Het probleem is dat dit alleen klopt voor een loc van 100 gram met een snelheid van 46 cm/s, voor andere waarden klopt het al niet meer, vooral als de snelheid anders is.
[...]De Roco 1142 weegt ca 100 ouderwetse gram = 1 N (de massa m is dan 1/10 = 0,1 kg)[...]Dus, inderdaad, pakkembeet 5 gram zijdelingse kracht... waar hebben we het over
We hebben het dus over 5% van het totale gewicht wat gebruikt kan worden om de lok minder rijweerstand te geven dmv verkanting, en dus soepeler en met beter verdeelde tractie door de helix rijd. Of dat nu in model is of niet, dat is niet bepaald een verwaarloosbaar getal.
De benodigde verkanting is alleen maar afhankelijk van ...
Je hoeft bij kantelbakken alleen maar de zijdelingse kracht te meten, via b.v. een versnellingsmeter, en die kracht terug te regelen naar 0 (nul) door de hoek van de kantelbak aan te passen. Ook de boogstraal hoef je dan niet te kennen.
Als de bal buiten de streepjes komt, moet je de 'verkanting' aanpassen door meer of minder rolroer te geven.
Je wil de zijdelingse krachten op de infra en je passagiers verminderen. Rijweerstand speel geen rol. Die wordt bij hogere snelheden vrijwel volledig bepaald door de luchtweerstand en die loopt kwadratisch op met de snelheid.