Doel:€250.00
Donaties:€107.50

Per saldo:€-142.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 23-11-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS 3504 (NBDS 33 / SS 984) info en foto's gezocht door Gerrit F
Vandaag om 16:18:52
Verdunnen verf op nitro basis door Modellbahnwagen
Vandaag om 16:12:25
Van Swarzach naar Swarzburg door Wim Vink
Vandaag om 16:02:39
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 15:58:23
Onze 3d printer door Twanvuurens
Vandaag om 15:56:09
Modeltrein Express Slps II, afval container draagwagens. VAM, Essent door Chris
Vandaag om 15:45:21
Zolderbaan 5 bij 3 meter, Märklin, C-Rail, Digitaal IB+Win Digipet # De bouw door Timaximus
Vandaag om 15:37:00
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Vislijn
Vandaag om 15:24:26
Nieuw n-spoor baantje...De Albula door Ronaldp
Vandaag om 15:18:18
Busch 5968 belgische overweg (en wellicht NS-AKI?) een schop geven door Norway13
Vandaag om 15:09:33
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Jelle Jan
Vandaag om 15:00:45
Heen, En en Weer door Rob Moerkerken
Vandaag om 14:58:36
Heen, En en Weer: de tram. door Huup
Vandaag om 14:34:38
Roco 2020, nieuws van de fabrikant door spoorzeven
Vandaag om 14:29:46
Kranenberg, een exercitie in code 70 door Jelmer
Vandaag om 13:58:42
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door tothebeach
Vandaag om 13:46:38
Ervaringen Noch Grasmaster 3.0/Profi door Patrick1975
Vandaag om 13:23:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Erik Mijd
Vandaag om 13:01:19
Welke BR 232 (Ludmilla) reed in Nederland? door Rick
Vandaag om 12:54:32
Albert's fantasie in schaal 0e door NS1220
Vandaag om 12:46:30
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 12:38:40
MARDEC, de Multifunctionele ARduino dcc DECoder. door NTeering
Vandaag om 11:59:03
BMB 00-modelbaan, ideeën voor een module door bask185
Vandaag om 11:50:02
El carrilet door 72sonett
Vandaag om 11:33:08
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door 1795
Vandaag om 11:32:43
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Dave.......
Vandaag om 11:23:32
Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 11:22:12
Ermehuizen anno 1974 door CC72067
Vandaag om 11:13:06
Bruggen-IG: de spoorbrug in Geldrop in N door 3dbuildr
Vandaag om 11:05:25
Baanbouw: NL Baan Kleindrecht in H0 door AdLoc
Vandaag om 10:54:37
  

Auteur Topic: 2 motoren op 1 decoder, kan dit  (gelezen 6321 keer)

Peter Spruit

  • Offline Offline
  • Berichten: 1522
  • SBB en BLS baan in opbouw - Project Goschensteg
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #15 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:19:09 »
Zowel Roco als  Trix  hebben diverse  loks in hun programma met 2 motoren

Deze  zijn zelfs standaard voorzien om met 1 Decoder beide motoren aan te sturen. 
ik gebruik hiervoor een Lens van 1.8amp en deze lopen gewoonweg perfect hiermee.


Mvg
Peter
Petdig1

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #16 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:34:41 »
Ja, ik heb altijd twee decoders toegepast en dat levert nooit problemen op.
Kennelijk wil Henny een decoder uitsparen. Daar staat dan tegenover dat er een electrische verbinding tussen de twee treinstellen moet komen.

Nou ja decoder uitsparen, die kosten vallen wel mee. Weet je wat het probleem is. De koppen hebben al een decoder voor de kop/sluitverlichting en de motor een decoder. Een decoder bijplaatsen voor de tweede motor betekent dat ik straks dus 4 decoders aan boord heb en 2 motoren. Ik dacht dat moet simpeler kunnen.

Ik had eerst alle wagons electrisch gekoppeld en had daarom geen decoders nodig voor de kop/sluitverlichting. Echter de lima's zijn een beetje licht en vonden al die elektrische koppelingen in wisselstraten niet zo fijn waardoor er regelmatig een wagon ontspoorde. Dit heb ik er allemaal weer uitgesloopt en de koppen voorzien van sleepcontacten. Nu loopt hij weer prima, op de trekkracht op hellingen na dan.

Al met al veel gesleuteld aan de koplopers maar wel weer veel van geleerd. :)

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

NS 1607

  • NS 1607 Vlissingen
  • Offline Offline
  • Berichten: 5918
  • 1982 - 2018
    • Tramlijn Maastricht-Vaals
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #17 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:37:31 »
Dat kan met gemak.
Ik heb zelf 2 SNCB Reeks 77 loks op een Loksounddecoder gezet.
De decoder regelt beide motoren moeiteloos.
De loks zitten aan elkaar met de Roco 4-polige koppeling.

Jos
De Langste Modelreizigerstrein van Europa is een feit

En was 1680 cm Lang

Jeroen Vreeken

  • Offline Offline
  • Berichten: 236
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #18 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:11:25 »
Waarom gebruik je apparte decoders voor de verlichting en voor de motoren?
Zijn je seinbeelden zo complex dat dit niet door 1 decoder gedaan kan worden?

In dat geval heb je namelijk maar twee decoders nodig ipv vier.

Wat betreft twee motoren op een decoder zal dit wel gaan, maar houd er inderdaad rekening mee dat je geen lastregelingen kunt gebruiken.
(Je zult dus even moeten oppassen dat je een decoder kiest waar dit of niet in zit of waar je het goed uit kunt zetten)

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19352
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #19 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:29:10 »
Omdat zo'n Koploper nu eenmaal twee koppen heeft en het elekrisch doorschakelen van alle bakken Henny niet zo goed is bevallen. Dat herken ik. Weleens met kortkoppelmechanismen en elektrisch geleidende koppelingen gedaan, dan ontspoort er natuurlijk niks, maar dat is een stuk duurder dan een functiedecodertje.

Nou ja decoder uitsparen, die kosten vallen wel mee. Weet je wat het probleem is. De koppen hebben al een decoder voor de kop/sluitverlichting en de motor een decoder. Een decoder bijplaatsen voor de tweede motor betekent dat ik straks dus 4 decoders aan boord heb en 2 motoren. Ik dacht dat moet simpeler kunnen.

Dat herken ik ook.  ;D
Vond het zelf altijd wel stoer, vier decoders.
Ben benieuwd hoe het verder gaat.  (y)
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

bellojan

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #20 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:57:22 »
Ik heb 2 Mehano Thalyssen met 1  decoder en dit functioneerd prima.
groeten jan

NS 1607

  • NS 1607 Vlissingen
  • Offline Offline
  • Berichten: 5918
  • 1982 - 2018
    • Tramlijn Maastricht-Vaals
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #21 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:13:20 »
Ik heb ook voor 1 lok een aparte fuctiedecoder moeten gebruiken omdat ik wat doorvoercapaciteit tekort kwam.
Want de capaciteit van de 4-polige koppeling was al volledig benut voor de motorstroom, en de extra railstroom om een betrouwbaar rijgedrag te kunnen garanderen.


Jos
De Langste Modelreizigerstrein van Europa is een feit

En was 1680 cm Lang

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #22 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:18:33 »
Waarom gebruik je apparte decoders voor de verlichting en voor de motoren?
Zijn je seinbeelden zo complex dat dit niet door 1 decoder gedaan kan worden?

In dat geval heb je namelijk maar twee decoders nodig ipv vier.

Wat betreft twee motoren op een decoder zal dit wel gaan, maar houd er inderdaad rekening mee dat je geen lastregelingen kunt gebruiken.
(Je zult dus even moeten oppassen dat je een decoder kiest waar dit of niet in zit of waar je het goed uit kunt zetten)


Ik heb de motoren in de middelste bakken zitten omdat dit bij trek en duw beter loopt, dus dat zijn lange draden naar de kop en sluitverlichting. Zoals ik al aangaf waren de bakken electrisch doorgelust maar ben daar weer vanaf gestapt. Vandaar extra decoders.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #23 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:26:07 »
Omdat zo'n Koploper nu eenmaal twee koppen heeft en het elekrisch doorschakelen van alle bakken Henny niet zo goed is bevallen. Dat herken ik. Weleens met kortkoppelmechanismen en elektrisch geleidende koppelingen gedaan, dan ontspoort er natuurlijk niks, maar dat is een stuk duurder dan een functiedecodertje.

Dat herken ik ook.  ;D
Vond het zelf altijd wel stoer, vier decoders.
Ben benieuwd hoe het verder gaat.  (y)

Kortkoppelmechanisme heb ik bij de koploper niet gebruikt. Wel zelfgemaakte miniconnectors met de standaard koppelingen maar was daar dus weer vanaf gestapt. Kortkoppeling gaat vast beter lopen maar is inderdaad duurder dan extra decoders. Tussen de 2 3 wagenstellen heb ik wel kortkoppelingen met een starre nem koppeling ertussen. Hier op zit weer een miniconnector gelijmd om de stroomafnemers van de middelste 2 bakken door te verbinden. De stroomafname is nu perfect. Ik heb nog 2 contacten over, als het lukt met 2 motoren op 1 decoder gaat dat over de 2 vrije contacten.

Als de motor binnen is laat ik wel even weten hoe eea is gelukt, of niet.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Henk Veenstra

  • Offline Offline
  • Berichten: 968
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #24 Gepost op: 24 oktober 2011, 16:09:19 »
Dag Henny,

IK heb 1 ZimoMX64 die 2 faulhabermotoren bediend in 1 elok zitten.
Werkt prima.

mvg Henk

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #25 Gepost op: 24 oktober 2011, 17:33:17 »
Gezien dat hoeveel er met 2 motoren op 1 decoder rijden kun je er dus van uitgaan dat het meestal geen probleem is.  :) :) :)

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Hammondman

  • Offline Offline
  • Berichten: 379
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #26 Gepost op: 24 oktober 2011, 17:38:33 »
Nou, de discussie over twee motoren die niet helemaal 100% hetzelfde zouden zijn is natuurlijk een beetje over de top... In het analoge tijdperk reden mensen toch ook in dubbeltractie? Dat zou dan ook absoluut niet gemogen hebben. Hebben mensen problemen ondervonden? Nou dan! ;D

Gewoon zorgen dat de motoren ongeveer hetzelfde gedragen (even los testen en luisteren of ze hetzelfde geluid produceren). Veel kwaad kan een verschilletje niet, dat vangt de koppeling wel op. :)
Artitec DE 2, nr 93! En nog wat Duits tijdperk IV - V spul. :)

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6736
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #27 Gepost op: 24 oktober 2011, 19:59:10 »
In het analoge tijdperk reden mensen toch ook in dubbeltractie? Dat zou dan ook absoluut niet gemogen hebben. Hebben mensen problemen ondervonden? Nou dan! ;D
Dat is appels met peren vergelijken  8)
In het analoge tijdperk gaf je gas en karren maar. Gaf ook geen probleem. Geen mens die er op lette of de ene lok wat hardere duwde/trok dan de andere. Zag je alleen als je twee loks los liet rijden. Kon je mooi uitproberen op een ovaaltje. na een tijdje zag je best wel dat de loks geen gelijek snelheid hadden. Maar inderdaad wat gaf het.  ;)

Maar digitaal is het een ander verhaal. Lees mij eerdere toelichting op de werking van een decoder met lastregeling er nog maar eens op na. Als je de lastregeling uitschakeld zal het misschien minder problemen geven. Uit de eerdere reacties met goede ervaringen kan ik niet halen of zij zonder lastregeling rijden.

Maar er nog eens verder over denkend zou er nog een ander "probleem" op kunnen treden met twee motoren op 1 decoder. Twee koplopers met iedere 1 motor en ergens daarin een decoder levert toch wel lange draden op naar de decoder. Of dat voor het soepel rijden problemen oplevert, geen idee, maar je creert wel een paar mooie antennes met een lekkere blokgolf erop.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #28 Gepost op: 24 oktober 2011, 20:07:17 »
Haal de asb'tjes eraf. Die veroorzaken eigenlijk het probleem (als er al een probleem is).

eenop87

  • Offline Offline
  • Berichten: 1018
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #29 Gepost op: 24 oktober 2011, 21:41:00 »
Maar digitaal is het een ander verhaal.

 maar je creert wel een paar mooie antennes met een lekkere blokgolf erop.

Waarom zou digitaal een ander verhaal zijn? Zal er eentje iets harder trekken, wat dan nog?

Lange draden een paar mooie antennes, wat dacht je van vele tientallen meters rails met diezelfde blokgolf er op. Ga je toch ook niet inkorten ;D

Kortom er zijn gewoon geen problemen met twee motoren op één decoder.

Groet
Gerrit