Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door borotof
Vandaag om 13:23:40
Trafo na laten kijken? door Nijboer
Vandaag om 13:22:33
Raadplaatje door Klaas Zondervan
Vandaag om 13:13:57
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door Hans1963
Vandaag om 13:12:17
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Deetrein
Vandaag om 13:03:15
Doornvliet door NS264
Vandaag om 12:55:50
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
Vandaag om 12:52:49
Bouw spoor nul modulebaan, Bahnhof Königshofen, tijdperk III door bernhard67
Vandaag om 12:39:29
Hoe groen was de groene E-loc 1000 ? door janw
Vandaag om 12:33:44
PREFO Tram Bouwpakket Gezocht door Marc tramt
Vandaag om 12:26:16
Schema Loconet bezetmelder door -Anton-
Vandaag om 12:25:36
Spoor nul RijGroep NoordOost/Nederland door bernhard67
Vandaag om 12:22:19
Toon hier je pas gereed gekomen (model-)spoorbouwsels ... door VAM65
Vandaag om 12:19:55
Een compleet dorp voor € 9,90….. (adviesprijs) door MarcoTrix
Vandaag om 12:12:41
LS Models World MW1802, Parijs - Amsterdam, enkele vragen door Rik
Vandaag om 12:11:50
Buitenlust door bernhard67
Vandaag om 12:07:47
Waldberg : Revived. door Reinout van Rees
Vandaag om 12:04:11
Class 66 van Märklin/Trix of van ESU? door erwin janssens
Vandaag om 12:00:56
Handbediende wissel RocoLine met bedding door Harold34
Vandaag om 11:47:35
BMB 00-Modulebaan, BMB-Rijdagen en BMB-Deelname aan Beurzen & Evenementen door St00mboy
Vandaag om 11:46:57
Fleischmann Profi-rails, productie wordt gestaakt! door Modellbahnwagen
Vandaag om 11:45:19
Piko H0 Hondekop, hoe kun je Philotrain trappetjes monteren? door VAM65
Vandaag om 11:33:50
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
Vandaag om 11:31:30
Wasbenzine/residu door Floris Dilz
Vandaag om 11:01:09
Baan in Los Angeles door Wim Vink
Vandaag om 10:58:31
Oersik etsplaat spoor 0 van Erwin, beginnersbouwverslag door Tulpendaal
Vandaag om 10:51:47
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Daan!
Vandaag om 10:47:16
Rijdag bij Wullum NS door Wim Rosbender
Vandaag om 10:37:19
Lima NS1200, het opknappen/verbeteren. door San-Markos
Vandaag om 10:31:17
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Arjan6511
Vandaag om 10:30:03
  

Auteur Topic: Extra voeding of booster nodig?  (gelezen 865 keer)

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 27
  • Born to run
Extra voeding of booster nodig?
« Gepost op: 22 mei 2020, 19:53:57 »
Misschien is de vraag vaker gesteld, maar ik heb ‘m niet kunnen vinden. Mijn modelbaan wordt gevoed met een Intellibox II in combinatie met een Uhlenbrock trafo 20 075. Ik rij dus digitaal. Nu inmiddels het loc- en materiaalpark is uitgebreid heb ik soms kortsluiting en deze verdwijnt als ik wat locs van de baan af haal. In mijn simpelheid denk ik dat ik dus iets van een extra voeding of iets dergelijks (booster??) nodig heb. Kan iemand mij in Jip- en Janneke taal uitleggen wat ik moet doen en of ik de baan dan ook moet splitsen in twee aparte stroomgroepen? Dank bij voorbaat, Aad de Meij
« Laatst bewerkt op: 22 mei 2020, 22:14:10 door Bert van Gelder »

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 320
Re: Extra voeding of booster nodig ?
« Reactie #1 Gepost op: 22 mei 2020, 21:54:43 »
Deze Uhlenbrock 20 075 levert 70VA=Watt, bij 18V spanning is dat maximaal 3,8 ampère.
Dan kun je daar toch wel enkele treinen/locs tegelijk mee aansturen.
Dit is uiteraard mede afhankelijk van de soort  en de hoeveelheid verlichting,
lampjes "nemen" toch meer dan leds.

Maar kun je zoveel rijdende treinen tegelijk overzien, zonder dat tot brokken leidt?
François

Overet

  • Offline Offline
  • Berichten: 247
Re: Extra voeding of booster nodig ?
« Reactie #2 Gepost op: 22 mei 2020, 22:13:10 »
Als de centrale wordt overbelast (dat is geen kortsluiting) en uitschakelt kan een booster de oplossing zijn. Je moet de baan dan inderdaad slim opdelen, zodat de belasting gelijkmatig wordt verdeeld over centrale en booster. Op de scheidingen dien je beide railstaven te isoleren. De booster krijgt een eigen voeding en ontvangt het dcc-signaal van de centrale.

Tom
Plannen voor baan tijdperk III naar DB-voorbeeld. Roco Multi-maus/Maus2/MausR3, Z21, Mardec, Koploper of Rocrail?

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 27
  • Born to run
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #3 Gepost op: 22 mei 2020, 22:24:28 »
Francois: ja, een flink ondergronds opstelterrein met veel sporen en dus veel materieel/locs kan ik goed overzien, plus ook nog een depot op niveau nul vol met locs en een stationsemplacement wat ook aardig gevuld is de laatste tijd.

aaddemeij

  • Offline Offline
  • Berichten: 27
  • Born to run
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #4 Gepost op: 22 mei 2020, 22:30:08 »
Tom, ik denk dat jij de eerste aanwijzing hebt gegeven wat ik moet doen, dank zover! Wat is een goed merk booster? Kun je mij misschien nog op weg helpen hoe ik deze vervolgens moet aansluiten/invoegen ? Het aansluiten van de Intellibox en trafo was destijds op een papiertje uitgetekend door de winkel waar ik het had gekocht (ik ben niet zo'n techneut) en werkte prima tot voor kort.... Ik hoor graag, mvg Aad

Overet

  • Offline Offline
  • Berichten: 247
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #5 Gepost op: 22 mei 2020, 22:49:33 »
Het is dan wellicht verstandig om voor de booster ook bij Uhlenbrock te winkelen. Met de 63240 Power 4 verdubbel je het vermogen. Je hebt dan ook een tweede 20075 voeding nodig.

De handleiding van de Power 4 geeft duidelijke info over het aansluiten. Deze handleiding kan je op de website van Uhlenbrock downloaden. Je kan dus voor aanschaf beoordelen of je het ziet zitten  (y)

Tom
Plannen voor baan tijdperk III naar DB-voorbeeld. Roco Multi-maus/Maus2/MausR3, Z21, Mardec, Koploper of Rocrail?

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 320
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #6 Gepost op: 23 mei 2020, 08:50:30 »
Francois: ja, een flink ondergronds opstelterrein met veel sporen en dus veel materieel/locs kan ik goed overzien, plus ook nog een depot op niveau nul vol met locs en een stationsemplacement wat ook aardig gevuld is de laatste tijd.
Treinen die stilstaan verbruiken toch nauwelijks energie, tenzij de verlichting aanstaat in de rijtuigen..?!
FB

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1581
    • El Carrilet
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #7 Gepost op: 23 mei 2020, 09:06:44 »
Met 3,8 A kun je 6 á 7 treinen tegelijkertijd laten rijden. Hoeveel zijn dat bij jou?
Zie ook de encyclopedie.
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Locofiel

  • Offline Offline
  • Berichten: 171
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #8 Gepost op: 23 mei 2020, 09:19:28 »
@008200,

In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)

@aaddemeij, Let bij booster-overgangen erop, dat naast gelijke polariteit van de rails de spanning ook gelijk is, dus bijv. gelijke trafo's.

Gr,


Dirk
DCC X-Bus, SPROG II/Decoder pro, 10761, mod I en mod II + Multimaus, Maus R2/3🙀 🚂. Begonnen met een houten duwtrein, daarna met opwindtreinen (Märklin en Bing), na deze opwindend periode op elektrische treinen (Märklin en LIMA) en via LGB naar ROCO DCC.

Ronald Halma

  • Team Mitropa
  • Offline Offline
  • Berichten: 11049
  • Live your life as you please!
    • Team USA Metusa Junction
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #9 Gepost op: 23 mei 2020, 10:36:29 »
In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)


Precies, dat wordt snel vergeten.... tel het maar eens op, als ik het verhaal zo lees kan dat zomaar de oorzaak van het trippen van de beveiliging zijn. Het houdt een keer op ;)

Opdelen in 2 of 3 secties met bijbehorende boosters is een aanrader:

Het is dan wellicht verstandig om voor de booster ook bij Uhlenbrock te winkelen. Met de 63240 Power 4 verdubbel je het vermogen. Je hebt dan ook een tweede 20075 voeding nodig.

De handleiding van de Power 4 geeft duidelijke info over het aansluiten. Deze handleiding kan je op de website van Uhlenbrock downloaden. Je kan dus voor aanschaf beoordelen of je het ziet zitten  (y)

Tom

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18905
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #10 Gepost op: 23 mei 2020, 11:30:54 »
De verschijnselen uit de eerste post wijzen op overbelasting en dan is een booster een oplossing.

Dat gezegd hebbende, 100 mA in rust voor een loc zonder werkende verlichting of geluid? Ik heb dat jaren geleden ooit gemeten en toen kwam een locdecoder die alleen zichzelf aan de praat moest houden, niet eens aan de 10mA. 100 mA kan ik me voorstellen bij mijn ICRm trein met in ieder rijtuig een eigen decoder.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

borotof

  • Offline Offline
  • Berichten: 325
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #11 Gepost op: 23 mei 2020, 11:31:31 »
@008200,

In rust kan een lok zo'n 100 mA consumeren. Dit Kanin een schaduwstation oplopen. ;)

@aaddemeij, Let bij booster-overgangen erop, dat naast gelijke polariteit van de rails de spanning ook gelijk is, dus bijv. gelijke trafo's.

Gr,


Dirk

Dat lijkt me vrij veel, om het maar even zachtjes te zeggen.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18918
    • Pagina van klaas
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #12 Gepost op: 23 mei 2020, 12:01:42 »
100mA vind ik ook nogal veel. Dat kan alleen maar als er nog gloeilampjes in zitten.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18905
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #13 Gepost op: 23 mei 2020, 12:09:31 »
Die dan moeten branden neem ik aan?
In mijn woordenboek betekent in rust een digitale loc die zonder werkende verlichting of geluid staat geparkeerd.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18918
    • Pagina van klaas
Re: Extra voeding of booster nodig?
« Reactie #14 Gepost op: 23 mei 2020, 12:12:05 »
Ik ging er van uit dat bij een loc die in een schaduwstation wordt stilgezet de verlichting aan blijft. Die gaat niet vanzelf uit als je de snelheid op nul zet.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.