Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Jacobs draaistellen maken/ontwerpen door Mark D.
Vandaag om 11:16:45
NL baan: Frotterdam in h0 door Eric B
Vandaag om 11:11:04
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door henk
Vandaag om 11:08:23
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Wim Corduwener
Vandaag om 11:07:02
LIMA 149803G Lubeck-Buchener Eisenbahn Digitaal ombouwen door 008200
Vandaag om 10:55:45
Kleine boutjes vastzetten? door ruudns
Vandaag om 10:55:09
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door RobbertJan
Vandaag om 10:54:59
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 10:47:07
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 10:44:28
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door ronald1956
Vandaag om 10:38:37
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door sjoerd74
Vandaag om 10:35:02
Baanbouw Bosje77 door Silver Fox 2512
Vandaag om 10:27:53
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
Vandaag om 09:40:09
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door JaJo
Vandaag om 09:25:34
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Eric B
Vandaag om 09:21:09
Oeps door Forever Rocofan
Vandaag om 09:17:57
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:15:27
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door MOVisser
Vandaag om 08:46:57
BNLS trammodule “Centraal Station” door Den Zoeterdam
Vandaag om 08:33:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Martijn de Kuiper
Vandaag om 07:41:55
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door wpinkhof
Vandaag om 07:34:35
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door roadster36
Vandaag om 00:45:00
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
29 maart 2020, 23:53:26
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Chris80
29 maart 2020, 23:44:45
ECoS II (ESU), of Central Station (Marklin)? door Jan-Peter
29 maart 2020, 23:44:00
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Modellbahnwagen
29 maart 2020, 23:33:42
NTM goederenwagens in Spoor-0 door FritsT
29 maart 2020, 23:31:07
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Eric B
29 maart 2020, 22:46:56
Flacatlan in N door St00mboy
29 maart 2020, 22:43:16
Fleischmann Profi, 3-wegwissel schakelt moeilijk. door VictorPM
29 maart 2020, 22:40:33
  

Auteur Topic: Amperemeter geeft bijna niets aan.  (gelezen 11879 keer)

KNed

  • Offline Offline
  • Berichten: 2677
    • nederlof.net
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #30 Gepost op: 10 februari 2010, 14:58:40 »
@Klaas: bedankt voor het antwoord. Ik heb er van allebei 1 gekocht bij Bernd/Fissy, ik wil ze tzt in mijn baan of programmeerspoor inbouwen, gewoon voor het gezicht.
Het kan dus wel begrijp ik. Alleen zal ik dan tzt weleens vragen hoe ik ze precies aan moet sluiten, zo'n grote electronica held ben ik ook weer niet.

Koen
H0: Periode: 1980-heden, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

Menno

  • Offline Offline
  • Berichten: 2727
    • Mijn van-alles website
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #31 Gepost op: 10 februari 2010, 17:15:34 »
Het is niet de weekijzermeter, maar een (waarschijnlijk) draaistroommeter.
Nou... tenzij jij vaak in je huis aan driefase-aansluitingen meet, heb je zo'n ding misschien wel eens nodig... maar een draaistroommeter hebben de meeste van ons echt niet nodig...  ;)

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3738
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #32 Gepost op: 10 februari 2010, 19:07:45 »
ok dan, draaispoelmeter..

Maar, you are right..   :D

Gr, Bert

Fransx

  • Offline Offline
  • Berichten: 192
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #33 Gepost op: 31 december 2010, 22:36:59 »
Op dit draadje wil ik toch een reactie achterlaten, komt dat het mij al enige tijd stoort dat er wat kleine onjuist heden in staan.
Ten eerste, het digitale signaal wat uitgestuurd wordt op de rails is niet hoogfrequent, als dat zo mocht zijn hebben we allemaal zend antennes.

Frequentie definitie:
Laagfrequent - audio 20Hz tot 20Khz en radio 30Khz tot 300Khz
Middenfrequent - radio 300Knz tot 3Mhz
Hoogfrequent - 3Mhz tot 30Mhz
en dan heb je nog VHF (very high frequency) en UHF ( ultra high frequency)

Volgens de Zimo gegevens wordt er een in blok gestuurde signaal van 8,4Khz gesuperponeerd op de rijspanning (gelijkstroom spanning).
Hieruit blijkt dat deze frequentie laag frequent is en niet zoals in de topic wordt genoemd als zijnde hoge frequentie.

 
« Laatst bewerkt op: 31 december 2010, 22:55:28 door fransx »

Matheus 18

  • Nog iets te plat voor Profi.
  • Offline Offline
  • Berichten: 2513
  • poging tot Steentje bijdragen.
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #34 Gepost op: 31 december 2010, 22:44:57 »
Al een glaasje teveel uit?

Dit draadje dateerd van 10 Februari 2010. ;D

Johan.

Wisselend analoog-digitaal. Roco-Flm-Piko en Marienberg loc's.

Fransx

  • Offline Offline
  • Berichten: 192
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #35 Gepost op: 31 december 2010, 22:54:14 »
Vervolg van de stroom meting.
Daar de groot verbruiker de gelijkstroom verbruiker is kan zeker met een stroom meter tussen de plus van de IB of ander voedings unit en de rail worden gemeten.
Ook een draaispoelmeter (naaldmeter) is hier een perfect geschikte meter hiervoor want men meet niet de data stromen maar de gebruikers stromen en dit allemaal is gelijkstroom voor twee rail rijders.
De draaispoel, kenmerk is een omgekeerde hoefijzer met een rechtstreepje eronder, meet de spanningsval over een shunt, en zal zelf weinig stroom opnemen. Door de shunt gaat uiteraard de grootste stroom, deze ziet er bijna uit als een stukje spoorstaaf van ongeveer 1 a 2 cm, is afhankelijk van het meet apparaat.
Voor de lage frequentie is dit geen obstakel, maar ook heeft de shunt een zeer lage spanningsval tot gevolg van slechts enkele tiende volts.
Voordeel van de naaldmeter is dat deze de gemiddelde stromen weergeeft en je deze dan ook beter uit kan lezen, is moeilijker met een digitalemeter. Wees wel voorzichtig met dit preciesie instrument want tegen stoten kan hij echt niet, laat staan vallen, zo is ook bij mij wel eens een meter in de vroegere jaren gesneuveld.

De data staat gesuperponeerd op de plus van de gelijstroomspanning, betekend dat op de plus er een kleine wisselspanning staat als data stroom. Hieruit ontrekt de decoders weinig belasting, het is alleen de fluktatie van de spanning waarop de decoders dit leest en alleen bij lange toevoer draden bestaat de mogelijkheid van verminking door demping.

Groeten Frans

« Laatst bewerkt op: 31 december 2010, 22:57:09 door fransx »

Peter van der Leek

  • Offline Offline
  • Berichten: 2205
    • Somda
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #36 Gepost op: 31 december 2010, 23:22:57 »
@Johan: het lijkt me in dit geval wel een nuttige topickick.

Ik heb een aanvullende vraag, dit topic gaat met name over de analoge meter, ik heb een digitale, namelijk deze: http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=134384
Hoe sluit ik die best aan als ik 'm toch tussen IB en baan wil hebben?
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #37 Gepost op: 01 januari 2011, 02:23:36 »
Ook een draaispoelmeter (naaldmeter) is hier een perfect geschikte meter hiervoor want men meet niet de data stromen maar de gebruikers stromen en dit allemaal is gelijkstroom voor twee rail rijders.
Jij weet duidelijk niet hoe de digitale spanning er uit ziet. Bij digitaal is de voedingsspanning en de dataspanning hetzelfde, en zeker geen gelijkspannning. (uitzondering: het oude Zimo systeem)
Kijk maar eens op mijn website
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Fransx

  • Offline Offline
  • Berichten: 192
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #38 Gepost op: 01 januari 2011, 21:24:34 »
Hoi Klaas

Yep je hebt gelijk, ben op het verkeerde spoor gezet door de oude Zimo protocol.

Heb gelijk gemeten met de scoop, ben namelijk een gelukkige bezitter en kan ermee omgaan, en inderdaad een wisselspanning.

Stroommeting doe ik met een oude AVO meter (ben er zeer zuinig op), deze heeft een draaispoelmeter maar kan deze in de stand AC en stroommeting zetten.

Een goed nieuwjaar verder toegewenst

 

Peter van der Leek

  • Offline Offline
  • Berichten: 2205
    • Somda
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #39 Gepost op: 02 januari 2011, 10:29:48 »
Ik heb een aanvullende vraag, dit topic gaat met name over de analoge meter, ik heb een digitale, namelijk deze: http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=134384
Hoe sluit ik die best aan als ik 'm toch tussen IB en baan wil hebben?
Iemand nog een tip voor me?
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4681
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #40 Gepost op: 02 januari 2011, 10:57:00 »
Peter,

zit er geen gebruiksaanwijzing bij?

Kan je een foto laten zien van de aansluitmogelijkheden?

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Peter van der Leek

  • Offline Offline
  • Berichten: 2205
    • Somda
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #41 Gepost op: 02 januari 2011, 11:03:26 »
Vreemd, ik zie nu pas dat de productlink leidt naar een uitgeklede pagina :(
Op de volledige pagina staan wel links naar de handleidingen, dit is de complete: http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/125000-149999/134384-an-02-de-LCD_Panelmeter_1_999A_EX2076.pdf
Helaas in het Duits, vandaar dat ik wat hulp nodig heb. M'n standaard Duits is wel ok, maar die technische termen geven wat problemen ;)
Met vriendelijke groet,
Peter van der Leek

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4681
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #42 Gepost op: 02 januari 2011, 11:30:08 »
Peter,

Zo de handleiding lezend en jou vraag erbij halen kom ik tot de conclusie dat je een wisselspanning wilt meten, de IB geeft een blokspanning (=wisselspanning)

De enige manier om die te meten is zoals in onderstaand schema.
Waarbij "verbraucher" je modelbaan is. Je zal dan met een losse trafo de meter moeten voeden.



Echter zou ik hier ook graag reacties op willen hebben van anderen, ik ben namelijk niet 100% zeker van mijn zaak!

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander

Karst Drenth

  • Offline Offline
  • Berichten: 9354
  • NS blauw, groen, rood, bruin, grijs en standgroen
    • Plan U op Sleutelspoor
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #43 Gepost op: 02 januari 2011, 11:50:40 »
Hoi,

Hoewel deze setting doet vermoeden dat je er wisselspanning mee kunt meten ( beide pijlen in de handleiding ), denk ik, dat de meter gaat proberen om 16000 keer per seconde ( DCC ) - stroom en + stroom aan te geven. Wat denk ik resulteert in iets als -+0.000 :)

Wil je wel een aanwijzing krijgen, zul je een diodebrug moeten opnemen in serie met de rode uitgang van de IB.
Daarbij sluit je de ene ~ aansluiting aan op de IB, de andere ~ aansluiting op de rails.
Tussen + en - van de gelijkrichtbrug sluit je dan de meter aan zoals in de handleiding staat met separate voeding ( het plaatje in de handleiding onder dat wat Sander heeft gepost :) ) dan gaat 'Schwarz' aan de + van de gelijkrichter, 'Blau' aan de - van de gelijkrichter.

Grtzz,

Karst

Sander

  • Offline Offline
  • Berichten: 4681
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #44 Gepost op: 02 januari 2011, 12:22:27 »
Karst,

wordt mijn vermoeden toch bevestigd.
Ik zat te knoeien met het feit dat DCC geen gelijkspanning is, en inderdaad die 2 pijltjes zette mij aan het twijfelen.

mvg,
 Sander
mvg,
 Sander