Doel:€250.00
Donaties:€65.00

Per saldo:€-185.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-03-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Baanbouw Bosje77 door bosje77
Vandaag om 12:41:04
Kleine boutjes vastzetten? door Gerke
Vandaag om 12:40:04
Driemaster in ‘t veen - NS 2900 in h0 door janw
Vandaag om 12:38:39
Länderbahn en Reichsbahn locomotieven. door wob
Vandaag om 12:38:27
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door 72sonett
Vandaag om 12:35:29
Cranicher Altbahn door Arjen52
Vandaag om 12:35:02
Update: baan in de tropen door zuylen
Vandaag om 12:33:37
Flacatlan in N door Frank69
Vandaag om 12:32:46
Jacobs draaistellen maken/ontwerpen door Mitchell
Vandaag om 12:28:43
Frans diorama 1:48 door Scratchbuilt
Vandaag om 12:25:22
Vorarlberg (Oostenrijkse treinbaan....n-spoor) door raymond erdtsieck
Vandaag om 12:24:51
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Modellbahnwagen
Vandaag om 12:20:31
NL baan: Frotterdam in h0 door Ben
Vandaag om 12:04:48
The R & J Colliery Ltd. 1:76 Brits. door GD
Vandaag om 11:59:05
(BNLS modulebaan) BNLS-Forumbaan algemeen door Ad Cleijsen
Vandaag om 11:54:59
ECoS II (ESU), of Central Station (Marklin)? door ruben derks
Vandaag om 11:37:24
BNLS-Module: La vie...Cote d'Azur door Edsko Hekman
Vandaag om 11:19:49
Brugstekkers 8-polig: alle identiek? door henk
Vandaag om 11:08:23
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Wim Corduwener
Vandaag om 11:07:02
LIMA 149803G Lubeck-Buchener Eisenbahn Digitaal ombouwen door 008200
Vandaag om 10:55:45
De Hondsrugbaan, H0 door Dion
Vandaag om 10:47:07
BNLS trammodule: “Jewels of the HTM” door ronald1956
Vandaag om 10:38:37
Liliput 6400 met 2 motoren, onderdelen gezocht, en hoe aandrijving openen? door 008200
Vandaag om 09:40:09
Oeps door Forever Rocofan
Vandaag om 09:17:57
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 09:15:27
BNLS trammodule “Centraal Station” door Den Zoeterdam
Vandaag om 08:33:08
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Martijn de Kuiper
Vandaag om 07:41:55
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door wpinkhof
Vandaag om 07:34:35
Nieuwe baan in schaal nul: station Kloosterp door roadster36
Vandaag om 00:45:00
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Modellbahnwagen
29 maart 2020, 23:33:42
  

Auteur Topic: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais  (gelezen 9726 keer)

SVT137

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • SVT137
Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Gepost op: 19 mei 2008, 09:53:38 »
Goedemorgen,

Ik wil mijn wissels gaan aansturen met geheugendraad, omdat dit fluisterstil zou zijn. Nu zie ik in twee voorbeelden op internet ( Avontuur in Miniatuur en FunkyRail ) dat er een relais wordt gebruik voor het schakelen van het hartstuk.

Naar mijn weten maken relais geluid als ze schakelen en het lijkt me dat het voordeel van het geheugendraad dan in het niet valt.

Heeft iemand ervaring met de geluidsproductie van zulke relais schakelingen?

Hartelijke bedankt,

Fred
1:160 | DRG, TP2 | SelecTRIX

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18765
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #1 Gepost op: 19 mei 2008, 09:56:27 »
Je hebt relais en relais.
Het relais dat Huib Maaskant gebruikt hoor je niet of nauwelijks omgaan.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

SVT137

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • SVT137
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #2 Gepost op: 19 mei 2008, 10:06:44 »
Dat is geruststellend.

Dank u!

Fred
1:160 | DRG, TP2 | SelecTRIX

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1532
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #3 Gepost op: 19 mei 2008, 11:19:27 »
Daarnaast kun je de plaats van de relaise natuurlijk ook bepalen. Die kun je ergens onder de baan in een kast bouwen. Daardoor kun je het geluid wat die produceren helemaal afvangen.

ArtMan

  • Offline Offline
  • Berichten: 391
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #4 Gepost op: 19 mei 2008, 11:46:43 »
Ook ik heb sterke interesse in deze aandrijving.

Kun je nu iedere wisseldecoder aansluiten op deze schakeling? Hoe je deze moet aansluiten is mij nl nog niet helemaal duidelijk.

Grt,

Arthur

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18488
    • Pagina van klaas
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #5 Gepost op: 19 mei 2008, 11:48:54 »
Het relais in een kast bouwen lijkt me onpraktisch. Zowel bij Avontuur in Miniatuur als bij Funky rail is het relais op de stuurprint gemonteerd. Het is het makkelijkst om alles in de buurt van het wissel te houden, anders krijg je onnodig lange draden.

Beide voorbeelden gebruiken kleine printrelais, en die maken zo weinig geluid dat je moeite moet doen om ze te horen. En je kunt altijd nog de printplaat tegen het tafelblad monteren met dubbelzijdig foamtape, dan fungeert de tafel in ieder geval niet meer als klankbord.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1532
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #6 Gepost op: 19 mei 2008, 12:10:09 »
Ik heb de relais wel in een kast zitten onder de tafel.
Je moet om geheugendraad de schakelen toch al andere decoders hebben, er moet namelijk spanning op blijven staan in de ene stand, en niets in de andere stand.
Om dit te schakelen gebruik ik eigen relais kaarten, Daarvan gebruik ik 1 wissel contact voor het omschakelen van het hartstuk, en 1 maak contact voor het geheugendraad.

De elektronica voor het geheugendraad zit ook hierbij. Vervolgens gaan er 2 draaden naar naar het wissel. 1 voor het geheugendraad, 1 voor het hartstuk. Verschillende groepen wissels (meestal per 4 of zo ) krijgen dan gezamelijk 1 draad voor de -.

Dus valt nog wel mee met het groot aantal draaden.


« Laatst bewerkt op: 19 mei 2008, 13:23:34 door rjr »

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1532
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #7 Gepost op: 19 mei 2008, 12:12:23 »
Ook ik heb sterke interesse in deze aandrijving.

Kun je nu iedere wisseldecoder aansluiten op deze schakeling? Hoe je deze moet aansluiten is mij nl nog niet helemaal duidelijk.

Grt,

Arthur

Nee, een wisseldecoder geeft een korte puls om een wissel om te leggen. Ook noodzakelijk voor de spoelandrijvingen in de wissels.

Bij geheugendraad moet je in de rust stand niets doen. Wil je het wissel omzetten moet er dus stroom door je geheugendraad blijven lopen, en niet zoals de conventionele aandrijvingen een kort puls.

Je zult dus ook decoders moeten hebben die dit kunnen.

ArtMan

  • Offline Offline
  • Berichten: 391
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #8 Gepost op: 19 mei 2008, 12:19:29 »
Dat was ik al bang voor. Zijn er zulke decoders?
« Laatst bewerkt op: 19 mei 2008, 22:53:11 door Peter Korsten. Reden: Citaat van vorig bericht verwijderd. »

Wim Romijn

  • Offline Offline
  • Berichten: 287
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #9 Gepost op: 19 mei 2008, 12:26:39 »
Ik heb de diverse artikelen wel eens gelezen maar wat ik niet begrijp is waarom kan je bijvoorbeeld de LDT decoder SA-DEC-4-DC niet gebruiken.

Als je bijvoorbeeld de stand welke omgezet moet worden aansluit op deze decoder en de rust stand sluit je niet aan.

Zodra de decoder dan bekrachtigd wordt loopt er in de stand dat hij aangesloten is een stroom, de wissel gaat dan om, wordt de decoder de andere kant uit geschakeld dan loopt er geen stroom, er zit tenslotte geen draad aan die kant en de wissel komt in de rust stand.

Zie ik het te simpel?

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1532
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #10 Gepost op: 19 mei 2008, 12:46:46 »
Wim,

Die kun je er prima voor gebruiken, maar die staan te boek als schakeldecoders.
Als gewone wissel decoders bedoel ik eigenlijk de Magneetartikeldecoders.

Deze gebruikte ik ook op de stand op eurospoor 2007 tijdens de demonstatie van het geheugendraad. Wel moet ik zeggen dat de relais die hier op zitten redelijk wat geluid maken.

Groet,
Roelco

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18765
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #11 Gepost op: 19 mei 2008, 12:52:02 »
Nee, een wisseldecoder geeft een korte puls om een wissel om te leggen. Ook noodzakelijk voor de spoelandrijvingen in de wissels.

Bij geheugendraad moet je in de rust stand niets doen. Wil je het wissel omzetten moet er dus stroom door je geheugendraad blijven lopen, en niet zoals de conventionele aandrijvingen een kort puls.

Je zult dus ook decoders moeten hebben die dit kunnen.

Het kan wel met gewone wisseldecoders als je een bistabiel relais gebruikt. Dat reageert immers net zo als een spoelenaandrijving. Met een relais met twee omschakelcontacten kun je tegelijk het geheugendraad aansturen en de polarisatie regelen.
« Laatst bewerkt op: 19 mei 2008, 13:02:23 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18765
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #12 Gepost op: 19 mei 2008, 12:53:23 »
Ook ik heb sterke interesse in deze aandrijving.

Kun je nu iedere wisseldecoder aansluiten op deze schakeling? Hoe je deze moet aansluiten is mij nl nog niet helemaal duidelijk.

Grt,

Arthur

Wel als je een bistabiel relais gebruikt.
« Laatst bewerkt op: 19 mei 2008, 13:05:07 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

ArtMan

  • Offline Offline
  • Berichten: 391
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #13 Gepost op: 19 mei 2008, 13:00:45 »
@Henk: bedankt voor je reactie. In de schakeling van Huib staat ook duidelijk de aansluiting van een wisseldecoder aangegeven. Dus ik snapte het probleem ook niet helemaal.

Voor de zekerheid heb ik middels een pb aan Huib gevraagd om hier z'n reactie te geven.

Grt,

Arthur

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18765
Re: Geheugendraad wisselaandrijving: gebruik van relais
« Reactie #14 Gepost op: 19 mei 2008, 13:06:35 »
Ik moet mezelf even corrigeren Arthur.
In het schema van Huib Maaskant wordt een monostabiel relais gebruikt en dat heeft een constante spanning nodig. Tikkie omslachtig als je het mij vraagt.
Maar als je dat monostabiel relais vervangt door een bistabiel relais, dan kun je een wisseldecoder gebruiken.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.