Waarom geen HSL ? 1.Toch geen vermindering van autoverkeer en luchtvaart ? (Was doel v HSL ) 2. Moest het tracee anders ? 3.Toch maar gewoon 140 of 160km/h rijden?
knipEn het is toch wel aan de marktwerking te danken, dat we tegenwoordig als we in een bus stappen, een goed onderhouden, modern en schoon voertuig aantreffen. In de tijd dat de busbedrijven nog staatsbedrijven waren, werd er maar wat afgereden met vreselijk oud materieel, wat vies was, stonk en met een lage frequentie reed. Het GVU in Utrecht stopte op een gegeven moment zelfs praktisch met het rijden van bussen op zondag (tenzij je een halfuurdienstregeling waarbij één lijn de route van twee- a drie andere lijnen overneemt, als een dienstregeling wilt zien). Natuurlijk is het niet allemaal goed afgelopen. 's Heerenbroek moet het binnenkort zonder buslijn doen, en zo zijn er ongetwijfeld nog veel andere voorbeelden. Maar komt dat door de marktwerking, of was dat allang gebeurd als de VAD hier nog de dienst had uitgemaakt? knipgroeten Simon
Post? Ik durf er heel wat op te zeggen, dat we onze pakketjes beduidend goedkoper versturen, doordat er geen staatsbedrijf meer is die hier een monopolie op heeft. Marktwerking? Begin jaren '80 was het nog de normaalste zaak van de wereld dat verzekeraars met elkaar de tarieven afspraken. En het is toch wel aan de marktwerking te danken, dat we tegenwoordig als we in een bus stappen, een goed onderhouden, modern en schoon voertuig aantreffen. In de tijd dat de busbedrijven nog staatsbedrijven waren, werd er maar wat afgereden met vreselijk oud materieel, wat vies was, stonk en met een lage frequentie reed. Het GVU in Utrecht stopte op een gegeven moment zelfs praktisch met het rijden van bussen op zondag (tenzij je een halfuurdienstregeling waarbij één lijn de route van twee- a drie andere lijnen overneemt, als een dienstregeling wilt zien). Natuurlijk is het niet allemaal goed afgelopen. 's Heerenbroek moet het binnenkort zonder buslijn doen, en zo zijn er ongetwijfeld nog veel andere voorbeelden. Maar komt dat door de marktwerking, of was dat allang gebeurd als de VAD hier nog de dienst had uitgemaakt? .......groeten Simon
Uitgangspunten van de mythische vrije markt zijn:-transparantie-een goed functionerende marktmeester.Misschien is het je ontgaan de afgelopen 7 jaar, maar het hele gedonder met de kredietcrisis is precies op deze twee punten ontstaan. Een volstrekt gebrek aan doorzichtigheid en geen enkele controlerende instantie.(De arbeidsvoorwaarden van medewerkers bij postbedrijven zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Alles heeft zijn prijs. There's no such thing as a free ride. Áls het goedkoop is, betaalt elders iemand de rekening.)
In de 19de eeuw waren er bij de geprivatiseerde Nederlandse spoorwegen ook al problemen. Slechte service, gevaarlijk slecht onderhouden materieel en of spoor.
Overigens wil privatisering niet zeggen dat alles goedkoper wordt. Integendeel. Spoorwegmaatschappijen gaan niet voor het helpen van het publiek maar voor het opkrikken van hun winst.
Overigens is het een misvatting dat privatisering automatisch tot een goedkopere prijs en of een betere service leidt. Je hebt immers ook iets als prijsafspraken... iets wat niet mag...maar moeilijk te controleren. Het controleren en besturen gaat de Overheid eigenlijk niet zo best af. Neem nou die vleesschandalen of de bouwfraude.
...... En al helemaal niet als je vervolgens een mega-boete krijgt opgelegd wegens prijsafspraken.- Peter
Die heb je met de prijsafspraak al dik "vooruit verdiend".
Ik heb wel even zitten gniffelen, toen Zalm, directeur van een bank die met staatssteun overeind gehouden is, met zijn bek vol tanden zat. Onbetaalbaar. Bijna een bonus waard. (maar net niet )