Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 03:05:31
Friskorn/Philotrain 6203 door roadster36
Vandaag om 02:47:13
NS modelbaan Hoekdam H0 door ArjanB
Vandaag om 01:07:23
Grote kleine treinen wedstrijd maar dan in Duitsland door 72sonett
Vandaag om 00:43:25
Decoderadvies gevraagd voor div. analoge locomotieven. door ArjanB
Vandaag om 00:16:22
Decoder programmeer apparaat door Ronald Halma
28 november 2021, 23:38:09
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
28 november 2021, 23:36:15
Roco plastic lichtgeleiders vraag door RikM
28 november 2021, 23:17:32
Informatie gezocht: oud model NS 1200 ca. 1960, 'N.V. Modelspoorwegen' door janw
28 november 2021, 23:17:30
Welke weerstand heb ik nodig?? door MichielB
28 november 2021, 23:15:52
Jouef NS 1300 h0, verbouwing naar Tp III door janw
28 november 2021, 23:14:25
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
28 november 2021, 23:10:35
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 november 2021, 22:49:21
licht uit van loc bij stoppen door Chris Westerduin
28 november 2021, 22:42:48
NS vervangt uit voorzorg voorlopig DDZ treinen door laurent
28 november 2021, 22:12:02
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Robkop
28 november 2021, 22:11:34
Roßnitz door Modellbahnwagen
28 november 2021, 21:53:21
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Jan D
28 november 2021, 21:36:14
De Wadlander, een eilandbaan. door DJV
28 november 2021, 21:30:03
Automatische treinherkenning door VvKan
28 november 2021, 21:14:13
An der Zonengrenze door spoorijzer
28 november 2021, 21:11:11
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
28 november 2021, 21:09:18
EifelBurgenBahn door Noordernet
28 november 2021, 21:00:41
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Floris
28 november 2021, 20:51:10
Heen, En en Weer door Jan D
28 november 2021, 20:44:00
Zoemende 'sluiting' op boosterovergang door spock
28 november 2021, 20:16:15
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door André 1976
28 november 2021, 20:12:36
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Hans Reints
28 november 2021, 19:56:43
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door wob
28 november 2021, 19:51:23
Rondom Charlois door Alewijn
28 november 2021, 19:37:39
  

Auteur Topic: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?  (gelezen 5806 keer)

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2107
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #105 Gepost op: 20 september 2021, 12:06:16 »
Ooooooowwwww. Ja, dat ligt zó vreselijk voor de hand dat ik dacht dat dát wel snor zou zitten.  :-X ::)

Klonk dit overtuigend?

Zonder gekheid: ik refereer nog even graag naar de laatste alinea van mijn voorgaande post.

Ben hier wel blij mee. Karst: Dank!!  (y)

Nog één vraag: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?
Met groet,

Ger.

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2107
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #106 Gepost op: 20 september 2021, 12:07:16 »
Aan de ene kant mooi dat je het nu werkend hebt. Aan de andere kant: er klopt iets niet. DCC is juist ontworpen met als uitgangspunt dat de polariteit van aansluiten niks uitmaakt.

Eens. Hoop dus op een foolproof oplossing.
Met groet,

Ger.

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #107 Gepost op: 20 september 2021, 12:07:38 »
Helemaal correct Klaas,

Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen.

Dus veel van de Library bouwers, vaak nog uit de tijd dat RailCom helemaal niet zo wijd verbreid was ( of non-existent zoals tegenwoordig nog steeds bij de twee grootste USA merken !! ), hebben er geen aandacht aan besteed.

Grtzz,
Karst

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #108 Gepost op: 20 september 2021, 12:14:30 »
Citaat van: Gerke
Ben hier wel blij mee. Karst: Dank!!  (y)

Graag gedaan, there is more to come ;)

Citaat van: Gerke
Nog één vraag: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?

Jazeker... bij de Z21 zeker.

Bij een eventuele DR5000 niet... die kan namelijk de polariteit van de cutout wisselen. Maar die heeft danook een speciale setting voor zulke decoders die e.e.a. (railcom) niet snappen zoals de (oudere ?) LDT decoders en... verbaas, verbaas, verbaas... de nieuwe DK50018 :O  ( https://roadmap.digikeijs.com/c/EjXyEU8b/31-investigate-fix-issues-when-railcom-is-enabled-on-the-z21-command-station )

Maar ik dacht dat jij een Z21 in gebruik had hè ?

Grtzz,
Karst
« Laatst bewerkt op: 20 september 2021, 12:16:28 door Karst Drenth »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21710
    • Pagina van klaas
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #109 Gepost op: 20 september 2021, 12:20:57 »
Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen.
Kun je dit wat verder uitleggen? Volgens mij bepaalt de lengte van een DCC puls of het een 0 of een 1 is. Ik verwacht dan dat de decodeersoftware op de een of andere manier "meet" hoe lang die puls is. Alleen kijken of de signaal hoog of laag is, is niet voldoende.

Gerke

  • Mcn NSR
  • Offline Offline
  • Berichten: 2107
  • NS 4503!
    • Modelspoorvereniging Midden Limburg
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #110 Gepost op: 20 september 2021, 12:23:53 »
Graag gedaan, there is more to come ;)

Jazeker... bij de Z21 zeker.

Bij een eventuele DR5000 niet... die kan namelijk de polariteit van de cutout wisselen. Maar die heeft danook een speciale setting voor zulke decoders die e.e.a. (railcom) niet snappen zoals de (oudere ?) LDT decoders en... verbaas, verbaas, verbaas... de nieuwe DK50018 :O  ( https://roadmap.digikeijs.com/c/EjXyEU8b/31-investigate-fix-issues-when-railcom-is-enabled-on-the-z21-command-station )

Maar ik dacht dat jij een Z21 in gebruik had hè ?

Grtzz,
Karst

Dat is supergoed nieuws! En idd, hier draait een Z21.  :P
Met groet,

Ger.

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1368
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #111 Gepost op: 20 september 2021, 12:30:03 »
Ik weet niet of het zou helpen, maar ik gebruik zelf de DCC_Decoder bibliotheek. Daarin heb ik een kleine wijziging gemaakt waardoor ik alle state wijzigingen op de decoder pin die korter duren dan een bepaalde minimum waarde, weggooi. Dit heeft voor mij een groot probleem met spikes op het oorspronkelijke DCC signaal opgelost. Ik weet niet welke bibliotheek hier gebruikt is, maar ik wil best de wijziging beschikbaar stellen.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #112 Gepost op: 20 september 2021, 12:44:14 »
Het is inderdaad die Meino,

Helaas is het niet de spikes die ervoor zorgen dat de decoder het laat afweten.

Vraag: welke centrale gebruik jij ?


Grtzz,
Karst

@ klaas. Graag ! Maar wat later. Nu ff geen tijd ;)

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 1368
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #113 Gepost op: 20 september 2021, 12:48:21 »
Karst

ik gebruik de MDRRC-II Centrale van Robert Everts. Verder zet ik Railcom standaard af op mijn lokdecoders.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Kranenberg
De CanBus komt naar Kranenberg

Freek Heite

  • Offline Offline
  • Berichten: 367
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #114 Gepost op: 20 september 2021, 13:29:56 »
Gerke vraagt: dit is dus wel een betrouwbare bedrijfstoestand? Dus geen gedoe dat halverwege een tentoonstelling opeens de draadjes andersom moeten?
Karst antwoordt:Jazeker... bij de Z21 zeker. Bij een eventuele DR5000 niet

Bedoelt Karst: Jazeker, dit is dus een betrouwbare bedrijfstoestand.
Of bedoelt Karst: Jazeker, bij de Z21 krijg je zeker gedoe... maar bij de DR5000 geen gedoe?

 ???

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #115 Gepost op: 20 september 2021, 13:34:33 »
Z21 geen gedoe, DR5000 afhankelijk van de „Auto CutOut polarity“ setting. Uit is geen gedoe, aan is mogelijk gedoe na een (micro)kortsluiting.

Freek Heite

  • Offline Offline
  • Berichten: 367
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #116 Gepost op: 20 september 2021, 13:43:17 »
Dank je, zo is 't duidelijk  (y)

Vervolgvraag is dan uiteraard, wat het voordeel kan zijn van het in een DR5000 aanzetten van die Auto Cutout polariteit?

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #117 Gepost op: 20 september 2021, 13:49:43 »
Heeft te maken met hoe eventueel aangesloten boosters met RailCom cutout omgaan.

Je kunt met een HBrug een z.g. high-side of low-side brake maken.
Met een „brake“ wordt dan bedoeld dat de uitgangen van de Hbrug kortgesloten worden.
High—> via de voedingsspanning
Low—> via Ground

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9780
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker?
« Reactie #118 Gepost op: 20 september 2021, 15:26:36 »

Citaat
Maar het is nu eenmaal makkelijker in een Arduino omgeving om de staat van een input uit te lezen, dan met behulp van timers, interrupts etc. een "correcte" routine te bouwen

Kun je dit wat verder uitleggen? Volgens mij bepaalt de lengte van een DCC puls of het een 0 of een 1 is. Ik verwacht dan dat de decodeersoftware op de een of andere manier "meet" hoe lang die puls is. Alleen kijken of de signaal hoog of laag is, is niet voldoende.

Daar gaatie dan :)

De Arduino-omgeving heeft een aantal slimme zaken standaard aan boord, zoals o.a. het aanhaken van Interrupt-routines aan bepaalde ingangen etc. Verder heeft het ook makkelijk toegangkelijke zaken voor het meten van tijd in zowel milli- als micro-seconden...

Maarrr.... nu komt het :)

Geef een ( misschien iets minder ervaren...) programmeur, zonder elektrokennis van het DCC signaal, de volgende tekening:



En hij zal al snel tot de conclusie komen, dat er sprake is van een 1 en een 0 signaal op de "draad". ( dit zijn dus niet de logische 0 en 1, dat snapt die programmeur ook wel ;) )

Om nu iets slims te doen in je software, ga je een interrupt knopen aan de DCC-IN pin... dat moet je op de "rising" (standaard in Arduino), "falling" of op "both" flanken doen...

Als je kiest voor Rising of Falling ben je al de pineut... wand daarmee bouw je al je polariteitsgevoeligheid in... Overigens is dat wel zo makkelijk, het "ontslaat je van de plicht om bij te houden of je 2x "kort" en/of 2x "lang" hebt gehad. En dus krijg je dan de problemen beschreven in dit draadje ;)

De goede methode is dus: Interrupt op "both", beide keren meten of je al 2x dezelfde (bij benadering) tijd hebt gemeten. Pas dan mag je een bit tellen als 1 of 0.
Voor het initieel synchroniseren zijn de z.g. Pre-amble bits, zodat je software ervan kan uitgaan dat er steeds logische 1-en achter elkaar komen. Deze reeks wordt beeindigd met het z.g. startbit. Dat altijd een logische 0 is.

Anywee, zoals zovaak, vele manieren om het fout te doen en eigenlijk maar 1 om het goed te doen :)


En dan nog de oorzaak van het "fout gaan" van RailCom cut-out detectie:

Zie dit:



Zoals je ( Klaas ) wel kunt uitknobbelen is de uitgang ( Arduino pin 2 ) Laag als er stroom door de LED van de OC loopt... en dus hoog als er geen stroom loopt.

In het geval van de, inmiddels in dit draadje beruchte, Cut-Out, loopt er geen stroom door de LED van de OC. En dus levert de uitgang (Arduino Pin 2) een "hoog" op.... hetgeen hetzelfde is voor de software als een "0" op de "draad" ... omgekeerd levert het een "1" op de draad op als de ingangs-draden omgekeerd verbonden zijn...

Plaatjes:





Zoals je ziet, valt dan de detectie van het Packet End Bit in het water, omdat de verkeerde polariteit verwacht wordt.



De rest laat ik aan jouw/jullie eigen fantasie over. Krijg eelt op m'n vingers van al dat typen  ;D ;D ;D


Grtzz,
Karst

Hasenwald

  • Offline Offline
  • Berichten: 505
    • Mijn andere hobby; een vijver webshop
Re: Bestaat er zoiets als een Railcom signaal blocker (voor Arduino decoder)?
« Reactie #119 Gepost op: 20 september 2021, 15:47:04 »
 :o
Groet, Enrico

Hasenwald  |  Epoche III-IV-V  | H0 Roco-Line 2.1  |  BMD16N-SD  |  Digikeijs 4018  |  IB II  |  Power 4  |  iTrain Plus