Google+
Doel:€250.00
Donaties:€117.54

Per saldo:€-132.46

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 11-11-2017
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mass am See door mass am see
Vandaag om 01:37:56
Waldberg: Bundesbahn tijdperk IV in H0 door waldberg
Vandaag om 01:10:45
Bouw en vooral vervuilen / Weatheren van huisjes. door NS264
Vandaag om 00:32:50
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Thijs1271
Vandaag om 00:01:43
Saint Tourbière, een Franse enkelsporige lijn door de Ardeche door hooidonk
17 november 2017, 23:58:52
BNLS Baanbreker - NS 1300 Grote Groene van MK modelbouwstudio's door Ivo tB
17 november 2017, 23:35:26
040T KDL 11 - een franse smalspoorloc in 0e door JeanR
17 november 2017, 23:30:44
BNLS Module: "Chicago Union" door Hendrik Jan
17 november 2017, 23:28:03
Digikeijs DR4024 servo decoder - maximale uitslag servo's door Martin Domburg
17 november 2017, 23:25:30
Wie gaat er naar de Spoor Groep Zuid tentoonstelling door JeanR
17 november 2017, 23:18:05
BNLS Baanbreker - Project 083 tot 338 door 44
17 november 2017, 23:12:28
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Klaas Zondervan
17 november 2017, 23:11:48
Mijn eerste H0 modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
17 november 2017, 22:23:39
Toon hier je nieuwe (model) spooraanwinst(en)... door Vinkendrecht
17 november 2017, 22:04:19
Prijs z21 start door Diedrik
17 november 2017, 21:31:51
(TTAS) "Keep Calm And Put The Kettle On" door St00mboy
17 november 2017, 21:26:25
Info over blauwe platen door Fritsprt
17 november 2017, 21:23:33
Hoe Jouef transformator aansluiten op rails? door Diedrik
17 november 2017, 21:09:11
Binnenverlichting artitec DE1 door VAM65
17 november 2017, 20:43:20
Märklin H0-baan, op 2,0*2,5m door bink79
17 november 2017, 20:19:48
Trix DB-189 22378 ESU of toch mLD/3 ?? door HansKarel
17 november 2017, 19:37:12
Terschellinger Spoor door FritsT
17 november 2017, 19:35:32
Utrecht Centraal en Leidsche Rijn 4-sporig door Peter Kleton
17 november 2017, 19:18:46
Geknoei in 0 door Henk ho/0
17 november 2017, 18:20:36
Schwarzburg door JaJo
17 november 2017, 18:07:00
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door +++2010***
17 november 2017, 17:43:40
RhB 1:87, terug naar 25 jaar geleden door Jan Bennink
17 november 2017, 17:32:45
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door +++2010***
17 november 2017, 17:28:46
Fremo haven: KNZ Hengelo door Hans_omBC
17 november 2017, 17:26:35
Workshop iTrain of Rocrail door Voske
17 november 2017, 17:25:23
  

Auteur Topic: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan  (gelezen 1585 keer)

zuyderduyn

  • Offline Offline
  • Berichten: 137
    • Spoorwereld
Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Gepost op: 10 augustus 2017, 13:51:13 »
Beste Lezers,

Ik hen een Märklin Trafo 52VA die de decoders voor wissels/seinen voedt. Gaat al een hele tijd prima.

Vandaag tikt de trafo opeens, en met de tik springen de decoders uit/aan. Steeds om de 5 seconden gaan ze aan, dan weer even uit. De draden losgekoppeld, en toen tikte de trafo niet meer en bleef constant aan.

Wat zou er mis kunnen zijn?

Bedankt en gr Hans

HansKarel

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #1 Gepost op: 10 augustus 2017, 13:54:50 »
Nou...dat klinkt als een kortsluitbeveiliging die in werking treedt...
Heb je geen multimeter om de afgaande draden even "ohms" door te meten?


Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7817
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #2 Gepost op: 10 augustus 2017, 14:08:07 »
Stroommeten, er wordt teveel gebruikt, of er is een ordinaire kortsluiting.

Groetjes
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

KNed

  • Offline Offline
  • Berichten: 2426
    • nederlof.net
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #3 Gepost op: 10 augustus 2017, 15:24:07 »
Bij kortsluiting zou het toch niet om de 5 seconden moeten gebeuren? Dus misschien overbelasting?

Wat gebeurt er als je een simpel lampje op de trafo aansluit? blijft het dan wel goed gaan?

Koen
Periode: 1980-heden, vooral NL, 3-rail digitaal, H0, Central Station I, MrDirect
Sinds zomer 2017 ook met LGB gestart

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7817
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #4 Gepost op: 10 augustus 2017, 16:15:45 »
Dat kan heel goed, want in de Marklin trafo zit een bi-metaal, en als dat is afgekoeld zal de spanning er weer opgezet worden,, als het b-metaal weer te warm is zal de verbinding verbroken worden.
Dus gevolg van overbelasting of kortsluiting.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 381
  • Metrop-Märklin
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #5 Gepost op: 10 augustus 2017, 18:03:04 »
(...) Gaat al een hele tijd prima.

Vandaag tikt de trafo opeens, en met de tik springen de decoders uit/aan.(...)

Zo maar wat vragen van een leek op elektronica gebied:

Wat is er veranderd tussen "al een hele tijd" en "vandaag" ?
Is er een extra decoder aangesloten (vermogensgrens)?
Tot hoeveel decoders ging het in elk geval goed?
Zijn er extra draden getrokken (kortsluiting)?

Als er niets is veranderd in de afgelopen weken,
heb je dan eerst mazzel gehad dat hij het goed deed?
Kan een trafo plotseling minder vermogen gaan leveren?
Kan kortsluiting op een andere manier ontstaan dan door foutieve bedrading?
Kan kortsluiting ontstaan als een van de decoders de geest geeft?
En dus, wat zijn dat voor decoders die eraan hangen?
Van Märklin, of van een ander merk?
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 638
    • [i]El Carrilet[/i]
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #6 Gepost op: 10 augustus 2017, 18:16:13 »
Heb je ergens gereedschap op de rails liggen?
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

zuyderduyn

  • Offline Offline
  • Berichten: 137
    • Spoorwereld
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #7 Gepost op: 10 augustus 2017, 18:55:25 »
Beste Lezers,

Bedankt voor het meedenken.

Een hele tijd is een half jaar. Er is niets veranderd, geen extra decoder aangesloten. Dus eigenlijk plotseling doet hij dit.

Ik heb de tip even opgepakt en een sein op de trafo aangesloten. Deze werkt gewoon netjes en de trafo tikt niet meer. Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon. Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?

Ik hoop dat ik/jullie met deze extra info iets verder kunnen. Alvast bedankt.

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 6889
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #8 Gepost op: 10 augustus 2017, 19:05:19 »
Hoi,

Ik heb de tip even opgepakt en een sein op de trafo aangesloten. Deze werkt gewoon netjes en de trafo tikt niet meer. Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon. Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?

Dan moet je dus daar beginnen met zoeken. Wat heb je veranderd? Waar ben je mee bezig geweest? Dan zit daar mogelijk het probleem. Zeker als het pas is na de aanpassingen.

Groeten Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3462
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #9 Gepost op: 10 augustus 2017, 19:15:21 »
Allereerst, een kortsluiting en een overbelasting zijn in de basis niet zo heel verschillend. Een kortsluiting is ook een overbelasting. ;D

heb je dan eerst mazzel gehad dat hij het goed deed?
Mogelijk. De begrenzing door een bimetaal is niet zo nauwkeurig en gebeurd door temperatuur. Als je op het randje zit kan het dus zijn dat je de vorige keer geluk gehad hebt en dat het nu bijvoorbeeld net een tikkeltje warmer is of dat hij de warmte slechter kwijt kan en dat hij nu wel afschakelt.

Kan een trafo plotseling minder vermogen gaan leveren?
Echte trafo, eigenlijk niet. Want die kunnen "altijd" wel meer leveren dan er op staat maar is dat een veiligheidswaarde. Dus in de slechtste omstandigheden (laagste ingangsspanning, hoogste omgevingstemperatuur etc + marges) kan de trafo nog veilig dat vermogen leveren. Alleen bimetaaltjes kunnen wel wat verschillen.

Schakelende voedingen kunnen wel afnemen in vermogen als de condensatoren slecht worden. De voeding herstart dan als het ware de hele tijd bij zware last omdat de condensatoren telkens (te) leeg worden getrokken.

Kan kortsluiting op een andere manier ontstaan dan door foutieve bedrading?
Ja, bijvoorbeeld gereedschap ofzo (ook al zou je dit ook als foutieve bedrading kunnen zien ;D). Maar dingen die kapot gaan kunnen ook kortsluiting maken. Kwam vroeger nog wel eens voor bij gloeilampen als ze stuk gingen (stuk gloeidraad wat tussen het smallere deel van de voedingsdraden kwam). Maar ook apparaten kunnen prima falen op een manier dat ze een sluiting vormen. Bijvoorbeeld als gelijkrichters stuk gaan is dat vaak in geleiding (beide kanten, als een draad). In het minst erge geval levert dat al een sluiting op. Maar anders kan het zijn dat je daarmee opeens wisselspanning hebt op dingen als de microprocessor en die kunnen dan net zo goed falen als sluiting.

Kan kortsluiting ontstaan als een van de decoders de geest geeft?
Ja dus, ook al is de kans dat je gewoon een eindtrap sloopt vaak groter.

Een hele tijd is een half jaar. Er is niets veranderd
en
Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon.
Spreken elkaar een beetje tegen ;D ;) :angel: Je hebt niets moedwillig aangepast maar
Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?
ja, dat is heeeeeel ergg goed mogelijk.

Ik zou dus beginnen met de stroom te meten. Is deze veel hoger dan de maximale waarde van de trafo dan is het zoeken naar een sluiting. Dan proberen om delen af te koppelen waar mogelijk. Probeer het in logische delen te hakken (bijvoorbeeld de hoek waar je bezig geweest hebt) en probeer het probleem te vinden.

Is de gemeten stroom in de buurt van de maximale waarde heb je in het verleden waarschijnlijk gewoon geluk gehad...


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 14336
    • Pagina van klaas
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #10 Gepost op: 10 augustus 2017, 20:38:19 »
Je kan beginnen met de decoders één voor één af te koppelen, totdat het tikken ophoudt.
Als ze allemaal los zijn, en hij tikt nog steeds, dan zit het ergens in de bedrading.
Take it slow, the pace is not what matters, it's the direction that you go. (J.R. Cash)

zuyderduyn

  • Offline Offline
  • Berichten: 137
    • Spoorwereld
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #11 Gepost op: 10 augustus 2017, 20:55:33 »
Hoi,

Dit had ik ook bedacht Klaas. Ik heb nu 4 Decoders aangekoppeld,deze aan elkaar doorgelusd. Er hangen er nog een stel aan. Het probleem is opgelost totdat ik de rest van de decoders eraan hang. Dus ik zal alle decoders gaan aan/los koppelen. Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?

Kan het probleem zitten in een wissel die aan de decoder verbonden is of kan er kortsluiting in een decoder zitten?

Bedankt en gr Hans

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 6889
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #12 Gepost op: 10 augustus 2017, 20:59:34 »
Hoi,

Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?

Kan nog steeds een draad verkeerd zitten. Dus niet zomaar vanuit gaan dat een decoder het probleem is. Gewoon systematisch controleren.

Groet Ronald.
« Laatst bewerkt op: 10 augustus 2017, 21:30:16 door Ronald Koerts »
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Te 2/2

  • Offline Offline
  • Berichten: 381
  • Metrop-Märklin
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #13 Gepost op: 10 augustus 2017, 21:13:42 »
Nog een vraagje. Vanaf het moment dat het niet meer goed ging, je hebt toen de stroom eraf gehaald, en de hele handel opnieuw opgestart, neem ik aan. Na herstart van je systeem, bleef de foutmelding (aan-uit-aan-uit  enz.) toen terug komen?
Ik begrijp van wel ...
Jan Willem

analoog hybride DC baan (2-rail+3-rail),
CH, peco, piko, roco, k-rail

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 3462
Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
« Reactie #14 Gepost op: 10 augustus 2017, 21:27:46 »
Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?
Ik zou zeggen nee. Kans dat het in de draden zit is vaak een heel stuk groter dan dat een decoder spontaan kortsluiting maakt.

Kan het probleem zitten in een wissel die aan de decoder verbonden is of kan er kortsluiting in een decoder zitten?
Nee, zolang de wissel niet geschakeld wordt is deze niet verbonden.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox