BeneluxSpoor.net forum

Vraag en antwoord => Elektronica en analoog => Topic gestart door: zuyderduyn op 10 augustus 2017, 13:51:13

Titel: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: zuyderduyn op 10 augustus 2017, 13:51:13
Beste Lezers,

Ik hen een Märklin Trafo 52VA die de decoders voor wissels/seinen voedt. Gaat al een hele tijd prima.

Vandaag tikt de trafo opeens, en met de tik springen de decoders uit/aan. Steeds om de 5 seconden gaan ze aan, dan weer even uit. De draden losgekoppeld, en toen tikte de trafo niet meer en bleef constant aan.

Wat zou er mis kunnen zijn?

Bedankt en gr Hans
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: HansKarel op 10 augustus 2017, 13:54:50
Nou...dat klinkt als een kortsluitbeveiliging die in werking treedt...
Heb je geen multimeter om de afgaande draden even "ohms" door te meten?

Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Wim Ros op 10 augustus 2017, 14:08:07
Stroommeten, er wordt teveel gebruikt, of er is een ordinaire kortsluiting.

Groetjes
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: KNed op 10 augustus 2017, 15:24:07
Bij kortsluiting zou het toch niet om de 5 seconden moeten gebeuren? Dus misschien overbelasting?

Wat gebeurt er als je een simpel lampje op de trafo aansluit? blijft het dan wel goed gaan?

Koen
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Wim Ros op 10 augustus 2017, 16:15:45
Dat kan heel goed, want in de Marklin trafo zit een bi-metaal, en als dat is afgekoeld zal de spanning er weer opgezet worden,, als het b-metaal weer te warm is zal de verbinding verbroken worden.
Dus gevolg van overbelasting of kortsluiting.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Te 2/2 op 10 augustus 2017, 18:03:04
(...) Gaat al een hele tijd prima.

Vandaag tikt de trafo opeens, en met de tik springen de decoders uit/aan.(...)

Zo maar wat vragen van een leek op elektronica gebied:

Wat is er veranderd tussen "al een hele tijd" en "vandaag" ?
Is er een extra decoder aangesloten (vermogensgrens)?
Tot hoeveel decoders ging het in elk geval goed?
Zijn er extra draden getrokken (kortsluiting)?

Als er niets is veranderd in de afgelopen weken,
heb je dan eerst mazzel gehad dat hij het goed deed?
Kan een trafo plotseling minder vermogen gaan leveren?
Kan kortsluiting op een andere manier ontstaan dan door foutieve bedrading?
Kan kortsluiting ontstaan als een van de decoders de geest geeft?
En dus, wat zijn dat voor decoders die eraan hangen?
Van Märklin, of van een ander merk?
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: 72sonett op 10 augustus 2017, 18:16:13
Heb je ergens gereedschap op de rails liggen?
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: zuyderduyn op 10 augustus 2017, 18:55:25
Beste Lezers,

Bedankt voor het meedenken.

Een hele tijd is een half jaar. Er is niets veranderd, geen extra decoder aangesloten. Dus eigenlijk plotseling doet hij dit.

Ik heb de tip even opgepakt en een sein op de trafo aangesloten. Deze werkt gewoon netjes en de trafo tikt niet meer. Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon. Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?

Ik hoop dat ik/jullie met deze extra info iets verder kunnen. Alvast bedankt.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Ronald Koerts op 10 augustus 2017, 19:05:19
Hoi,

Ik heb de tip even opgepakt en een sein op de trafo aangesloten. Deze werkt gewoon netjes en de trafo tikt niet meer. Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon. Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?

Dan moet je dus daar beginnen met zoeken. Wat heb je veranderd? Waar ben je mee bezig geweest? Dan zit daar mogelijk het probleem. Zeker als het pas is na de aanpassingen.

Groeten Ronald.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Timo op 10 augustus 2017, 19:15:21
Allereerst, een kortsluiting en een overbelasting zijn in de basis niet zo heel verschillend. Een kortsluiting is ook een overbelasting. ;D

heb je dan eerst mazzel gehad dat hij het goed deed?
Mogelijk. De begrenzing door een bimetaal is niet zo nauwkeurig en gebeurd door temperatuur. Als je op het randje zit kan het dus zijn dat je de vorige keer geluk gehad hebt en dat het nu bijvoorbeeld net een tikkeltje warmer is of dat hij de warmte slechter kwijt kan en dat hij nu wel afschakelt.

Kan een trafo plotseling minder vermogen gaan leveren?
Echte trafo, eigenlijk niet. Want die kunnen "altijd" wel meer leveren dan er op staat maar is dat een veiligheidswaarde. Dus in de slechtste omstandigheden (laagste ingangsspanning, hoogste omgevingstemperatuur etc + marges) kan de trafo nog veilig dat vermogen leveren. Alleen bimetaaltjes kunnen wel wat verschillen.

Schakelende voedingen kunnen wel afnemen in vermogen als de condensatoren slecht worden. De voeding herstart dan als het ware de hele tijd bij zware last omdat de condensatoren telkens (te) leeg worden getrokken.

Kan kortsluiting op een andere manier ontstaan dan door foutieve bedrading?
Ja, bijvoorbeeld gereedschap ofzo (ook al zou je dit ook als foutieve bedrading kunnen zien ;D). Maar dingen die kapot gaan kunnen ook kortsluiting maken. Kwam vroeger nog wel eens voor bij gloeilampen als ze stuk gingen (stuk gloeidraad wat tussen het smallere deel van de voedingsdraden kwam). Maar ook apparaten kunnen prima falen op een manier dat ze een sluiting vormen. Bijvoorbeeld als gelijkrichters stuk gaan is dat vaak in geleiding (beide kanten, als een draad). In het minst erge geval levert dat al een sluiting op. Maar anders kan het zijn dat je daarmee opeens wisselspanning hebt op dingen als de microprocessor en die kunnen dan net zo goed falen als sluiting.

Kan kortsluiting ontstaan als een van de decoders de geest geeft?
Ja dus, ook al is de kans dat je gewoon een eindtrap sloopt vaak groter.

Een hele tijd is een half jaar. Er is niets veranderd
en
Ik ben onder de baan bezig geweest voordat dit begon.
Spreken elkaar een beetje tegen ;D ;) :angel: Je hebt niets moedwillig aangepast maar
Wellicht ergens een draadje geraakt oid maar zou er daardoor sluiting ontstaan?
ja, dat is heeeeeel ergg goed mogelijk.

Ik zou dus beginnen met de stroom te meten. Is deze veel hoger dan de maximale waarde van de trafo dan is het zoeken naar een sluiting. Dan proberen om delen af te koppelen waar mogelijk. Probeer het in logische delen te hakken (bijvoorbeeld de hoek waar je bezig geweest hebt) en probeer het probleem te vinden.

Is de gemeten stroom in de buurt van de maximale waarde heb je in het verleden waarschijnlijk gewoon geluk gehad...


Timo
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Klaas Zondervan op 10 augustus 2017, 20:38:19
Je kan beginnen met de decoders één voor één af te koppelen, totdat het tikken ophoudt.
Als ze allemaal los zijn, en hij tikt nog steeds, dan zit het ergens in de bedrading.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: zuyderduyn op 10 augustus 2017, 20:55:33
Hoi,

Dit had ik ook bedacht Klaas. Ik heb nu 4 Decoders aangekoppeld,deze aan elkaar doorgelusd. Er hangen er nog een stel aan. Het probleem is opgelost totdat ik de rest van de decoders eraan hang. Dus ik zal alle decoders gaan aan/los koppelen. Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?

Kan het probleem zitten in een wissel die aan de decoder verbonden is of kan er kortsluiting in een decoder zitten?

Bedankt en gr Hans
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Ronald Koerts op 10 augustus 2017, 20:59:34
Hoi,

Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?

Kan nog steeds een draad verkeerd zitten. Dus niet zomaar vanuit gaan dat een decoder het probleem is. Gewoon systematisch controleren.

Groet Ronald.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Te 2/2 op 10 augustus 2017, 21:13:42
Nog een vraagje. Vanaf het moment dat het niet meer goed ging, je hebt toen de stroom eraf gehaald, en de hele handel opnieuw opgestart, neem ik aan. Na herstart van je systeem, bleef de foutmelding (aan-uit-aan-uit  enz.) toen terug komen?
Ik begrijp van wel ...
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Timo op 10 augustus 2017, 21:27:46
Er zit dus ergens een probleem in een decoder, mag ik vanuit gaan toch?
Ik zou zeggen nee. Kans dat het in de draden zit is vaak een heel stuk groter dan dat een decoder spontaan kortsluiting maakt.

Kan het probleem zitten in een wissel die aan de decoder verbonden is of kan er kortsluiting in een decoder zitten?
Nee, zolang de wissel niet geschakeld wordt is deze niet verbonden.


Timo
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Te 2/2 op 10 augustus 2017, 22:32:17
Ik heb een Märklin Trafo 52VA die de decoders voor wissels/seinen voedt.
Als die trafo alleen dat doet, en niets anders (dus dedicated gebruikt wordt), dan kan gereedschap dat op de rails ligt, op deze trafo geen kortsluiting veroorzaken.
Kortsluiting moet dan afkomstig zijn van (de draden naar de) decoders.
Zoals Timo het uitlegt, ligt het dan voor de hand dat een van die draden de oorzaak is.
Dus een voor een opnieuw aansluiten tot je die draad gevonden hebt...  :'(
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Wim Ros op 11 augustus 2017, 11:20:21
Beste Hans.

Zo te lezen zit het probleem in een wisseldecoder. In de bedrading of in de trafo zal het niet zitten.

Gewoon even kijken en voelen welke er te warm wordt. Dan heb je de veroorzaker.

Mvg
Wim.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: zuyderduyn op 13 augustus 2017, 10:46:43
Een wat late reactie maar had even niet eerder de tijd. Ik schaam me haast om dit te zeggen maar er bleken 2 draden, uit een decoder naar een sein tegen elkaar aan te hangen. Achteraf zo simpel oplosbaar en had jullie weer wat denk werk gescheeld. Bedankt voor alle geboden tips!!!
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Ronald Koerts op 13 augustus 2017, 11:10:22
Geeft niets :) Een klein dingetje kan grote gevolgen hebben. Daarom gaven we ook aan om structureel te werk te gaan ;) Dan kom je vanzelf achter waar het probleem zit. Bedankt voor je terugkoppeling  (y)

Groet Ronald.
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Timo op 14 augustus 2017, 09:58:37
Hoi Hans,

Bedankt voor het laten weten. Zo zie je maar, het zit toch sneller in de domme dingen die we zelf hebben gedaan (ook al dachten we van niet) dan dat decoders spontaan stuk gaan ;)


Timo
Titel: Re: Trafo tikt en decoders gaan uit/aan
Bericht door: Te 2/2 op 14 augustus 2017, 17:05:50
2 draden, uit een decoder naar een sein
Fijn dat je eruit bent. Goed om te weten dat dit ook een optie is om aan te denken.
Want van de draden naar de decoders toe, kon ik me al niet goed voorstellen hoe daar onderling kortsluiting tussen te krijgen. Maar na de decoder, dat ligt anders !