Doel:€250.00
Donaties:€82.50

Per saldo:€-167.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-05-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 03:20:14
Modelspoorbaan Fleischmann door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:54:44
Van Swarzach naar Swarzburg door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:50:03
Harzwald Hafen Bahn door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:46:39
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:44:26
hulp gevraagd omgeving simpelveld transfer op schrift door dennie
Vandaag om 02:31:47
Brawa 2021 door Rondje_HO
Vandaag om 01:05:02
LS Models / Models World 2021 door Rondje_HO
Vandaag om 01:01:46
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Rondje_HO
Vandaag om 00:57:40
Strooisel, hoe kun je het vastlijmen? door Dwergsein
Vandaag om 00:27:37
NS 1600-1700-1800 infodraadje. door Sander.
15 juni 2021, 23:21:38
Nederlands station (Groningen) in model. Wie heeft interesse? door MOVisser
15 juni 2021, 23:12:07
Modeltrein Express Slps II, afval container draagwagens. VAM, Essent door Bahn-AG
15 juni 2021, 23:09:45
Anicubic advies nodig door MOVisser
15 juni 2021, 23:07:53
Frans loodsje et cetera door Noordernet
15 juni 2021, 23:00:59
Welk merk rails aanschaffen? HO. door Frank 123
15 juni 2021, 22:47:51
Fotodijkje van NS1220 door NS1220
15 juni 2021, 21:54:40
NS 1600-1700-1800 fotodraadje door Jeronimos
15 juni 2021, 21:51:53
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Paulus
15 juni 2021, 21:42:50
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
15 juni 2021, 21:27:51
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Sander.
15 juni 2021, 21:21:52
Roco sik toplicht en detaillering door Priegelman
15 juni 2021, 21:17:05
Ardennen-express 1139/1138 door de jaren heen door Eric v C
15 juni 2021, 21:11:47
Restauratie TEE-treinstel, verplaatsing naar NTM en sponsoren gezocht. door Bob R.
15 juni 2021, 21:08:30
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Hans van de Burgt
15 juni 2021, 20:57:42
NS-stations krijgen nieuwe stem door zuylen
15 juni 2021, 20:56:18
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door jaco1988
15 juni 2021, 20:50:56
Line-up foto's van modellen door Groefrail
15 juni 2021, 19:22:21
Update: baan in de tropen door Rolando
15 juni 2021, 19:14:43
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
15 juni 2021, 19:06:16
  

Auteur Topic: Servo's handmatig schakelen.  (gelezen 43018 keer)

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #105 Gepost op: 06 oktober 2012, 09:45:10 »
Ai sterkte, gauw een pilletje onder de tong.  ;)

'Gewoon' bij de stiftjes waar de servo op aangesloten word op de - en + van de servo.
Het is iets krapjes bij de potmeter, als je nog moet bouwen zou je kunnen kijken of je iets meer ruimte kan houden.

Groeten,
Patrick

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #106 Gepost op: 07 oktober 2012, 17:08:44 »
Is het dan mogelijk met deze schakeling een puls aan te bieden van 0,5ms tot 2,5ms door andere waardes in de componenten te kiezen?
Of wordt dit door het IC geregeld?

Groeten,
Patrick

Fred Eikelboom

  • Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.
  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1371
  • Zonderling en fobie-deskundige.
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #107 Gepost op: 07 oktober 2012, 19:22:50 »
Hoi Patrick,

De tijden van de pulsen kun je inderdaad variëren door andere waarden voor de componenten te kiezen. Die zorgen voor de pulstijden. Het IC op zich regelt niet zelfstandig de pulslengte.
mvg, Fred

Als de oorzaak bekend is, is de oplossing een stuk dichterbij.

Geert2

  • Offline Offline
  • Berichten: 69
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #108 Gepost op: 08 oktober 2012, 16:10:59 »
Op vraag van een forumlid, je kan met de opstelling zoals ik ze afbeeld, ook eenvoudig puntstukpolarisatie aan toevoegen. Een foto zegt hopelijk genoeg...




Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet 16 poorten ingangen/uitgangen

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3590
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #109 Gepost op: 08 oktober 2012, 16:40:08 »
Geert,

Bedankt voor het antwoord. Dit is inderdaad een simpele oplossing als je een wat langere stang hebt. Ik zat zelf aan een relais bestuurd door de terugmeld contacten te denken. Ikzelf werk namelijk met een servo die direct (d.m.v. verenstaal) het wissel aanstuurd.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #110 Gepost op: 10 oktober 2012, 22:49:37 »
Vooralsnog houd ik het bij een rechtstreekse aansturing en zal ik proberen de puntstukschakeling met een relais uit gaan proberen.

Hierbij een kort filmpje van een wissel dmv de servo aangestuurd. Het is wat donker en ik heb de 'camera' niet helemaal stil gehouden...


afstelling is nog niet helemaal optimaal, maar dat komt nog wel.

Groeten,
Patrick

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21045
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #111 Gepost op: 10 oktober 2012, 23:39:58 »
Een filmpje van wat er onder de tafel gebeurt is eigenlijk veel interessanter.

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #112 Gepost op: 11 oktober 2012, 11:05:29 »
U vraagt, wij draaien.



Gezien de fysieke inbouwruimte, en ik n-spoorwissels gebruik, is de uitslag vrij klein gehouden.
Wat me opvalt is dat deze servo toch nog vrij snel begint te jutteren/ jitteren zodra er enige tegendruk ontstaat. Ik moet hoognodig een andere servo gaan zoeken om te zien of dat 'probleem' blijft.

Groeten,
Patrick

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21045
    • Pagina van klaas
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #113 Gepost op: 11 oktober 2012, 12:18:54 »
Patrick, bedankt voor het onderaanzicht.
Ik heb nog wel een tip. Heb je er al eens aan gedacht om de servo-arm andersom te monteren?
In een plaatje heb ik verduidelijkt wat ik bedoel. Links staat zoals jij het hebt gedaan, rechts de arm naar onderen wijzend.
Voor de slag die je moet maken maakt het weinig of niks uit, maar je hebt een langere veerdraad, dus minder tegendruk op je servo. je hebt ook minder druk op je wissel, maar ik neem aan dat dat geen bezwaar is.


dimo1_dimo1

  • Offline Offline
  • Berichten: 3337
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #114 Gepost op: 11 oktober 2012, 12:22:27 »
dat idee had ik net ook ;)
op deze manier ontstaat er ook minder schade als de wissel tegen gehouden word door wat dan ook.. dan vangt het verenstaal de klap op ;D
groeten,
Auke

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #115 Gepost op: 11 oktober 2012, 12:25:44 »
Hoi Klaas,

Bedankt voor de tip. Ga ik zeker eens proberen. Nu eerst weer echt werken.  ::)
Je uitleg klinkt in ieder geval zeer aannemelijk  (y)

Groeten,
Patrick

gvandersel

  • HCC!m maar toch Selectrix (RMX)
  • Offline Offline
  • Berichten: 3590
  • Als het maar elektrisch is.
    • Homepage Gerard van der Sel
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #116 Gepost op: 11 oktober 2012, 12:40:53 »
Heeft nog een voordeel. Je kunt de servo met de lange kant tegen de tafel monteren. Hierdoor ligt deze steviger.

Groet,

Gerard van der Sel.
Holzburg (IIIb/IVa) schaal N.
Kijk ook eens bij de bouw en lees de avonturen.

Geert2

  • Offline Offline
  • Berichten: 69
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #117 Gepost op: 11 oktober 2012, 15:25:58 »
Wat me opvalt is dat deze servo toch nog vrij snel begint te jutteren/ jitteren zodra er enige tegendruk ontstaat.

Het is al eens hier aan bod gekomen, als je 5V niet goed gestabiliseerd is, dan zal de hoge piekstroom naar de servo (zeker bij mechanische weerstand) de stuurelektronica kunnen beïnvloeden. Dit is door mij al vastgesteld en ook al door een ander forumlid op het zelfde type blauwe servo. Beter is de servo 5V voeding te ontkoppelen van de stuurelektronica 5V voeding wel met gemeenschapelijke massa.

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet 16 poorten ingangen/uitgangen

klusser

  • Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag
  • Offline Offline
  • Berichten: 884
  • zwols......maar geen balletje!!
    • Kuyerbosch  H0
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #118 Gepost op: 11 oktober 2012, 15:30:05 »
Zo....
Na veel gedoe eindelijk een printje kunnen bakken
 

Het mooiste van alles: hij doet het (y)
Even voor de foto de kabeltjes er weer op geprikt. :P
Deze blauwe servo reageerd wat zenuwachtig, ik moet er nog een elco op prikken maar ja, die elco had ik niet voorradig.

Aan allen die aan dit resultaat hebben 'meegewerkt',reuze bedankt (y)
@ de bedenker van deze print: top dat je je kennis wilde delen!

Groet Wim.
« Laatst bewerkt op: 11 oktober 2012, 16:04:39 door klusser »
Mij krijgen ze niet gek. Ik ben het al...

Patrick Pontier

  • Offline Offline
  • Berichten: 1204
  • Maak van de scherf in je hart geen dolk in je mond
Re:Servo's handmatig schakelen.
« Reactie #119 Gepost op: 12 oktober 2012, 20:35:15 »
Netjes Wim,
Veel 'gedoe'  ???
Fijn dat het werkt.

@Geert stabiliseer je de voeding echt goed dan?
De voeding die was een 'gestabiliseerde' adapter, althans zo werd ie verkocht... en je voert deze over een 7805...

Nogmaals, is dit voor sommigen misschien gesneden koek, ik ben er iets minder in thuis...

Groeten,
Patrick