Doel:€250.00
Donaties:€310.00

Per saldo:€60.00

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 28-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Buitenlust door wpinkhof
Vandaag om 07:45:08
Lux reinigingswagens, is het wat? door Peter Spruit
Vandaag om 07:39:45
Zoekplaatje NS 3726 door MR
Vandaag om 07:32:07
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Dave.......
Vandaag om 07:31:51
[BNLS-actie] Tolhuisje in H0 en N door sibbesuisje
Vandaag om 07:01:00
SGM; de laatste loodjes. Fotodraadje. door Duvel
Vandaag om 06:46:31
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 04:50:54
Schwarzburg door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 01:38:34
Van Swarzach naar Swarzburg door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 01:37:33
Baanbouw Bosje77 door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 01:35:22
BNLS-Werkspoor - DJH NS 5000 ex War Department 73755 (Longmoor) uit messing en witmetaal door meino
Vandaag om 01:06:38
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door Ivo tB
Vandaag om 01:06:34
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door roadster36
Vandaag om 00:19:31
BNLS-Module: Grasland - de keerlussen met schaduwbakken door Klaas Zondervan
28 september 2020, 23:52:24
Nieuw cilinderblok voor DJH/Modelloco NS 3900 door Gerke
28 september 2020, 23:50:21
Murder on the Oriënt Express, Net 5. 28-09-2020 door Rondje_HO
28 september 2020, 23:47:08
NS 6100 van GM&S door Tomasso
28 september 2020, 23:36:47
Terschellinger Spoor door FritsT
28 september 2020, 23:22:50
Gezocht: kleine trekveertjes, 6mm, diameter 3mm? door stoombr38
28 september 2020, 23:14:31
Wat een baan... door raymond erdtsieck
28 september 2020, 23:06:39
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Peter Kleton
28 september 2020, 23:03:50
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
28 september 2020, 22:54:51
Corona, en de toekomst van modeltreinbeurzen? door MOVisser
28 september 2020, 22:42:56
Roßnitz door Dennis.
28 september 2020, 22:24:40
Projekt 083-338 door 44
28 september 2020, 22:12:49
Sprog software installeren door Vincent S
28 september 2020, 22:03:56
Philotrain HSM 726, de grote verbouwing door Tomasso
28 september 2020, 21:45:55
Molendaal, h0-baan, Nederlands tintje, Periode III-heden. 2,6x1,4m door Juroen
28 september 2020, 21:28:47
Van Biervliet 2552 blijft staan met draaiende motor. door ruudns
28 september 2020, 21:07:54
Nieuw boek over de Sik, door Martin van Oostrom, door Carel Ruysink
28 september 2020, 20:58:44
  

Auteur Topic: Extra voeding of booster nodig?  (gelezen 1837 keer)

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
  • Born to run
Extra voeding of booster nodig?
« Gepost op: 22 mei 2020, 19:53:57 »
Misschien is de vraag vaker gesteld, maar ik heb ‘m niet kunnen vinden. Mijn modelbaan wordt gevoed met een Intellibox II in combinatie met een Uhlenbrock trafo 20 075. Ik rij dus digitaal. Nu inmiddels het loc- en materiaalpark is uitgebreid heb ik soms kortsluiting en deze verdwijnt als ik wat locs van de baan af haal. In mijn simpelheid denk ik dat ik dus iets van een extra voeding of iets dergelijks (booster??) nodig heb. Kan iemand mij in Jip- en Janneke taal uitleggen wat ik moet doen en of ik de baan dan ook moet splitsen in twee aparte stroomgroepen? Dank bij voorbaat, Aad de Meij
« Laatst bewerkt op: 22 mei 2020, 22:14:10 door Bert van Gelder »

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 359
Re: Extra voeding of booster nodig ?
« Reactie #1 Gepost op: 22 mei 2020, 21:54:43 »
Deze Uhlenbrock 20 075 levert 70VA=Watt, bij 18V spanning is dat maximaal 3,8 ampère.
Dan kun je daar toch wel enkele treinen/locs tegelijk mee aansturen.
Dit is uiteraard mede afhankelijk van de soort  en de hoeveelheid verlichting,
lampjes "nemen" toch meer dan leds.

Maar kun je zoveel rijdende treinen tegelijk overzien, zonder dat tot brokken leidt?
François

Overet

  • Offline Offline
  • Berichten: 286
Re: Extra voeding of booster nodig ?
« Reactie #2 Gepost op: 22 mei 2020, 22:13:10 »
Als de centrale wordt overbelast (dat is geen kortsluiting) en uitschakelt kan een booster de oplossing zijn. Je moet de baan dan inderdaad slim opdelen, zodat de belasting gelijkmatig wordt verdeeld over centrale en booster. Op de scheidingen dien je beide railstaven te isoleren. De booster krijgt een eigen voeding en ontvangt het dcc-signaal van de centrale.

Tom
Plannen voor baan tijdperk III naar DB-voorbeeld. Roco Multi-maus/Maus2/MausR3, Z21, Mardec, Koploper of Rocrail?

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
  • Born to run
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #3 Gepost op: 22 mei 2020, 22:24:28 »
Francois: ja, een flink ondergronds opstelterrein met veel sporen en dus veel materieel/locs kan ik goed overzien, plus ook nog een depot op niveau nul vol met locs en een stationsemplacement wat ook aardig gevuld is de laatste tijd.

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 30
  • Born to run
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #4 Gepost op: 22 mei 2020, 22:30:08 »
Tom, ik denk dat jij de eerste aanwijzing hebt gegeven wat ik moet doen, dank zover! Wat is een goed merk booster? Kun je mij misschien nog op weg helpen hoe ik deze vervolgens moet aansluiten/invoegen ? Het aansluiten van de Intellibox en trafo was destijds op een papiertje uitgetekend door de winkel waar ik het had gekocht (ik ben niet zo'n techneut) en werkte prima tot voor kort.... Ik hoor graag, mvg Aad

Overet

  • Offline Offline
  • Berichten: 286
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #5 Gepost op: 22 mei 2020, 22:49:33 »
Het is dan wellicht verstandig om voor de booster ook bij Uhlenbrock te winkelen. Met de 63240 Power 4 verdubbel je het vermogen. Je hebt dan ook een tweede 20075 voeding nodig.

De handleiding van de Power 4 geeft duidelijke info over het aansluiten. Deze handleiding kan je op de website van Uhlenbrock downloaden. Je kan dus voor aanschaf beoordelen of je het ziet zitten  (y)

Tom
Plannen voor baan tijdperk III naar DB-voorbeeld. Roco Multi-maus/Maus2/MausR3, Z21, Mardec, Koploper of Rocrail?

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 359
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #6 Gepost op: 23 mei 2020, 08:50:30 »
Francois: ja, een flink ondergronds opstelterrein met veel sporen en dus veel materieel/locs kan ik goed overzien, plus ook nog een depot op niveau nul vol met locs en een stationsemplacement wat ook aardig gevuld is de laatste tijd.
Treinen die stilstaan verbruiken toch nauwelijks energie, tenzij de verlichting aanstaat in de rijtuigen..?!
FB

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1718
    • El Carrilet
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #7 Gepost op: 23 mei 2020, 09:06:44 »
Met 3,8 A kun je 6 á 7 treinen tegelijkertijd laten rijden. Hoeveel zijn dat bij jou?
Zie ook de encyclopedie.

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 211
  • Van duwtrein naar rollator.
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #8 Gepost op: 23 mei 2020, 09:19:28 »
@008200,

In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)

@aaddemeij, Let bij booster-overgangen erop, dat naast gelijke polariteit van de rails de spanning ook gelijk is, dus bijv. gelijke trafo's.

Gr,


Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11475
  • Modelrailroading is fun!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #9 Gepost op: 23 mei 2020, 10:36:29 »
In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)


Precies, dat wordt snel vergeten.... tel het maar eens op, als ik het verhaal zo lees kan dat zomaar de oorzaak van het trippen van de beveiliging zijn. Het houdt een keer op ;)

Opdelen in 2 of 3 secties met bijbehorende boosters is een aanrader:

Het is dan wellicht verstandig om voor de booster ook bij Uhlenbrock te winkelen. Met de 63240 Power 4 verdubbel je het vermogen. Je hebt dan ook een tweede 20075 voeding nodig.

De handleiding van de Power 4 geeft duidelijke info over het aansluiten. Deze handleiding kan je op de website van Uhlenbrock downloaden. Je kan dus voor aanschaf beoordelen of je het ziet zitten  (y)

Tom

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19195
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #10 Gepost op: 23 mei 2020, 11:30:54 »
De verschijnselen uit de eerste post wijzen op overbelasting en dan is een booster een oplossing.

Dat gezegd hebbende, 100 mA in rust voor een loc zonder werkende verlichting of geluid? Ik heb dat jaren geleden ooit gemeten en toen kwam een locdecoder die alleen zichzelf aan de praat moest houden, niet eens aan de 10mA. 100 mA kan ik me voorstellen bij mijn ICRm trein met in ieder rijtuig een eigen decoder.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 368
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #11 Gepost op: 23 mei 2020, 11:31:31 »
@008200,

In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)

@aaddemeij, Let bij booster-overgangen erop, dat naast gelijke polariteit van de rails de spanning ook gelijk is, dus bijv. gelijke trafo's.

Gr,


Dirk

Dat lijkt me vrij veel, om het maar even zachtjes te zeggen.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19554
    • Pagina van klaas
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #12 Gepost op: 23 mei 2020, 12:01:42 »
100mA vind ik ook nogal veel. Dat kan alleen maar als er nog gloeilampjes in zitten.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

henk

  • Online Online
  • Berichten: 19195
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #13 Gepost op: 23 mei 2020, 12:09:31 »
Die dan moeten branden neem ik aan?
In mijn woordenboek betekent in rust een digitale loc die zonder werkende verlichting of geluid staat geparkeerd.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 19554
    • Pagina van klaas
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #14 Gepost op: 23 mei 2020, 12:12:05 »
Ik ging er van uit dat bij een loc die in een schaduwstation wordt stilgezet de verlichting aan blijft. Die gaat niet vanzelf uit als je de snelheid op nul zet.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.