Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-05-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Paul's model train stuff door Paul's model train stuff
Vandaag om 16:20:47
De Hoekse Lijn open door henk
Vandaag om 16:14:25
waar ik mee bezig ben en gemaakt heb door H0ppakee
Vandaag om 16:06:29
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Frank103
Vandaag om 15:24:50
Ketelwagens, welke hebben jullie? door ES44C4
Vandaag om 15:20:14
Solderen van messing modellen door MartinH0
Vandaag om 15:10:03
Airbrushes, wat is de beste tool en wat zijn de verschillen? door Tomasso
Vandaag om 15:08:02
1st Dutch US Convention, 21 en 22 mei 2022, Aalten door MB6400
Vandaag om 14:27:30
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 13:47:12
treinongeluk duitsland donderdag door dennie
Vandaag om 13:40:29
Rondom Charlois door Alewijn
Vandaag om 13:19:11
Bouw van mijn LTM-Garrat in spoor-0 door guus43
Vandaag om 13:14:09
Rivarossi Panoramarijtuig, door MTE, wordt "niet" geproduceerd: toch wel door Arjan6511
Vandaag om 13:12:44
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door V200-G2000
Vandaag om 13:11:42
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door Huup
Vandaag om 12:52:49
Bruikbare etsplaten voor NS4000 en NS4700 tenders, en NS slijptrein? door Rob Ellerman
Vandaag om 12:36:02
Nieuwe baan 30/4 door Jan Koelewijn
Vandaag om 12:35:42
Raadplaatje door chrvdv37402
Vandaag om 12:12:11
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Sven
Vandaag om 12:06:25
Rijtuigen CIWL groot en klein door Paulus
Vandaag om 11:57:57
Eén compressor en een hoop vragen door jerrytrein
Vandaag om 11:41:31
Decals en vernis, advies nodig door Eelco Storm
Vandaag om 11:09:32
Roco 2021, 71948/71949/(79949) functies door ceuleer
Vandaag om 10:02:47
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
Vandaag om 09:36:19
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door VAM65
Vandaag om 08:45:56
functiemappen decoder Doehler & Haass door VAM65
Vandaag om 08:18:57
Artitec Hondekop IC-uitvoering, model 2020, materieelbespreking. door ad.M
Vandaag om 00:15:17
ASAR, de Analoge Servo controller met ARduino door richmond
21 mei 2022, 23:23:07
La vie...Sud-Est; zolderbaan met thema zuidoost Frankrijk door Paulus
21 mei 2022, 22:30:42
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
21 mei 2022, 22:00:58
  

Auteur Topic: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?  (gelezen 7955 keer)

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2149
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #105 Gepost op: 20 september 2021, 12:06:16 »
Ooooooowwwww. Ja, dat ligt zó vreselijk voor de hand dat ik dacht dat dát wel snor zou zitten.  :-X ::)

Klonk dit overtuigend?

Zonder gekheid: ik refereer nog even graag naar de laatste alinea van mijn voorgaande post.

Ben hier wel blij mee. Karst: Dank!!  (y)

Nog één vraag: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?
Met groet,

Ger.

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2149
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #106 Gepost op: 20 september 2021, 12:07:16 »
Aan de ene kant mooi dat je het nu werkend hebt. Aan de andere kant: er klopt iets niet. DCC is juist ontworpen met als uitgangspunt dat de polariteit van aansluiten niks uitmaakt.

Eens. Hoop dus op een foolproof oplossing.
Met groet,

Ger.

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #107 Gepost op: 20 september 2021, 12:07:38 »
Helemaal correct Klaas,

Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen.

Dus veel van de Library bouwers, vaak nog uit de tijd dat RailCom helemaal niet zo wijd verbreid was ( of non-existent zoals tegenwoordig nog steeds bij de twee grootste USA merken !! ), hebben er geen aandacht aan besteed.

Grtzz,
Karst

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #108 Gepost op: 20 september 2021, 12:14:30 »
Citaat van: Gerke
Ben hier wel blij mee. Karst: Dank!!  (y)

Graag gedaan, there is more to come ;)

Citaat van: Gerke
Nog één vraag: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?

Jazeker... bij de Z21 zeker.

Bij een eventuele DR5000 niet... die kan namelijk de polariteit van de cutout wisselen. Maar die heeft danook een speciale setting voor zulke decoders die e.e.a. (railcom) niet snappen zoals de (oudere ?) LDT decoders en... verbaas, verbaas, verbaas... de nieuwe DK50018 :O  ( https://roadmap.digikeijs.com/c/EjXyEU8b/31-investigate-fix-issues-when-railcom-is-enabled-on-the-z21-command-station )

Maar ik dacht dat jij een Z21 in gebruik had hè ?

Grtzz,
Karst
« Laatst bewerkt op: 20 september 2021, 12:16:28 door Karst Drenth »

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 22588
    • Pagina van klaas
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #109 Gepost op: 20 september 2021, 12:20:57 »
Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen.
Kun je dit wat verder uitleggen? Volgens mij bepaalt de lengte van een DCC puls of het een 0 of een 1 is. Ik verwacht dan dat de decodeersoftware op de een of andere manier "meet" hoe lang die puls is. Alleen kijken of de signaal hoog of laag is, is niet voldoende.

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2149
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #110 Gepost op: 20 september 2021, 12:23:53 »
Graag gedaan, there is more to come ;)

Jazeker... bij de Z21 zeker.

Bij een eventuele DR5000 niet... die kan namelijk de polariteit van de cutout wisselen. Maar die heeft danook een speciale setting voor zulke decoders die e.e.a. (railcom) niet snappen zoals de (oudere ?) LDT decoders en... verbaas, verbaas, verbaas... de nieuwe DK50018 :O  ( https://roadmap.digikeijs.com/c/EjXyEU8b/31-investigate-fix-issues-when-railcom-is-enabled-on-the-z21-command-station )

Maar ik dacht dat jij een Z21 in gebruik had hè ?

Grtzz,
Karst

Dat is supergoed nieuws! En idd, hier draait een Z21.  :P
Met groet,

Ger.

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1609
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #111 Gepost op: 20 september 2021, 12:30:03 »
Ik weet niet of het zou helpen, maar ik gebruik zelf de DCC_Decoder bibliotheek. Daarin heb ik een kleine wijziging gemaakt waardoor ik alle state wijzigingen op de decoder pin die korter duren dan een bepaalde minimum waarde, weggooi. Dit heeft voor mij een groot probleem met spikes op het oorspronkelijke DCC signaal opgelost. Ik weet niet welke bibliotheek hier gebruikt is, maar ik wil best de wijziging beschikbaar stellen.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #112 Gepost op: 20 september 2021, 12:44:14 »
Het is inderdaad die Meino,

Helaas is het niet de spikes die ervoor zorgen dat de decoder het laat afweten.

Vraag: welke centrale gebruik jij ?


Grtzz,
Karst

@ klaas. Graag ! Maar wat later. Nu ff geen tijd ;)

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1609
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #113 Gepost op: 20 september 2021, 12:48:21 »
Karst

ik gebruik de MDRRC-II Centrale van Robert Everts. Verder zet ik Railcom standaard af op mijn lokdecoders.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

FreekH

  • Offline Offline
  • Berichten: 411
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #114 Gepost op: 20 september 2021, 13:29:56 »
Gerke vraagt: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?
Karst antwoordt:Jazeker... bij de Z21 zeker. Bij een eventuele DR5000 niet

Bedoelt Karst: Jazeker, dit is dus een betrouwbare bedrijfstoestand.
Of bedoelt Karst: Jazeker, bij de Z21 krijg je zeker gedoe... maar bij de DR5000 geen gedoe?

 ???

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #115 Gepost op: 20 september 2021, 13:34:33 »
Z21 geen gedoe, DR5000 afhankelijk van de „Auto CutOut polarity“ setting. Uit is geen gedoe, aan is mogelijk gedoe na een (micro)kortsluiting.

FreekH

  • Offline Offline
  • Berichten: 411
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #116 Gepost op: 20 september 2021, 13:43:17 »
Dank je, zo is 't duidelijk  (y)

Vervolgvraag is dan uiteraard, wat het voordeel kan zijn van het in een DR5000 aanzetten van die Auto Cutout polariteit?

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #117 Gepost op: 20 september 2021, 13:49:43 »
Heeft te maken met hoe eventueel aangesloten boosters met RailCom cutout omgaan.

Je kunt met een HBrug een z.g. high-side of low-side brake maken.
Met een „brake“ wordt dan bedoeld dat de uitgangen van de Hbrug kortgesloten worden.
High—> via de voedingsspanning
Low—> via Ground

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9844
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #118 Gepost op: 20 september 2021, 15:26:36 »

Citaat
Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen

Kun je dit wat verder uitleggen? Volgens mij bepaalt de lengte van een DCC puls of het een 0 of een 1 is. Ik verwacht dan dat de decodeersoftware op de een of andere manier "meet" hoe lang die puls is. Alleen kijken of de signaal hoog of laag is, is niet voldoende.

Daar gaatie dan :)

De Arduino-omgeving heeft een aantal slimme zaken standaard aan boord, zoals o.a. het aanhaken van Interrupt-routines aan bepaalde ingangen etc. Verder heeft het ook makkelijk toegangkelijke zaken voor het meten van tijd in zowel milli- als micro-seconden...

Maarrr.... nu komt het :)

Geef een ( misschien iets minder ervaren...) programmeur, zonder elektrokennis van het DCC signaal, de volgende tekening:



En hij zal al snel tot de conclusie komen, dat er sprake is van een 1 en een 0 signaal op de "draad". ( dit zijn dus niet de logische 0 en 1, dat snapt die programmeur ook wel ;) )

Om nu iets slims te doen in je software, ga je een interrupt knopen aan de DCC-IN pin... dat moet je op de "rising" (standaard in Arduino), "falling" of op "both" flanken doen...

Als je kiest voor Rising of Falling ben je al de pineut... wand daarmee bouw je al je polariteitsgevoeligheid in... Overigens is dat wel zo makkelijk, het "ontslaat je van de plicht om bij te houden of je 2x "kort" en/of 2x "lang" hebt gehad. En dus krijg je dan de problemen beschreven in dit draadje ;)

De goede methode is dus: Interrupt op "both", beide keren meten of je al 2x dezelfde (bij benadering) tijd hebt gemeten. Pas dan mag je een bit tellen als 1 of 0.
Voor het initieel synchroniseren zijn de z.g. Pre-amble bits, zodat je software ervan kan uitgaan dat er steeds logische 1-en achter elkaar komen. Deze reeks wordt beeindigd met het z.g. startbit. Dat altijd een logische 0 is.

Anywee, zoals zovaak, vele manieren om het fout te doen en eigenlijk maar 1 om het goed te doen :)


En dan nog de oorzaak van het "fout gaan" van RailCom cut-out detectie:

Zie dit:



Zoals je ( Klaas ) wel kunt uitknobbelen is de uitgang ( Arduino pin 2 ) Laag als er stroom door de LED van de OC loopt... en dus hoog als er geen stroom loopt.

In het geval van de, inmiddels in dit draadje beruchte, Cut-Out, loopt er geen stroom door de LED van de OC. En dus levert de uitgang (Arduino Pin 2) een "hoog" op.... hetgeen hetzelfde is voor de software als een "0" op de "draad" ... omgekeerd levert het een "1" op de draad op als de ingangs-draden omgekeerd verbonden zijn...

Plaatjes:





Zoals je ziet, valt dan de detectie van het Packet End Bit in het water, omdat de verkeerde polariteit verwacht wordt.



De rest laat ik aan jouw/jullie eigen fantasie over. Krijg eelt op m'n vingers van al dat typen  ;D ;D ;D


Grtzz,
Karst

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 545
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #119 Gepost op: 20 september 2021, 15:47:04 »
 :o
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus