Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Update: baan in de tropen door zuylen
Vandaag om 13:15:19
Baanbouw Bosje77 door Silver Fox 2512
Vandaag om 13:11:34
ECoS II (ESU), of Central Station (Marklin)? door Fredtherock
Vandaag om 13:09:45
Oeps door BartvD
Vandaag om 13:08:37
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Eric B
Vandaag om 13:05:04
Frans diorama 1:48 door BartvD
Vandaag om 13:02:14
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door RobbertJan
Vandaag om 13:01:32
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door sncf231e
Vandaag om 12:54:28
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 12:47:40
Kleine boutjes vastzetten? door Gerke
Vandaag om 12:40:04
Driemaster in ‘t veen - NS 2900 in h0 door janw
Vandaag om 12:38:39
Cranicher Altbahn door Arjen52
Vandaag om 12:35:02
Flacatlan in N door Frank69
Vandaag om 12:32:46
Jacobs draaistellen maken/ontwerpen door Mitchell
Vandaag om 12:28:43
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door raymond erdtsieck
Vandaag om 12:24:51
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Modellbahnwagen
Vandaag om 12:20:31
NL baan: Frotterdam in h0 door Ben
Vandaag om 12:04:48
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door Ad Cleijsen
Vandaag om 11:54:59
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Edsko Hekman
Vandaag om 11:19:49
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door henk
Vandaag om 11:08:23
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Wim Corduwener
Vandaag om 11:07:02
LIMA 149803G Lubeck-Buchener Eisenbahn Digitaal ombouwen door 008200
Vandaag om 10:55:45
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 10:47:07
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door ronald1956
Vandaag om 10:38:37
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
Vandaag om 09:40:09
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:15:27
BNLS trammodule “Centraal Station” door Den Zoeterdam
Vandaag om 08:33:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Martijn de Kuiper
Vandaag om 07:41:55
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door wpinkhof
Vandaag om 07:34:35
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door roadster36
Vandaag om 00:45:00
  

Auteur Topic: Amperemeter geeft bijna niets aan.  (gelezen 11882 keer)

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Gepost op: 09 februari 2010, 09:58:49 »
Om toch eens te kijken wat mijn baan aan stroom opneemt heb ik tussen mijn Twin-center en de baan een Amperemeter aangesloten. Het bereik van de stroommeter is 3 Ampere. Als ik mijn Twin-center inschakel beweegt de wijzer iets naar de 1 Amp, maar komt beslist niet verder dan 100 mA. Als ik met 3 locs tegelijkertijd rijd dan komt de wijzer nauwelijks "los van de pen" zoals wel eens wordt gezegd. De wijzer schiet wel omhoog als ik even kortsluiting maak. Ik was toch in de veronderstelling dat een loc met een aantal getrokken verlichte rijtuigen toch wel wat aan zou moeten wijzen. Ik heb de wijzer nooit hoger zien komen bij normaal bedrijf dan voorbij de 100 mA. Hoe ken dit?
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #1 Gepost op: 09 februari 2010, 10:13:05 »
Blijkbaar heb je een "ouderwetse" meter met een wijzer, maar ook daar zijn variaties in.
Dus de eerste vraag is: wat voor soort meter is het?
Tweede vraag: op welk meetbereik werk je?

Dan een mogelijke verklaring: de gangbare meetinstrumenten voor amateurgebruik zijn bedoeld om wisselspanningen/-stromen van 50Hz te meten.
De digitale stroom heeft een veel hogere frequentie, meer dan 5kHz, en het zou kunnen dat het meetsysteem dat gewoon niet bij kan houden.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #2 Gepost op: 09 februari 2010, 10:15:32 »
Ja Klaas, ik heb een meter met wijzer met een meetbereik van 3 Ampere. De uitvoering is een paneelmeter, dus zeker geen amateurmetertje. Is er een andere optie om de stroomopname op een juiste manier te meten?
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #3 Gepost op: 09 februari 2010, 10:55:00 »
Volgens mij is het volgende aan de hand: Een paneel-ampere-meter is bedoeld voor gelijkstroom.
Het DCC signaal is een complex soort wisselspanning vanuit zo'n amperemeter gezien.
Aangezien je met zo'n (draaispoel) paneelmeter geen wisselspanning kunt meten, krijg je het beschreven effect.
Uit je verhaal meen ik op te maken dat het een mechanische draaispoel meter betreft.
Die zijn te traag om de pulswisselingen van tussen de 10 en 100 microseconden dus 100 a 10 kHz bij te houden en zal dus ergens in het midden/begin gaan staan.
Helaas...     :-\

Misschien kun je iets fabrieken met een gecombineerde weerstand- en diode-brug, maar dan zul je je 3 Ampere paneelmeter niet kunnen gebruiken.
Andere suggestie is niet de uitgang van je TwinCenter te meten maar de stroom van de voeding die erin gaat, dat geeft een hele aardige indicatie van het stroomverbuik van de baan lijkt me.
Dat moet dan natuurlijk wel weer gelijkstroom zijn, dus eventueel eerst gelijkrichten?
« Laatst bewerkt op: 09 februari 2010, 11:12:52 door HansQ »
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #4 Gepost op: 09 februari 2010, 11:01:39 »
Als het een professionele paneelmeter is voor 3A, dan is het hoogstwaarschijnlijk een weekijzermeter. Kijk eens op deze pagina:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Weekijzermeter
Staat er op de schaal een symbool zoals rechts onder de foto?
Dan is het een weekijzermeter, en die is beslist niet geschikt voor de hoogfrequente wisseling van de digitale stroom. M.a.w., hij kan het gewoon niet bijbenen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #5 Gepost op: 09 februari 2010, 11:03:34 »
@Klaas:
Het moet mogelijk zijn om met een flinke shunt weerstand en/of een paar diodes een voor de totale stroom representatieve meting te doen van de digitale spanning, heb jij suggesties hoe precies?
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

henk

  • Online Online
  • Berichten: 18765
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #6 Gepost op: 09 februari 2010, 11:07:41 »
Zet het metertje tussen trafo en TC. Desnoods meet je eerst wat het TC zelf verbruikt.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #7 Gepost op: 09 februari 2010, 11:20:15 »
Gaat dit werken (aan de TwinCenter uitgang)? Geeft dan als het goed is de helft van de werkelijke DCC stroom weer...

 
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #8 Gepost op: 09 februari 2010, 11:36:29 »
Hans,

Een shunt zou een oplossing kunnen zijn, maar dan blijf je nog met die hoge frequentie zitten. Dan moet je over de shunt een spanningsmeter zetten die in staat is om die frequentie te kunnen bijhouden.

Je oplossing met het meten van de halve stroom gaat ook niet werken, ook hier heb je te maken met de snelle wisseling die het meetinstrument niet kan  bijbenen.

De beste oplossing (als het om een weekijzermeter gaat) is om de meter op te nemen in een brugschakeling van diodes, zodat de meter echte gelijkstroom te verwerken krijgt. Maar dat heeft weer als nadeel dat je over de diodes ongeveer 1,2V aan spanning verliest.

De oplossing van Henk is misschien wel de meest bruikbare, gewoon meten in het 50Hz circuit vóór de TC, daar is zo'n meter namelijk voor gemaakt.

Maar nog beter is om even te wachten tot Rob terugkomt met info over het type meter, want het kan best zijn dat het iets heel anders is dan ik nu veronderstel.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #9 Gepost op: 09 februari 2010, 18:19:41 »
Ja Klaas het is een meter zoals je aangeeft met de verwijzing naar Wikipadia.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #10 Gepost op: 09 februari 2010, 19:07:49 »
Dan zal hij op het digitaal signaal dus niet correct kunnen aanwijzen.
Zet hem eens in de draad van de trafo naar TC, dan zul je vast reëlere waarden zien.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Rob Bogers

  • Offline Offline
  • Berichten: 1435
    • Mijn modelbouwhobby
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #11 Gepost op: 10 februari 2010, 09:57:59 »
Ga ik doen. Ik kan hem natuurlijk ook plaatsen in de fase van het lichtnet naar de trafo toe maar ik probeer eerst jouw optie.
Rob is helaas op 23 april 2014 overleden

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #12 Gepost op: 10 februari 2010, 10:04:24 »
In de fase van het lichtnet zou ik niet doen, om twee redenen:
1.veiligheid.
2.in de lichtnetaansluiting is de stroom veel kleiner, dus heb je een minder nauwkeurige meting.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

RobGood

  • Offline Offline
  • Berichten: 96
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #13 Gepost op: 10 februari 2010, 10:05:46 »
Als we mogen stemmen?
Henk zijn oplossing is simpel en geeft het beste resultaat, de GELIJKSTROOM van de trafo naar het stuurapparaat meten dit geeft een redelijk resultaat.
Stroommeting van een complex HF hoog energetisch signaal is gewoon moeilijk ...
Rob

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #14 Gepost op: 10 februari 2010, 10:18:18 »
In de lichtnet fase stroom voor de trafo gaat ook niet werken met een (gelijkstroom) draaispoelmeter, dus inderdaad, tussen de (gelijkgerichte) trafo en de TwinCenter lijkt mij inderdaad ook de meest eenvoudige oplossing.
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade