Doel:€250.00
Donaties:€206.00

Per saldo:€-44.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 04-07-2024

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Resinprinter; welke zou je nu kopen? door Biessendorf
Vandaag om 14:05:55
Rangeerder met Sik door Biessendorf
Vandaag om 14:03:10
Ketelwagens, welke hebben jullie? door Arjan6511
Vandaag om 13:48:21
ÖBB smalspoor in het Waldviertel. door MacArthur
Vandaag om 13:34:07
US diorama in H0 door Wim Vink
Vandaag om 13:32:36
Ns 1200 turquoise en turquoise rijtuigen. door Montanbahn
Vandaag om 13:06:04
USA h0 shelf layout ‘The Paintshop’ (mijn droombaan) door Mudhen
Vandaag om 12:26:56
Onshape cursus door Hans van de Burgt
Vandaag om 12:24:55
NL-baan in Canada door ArjanB
Vandaag om 12:08:55
NS-6000 in Spoor-1 door FritsT
Vandaag om 12:02:16
Baureihe 52 001 in de Reichsbahn tijd (en 50 377) door Bert Jolink
Vandaag om 11:27:50
modelspoor in slovenie door jerrytrein
Vandaag om 11:22:42
Omloop getrokken reizigersmaterieel 1973 Twentelijn door 1200blauw
Vandaag om 11:08:59
(V)IRM, hoe waarschijnlijk? door 008200
Vandaag om 10:54:14
Lucien gaat vreemd Southern Style: normaalspoor, engels en ook nog schaal 0..... door Benelux795
Vandaag om 10:41:13
Silberthal in H0e voor Dick Schuurman door MacArthur
Vandaag om 10:30:11
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Huup
Vandaag om 10:28:47
Inbouw verlichting exact train rijtuigen D. door zuylen
Vandaag om 10:15:01
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door R1954
Vandaag om 09:11:28
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Bob R.
Vandaag om 08:09:17
Zelfbouw decoders: vraag aan de loconet experts door bask185
Vandaag om 08:04:04
Probleem Marklin Mobile Station 2 60653 door Ronald Halma
15 July 2024, 23:42:31
Mijn Ned. N. Spoorbaan ''Echthoven'' door raymond erdtsieck
15 July 2024, 22:59:00
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
15 July 2024, 22:21:57
HSM trams kop van noordholland door jjg koopmans
15 July 2024, 21:02:24
Overstap naar HTM? door Marc tramt
15 July 2024, 20:53:11
Baanplan deels gebaseerd op Veluwe door Benelux795
15 July 2024, 20:00:01
Nightjet rijtuigen Zuri-Amsterdam door 4020 281-4
15 July 2024, 19:21:41
NEM-schacht koppeling van maat veranderd? door jerdenberg
15 July 2024, 19:00:21
  

Auteur Topic: Arcomora: ARLOCO bezetmelder  (gelezen 56311 keer)

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 81
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #180 Gepost op: 27 November 2019, 17:29:20 »
Hallo Nico,

Ik ben nu bezig met het configureren van de Arloco.
Ik snap niet hoe ik de nummers van mijn bezetmelders kan verwerken bij het configureren.
Ik heb 3 blokken met 6 melders.
Ik gebruik koploper.

Groet, Jan.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 1033
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #181 Gepost op: 27 November 2019, 19:14:51 »
Hallo Jan.

Ben bang dat ik je daar niet echt bij kan helpen.
ArLoco's hebben zelf een (administratief) nummer en geven alleen maar bezetmeldingen door.
Ik begrijp dat Koploper zelf nummers toekent?
Vraag het eens op het Koploper forum.

Mvg
Nico
« Laatst bewerkt op: 27 November 2019, 19:20:55 door NTeering »

zwitserland

  • Offline Offline
  • Berichten: 81
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #182 Gepost op: 27 November 2019, 19:25:48 »
Hoi Nico,

Bedankt voor het antwoord.
Ik had wat zitten experimenteren met de Arloco en koploper en zag inderdaad dat koploper met eigen nummers werkt.

Groet Jan.

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #183 Gepost op: 29 October 2020, 22:09:06 »
Hallo,

Ik heb gisteren twee ArLoco's klaargemaakt die ik vandaag wilde gaan installeren en testen.
Het gaat mis zodra ik de ArLoco shields op de Arduino plaats.
Bij het installeren loop ik dabn tegen foutmeldingen met de avrdude.exe (Aardige dude trouwens :P) en zegt ie dat ie niet kan synchroniseren met het device. De installatie gaat wel goed zodra ik het ArLoco shield eraf haal.
Idem voor het configureren: zonder shield erop lukt het, met shield erop krijg de melding "Invalid command!!

Het gaat mis bij beide shields op twee verschillende Arduino's.
Een van de Arduino's is een Geekcreit en de ander is een no name uit China.
De Wavgat-Arduino's liggen al in de container, dat was een miskoop.

Iemand enig idee wat er mis kan zijn?
Werken de ArLoco's helemaal niet zonder het aan te sluiten op de baan en centrale?





Alvast bedankt voor de hulp.

Hennik

  • Offline Offline
  • Berichten: 155
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #184 Gepost op: 29 October 2020, 22:23:38 »
Het lijkt alsof je de OKKIE op ingang 1 hebt aangesloten? Op pagina 4 van de handleiding staat dikgedrukt: "Op ingang 1 is géén continue detectie mogelijk. Alleen pulsdetectie."  En op pagina 8 onderaan: "Ook kan er geen OKKIE worden aangesloten op sensor 1"
Volgens mij kan dat de oorzaak van je probleem zijn
« Laatst bewerkt op: 29 October 2020, 23:43:37 door Hennik »

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #185 Gepost op: 30 October 2020, 08:57:37 »
Het lijkt alsof je de OKKIE op ingang 1 hebt aangesloten? Op pagina 4 van de handleiding staat dikgedrukt: "Op ingang 1 is géén continue detectie mogelijk. Alleen pulsdetectie."  En op pagina 8 onderaan: "Ook kan er geen OKKIE worden aangesloten op sensor 1"
Volgens mij kan dat de oorzaak van je probleem zijn

Dit was het probleem. Nadat ik de draad bij sensor 1 had weggehaald, werkt het en krijg ik geen "Ïnvalid command!" meer.
Hoe zou ik de OKKIE makkelijk kunnen testen?

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #186 Gepost op: 16 November 2020, 15:57:26 »
Ik heb de ArLoco-handleiding inmiddels gevonden met een uitgebreide uitleg hoe te testen. Had het eigenlijk niet hoeven vragen.

Ik werd in een ander topic nog wel geattendeerd op het plaatsen van een diodeschakeling om problemen bij ongedetecteerde stukken spoor te voorkomen. Ik werd gewezen op deze link: https://encyclopedie.beneluxspoor.net/index.php/Diodeschakeling

Ik heb het volgende gelezen:
Citaat
Het aantal diodes in de diodeschakeling dient gelijk te zijn aan het aantal diodes per ingang van de bezetmelder. In veel bezetmelders is over de meetdiodes een weerstand van 4k7 (4700, geel-violet-rood) Ω gemonteerd om de gevoeligheid in te stellen.

Ik gebruik ArLoco in combinatie met een OKKIE. Ik denk dus dat ik naar de specs van de Okkie moet kijken om erachter te komen hoeveel diodes ik nodig heb. Volgens mij word er per ingang een 2W10 een diodebrug gebruikt. Dat zijn dus 4 diodes in deze brug.
Moet ik die zelfde brug gebruiken in een diodeschakeling?

Of heeft er iemand een advies hoe het op te bouwen? Want ik vind het moeilijk om te bepalen welke onderdelen ik precies nodig heb.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 1033
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #187 Gepost op: 16 November 2020, 16:05:14 »
Erik,

Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Dan heb je exact hetzelfde als op de wel gedetecteerde secties.
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.

Nico

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #188 Gepost op: 16 November 2020, 16:53:45 »
Erik,

Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Dan heb je exact hetzelfde als op de wel gedetecteerde secties.
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.

Nico

Hi Nico,

Bedankt voor je advies. Zo blijkt dat een Okkie multifunctioneel is!
Ik snap niet precies wat je zegt.

Citaat
Je kunt als diodebrug heel goed 1/8 Okkie gebruiken. De uitgang naar een ArLoco sluit je dan niet aan.
Ik snap dat je de uitgang naar de ArLoco niet aan moet sluiten in dit geval, maar dan wel naar de DCC centrale toch? anders gebeurt er niets. Zo dus?


Citaat
Al je zo 4 ingangen naast elkaar gebruikt kun je de PC844 (optocoupler) weglaten en als reserve inzetten als er een overlijdt.
Ik hoef dit maar een keer doen (dus maar een Okkie ingang nodig), als ik de encyclopedie lees:

Citaat
Meerdere niet-gedetecteerde baanstukken één diodeschakeling
Het is niet altijd nodig om voor ieder niet-gedetecteerd baanstuk een diodeschakeling bouwen en plaatsen. Met één diodeschakeling bij de centrale of de versterker c.q. booster en een extra draad bij de centrale voedingsleiding (CVL of ringleiding) zijn alle niet-gedetecteerde baanstukken (secties) te voeden. Dan ziet het geheel er uit als in het onderstaande schema. De totaal afgenomen stroom die door de diodeschakeling kan gaan lopen, mag niet hoger zijn dan hieronder beschreven:


NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 1033
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #189 Gepost op: 16 November 2020, 17:10:52 »
Hallo Erik,

In principe hoeft het inderdaad maar een keer.
Maar dat betekent wel dat de totale stroom van alle treinen op niet gedetecteerde secties over dezelfde diodebrug gaat.
Zelf groepeer ik dan een aantal van die secties en die groep gaat dan op de dichtstbij gelegen 1/8 Okkie.
Het ligt er maar aan hoe je baan in elkaar steekt.
Je plaatje is helemaal correct. Omdat sensor 1 van de ArLoco niet werkt met een Okkie, blijft er vaak 1/8 Okkie over.

Nico


Matje

  • Nieuwe gebruiker
  • Offline Offline
  • Berichten: 4
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #190 Gepost op: 14 January 2021, 14:01:55 »
Goedendag,

Ik ben mij aan het oriënteren, hoe ik een Arloco met Okkie werkend krijg via rocrail en mijn DCCpp basisstation.
ik ben er al achter dat ik een loconet -usb buffer nodig heb met een voeding enz...(mede door de hulp van Ron Kraaijkamp)
nu staat er in de gebruiksaanwijzing van de Okkie dat ik op de printplaat met aanduiding "C" een DCC signaal aan moet sluiten van de loconet centrale... vanaf hier loop ik vast. Ik heb dus de Arduino met motorschield , moet ik dan 1 draad van mijn motorschield aan de "C"van de Okkie leggen en hoe zit het dan met de rest van de baan waar ik de okkie niet voor nodig heb.

Is er iemand die mij kan vertellen hoe ik dat allemaal moet aansluiten.

thx.

NTeering

  • Offline Offline
  • Berichten: 1033
    • ARduino Controlled MOdel RAilway
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #191 Gepost op: 14 January 2021, 16:40:49 »
Hallo Matje,

De 'C' van de Okkie verbind je direct met een van de DCC uitgangen.
De ingangen 1 t/m 8 verbind je met de geïsoleerde rail secties.
De andere DCC uitgang verbind je met de andere spoorstaaf.
Zie ook plaatje in handleiding.

Nico

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #192 Gepost op: 31 January 2021, 15:44:59 »
Ik heb een vraag over de handleiding en beide RJ12-aansluitingen.
In de handleiding staat het volgende plaatje:


Het gaat om het met rood aangegeven gedeelte.
In het plaatje staat dat de linkeraansluiting naar de centrale gaat en de rechteraansluiting gebruikt wordt om door te lussen naar de volgende ArLoco.

Is dat een vaststaand feit? Mag ik het ook andersom doen, dus de linker om door te lussen en de rechter om te verbinden met de centrale?

Hennik

  • Offline Offline
  • Berichten: 155
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #193 Gepost op: 31 January 2021, 15:54:35 »
Het mag ook andersom.. van beide connectoren zijn de respectievelijke pinnen gewoon met elkaar verbonden.

erikkral

  • Offline Offline
  • Berichten: 343
Re: Arcomora: ARLOCO bezetmelder
« Reactie #194 Gepost op: 31 January 2021, 16:16:51 »
Bedankt, wat is het soms toch eenvoudig :-)