Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Rivarossi - DC as met tandwiel voor V 300 door Hasenwald
Vandaag om 12:39:17
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 12:35:31
Vijfhuis (v.h. Frotterdam) door Ben
Vandaag om 12:11:49
DJH NS 5000, de grote verbouwing door MathynK
Vandaag om 12:08:47
Stationsplein Baden Baden door Petertrein81
Vandaag om 12:00:38
Update: baan in de tropen door Wim Vink
Vandaag om 11:58:57
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 11:53:43
Zwederbaan door Henk Veenstra
Vandaag om 11:51:31
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door WesleyMunnik
Vandaag om 11:44:14
Rondom Charlois door Jan D
Vandaag om 11:27:57
Digikeijs DK50018 niet bestand tegen overbelasting/kortsluiting? door Bert_Apd
Vandaag om 11:27:16
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Jelmer
Vandaag om 11:21:55
BNLS-Module: "Rvbr-Btk, Ringvaartbrug Haarlemmermeer nabij Buitenkaag" NS H0 door Hendrik Jan
Vandaag om 11:00:50
Philotrain NS 4600, de grote verbouwing door Tomasso
Vandaag om 10:54:31
Ecos2, Digikeijs, Peco , techniek en keuzes. door VvKan
Vandaag om 10:42:37
Modelbouwtekeningen NS stoomlocomotieven H0 door orientexpress
Vandaag om 10:34:55
Klein Hertogdom Moresnet in H0 door Wim Vink
Vandaag om 10:22:00
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Wijbe
Vandaag om 09:54:42
Nieuw in de winkel! door RodeDuivel
Vandaag om 09:38:11
Modelbouwwedstrijd op TV, 'Klein maar fijn' seizoen twee door Marc tramt
Vandaag om 09:26:41
Roco 43673 NS 2246 digitaalstekker door Luc2000
Vandaag om 09:20:37
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
Vandaag om 08:25:02
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Wim Vink
Vandaag om 08:10:36
Lichtset voor de NS 6400 van Rocky-Rail | Rangeersein door Martijn193
Vandaag om 07:15:56
Dönsdorfer Bauberichte door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:38:18
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 02:35:04
LS Models / Models World 2021 door Rob Ellerman
06 december 2021, 22:55:41
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Klaas Zondervan
06 december 2021, 22:41:15
Betrouwbare opkoper? door MOVisser
06 december 2021, 22:31:44
Station Kassenberg in 1982 (Baanplan in N) door NS264
06 december 2021, 21:38:05
  

Auteur Topic: Programmeren Digirails DR4018 en DR4010  (gelezen 60004 keer)

hubertus

  • Offline Offline
  • Berichten: 3274
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #105 Gepost op: 14 februari 2012, 21:05:43 »
Bij de beschrijving die ik gaf, hoef je niks met de programmeeruitgang van je IB te doen.
Bij het programmeren van het adres, moet je IB in de keyboard-mode staan.
Bij het programmeren van de preset, ga je naar de program-mode en kies je voor hoofdspoorprogrammeren. Even aannemend dat de benaming bij de IB-II niet veranderd is t.o.v. de oude IB.
Misschien dat je het zo hebt gedaan, maar even voor de zekerheid, omdat je begint over decoders uitlezen. Dat kan namelijk alleen op de programmeeruitgang.
Ik heb de decoder zelf niet uitgelezen. Hij doet het of hij doet het niet, daar voegt het uitlezen weinig aan toe.  ;)

Wat mogelijk een probleem kan zijn, is het beginadres. Wat ik niet weet en nu ook niet kan proberen, is wat in jouw geval het eerste adres van je decoder wordt. Als je uitgang 79 schakelt, vermoedt ik dat de eerste uitgang van de decoder adres 77 wordt als je preset 0 hebt gekozen.
Ik zou sowieso eens het adres vanaf 77 instellen ipv 79.

Huub

tod

  • Offline Offline
  • Berichten: 185
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #106 Gepost op: 15 februari 2012, 16:06:49 »
Huub, dank voor je adviezen
Het is me gelukt om zowel duitse als nederlandse seinen te programmeren middels POM.
Twee zaken blijken essentieel:
a)het juiste adres kiezen, in mijn geval dus 77 en
b)de juiste belasting tijdens het programmeren op out 1
Met een lampje gaat het goed.
Daarnaast moet je goed de volgorde goed aanhouden, te weten:
locadres kiezen en bevestigen;
cv adres kiezen en waarde ingeven;
knopje indrukken;
te programmerenwaarde bevestigen;
en weer knopje indrukken
Sein aansluiten.
Ik kan nu of 4 duitse seinen of 4 nederlandse seinen bedienen.
Wat me nog niet is gelukt is om de decoder zo te programmeren dat ik twee duitse hoofdseinen en twee nederlandse seinen met cijferbak kan probedienen met een decoder.
Ik dacht dat het zou moeten kunnen.
Maar hoe ??????????
Ik dacht de cv reeks 131-134.
Echter als ik de cv's 133 en 134 op preset 2 set blijven ze gewoon nederlands seinbeelden geven
CV 47 staat op nederlands 7
Of moet ik meer doen?
Ton

hubertus

  • Offline Offline
  • Berichten: 3274
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #107 Gepost op: 15 februari 2012, 18:14:24 »
Hoi Ton,

Mooi dat het werkt. Ik vermoed dat die adressen een belangrijke oorzaak van veel 'niet te programmeren' exemplaren is.
Je kunt het wel opmaken uit de handleiding welke adressen je kunt gebruiken, maar om nu te zeggen dat het er duidelijk staat... Maar dat is helaas niet het enige onduidelijke in die handleiding. Zonder ervaring met decoders die op soortgelijke wijze worden geprogrammeerd, is het naar mijn mening een haast onmogelijke opgave dit ding te programmeren. Jammer, want het is echt een mooie decoder, vind ik.

Die belasting heb ik trouwens niet gebruikt bij het programmeren, misschien dat dat exemplarisch is of het wel of niet nodig is.
Lukt even niet de handleiding te downloaden, maar twee verschillende seinen is toch geen preset voor? Dan zul je vermoedelijk echt op uitgangsniveau moeten programmeren. Misschien dat digirails zelf een pasklaar antwoord heeft welke cv's welke waarde moeten krijgen. Als je het dan nog aandurft.  ;)

Huub

edit: ik moet dus niets roepen zonder handleiding bij de hand, er zijn tenslotte meer honden die fikkie heten.
En zo is de ene preset de andere niet.  :-[ Inmiddels wel de handleiding bekeken en je aanname mbt cv 131-134 zou ik ook verwachten.
Ik probeer van het weekend wat tijd te vinden om het zelf uit te proberen.
« Laatst bewerkt op: 15 februari 2012, 20:37:52 door hubertus »

tod

  • Offline Offline
  • Berichten: 185
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #108 Gepost op: 18 februari 2012, 15:19:00 »
Het is gelukt.
Met mijn DR4018 kan ik nu de seinbeelden van 2 nederlandse 3lampsseinen met cijferbak en knipper weergeven (out 1-2 en 3-4) en 2 duitse hoofdseinen met HP0; HP; HP2; en SH1 (out 5-6 en 7-8).
Ik heb dit gedaan na eerst met een correct start (wissel)adres de decoder te adresseren, dus afgestemd op 16 adressen om daarna middels POM de seinbeelden te programmeren.
Hiervoor eerst de voorgeschreven belasting op out 1 (contact 1 en C, middels een lampje) aangebracht en daarna cv 47 geprogrammeerd op preset 7 (cv 47 waarde 7), zijnde 4x NS drielichtsein met cijferbak.
Vervolgens in cv 133 en 134 waarde 2 geprogrammeerd (DB_HP Duits hoofdsein).
Al met al is het met jullie hulp en de handleidingen van de DR425 en de DR4010 versie 1.0 en 1.1 gelukt.
Conclusie prima decoder die een helderder handleiding verdient.
Ton

Digikeijs

  • Offline Offline
  • Berichten: 63
  • www.digikeijs.com
    • Digikeijs
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #109 Gepost op: 22 februari 2012, 20:45:34 »
Inmiddels hebben we de nieuwe handleiding V1.2 online staan.
Deze is te gebruiken in combinatie met de V1.2 software. Overigens is
het tijdens ONTraXs 2012 voor iedereen mogelijk uw module(s) gratis te
laten updaten.  ;D

http://www.digirails.com/dr4018-kanaals-schakeldecoder.html

hubertus

  • Offline Offline
  • Berichten: 3274
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #110 Gepost op: 22 februari 2012, 21:29:15 »
Zo snel gekeken een stuk duidelijker dan de oude handleiding.
Maar begrijp ik het goed dat het adres niet meer is te programmeren als de power op een externe spanning is aangesloten?
Dat betekent feitelijk dat hij niet meer is te programmeren als hij onder de baan is gemonteerd.

Huub

Digikeijs

  • Offline Offline
  • Berichten: 63
  • www.digikeijs.com
    • Digikeijs
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #111 Gepost op: 22 februari 2012, 21:32:18 »
Dat is alleen bij CV programmeren. Dit komt omdat de centrale de beroemde bevestiging nodig heeft
van de module. En dat wordt gedaan door stroom meting. Als de module op een externe spanning is
aangesloten kan een centrale onmogelijk zijn stroom meten.

Voor simpel adres programmeren maakt het niet uit of de module is aangesloten aan een externe voeding.

hubertus

  • Offline Offline
  • Berichten: 3274
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #112 Gepost op: 22 februari 2012, 21:40:24 »
Waarom zetten jullie dat dan niet in de handleiding?  :-\

Op pagina 3: de module een adres geven.
Citaat
Stap 1 : Sluit zowel de POWER + SIGNAL tegelijk aan op de rails of rails (track) uitgang van uw centrale.

Verder niks dat het ook op een andere manier kan.

Huub

Digikeijs

  • Offline Offline
  • Berichten: 63
  • www.digikeijs.com
    • Digikeijs
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #113 Gepost op: 22 februari 2012, 22:20:22 »
Heel simpel. Omdat we hebben gemerkt dat er veel mensen zijn die bij adres programmeren alleen
de signal ingang aansluiten waardoor het direct al niet werkt. Vandaar dat we bij de 'snelle start'
vermelden dat beide aangesloten dienen te worden op de centrale om fouten te voorkomen en er
dus ook niet vanuit gaan dat de module eerst gemonteerd wordt onder de baan, een externe voeding
krijgt en pas dan een adres toegewezen krijgt.

In het geval van CV programmering is het helemaal onmogelijk dit te doen terwijl de module al is gemonteerd.

Voor gebruikers die de instellingen van de module willen wijzigen na montage onder de baan is er POM
programmering bedacht. En omdat POM programmering geen bevestiging vereist doormiddel van belasting
kan de module op deze manier wel extern gevoed worden.




 

hubertus

  • Offline Offline
  • Berichten: 3274
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #114 Gepost op: 22 februari 2012, 22:50:40 »
Bij POM programmeren staat de volgende tekst:
"LET OP!!! In sommige gevallen kan het nodig zijn dat u de DR4018 module opnieuw een adres moet geven
doormiddel van ‘de module een adres geven’ op pagina 3 van deze handleiding".
Als ik dat lees, en vervolgens wat er op pagina 3 staat, ga ik er dus vanuit dat ik als ik een adres wil programmeren de power aansluiting los moet halen van de externe spanning en in plaats daarvan moet aansluiten op de digitale spanning.
Ik ben dus gewend mijn decoders pas een adres te geven als ik ze gemonteerd heb onder de baan.
Het komt ook nog wel eens voor dat ik het adres in een later stadium verander.
Als ik van de handleiding uitga, kan dat niet meer met deze decoder. In je antwoord van 21.32 geef je aan dat het wel kan.
Dus de handleiding is weer onvolledig, juist op een punt waar het leven van de gebruiker een beetje makkelijker gemaakt kan worden. Jammer.

Huub

Afgelopen

  • Offline Offline
  • Berichten: 1389
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #115 Gepost op: 23 februari 2012, 10:04:33 »
Al deze ellende, dikke boeken als handleiding, onmogelijke termen en onbegrijpelijke uitleg is overbodig als je analoog rijdt.  HOERA !

Lokpaint

  • Gast
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #116 Gepost op: 23 februari 2012, 11:03:58 »
Ja joh..

Ik heb ook nooit begrepen waarom je die dertig lichtsein-relais onder je baan zou vervangen voor één niet te snappen toverkastje. :-\

Bart

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 4320
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #117 Gepost op: 23 februari 2012, 11:08:52 »
Met de leeftijd toenemende ingebouwde weerstand tegen vernieuwing... :D

tod

  • Offline Offline
  • Berichten: 185
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #118 Gepost op: 23 februari 2012, 11:59:31 »
Ja waarom deze toverdoos?
lijkt mij simpel.
Als je je seinen of andere zaken nog moet aansluiten en daar ook nog decoders voor moet hebben dan biedt deze "toverdoos" de meeste mogelijkheden tegen de laagste kosten en is simpel te bedraden.
Met hetgeen in deze topic staat en dan in combinatie met de handleidingen (pakken papier) is het goed te doen.
Eergisteren nog een kennis geholpen.
In DCC was de decoder zo geprogrammeerd.
Reden dat hij vroeg of ik wou helpen was dat hij met zijn Ecos met Motorola wou adresseren en programmeren. Het lukte hem niet en mij trouwens ook niet. Daarna in DCC gedaan en het was, zoals al gezegd, in vijf minuten gepiept.
Daarnaast kan je met de Ecos en trouwens ook de IB M en DCC door elkaar heen aansturen.
Dus werken nu een deel van zijn wissels met M gestuurde decoders en werken er 8 middels DCC en de 4018.
Verder fijn dat er nu weer een nieuwe handleiding (1.2) is.
Er staat weer meer info in, alleen jammer dat in het voorbeeld van preset 0 op blz 11 een fout is geslopen.
PRESET 0 - WISSELDECODER (standaard fabrieksinstelling)
Standaard vanuit onze fabriek zijn alle DR4018 modules ingesteld met PRESET1 waarbij de decoder gebruik
maakt van 8 wisseladressen en u de mogelijkheid heeft om 8 wissels te schakelen.

In de aanhef/kop staat terecht PRESET 0, maar in de tekst staat PRESET 1.
Ton

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5808
  • ***
Re:programmeren digirails dr4018 en 4010
« Reactie #119 Gepost op: 23 februari 2012, 12:40:06 »
 ??? Is dit niet zoals zo vaak (overkomt mij ook wel regelmatig ;D) lees de product info op internet (inclusief waarschuwing) en de handleiding vóór je begint en niet pas tijdens het installeren of pas als het al mis gaat? Vaak is dit een gevalletje van RTFM (Read The Fucking Manual)  ;D
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).