Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Oeps door sncf231e
Vandaag om 13:02:25
Frans diorama 1:48 door BartvD
Vandaag om 13:02:14
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door RobbertJan
Vandaag om 13:01:32
ECoS II (ESU), of Central Station (Marklin)? door Fredtherock
Vandaag om 12:59:49
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door sncf231e
Vandaag om 12:54:28
Frans loodsje et cetera door Noordernet
Vandaag om 12:47:40
Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 12:41:04
Kleine boutjes vastzetten? door Gerke
Vandaag om 12:40:04
Driemaster in ‘t veen - NS 2900 in h0 door janw
Vandaag om 12:38:39
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door 72sonett
Vandaag om 12:35:29
Cranicher Altbahn door Arjen52
Vandaag om 12:35:02
Update: baan in de tropen door zuylen
Vandaag om 12:33:37
Flacatlan in N door Frank69
Vandaag om 12:32:46
Jacobs draaistellen maken/ontwerpen door Mitchell
Vandaag om 12:28:43
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door raymond erdtsieck
Vandaag om 12:24:51
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Modellbahnwagen
Vandaag om 12:20:31
NL baan: Frotterdam in h0 door Ben
Vandaag om 12:04:48
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door Ad Cleijsen
Vandaag om 11:54:59
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Edsko Hekman
Vandaag om 11:19:49
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door henk
Vandaag om 11:08:23
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Wim Corduwener
Vandaag om 11:07:02
LIMA 149803G Lubeck-Buchener Eisenbahn Digitaal ombouwen door 008200
Vandaag om 10:55:45
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 10:47:07
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door ronald1956
Vandaag om 10:38:37
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
Vandaag om 09:40:09
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:15:27
BNLS trammodule “Centraal Station” door Den Zoeterdam
Vandaag om 08:33:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Martijn de Kuiper
Vandaag om 07:41:55
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door wpinkhof
Vandaag om 07:34:35
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door roadster36
Vandaag om 00:45:00
  

Auteur Topic: Amperemeter geeft bijna niets aan.  (gelezen 11881 keer)

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #15 Gepost op: 10 februari 2010, 10:27:22 »
Toch even wat verwarring rechtzetten.
Tussen de trafo en het stuurapparaat loopt geen gelijkstroom, maar wisselstroom.

De meter die Rob heeft is een weekijzermeter. Die is geschikt voor zowel gelijk- als wisselstroom.
Maar hij is niet geschikt voor hoge frequenties, dus kan Rob het beste meten in de verbinding tussen trafo en TC.

Verder heeft een weekijzermeter als nadeel dat het zo ongeveer het minst nauwkeurige meetprincipe is.
Maar het zijn relatief goedkope metertjes, en als indicatie-instrument goed genoeg. Vandaar dat de panelen in elektriciteitsverdeelstations vol zitten met die dingen.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #16 Gepost op: 10 februari 2010, 10:36:33 »
Aha, weer wat geleerd! Dus geen problemen met wisselstroom. Wat natuurlijk wel een probleem blijft bij het plaatsen in de lichtnet aanvoer naar de trafo is dat de stroom daar weliswaar in verhouding maar veel kleiner dan aan de ingangen en uitgangen van de TwinCenter...
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3738
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #17 Gepost op: 10 februari 2010, 11:06:35 »
Klaas,

Is er een (betaalbare) amperemeter die wel geschikt is om de HF-stroom te meten? En zo ja, kun je aangeven hoe je die kunt herkennen (is er een symbool op de meter waar aan je het herkent?

Gr, Bert

HansQ

  • Offline Offline
  • Berichten: 1929
  • Daar waar de rook is, is de kortsluiting...
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #18 Gepost op: 10 februari 2010, 11:13:32 »
wacht ff, vraag niet goed gelezen... laat maar!    ::)
HansQ,
spoor N modulebouw, electronica, Selectrix,
RailClub Utrecht N-brigade

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #19 Gepost op: 10 februari 2010, 11:47:43 »
Bert,

Een meter die rechtstreeks HF meet bestaat bij mijn weten niet.
Ik heb even gegoogeld op de kreet hoogfrequent stroom meten, en dan kom je op sites van zendamateurs. De meters die ik daar zie gaan allemaal uit van hulpschakelingen waar een gewone gelijkstroom/gelijkspanningsmeter achter is geschakeld.

De simpelste manier die ik in dit geval zie heb ik al aangegeven, een gelijkstroommeter achter een gelijkrichtbrug schakelen.

Een optie is misschien om een universeelmeter te gebruiken die z.g. true-RMS kan meten. Maar dan moet je toch even in de specificaties kijken of die een voldoende groot frequentiebereik heeft. En of hij in staat is om dat ook met stromen te doen. Spanningen is in het algemeen niet zo'n groot probleem, maar bij stromen boven een paar honderd mA laten de meeste amateurmetertjes het afweten.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3738
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #20 Gepost op: 10 februari 2010, 12:01:46 »
Hallo Klaas,

Bedankt voor je antwoord!

In hoeverre is dan de gelijkstroommeter die jij bedoelt anders dan een weekijzermeter? Ik heb gegoogeld en gewiki'd, maar kwam er niet achter hoe ik deze kan herkennen.

En anders ga ik ook gewoon jullie truc toepassen: tussen trafo en Ecos aansluiten (maar dan moet ik eigenlijk het eigen verbruik van de Ecos er af halen om te zien hoeveel de baan nu echt verbruikt)

Met vriendelijke groet,

Bert

fissy

  • Offline Offline
  • Berichten: 4083
    • Gouda in H0
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #21 Gepost op: 10 februari 2010, 12:08:59 »
als de Ecos altijd in gebruik is, en dat zou de centrale zijn, dan kun je de nullpunt correctie gebruiken denk ik.

Als de Ecos allen aan is, kan je de wijzer op Null stellen en later word alles wat meer word verbruikt gemeten zonder de Ecos.

Groet

Bernd
Project Gouda in H0 - Nederland - Tijdperk V - Digital: DCC Loconet (Digitrax DCS 100)
OBB bezoekje: 2008

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7821
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #22 Gepost op: 10 februari 2010, 14:00:26 »
Bert, de ECoS heeft toch een ingebouwde stroommeting, die je op je display zichtbaar kunt maken, waarom dan nog een externe meter?
Je hebt een duur ding met allerlei gadgets en je gebruikt ze niet.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3738
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #23 Gepost op: 10 februari 2010, 14:08:47 »
Weet ik Wim, en ik gebruik ze ook!

Maar het is zoals met zoveel zaken, je wilt ze graag alle zien. En dan moet je regelmatig schakelen tussen de schermen: van wissel(straten)-scherm, naar lokscherm, naar overige, en dan naar de Booster. Het is handiger het apart zichtbaar te maken.

Maar overigens gebruik ik het (nu nog) voornamelijk in een testopstelling op een testbank. Dus ook waar ik de Multimaus op aansluit.

Grappig dat jij, als fervent Multimaus aanhanger, ook de data van de Ecos kent.. :)

@ Bernd, het zijn jouw meters, dus ik heb zojuist gekeken welk type het is. Het is niet de weekijzermeter, maar een (waarschijnlijk) draaistroommeter. Tenminste, daar ga ik van uit als ik het symbooltje "n" zie, met een liggend streepje tussen de pootjes.

Groeten,

Bert

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #24 Gepost op: 10 februari 2010, 14:11:06 »
In hoeverre is dan de gelijkstroommeter die jij bedoelt anders dan een weekijzermeter? Ik heb gegoogeld en gewiki'd, maar kwam er niet achter hoe ik deze kan herkennen.
De weekijzermeter heeft als symbool een zigzag, war een balkje doorheen loopt. Dat heb ik eerder in dit draadje laten zien via een link naar wiki.
Van de draaispoelmeter kan ik zo gauw geen symbool vinden, maar dat is een hoefijzermagneet, met een rondje tussen de polen.
Tegenwoordig gebruiken we natuurlijk meestal digitale meetinstrumenten, en bij mijn weten bestaan daar geen symbolen voor.

Maar blijkbaar heb je een Ecos, en volgens Wim zit daar al een stroommeter is. Wist ik ook niet, maar dan heb je verder dus niks meer nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #25 Gepost op: 10 februari 2010, 14:14:35 »
Grappig dat jij, als fervent Multimaus aanhanger, ook de data van de Ecos kent.. :)
Is niet zo bijzonder. Iemand die zichzelf digitaalspecialist noemt moet natuurlijk alles weten, ook van apparaten die hij zelf niet heeft. En tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer, gewoon de handleiding downloaden en lezen. En daar is Wim een kei in.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Bert van Gelder

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 3738
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #26 Gepost op: 10 februari 2010, 14:21:24 »
Hallo Klaas,

Dat van de weekijzermeter heb ik gezien in jouw eerdere post, maar ik kon geen symbooltje vinden van de draaistroommeter. Jij noemt nu een hoefijzer met een rondje, en ik heb een hoefijzer met een streepje gezien (in 2 posts hierboven: een "n" met een liggend streepje onder tussen de pootjes.). Dus dat zal wel overeenkomen.

En wat de Ecos betreft: klopt, maar zoals ik ook al aan Wim meldde, soms is het handiger die info (spanning en stroom) altijd onder ogen te hebben zonder eerst te moeten bladeren, en als 2e, die info heb ik anders niet als ik de Multimaus gebruik. Dus voor een testomgeving vind ik het prettig zichtbaar te hebben. Moet e.e.a. nog aanpassen (middels jouw schakelingetje "meten van digitale spanning").

Met vriendelijke groet,

Bert
« Laatst bewerkt op: 10 februari 2010, 14:22:59 door Bert van Gelder »

KNed

  • Offline Offline
  • Berichten: 2677
    • nederlof.net
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #27 Gepost op: 10 februari 2010, 14:25:03 »
Vraagje aan de experts hier. De amperemeter uit >deze< advertentie hier op dit forum, kan ik die (evt. met een schakelingetje) gebruiken voor een digitaal signaal?

Koen
H0: Periode: 1980-heden, vooral NL, 3-rail digitaal | LGB
Beheerder van: NL in Model | modelspooradressen | Marklin dipswitch

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #28 Gepost op: 10 februari 2010, 14:36:18 »
Koen, de meters die daar getoond worden zijn draaispoelmeters, en die zijn alleen geschikt voor gelijkstroom (te zien aan het liggende streepje onder de V en de A)
Ook daarvoor geldt: de simpelste oplossing is een gelijkrichter er voor zetten, ten koste van wat spanningsverlies.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7821
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re:Amperemeter geeft bijna niets aan.
« Reactie #29 Gepost op: 10 februari 2010, 14:51:54 »
Weet ik Wim, en ik gebruik ze ook!
Grappig dat jij, als fervent Multimaus aanhanger, ook de data van de Ecos kent.. :)


Bert, dan ben je toch niet helemaal goed op de hoogte van mijn voorkeur. En kijk ik gewoon verder om mij heen.

Mvg
Wim.
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net