Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Neurenberg: omgekeerd wensenlijstje door Forever Rocofan
Vandaag om 13:15:33
Bedrading locomotief solderen door Carel Ruysink
Vandaag om 13:14:07
PCC’s en andere trams voor Delft, h0 door Zoedelaar
Vandaag om 13:11:31
Modelspoorbaan Fleischmann door Rolando
Vandaag om 13:10:09
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Zoedelaar
Vandaag om 13:04:23
Diodeschakeling met stroomdetectie door ron.kraaijkamp
Vandaag om 12:55:47
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Haradigi
Vandaag om 12:55:14
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door Rolando
Vandaag om 12:47:54
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door charp
Vandaag om 12:47:30
"Bij nader omzien", een Nederlands spoorwegfotoarchief door ingenium
Vandaag om 12:37:29
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ron.kraaijkamp
Vandaag om 12:28:21
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Andre Pronk
Vandaag om 12:23:11
Bahnstrecke 5867 door marimon
Vandaag om 12:11:31
De knutsels van een badeend door Modellbahnwagen
Vandaag om 12:07:22
Werkplaats - (Baanplan H0) door Frans Peeters
Vandaag om 12:01:27
Met Amerikaanse treinen rijden door Remystoom
Vandaag om 11:59:31
Busch 2021 door ATB
Vandaag om 11:56:38
Märklin 2021 H0, nieuws van de fabrikant. door Ronald69
Vandaag om 11:54:28
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Bert V
Vandaag om 11:49:59
SPitfire & SPoor-1 door JaJo
Vandaag om 11:46:26
[BNLS-actie] Tolhuisje in 0, H0 en N door Edsko Hekman
Vandaag om 11:44:56
NS ICNG (1:220) door Mitchell
Vandaag om 11:31:21
Doornvliet door CeesJ
Vandaag om 11:27:35
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door Erjen89
Vandaag om 11:20:24
Viessmann 5077 rijtuigverlichting door bellejt
Vandaag om 11:18:41
Aachenau West door Wim Vink
Vandaag om 10:28:59
Wensenlijst modelspoorhuizen, schaal N door MOVisser
Vandaag om 10:16:01
Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: “Bahnhof Poggendam door Ronald Koerts
Vandaag om 10:07:39
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 10:03:54
Advies gevraagd voor materialen onderbouw. door hgr
Vandaag om 09:57:49
  

Auteur Topic: Max. vermogen per draaddikte?  (gelezen 25457 keer)

-Anton-

  • Offline Offline
  • Berichten: 281
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #15 Gepost op: 03 september 2010, 22:24:32 »
Een Ledje is ook niet echt een belasting, want die trekt niet veel stroom
Hang er voor de verandering een gloeilampje aan of iets dergelijks
dan zal je meer in de richting komen

IB, Traincontroller, ESU loc programmer, Arduino, Daisy II

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #16 Gepost op: 04 september 2010, 09:01:02 »
Hey O,

Een tijd geleden zat ik met dezelfde vragen. Heb het toen uitgezocht en grafieken voor spannings- en vermogensverlies per draaddikte uitgewerkt op deze pagina op Wassedam.

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Gerard

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20353
    • Pagina van klaas
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #17 Gepost op: 04 september 2010, 09:20:18 »
Gerard, handige grafiekjes.
Er ontbreekt alleen nog iets aan, de eenheden. Langs welke as staan de amperes, en langs welke as de volten? Hoort er wel bij te staan.

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #18 Gepost op: 04 september 2010, 10:54:41 »
Hoi Klaas,

Ik zal kijken of ik dit kan verbeteren. Het staat wel in de tekst hoor.

Gerard

Dirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 626
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #19 Gepost op: 04 september 2010, 11:15:01 »
Heren techneuten,

Ik zit met een dergelijke vraag.
In andere draadjes ivm voeding naar een baan wordt er gesproken van een ringleiding van 1,5mm.
Die heb ik ook liggen, maar om nu naar de baan te gaan gebruiken velen een draad van 0,75 of 1 mm.
Ik denk met mijn leken verstand dat als ik elke halve meter een aftakking maak van mijn ringleiding met een dun draadje (brawa 0,14mm) dat toch het zelfde is als om de om de 3 meter met een draad van 0,75mm (6*0,14) die 0,14 is veel gemakkelijker om te verwerken.
is dit juist of niet? graag een reactie liefst zonder tabellen of formules, daar heb ik toch geen verstand van.

mvg

Dirk
2-rail digitaal, IB antiek, DR5000, Multimaus, Rosoft servo decoders en diverse Digikeijs spullen,Peco code 100.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19494
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #20 Gepost op: 04 september 2010, 11:23:06 »
Het verlies in een draad is afhankelijk van de dikte en de lengte van de draad. Korte aftakkingen met dunner draad is dus mogelijk.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 20353
    • Pagina van klaas
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #21 Gepost op: 04 september 2010, 11:24:13 »
Dirk,

Om de halve meter een dun draadje is niet helemaal hetzelfde als om de 3 meter een dikkere draad. Het gaat erom dat je in de stroomroute naar de trein zo weinig mogelijk raillassen tegenkomt.
Verder is dat dunne draadje geen probleem wat de stroomsterkte betreft, maar kan het wel worden voor het spanningsverlies. Daarom moet je het dunne deel zo kort mogelijk kiezen.
Zelf werk ik met massief draad van 0,5 mm dik, dat is ongeveer 0,2mm2. Dat soldeer ik aan de railstaaf en gaat door een gaatje naar de onderkant van de plaat. Daar eindigt het meteen op een kroonsten, en vandaar gaat het met dikkere draad verder (0,5 of 0,75mm2).
Het dunne stuk is dus maar 5 cm lang.

Fotootje:

https://images.beneluxspoor.net/bnls/110_1010.jpg
« Laatst bewerkt op: 04 september 2010, 11:28:35 door Klaas Zondervan. Reden: foto toegevoegd »

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #22 Gepost op: 04 september 2010, 12:28:26 »
Heren

Ik gebruik hier een CVL met installatiedraad, zie deze pagina, entry van 20 augustus.

Verder gebruik ik bijna alleen maar flex rails. Iedere flex rails wordt gevoed vanaf de CVL met 0,14mm2 draad. Ofwel rechtstreeks vanaf de CVL ofwel (maximaal tot drie stukken) vanaf de vorige flexrail met 0,14mm2 draad van maximaal 10cm lengte. Zie voor aansluiting deze pagina.

HTH,

Gerard

Eenerspoor

  • Offline Offline
  • Berichten: 934
  • D813 Groningen-1972-73 grijs verleden met karakter
    • MSC-Roden
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #23 Gepost op: 04 september 2010, 13:08:55 »
Gerard, ik neem aan dat de bruine draad en de groen-gele je boosterspanning voeren.
Dan heb je zeker ook 2 draden hebben voor de hulpspanning van de decoders?
Waar is die 5-de dan voor?
Gebruik je ook een gemeenschappelijke "0" voor booster- en hulpspanning?

Mvg,

Henk

H0 2-rail, ECoS, TwinCenter, LocoNet, Koploper

Arnold van Heyst

  • Offline Offline
  • Berichten: 735
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #24 Gepost op: 04 september 2010, 13:38:15 »
Ik heb draad voor verlichting etc. gekocht via internet. Bij ontvangst lijken ze me toch wel heel erg dun. Wat is het maximale vermogen wat over de draad mag. Ik heb o.a. 0,14mm2 en 0,22mm2 draad.

Is er bijvoorbeeld een tabelletje met 0,14mm2 max. xx Watt, 0,22mm2 max. xx Watt etc.?

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

RxA=Lxρ
R=weerstand
A=oppervlakte
L=lengte
ρ=soortelijke weerstand.

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #25 Gepost op: 04 september 2010, 14:41:10 »
Gerard, handige grafiekjes.
Er ontbreekt alleen nog iets aan, de eenheden. Langs welke as staan de amperes, en langs welke as de volten? Hoort er wel bij te staan.

Klaas, bedankt.  (y)

De grafiekjes zijn aangepast! :)

gerard

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #26 Gepost op: 04 september 2010, 14:44:35 »
Gerard, ik neem aan dat de bruine draad en de groen-gele je boosterspanning voeren.
Dan heb je zeker ook 2 draden hebben voor de hulpspanning van de decoders?
Waar is die 5-de dan voor?
Gebruik je ook een gemeenschappelijke "0" voor booster- en hulpspanning?

Dag Henk, er zijn in de CVL op Wassedam vooralsnog meer 4 draden. Zie deze post voor uitleg over de Wassedamse CVL.

Eventueel zou een vijfde draad kunnen worden toegevoegd voor een extra - regelbare - wisselspanning voor de verlichting op de baan. Daar kies ik vooralsnog niet voor.

Meer vragen? post hier.  :D

Gerard
« Laatst bewerkt op: 04 september 2010, 14:47:55 door Gerard Wassink »

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #27 Gepost op: 04 september 2010, 14:50:52 »
RxA=Lxρ
R=weerstand
A=oppervlakte
L=lengte
ρ=soortelijke weerstand.

Arnold, kijk je even naar de grafiekjes die ik heb gepost? Daarin staan de verschillende verliezen die kunnen optreden per draaddikte. Hou rekening met aan en afvoerleiding (dat verdubbelt je draadlengte). Dan kun je zelf uitrekenen hoeveel Volt je verliest bij de geprojecteerde stroomsterkte / lengte van je draden / diktes van je leidingen.

De formules gaan uit van de door jou ook genoemde gegevens.

HTH,

Gerard

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #28 Gepost op: 04 september 2010, 15:33:04 »
Hoi Gerard.

Zijn deze grafieken gemaakt met een knoop in de draad of zonder?.
Om de voltage te minderen maak ik altijd een of twee knopen in mijn draad, kan de elektrik een beetje moeilijker door he!
Mvg.
Matheus.
Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

GW

  • Offline Offline
  • Berichten: 3056
Re:Max. vermogen per draaddikte?
« Reactie #29 Gepost op: 04 september 2010, 16:38:33 »
Om de voltage te minderen maak ik altijd een of twee knopen in mijn draad, kan de elektrik een beetje moeilijker door he!

Nu ZOU ik een hele flauwe opmerking over onze zuiderburen kunnen maken... Maar ik hou me in!  (y) ;D