Doel:€250.00
Donaties:€177.50

Per saldo:€-72.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 16-06-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Piko NS 2000, aankondiging 2021 door Arnold van Heyst
Vandaag om 13:22:37
NS wil slaaptrein samen met Oostenrijkers nieuw leven inblazen door BrightonBelle
Vandaag om 13:20:43
Het Spoorwegmuseum breidt uit met 1501, 1 juni 2021 door spoorijzer
Vandaag om 13:17:49
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 13:05:51
Oriënt Express in Nederland vandaag door Thom
Vandaag om 13:02:24
En weer een nieuwe nachttrein in Belgie door RikM
Vandaag om 12:17:08
Van China naar Tilburg door Paulus
Vandaag om 11:56:26
Piko meetwagen door Olav
Vandaag om 11:51:40
Artitec Mat '54, materieelbespreking. door Chris
Vandaag om 11:30:41
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dave.......
Vandaag om 11:17:41
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Sander.
Vandaag om 11:05:58
Ontwikkelingen "IJzeren Rijn" door Sander.
Vandaag om 11:02:03
Dönsdorfer Bauberichte door Super Chief
Vandaag om 10:18:48
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Hans Reints
Vandaag om 10:11:34
Baan in Los Angeles door Jelmer
Vandaag om 10:04:16
Ontstaan van module/ diorama baan De Lagerweij door BartvD
Vandaag om 10:00:07
Almrose koppelingen, waar verkrijgbaar? door treinengup
Vandaag om 09:32:16
Nederlands station (Groningen) in model. Wie heeft interesse? door MOVisser
Vandaag om 09:28:50
Frans loodsje et cetera door spoorijzer
Vandaag om 08:50:49
Minstens 5 jaar geen treinverkeer Groningen-Leer [D] door spoorzeven
Vandaag om 08:49:17
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Floris
Vandaag om 07:37:41
25 jaar geleden door Lolke Bijlsma
Vandaag om 06:05:09
Storing programmeerspoor DR5000 door Bert_Apd
23 juni 2021, 22:50:36
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door daempfer
23 juni 2021, 22:44:24
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Debvd
23 juni 2021, 22:38:18
Werkplaats - (Baanplan H0) door martijnhaman
23 juni 2021, 22:29:21
19 Toen door Jeanne
23 juni 2021, 20:52:30
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
23 juni 2021, 20:30:24
Alt Wutachbahn - Sau-Schwänzle-bahn Weizen - Zollhaus - Blumberg door Eric v C
23 juni 2021, 19:30:54
Artitec plan U, materieelbespreking door Huup
23 juni 2021, 18:05:40
  

Auteur Topic: 2 motoren op 1 decoder, kan dit  (gelezen 6529 keer)

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Gepost op: 23 oktober 2011, 11:03:30 »
Ik heb een 6 delige lima koploper. Dus 2 3 wagenstellen gekoppeld. Momenteel heb ik 1 modeltorque motor gemonteerd maar bij hellingen van ruim 2 % kost hem dit wat teveel moeite. Ik wil in het andere deel nu nog een modeltorque motor bijplaatsen en wil die op dezelfde decoder aansluiten aangezien die decoder deze stroom gemakkelijk aan kan.

Heeft iemand dit wel eens gedaan of vraag ik om problemen. Ik heb nog geen tweede motor dus kan het nog niet uittesten.

Kan het niet dan is het natuurlijk een kwestie van een extra decoder monteren.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #1 Gepost op: 23 oktober 2011, 11:12:22 »
Over het algemeen zijn decoders daar niet voor gemaakt.

Gewoon een 2de decoder plaatsen met het zelfde adres.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Ben

  • Offline Offline
  • Berichten: 4153
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #2 Gepost op: 23 oktober 2011, 12:58:19 »
Twee stuks modeltorque motor op één decoder gaat prima is mijn ervaring.

Gr, Ben.

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #3 Gepost op: 23 oktober 2011, 13:13:24 »
Ik denk ook dat het kan, zeker als het motoren zijn van hetzelfde merk/type/fabricagereeks, dan is de kans zeer groot dat ze zich hetzelfde gedragen.

En als de decoder het gemakkelijk aankan, waarom niet?

Mocht het toch niet lekker lopen, kun je er altijd nog een tweede decoder in zetten. Traction control aan, en klaar.

Gerard

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #4 Gepost op: 23 oktober 2011, 16:31:34 »
Ok ik ga het eerst eens proberen met 2 motoren op een decoder.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #5 Gepost op: 23 oktober 2011, 16:41:34 »
Citaat
Ik denk ook dat het kan, zeker als het motoren zijn van hetzelfde merk/type/fabricagereeks
.

Geeft absoluut geen garantie dat ze exact aan elkaar gelijk zijn. Motoren zijn nooit exact gelijk aan elkaar.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #6 Gepost op: 23 oktober 2011, 20:03:29 »
Geeft absoluut geen garantie dat ze exact aan elkaar gelijk zijn.

Lezen, vriend Sander, ik heb het op geen moment over garantie, ik heb alleen maar gezegd dat op deze manier de kans groot wordt...  ;D

Vandaar ook de rest van mijn post.

Gerard

Marc M

  • Offline Offline
  • Berichten: 646
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #7 Gepost op: 23 oktober 2011, 20:06:03 »
In de grote IORE loc van Roco werkt het ook! Zit bij mij één loksound in, welke twee motoren aanstuurt!
Groeten, Marc

H0, Tijdperk V/VI, DB-AG, ESU Ecos + Koploper

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4671
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #8 Gepost op: 23 oktober 2011, 20:07:21 »
De kans wordt niet groot of groter, vriend Gerard, motoren zijn per definitie nooit gelijk aan elkaar. Je suggereert dat ze zich hetzelfde gedragen, kan niet, er zit altijd verschil in.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #9 Gepost op: 23 oktober 2011, 20:08:14 »
Goed joh.

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #10 Gepost op: 23 oktober 2011, 20:22:19 »
Ik heb de motor net besteld dus ik ga het gewoon uitproberen. Als ik zie dat het bij anderen werkt zal het wel niet heel erg kritisch zijn.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6967
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #11 Gepost op: 24 oktober 2011, 11:23:04 »
Zal ik ook nog even een duit in het zakje doen  ;D

Het kan goed werken, maar net zo goed niet.
Het is niet dat de decoder het niet aan zou kunnen (qua stroomverbruik) maar een moderne decoder gebruikt een lastregeling om de snelheid constant te houden.
Dit gebeurt door de tegen EMK van de motor te meten. Bij een motor werkt dat prima.
Bij twee motoren kunnen deze elkaar in de weg zitten waardoor de decoder onjuiste info krijgt en niet goed kan regelen.

Mjn advies in deze, niet doen. Neem voor het tweede treinstel een simpele decoder die alleen de motor hoeft aan te sturen en je bent niet al te duur uit en je weet zeker dat het gedrag goed (te krijgen) is.
Tweede decoder kan gewoon op hetzelfde adres gezet worden als je altijd gekoppeld rijdt. Anders kan je met consistadressen werken.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

eenop87

  • Offline Offline
  • Berichten: 1018
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #12 Gepost op: 24 oktober 2011, 12:16:33 »
Ik heb al lange tijd een oude blokkendoos met twee BB aandrijvingen op één Kuehn decoder.
Dat werkt uitstekend. Zeker als je twee gelijke motoren gebruikt is dat geen enkel probleem.
De kleine verschillen die mogelijk tussen de motoren bestaan spelen eigenlijk geen rol.

Omgekeerd lijkt mij het veel lastiger om als je twee decoders gebruikt om die goed op elkaar af te stemmen.
Je kan dan natuurlijk alle CV's van beide decoders gelijk maken, maar wat is dan nog het voordeel van twee decoders als je er vanuit gaat dat de motoren niet helemaal gelijk aan elkaar zijn???

Groet,

Gerrit

jeepney

  • Offline Offline
  • Berichten: 410
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #13 Gepost op: 24 oktober 2011, 12:17:12 »
Als ik het goed begrepen heb, is hier eigenlijk sprake van 2 treinstellen, met (uiteindelijk) ieder een motor......hetzelfde dus eigenlijk als 2 locs in dubbeltractie laten rijden, dus gewoon elke motor een decoder en aansturen als dubbeltractie.
« Laatst bewerkt op: 24 oktober 2011, 22:42:02 door jeepney »

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19801
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #14 Gepost op: 24 oktober 2011, 12:21:47 »
Ja, ik heb altijd twee decoders toegepast en dat levert nooit problemen op.
Kennelijk wil Henny een decoder uitsparen. Daar staat dan tegenover dat er een electrische verbinding tussen de twee treinstellen moet komen.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.