Doel:€250.00
Donaties:€260.00

Per saldo:€10.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 26-11-2021

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Rangeerstukje Bas door roadster36
Vandaag om 01:04:39
Raadplaatje door HIJ
Vandaag om 00:38:34
Class 66, vraagje voor de kenner. door FritsT
05 december 2021, 23:47:35
Bouw Villefranche de Conflent in H0m en Train Jaune, le Canari door HuubvG
05 december 2021, 23:45:05
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
05 december 2021, 23:24:29
Toon hier je (model)TRAM foto's. door hrp
05 december 2021, 23:15:37
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door laurent
05 december 2021, 23:15:15
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door roadster36
05 december 2021, 22:56:20
Langstraatspoorlijn modulebaan door DJV
05 december 2021, 22:54:46
Zolderbaan in de Keistad, H0 door DJV
05 december 2021, 22:39:03
Roco MultiMaus geeft foutmelding: booster overload? door Fritsprt
05 december 2021, 22:32:42
Klein Hertogdom Moresnet in H0 door André 1976
05 december 2021, 22:30:20
LGB-treinen rijden niet.. door Piet Groot
05 december 2021, 22:19:22
Leuke NL baan! door MartinH0
05 december 2021, 22:19:17
LokSound 4 decoders, files verbeteren (voor Roco b.v. TEE RAm, NS2400, etc) door Biesje
05 december 2021, 22:11:33
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
05 december 2021, 22:10:23
Vannacht (04-12-2021) marathonuitzending Rail-away door Ronald Halma
05 december 2021, 21:56:40
Kleinbahn: het is voorbij door Karben
05 december 2021, 21:54:01
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
05 december 2021, 21:40:21
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door MiHe
05 december 2021, 21:40:07
Station Kassenberg in 1982 (Baanplan in N) door Mispoes
05 december 2021, 21:38:01
Handmatig rangeren met Koploper of RocRail. De verschillen? door Hans1963
05 december 2021, 21:29:45
Rondom Charlois door hrp
05 december 2021, 21:23:22
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Frank103
05 december 2021, 21:09:49
Een soort modules voor onder de bank door Ferdinand Bogman
05 december 2021, 20:57:55
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
05 december 2021, 20:45:44
OcCre BR 18 Bavarian Dream, schaal: G, in hout en metaal, zelfbouw. door Quintillius
05 december 2021, 20:24:34
Oude Jouef bruggen verbouwen door HuubvG
05 december 2021, 19:57:18
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
05 december 2021, 19:49:37
Ketelwagens, welke hebben jullie? door clickmaniac
05 december 2021, 19:30:37
  

Auteur Topic: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo  (gelezen 4017 keer)

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
"De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Gepost op: 25 september 2021, 10:23:16 »
Al enige tijd geleden had ik een draadje op gestart over ervaringen met dinamo.
Ik rijd al heel lang analoog vol automatisch maar liep gewoon tegen het eind van de mogelijkheden aan door ruimte gebrek in mijn schakelkast.
De 15 pwm regelaars , 20 timers en de nodige relais en voedingen namen toch wel behoorlijk ruimte in.
Na lang wikken en wegen dan voor het dinamo systeem gekozen om reden dat ik niet al mijn treinen wil digitaliseren en ik met dinamo digitaal en analoog gelijker tijd kan aan sturen.
Dus op 24-09-2021 naar Ermelo gereden en spullen hiervoor gekocht.
Ben begonnen met 2 locs te digitaliseren zodat ik wat kan testen later.
Nu dus de schakelkast om gaan bouwen.
Dit is het eerste begin het passen en meten op de grondplaat.

Ik wil zeker nog wat ruimte voor uitbreiding over houden dus ik moet het niet al te ruim gaan opzetten.
2e stap het uitprinten van de gebruiksaanwijzingen dat is nogal wat ong 500 pagina's
Hans
« Laatst bewerkt op: 25 september 2021, 17:13:19 door denobis »

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 744
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #1 Gepost op: 25 september 2021, 18:39:28 »
Ik ga je volgen.

Mvg ronald
Multimaus
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #2 Gepost op: 25 september 2021, 18:59:10 »
zal best wel even duren ronald.
ben net de tm 44 op de plaat aan het vastzetten.

Martin Hornis

  • Offline Offline
  • Berichten: 1300
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #3 Gepost op: 01 oktober 2021, 00:59:18 »
Hallo Hans,

Waarom alles op één plaats gecentraliseerd?

Bij een decentrale opstelling (= in de buurt van de aan te sluiten blokken/secties) heb je (veel) minder bedrading. Ook de kans op het oppikken van (stoor-)signalen is dan kleiner doordat de afgaande bedrading van de TM44's dan korter is.
Märklin K-rails met boogstralen > 500 mm; NS-lichtseinen met cijferbak: 4, 6 en 8 in één bak; iTrain; Intellibox I; OC32;
eigen treindetectiesysteem aangesloten op OC32;
controleprogramma voor OC32.

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 1780
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #4 Gepost op: 01 oktober 2021, 09:53:19 »
Onze MSV heeft ook heel veel problemen gehad met spookmeldingen vanwege te lange kabels. Kwam ook gedeeltelijk doordat onze usb kabel tussen computer en dinamo interface te lang was. Bij bepaalde treinen werd iTrain net een kerstboom.

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #5 Gepost op: 01 oktober 2021, 11:20:35 »
@Martin
Alles komt centraal te zitten .
Draden worden niet langer dan ten hoogste 6 m.
De kast zit er al omdat daar nu nog de analoge besturing in zit.
En er is nog een reden voor, doordat ik 2 versleten ruggenwervels heb kan ik zelf bijna niet onder de tafel werken (dit moet ik door een ander laten doen).
@Bask de usb kabel word 30 cm de computer zit dan ook in de kast (kast is een eigenbouw lessenaar).
En een te lange usb kabel is niet zo heel erg.
Je kan er een usb versterker tussen zetten dan is het probleem opgelost.
Heb dat meermalen bij de hand gehad in industriële toepassingen.
« Laatst bewerkt op: 01 oktober 2021, 11:29:14 door denobis »

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #6 Gepost op: 05 oktober 2021, 17:23:45 »
Inmiddels de modules voorzien van voedingspanning en met dinamo config de boel aan de praat gekregen.
Was nog een hele puzzel maar alle tm 44 werken (6 stuks ) nu (Getest met loc op rollen bank).
Morgen oude schakel kast leeg halen en grondplaat met dinamo systeem er in bouwen.
Front (boven)plaat van lessenaar vervangen voor plaat met monitor.
Er begint vorm in te komen.











Het gele netwerkkabeltje moet nog vervangen worden maar had de juiste lengte niet in huis.
« Laatst bewerkt op: 05 oktober 2021, 19:36:03 door denobis »

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: K-rails: rijden met zowel 2-rail (DC) en/of 3-rail mogelijk?
« Reactie #7 Gepost op: 07 oktober 2021, 13:13:08 »
Heb zojuist vernomen dat er een vereniging in den Haag (Digimrc) is die zowel met dc als ac gelijker tijd rijden op de zelfde baan.
Dit doen ze met een Dinamo besturing systeem.
Ik wist ook niet dat zelfs dit mogelijk is.
Helaas werkt de contact link op hun website niet maar daar word nu aan gewerkt.
Heb na veel zoeken een telefoon nr gevonden en gebeld.
Dus mocht er iemand belangstelling hebben pb me dan voor contact adres.
M.v.g.
Hans

Ronaldp

  • Offline Offline
  • Berichten: 744
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #8 Gepost op: 07 oktober 2021, 15:59:54 »
Zeggen ze 2 draadjes voor digitaal rijden. ;D


Mvg ronald

Multimaus
Bezetmelders Rosoft
Servo decoders Rosoft
xTreme Keerlus Rosoft
Rails en wissel peco 55
Koploper

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #9 Gepost op: 07 oktober 2021, 16:50:32 »
Nou Ronald dat worden er wel een paar honderd haha

piksov

  • Offline Offline
  • Berichten: 746
  • OpenDCC fan
    • Het rijk N op zolder
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #10 Gepost op: 07 oktober 2021, 19:13:03 »

Ook voor jou ... pas een beetje op met de 220volt open en bloot bij de meanwell voeding .....

Maak er een houten dingetje oid om heen, zorg dat er niets per ongeluk mee in contact komt ....

Guus
OpenDCC fan

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #11 Gepost op: 07 oktober 2021, 19:25:21 »
guus ik ben elektrotechnisch onderlegt dus weet waar ik mee bezig ben.
er komt een mooi plexiglas kapje op en het spul hangt aan een aardlek.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21760
    • Pagina van klaas
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #12 Gepost op: 07 oktober 2021, 20:43:29 »
Aardlek is geen garantie dat het altijd goed gaat. Als je met je vingers fase en nul tegelijk aanraakt en je staat op een isolerende vloer, dan zal je aardlekschakelaar niks doen.

denobis

  • Offline Offline
  • Berichten: 478
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #13 Gepost op: 07 oktober 2021, 21:11:29 »
klopt klaas maar is wel veiliger.
als je met de vingers van de zelfde hand fase nul aanraakt doet het zeer maar de kans op overleven is zeer groot immers stroom zoekt de weg van de minste weerstand.
als je met beide handen fase nul beetpakt is de kans op overleven zeer klein om dat de stroom dan door je hart heen gaat.
dat was een van de eerste lessen op de hts.
maar goed dit wijkt compleet af van de essentie van dit draadje.
« Laatst bewerkt op: 07 oktober 2021, 21:15:09 door denobis »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 21760
    • Pagina van klaas
Re: "De grote ombouw" een schakelkast ombouwen voor Dinamo
« Reactie #14 Gepost op: 07 oktober 2021, 21:15:59 »
Tuurlijk. Er is ook niks tegen een aardlekbeveiliging. Maar ik heb wel mensen meegemaakt die met hun vingers tussen fase en nul terecht kwamen en toen klaagden waarom de aardlek er niet uit was gegaan. Nou, daarom dus.
Ik constateer trouwens met genoegen dat je de aardklem van de voeding ook hebt aangesloten.