Doel:€250.00
Donaties:€107.50

Per saldo:€-142.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 23-11-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NL-baan in Canada door ArjanB
Vandaag om 03:30:45
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Martin Hornis
Vandaag om 01:40:35
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Dave.......
Vandaag om 00:57:44
Multimaus Pro blijft in testmodus. door p-kokkie
Vandaag om 00:30:06
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
Vandaag om 00:25:00
Modelbouwwedstrijd op TV. door MOVisser
Vandaag om 00:20:05
Ergensnergens in H0e door Sven
Vandaag om 00:11:25
ESU Loksound5 AUX1 niet geactiveerd door 008200
Vandaag om 00:01:18
Heen, En en Weer door Modellbahnwagen
28 november 2020, 23:50:50
EifelBurgenBahn door mwdb
28 november 2020, 23:49:54
Rhätische Bahn in 0m; van Filisur naar Stuls door mwdb
28 november 2020, 23:37:31
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 november 2020, 23:24:29
Itrain, wijzigen van verlichting van rijrichting? door Bert V
28 november 2020, 23:24:08
Wie kent het boek: die Laura, Nebenbahnen im Weimarer und Sömmerdaer Land? door Marco Staartjes
28 november 2020, 23:14:24
Heen, En en Weer: de tram. door Huup
28 november 2020, 23:12:33
VERPLAATST: rijrichting verliching kan ik niet in itrain aan zetten van een lok? door Bert van Gelder
28 november 2020, 23:10:04
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door Arjen-V
28 november 2020, 22:39:19
Mijn hobby even anders! door ca.gorter
28 november 2020, 22:27:55
Fleischmann rijtuig 8656, gezocht: eenzijdig geïsoleerde wielen. door Rinuswaardenburg
28 november 2020, 22:09:14
Projekt 083-338 door Reinout van Rees
28 november 2020, 21:58:37
De fabriek - Spoor 0 door EricZmS
28 november 2020, 21:36:03
Bad Harzwald een fictieve havenbaan in spoor 0 door BartvD
28 november 2020, 21:34:31
Het oude station Blaak in H0 1970 - 1993 door Marc tramt
28 november 2020, 21:22:29
Line-up foto's van modellen door sncf231e
28 november 2020, 21:12:25
RTM in 0m door JanHdH
28 november 2020, 21:12:11
PIKO Fabriek #61149 door NS1220
28 november 2020, 21:02:01
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door NS1220
28 november 2020, 20:52:53
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Blausee-Mitholz
28 november 2020, 20:46:57
Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
28 november 2020, 20:22:18
Rondom Charlois door Modellbahnwagen
28 november 2020, 20:06:52
  

Auteur Topic: 2 motoren op 1 decoder, kan dit  (gelezen 6337 keer)

Peter Spruit

  • Offline Offline
  • Berichten: 1522
  • SBB en BLS baan in opbouw - Project Goschensteg
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #15 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:19:09 »
Zowel Roco als  Trix  hebben diverse  loks in hun programma met 2 motoren

Deze  zijn zelfs standaard voorzien om met 1 Decoder beide motoren aan te sturen. 
ik gebruik hiervoor een Lens van 1.8amp en deze lopen gewoonweg perfect hiermee.


Mvg
Peter
Petdig1

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #16 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:34:41 »
Ja, ik heb altijd twee decoders toegepast en dat levert nooit problemen op.
Kennelijk wil Henny een decoder uitsparen. Daar staat dan tegenover dat er een electrische verbinding tussen de twee treinstellen moet komen.

Nou ja decoder uitsparen, die kosten vallen wel mee. Weet je wat het probleem is. De koppen hebben al een decoder voor de kop/sluitverlichting en de motor een decoder. Een decoder bijplaatsen voor de tweede motor betekent dat ik straks dus 4 decoders aan boord heb en 2 motoren. Ik dacht dat moet simpeler kunnen.

Ik had eerst alle wagons electrisch gekoppeld en had daarom geen decoders nodig voor de kop/sluitverlichting. Echter de lima's zijn een beetje licht en vonden al die elektrische koppelingen in wisselstraten niet zo fijn waardoor er regelmatig een wagon ontspoorde. Dit heb ik er allemaal weer uitgesloopt en de koppen voorzien van sleepcontacten. Nu loopt hij weer prima, op de trekkracht op hellingen na dan.

Al met al veel gesleuteld aan de koplopers maar wel weer veel van geleerd. :)

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

NS 1607

  • NS 1607 Vlissingen
  • Offline Offline
  • Berichten: 5918
  • 1982 - 2018
    • Tramlijn Maastricht-Vaals
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #17 Gepost op: 24 oktober 2011, 13:37:31 »
Dat kan met gemak.
Ik heb zelf 2 SNCB Reeks 77 loks op een Loksounddecoder gezet.
De decoder regelt beide motoren moeiteloos.
De loks zitten aan elkaar met de Roco 4-polige koppeling.

Jos
De Langste Modelreizigerstrein van Europa is een feit

En was 1680 cm Lang

Jeroen Vreeken

  • Offline Offline
  • Berichten: 236
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #18 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:11:25 »
Waarom gebruik je apparte decoders voor de verlichting en voor de motoren?
Zijn je seinbeelden zo complex dat dit niet door 1 decoder gedaan kan worden?

In dat geval heb je namelijk maar twee decoders nodig ipv vier.

Wat betreft twee motoren op een decoder zal dit wel gaan, maar houd er inderdaad rekening mee dat je geen lastregelingen kunt gebruiken.
(Je zult dus even moeten oppassen dat je een decoder kiest waar dit of niet in zit of waar je het goed uit kunt zetten)

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19355
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #19 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:29:10 »
Omdat zo'n Koploper nu eenmaal twee koppen heeft en het elekrisch doorschakelen van alle bakken Henny niet zo goed is bevallen. Dat herken ik. Weleens met kortkoppelmechanismen en elektrisch geleidende koppelingen gedaan, dan ontspoort er natuurlijk niks, maar dat is een stuk duurder dan een functiedecodertje.

Nou ja decoder uitsparen, die kosten vallen wel mee. Weet je wat het probleem is. De koppen hebben al een decoder voor de kop/sluitverlichting en de motor een decoder. Een decoder bijplaatsen voor de tweede motor betekent dat ik straks dus 4 decoders aan boord heb en 2 motoren. Ik dacht dat moet simpeler kunnen.

Dat herken ik ook.  ;D
Vond het zelf altijd wel stoer, vier decoders.
Ben benieuwd hoe het verder gaat.  (y)
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

bellojan

  • Offline Offline
  • Berichten: 35
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #20 Gepost op: 24 oktober 2011, 14:57:22 »
Ik heb 2 Mehano Thalyssen met 1  decoder en dit functioneerd prima.
groeten jan

NS 1607

  • NS 1607 Vlissingen
  • Offline Offline
  • Berichten: 5918
  • 1982 - 2018
    • Tramlijn Maastricht-Vaals
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #21 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:13:20 »
Ik heb ook voor 1 lok een aparte fuctiedecoder moeten gebruiken omdat ik wat doorvoercapaciteit tekort kwam.
Want de capaciteit van de 4-polige koppeling was al volledig benut voor de motorstroom, en de extra railstroom om een betrouwbaar rijgedrag te kunnen garanderen.


Jos
De Langste Modelreizigerstrein van Europa is een feit

En was 1680 cm Lang

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #22 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:18:33 »
Waarom gebruik je apparte decoders voor de verlichting en voor de motoren?
Zijn je seinbeelden zo complex dat dit niet door 1 decoder gedaan kan worden?

In dat geval heb je namelijk maar twee decoders nodig ipv vier.

Wat betreft twee motoren op een decoder zal dit wel gaan, maar houd er inderdaad rekening mee dat je geen lastregelingen kunt gebruiken.
(Je zult dus even moeten oppassen dat je een decoder kiest waar dit of niet in zit of waar je het goed uit kunt zetten)


Ik heb de motoren in de middelste bakken zitten omdat dit bij trek en duw beter loopt, dus dat zijn lange draden naar de kop en sluitverlichting. Zoals ik al aangaf waren de bakken electrisch doorgelust maar ben daar weer vanaf gestapt. Vandaar extra decoders.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #23 Gepost op: 24 oktober 2011, 15:26:07 »
Omdat zo'n Koploper nu eenmaal twee koppen heeft en het elekrisch doorschakelen van alle bakken Henny niet zo goed is bevallen. Dat herken ik. Weleens met kortkoppelmechanismen en elektrisch geleidende koppelingen gedaan, dan ontspoort er natuurlijk niks, maar dat is een stuk duurder dan een functiedecodertje.

Dat herken ik ook.  ;D
Vond het zelf altijd wel stoer, vier decoders.
Ben benieuwd hoe het verder gaat.  (y)

Kortkoppelmechanisme heb ik bij de koploper niet gebruikt. Wel zelfgemaakte miniconnectors met de standaard koppelingen maar was daar dus weer vanaf gestapt. Kortkoppeling gaat vast beter lopen maar is inderdaad duurder dan extra decoders. Tussen de 2 3 wagenstellen heb ik wel kortkoppelingen met een starre nem koppeling ertussen. Hier op zit weer een miniconnector gelijmd om de stroomafnemers van de middelste 2 bakken door te verbinden. De stroomafname is nu perfect. Ik heb nog 2 contacten over, als het lukt met 2 motoren op 1 decoder gaat dat over de 2 vrije contacten.

Als de motor binnen is laat ik wel even weten hoe eea is gelukt, of niet.

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Henk Veenstra

  • Offline Offline
  • Berichten: 968
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #24 Gepost op: 24 oktober 2011, 16:09:19 »
Dag Henny,

IK heb 1 ZimoMX64 die 2 faulhabermotoren bediend in 1 elok zitten.
Werkt prima.

mvg Henk

Wersitime

  • Offline Offline
  • Berichten: 128
    • Station Enschede in schaal 1:87
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #25 Gepost op: 24 oktober 2011, 17:33:17 »
Gezien dat hoeveel er met 2 motoren op 1 decoder rijden kun je er dus van uitgaan dat het meestal geen probleem is.  :) :) :)

Groeten,
Henny
Traincontroller Brons (wordt zilver), Rautenhaus Digital RMX, Selectrix, Fleischmann, Roco, Piko, Rivarossi, Lima, Mehano, Liliput, Artitec, Trix Big Boy 22115, Athearn

Zie mijn youtube kanaal: http://www.youtube.com/user/MrModelrailroad

Hammondman

  • Offline Offline
  • Berichten: 379
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #26 Gepost op: 24 oktober 2011, 17:38:33 »
Nou, de discussie over twee motoren die niet helemaal 100% hetzelfde zouden zijn is natuurlijk een beetje over de top... In het analoge tijdperk reden mensen toch ook in dubbeltractie? Dat zou dan ook absoluut niet gemogen hebben. Hebben mensen problemen ondervonden? Nou dan! ;D

Gewoon zorgen dat de motoren ongeveer hetzelfde gedragen (even los testen en luisteren of ze hetzelfde geluid produceren). Veel kwaad kan een verschilletje niet, dat vangt de koppeling wel op. :)
Artitec DE 2, nr 93! En nog wat Duits tijdperk IV - V spul. :)

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6738
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #27 Gepost op: 24 oktober 2011, 19:59:10 »
In het analoge tijdperk reden mensen toch ook in dubbeltractie? Dat zou dan ook absoluut niet gemogen hebben. Hebben mensen problemen ondervonden? Nou dan! ;D
Dat is appels met peren vergelijken  8)
In het analoge tijdperk gaf je gas en karren maar. Gaf ook geen probleem. Geen mens die er op lette of de ene lok wat hardere duwde/trok dan de andere. Zag je alleen als je twee loks los liet rijden. Kon je mooi uitproberen op een ovaaltje. na een tijdje zag je best wel dat de loks geen gelijek snelheid hadden. Maar inderdaad wat gaf het.  ;)

Maar digitaal is het een ander verhaal. Lees mij eerdere toelichting op de werking van een decoder met lastregeling er nog maar eens op na. Als je de lastregeling uitschakeld zal het misschien minder problemen geven. Uit de eerdere reacties met goede ervaringen kan ik niet halen of zij zonder lastregeling rijden.

Maar er nog eens verder over denkend zou er nog een ander "probleem" op kunnen treden met twee motoren op 1 decoder. Twee koplopers met iedere 1 motor en ergens daarin een decoder levert toch wel lange draden op naar de decoder. Of dat voor het soepel rijden problemen oplevert, geen idee, maar je creert wel een paar mooie antennes met een lekkere blokgolf erop.

Gr.
Eric
Gr.
Eric

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #28 Gepost op: 24 oktober 2011, 20:07:17 »
Haal de asb'tjes eraf. Die veroorzaken eigenlijk het probleem (als er al een probleem is).

eenop87

  • Offline Offline
  • Berichten: 1018
Re:2 motoren op 1 decoder, kan dit
« Reactie #29 Gepost op: 24 oktober 2011, 21:41:00 »
Maar digitaal is het een ander verhaal.

 maar je creert wel een paar mooie antennes met een lekkere blokgolf erop.

Waarom zou digitaal een ander verhaal zijn? Zal er eentje iets harder trekken, wat dan nog?

Lange draden een paar mooie antennes, wat dacht je van vele tientallen meters rails met diezelfde blokgolf er op. Ga je toch ook niet inkorten ;D

Kortom er zijn gewoon geen problemen met twee motoren op één decoder.

Groet
Gerrit