het terugmeld systeem zoals een S88 module, maar kan je je centrale nu instellen dat hij daarmee wissels en wisselstraten kan aansturen? En zou dat een goede manier zijn? Of heeft men hier iets anders voor bedacht?

Mvg,

Bas

Robert E

  • Offline Offline
  • Berichten: 851
    • Robert’s Modelspoor Pagina
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #1 Gepost op: 24 november 2019, 19:48:18 »
Citaat
Kan je dat met de bestaande centrales laten werken?

Dat kan, hier wat Xpressnet voorbeelden.

Hier staat een Xpressnet versie obv Mega8

http://members.home.nl/robert.evers/s88switchpanel.htm

Hier met een scherm

https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=88511.0

Of hier   

https://www.youtube.com/watch?v=RO6JZf3LE4k

https://www.robokalle.de/

Vraag is even waar je evt wisselstraten wilt instellen, in de centrale (als die dat kan) of met wat geprogrammeer in de switch panel ....

Mvg

Robert

« Laatst bewerkt op: 24 november 2019, 20:03:27 door Robert E »
MDRRC-II (Lite) goedkope DIY centrale voor DCC en MM.
Heb je een vraag, stuur me dan een mail via mijn site ipv persoonlijk bericht...

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 277
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #2 Gepost op: 25 november 2019, 11:25:56 »
Ik gebruik Track Control van Uhlenbrock. Dat is op basis van Loconet en heb ik via de Loconet adapter op de ECoS aangesloten.
Je kunt het net zo mooi en duur maken als je zelf wilt. (Ik heb het als lowbudget samengesteld)

Ik gebruik het voor handmatig wissels om te leggen op het station Blausee-Mitholz
Zie video: https://www.youtube.com/watch?v=icmKRCOI6yc

Omdat in de Track Control modules uitlichting zit heb ik die wel gebruikt voor het uitlichten van de rijwegen die Koploper legt, zo kan ik volgen wat koploper doet op het station Blausee-Mitholz en kan ik zien wanneer ik zelf kan gaan rangeren (Ik vraag nl Rangeierfahrt aan waarmee ik 1 hooft spoor blokkeer door een blok door een melder bezet te maken)
Zie video https://www.youtube.com/watch?v=z6vjg8Amqhg

Het paneel is slechts met een 3 aderige kabel verbonden met Loconet. Ik kan door die kabel los te maken het gehele paneel zo wegnemen van zijn plaats.

Dit is dus een kant en klaar systeem.

Mvg, Johan

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1573
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #3 Gepost op: 25 november 2019, 11:49:25 »
Lenz heeft de LW150 hiervoor. Kun je gewoon knopjes aan verbinden en die op je eigen schakelbord plaatsen.

Zelf werk ik gewoon met de S88 terugmelders. "Massa" detectie met de schakelaars die ik met de hand bedien, en dan in de software daar een taak achter zetten om de wissels om te zetten. Probleem is dan wel dat je altijd de computer aan moet hebben om er mee te kunnen werken.

Voordeel is dan wel weer dat je ook wel iets meer acties achter 1 z'n knop kunt zetten.

Groet,
Roelco

PaulRoman

  • Offline Offline
  • Berichten: 104
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #4 Gepost op: 25 november 2019, 13:12:37 »
Hallo Bas,

Als je toch al met Arduino's bezig bent, waarom sluit je je knopjes niet direct aan op een Arduino, en laat deze Loconet commando's genereren, welke je via een simpel Loconet interface-shieldje aan je (Loconet) centrale aansluit ? Ik heb een prototype installatie gemaakt, waarbij ik (nog) geen fysieke knopjes aan de Arduino heb aangesloten, maar via de Arduino serial interface wisselcommando's geef. Ik zie deze op mijn Intellibox Basic aankomen, wissels omzetten, en via de USB/com-poort interface van de Intellibox weer terug op de laptop in Koploper aankomen. Ik gebruik de Loconet software voor Arduino van MRRwA.

Groet,

Paul

Schäßburg an der Kokel

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 686
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #5 Gepost op: 25 november 2019, 15:22:17 »
Nou bij mij thuis zit het wel goed.

Het gaat mij om de hoog oven baan op de club. Die is slecht iets van 1 meter een beetje diep maar hij is erg lang. Ik denk een meter of 15. Deze baan draait op een CS3 en daaraan hangt een computer met iTrain.

Alleen de grap is. Er zit geen 1 enkele bezetmelder in deze hele baan. Dat moeten ze nog doen. De iTrain laptop wordt nu alleen gebruikt om wissels om te zetten. En hij draait een server voor de apps. Iets wat ook soms problematisch kan zijn.

Ik dacht dus, als we straks dus wel goed draadloos treintjes kunnen besturen en wel een S88 bus hebben hangen (wordt nog leuk met 15m en spook meldingen. Heb daar veel 'spookverhalen' over gelezen ;D) kunnen we dus per wisselstraat een simpele schakelpaneel maken. En dat zou idd met een arduino kunnen.

Ik kwam een filmpje tegen van bnls collega rudyB

NL-modelspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 636
    • Windhoven
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #6 Gepost op: 25 november 2019, 15:37:06 »
Ook de stand van de wissels als je die met lampjes wil doen zou je kunnen doen door een Arduino naar de dcc commando's voor de wisels te laten luisteren en zo juiste lampjes aan en uit te doen op het paneel.
Johan

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 686
Re: Schakelborden voor bestaande digitale centrales
« Reactie #7 Gepost op: 25 november 2019, 16:27:39 »
Joran.

Als je toch al een arduino heb waarmee je knoppen inleest, dan kan je net zo goed zelf de ledjes aansturen. Daarvoor hoef je niet het DCC signaal af te luisteren. Ik heb ff gekeken. Een arduino aansluiten en programmeren voor gebruik met de S88 bus is een fluitje van een cent, maar je DCC signalen wilt gaan afluisteren... daar komt 5x meer werk bij kijken. Technisch gezien is het beter omdat je dan echt 'feedback' heb, maar het lijkt me erg overbodig.

Ik zat trouwens nog even te kijken naar die lenz LW150 en de M* S88 dingetjes, maar die zijn behoorlijk aan de prijs  :o. Die S88 kwam natuurlijk niet als een verrassing. Ik heb wel eens een €67,- remmodule opengemaakt om vervolgens te ontdekken dat er voor nog geen ~€5,- aan componenten in zat. Ik baalde want ik had er op dat moment 4 in mijn bezit... :'(

Ik hoop dat we een CS3+ op de club hebben. Volgens mij kan ik daar direct een s88 artikel zonder s88 link op aansluiten.

Bas