Doel:€250.00
Donaties:€85.00

Per saldo:€-165.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 21-04-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS baan in Las Vegas door AndrevdG
Vandaag om 03:36:10
Baan in Los Angeles door hvyfuji
Vandaag om 02:14:42
Smalspoor trammetje (H0e 9mm) door Sven
Vandaag om 01:25:15
Rivarossi E424 oud model reparatie door janw
Vandaag om 01:09:03
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door AndréDev
Vandaag om 00:39:29
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door Marcel112
Vandaag om 00:15:23
Kranenberg, een exercitie in code 70 door meino
Vandaag om 00:08:13
Welke winkel in Nederland heeft ee behoorlijk Weinert assortiment? door sneek
25 mei 2020, 23:51:43
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
25 mei 2020, 23:51:29
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Station W
25 mei 2020, 23:43:19
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
25 mei 2020, 23:40:06
Neutraal Moresnet in H0 door Martin Hornis
25 mei 2020, 23:19:34
Bouw NS 532 spoor 1 door peterha
25 mei 2020, 23:06:49
Heuvelland, een tentoonstellingsbaantje in H0 door Peter Kleton
25 mei 2020, 23:05:54
's-Heer Heinkenspolder door Duikeend
25 mei 2020, 23:05:43
Boek: treinsamenstellingen in Europa. Nachttreinen in model. door RICROO
25 mei 2020, 22:57:57
Welke perronbreedte voor Roco line door emanje
25 mei 2020, 22:57:25
Fleischmann Profi-rails, wordt het nog gemaakt? door 44
25 mei 2020, 22:54:07
Raadplaatje door Kronefan
25 mei 2020, 22:53:06
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
25 mei 2020, 22:39:10
25 jaar geleden door Martin Hornis
25 mei 2020, 22:35:05
Doornvliet door Deetrein
25 mei 2020, 22:29:51
"Union Pacific's Power Shop", een nieuwe baan in H0 door Ronald Halma
25 mei 2020, 22:16:53
Digikeijs DR4018: Seinen aansturen door Martin Hornis
25 mei 2020, 22:14:44
Fleischmann lok1381 rijdt tegenovergesteld t.o.v. andere loks. door stoombr38
25 mei 2020, 22:12:06
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door janw
25 mei 2020, 22:07:29
Digikeijs DR5000 Centrale, productbeschrijving door AlexanderR
25 mei 2020, 22:06:51
Heen, En en Weer door DE-II
25 mei 2020, 21:53:18
NS Modelbaan Amersveld 1999 - heden door Forever Rocofan
25 mei 2020, 21:43:04
WeKra bouwt The Kraken. Een H0 attractie! door Tulpendaal
25 mei 2020, 21:31:52
  

Auteur Topic: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?  (gelezen 1738 keer)

Pauldg

  • Offline Offline
  • Berichten: 3768
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #15 Gepost op: 06 april 2020, 19:10:25 »
Dat laatste is toch geen tegenstelling? Ik heb schakelende voedingen waar wisselstroom uit komt voor het voeden van halogeenlampjes. De frequentie is wel een stuk hoger dan 50 hz, maar dat zal die IB niet echt boeien denk ik..

Dit alles uiteraard terzijde.

Mvg, Paul
Ork ork ork, styreen snij je met een...

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #16 Gepost op: 06 april 2020, 19:55:43 »
Nouuwww, denk nog maar een keer ;D De diodes in de IB kunnen nog wel eens een heel stuk heter lopen op hogere frequenties. Ze schakelen waarschijnlijk te traag.

Dus ja, je hebt schakelende voedingen waar wisselspanning uit komt. Maar gangbaar zijn ze niet en ook niet zondemeer in te zetten als vervanging van een trafo. Net als altijd bevestigen uitzonderingen dus de regel. ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Martin Welberg

  • FYA !!!
  • Offline Offline
  • Berichten: 8163
  • Team Mitropa FNDL
    • Martin Welberg Scenic Studios
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #17 Gepost op: 06 april 2020, 20:25:47 »
https://www.digitrax.com/products/power-supplies/ps2012e/

Beest van een voeding, heb ik achter mijn centrale zitten met de optie op meer boosters. Centrale 8A...

zuylen

  • Offline Offline
  • Berichten: 3743
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #18 Gepost op: 06 april 2020, 20:30:48 »
Yep, Conrad levert ze ook! Maar dan zijn ze blauw. Hetzelfde ding. En die heb ik dus. Heeft kortsluitbeveiliging met een bimetaal, meen ik. Zou ik thuis effe moeten kijken.

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1272
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #19 Gepost op: 06 april 2020, 20:40:17 »
Hi All,

Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #20 Gepost op: 06 april 2020, 21:06:37 »
Ik heb slechte ervaring met trafo met groot vermogen.

Ik had problemen met de ECoS om die te ontzien heb ik nu een ECoS booster voor de rijstroom.

Echter toen ik de ECoS booster nog niet had wilde ik wel rijden. Mijn modelbaan vraagt ongeveer 3 ampere bij vol rijden (volgens de ECoS stroom monitor)
Ik had nog een power-3 van Uhlenbrock liggen. 3 amp is tegen het max aan van de Power-3 en met een 52VA trafo zakt de spanning dan ook snel in.
Welnu om spanning inzakken voor te zijn dacht ik slim te zijn en zetten voor de Power-3 een 150 VA trafo die ik nog het staan.
Mijn gedachte was als er sluiting is schakelt de Power-3 wel af (bij 3,5 A)
Een week ging het goed ook met kortsluiting echter na een week bij kortsluiting gaf de Power-3 de geest, het werd hem te veel.
Power-3 laten repareren eind torren waren defect.

Mijn advies (na deze ervaring) gewoon iedere booster een eigen passende (dus kleine) trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18866
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #21 Gepost op: 06 april 2020, 21:36:54 »
Houd er bij het verhaal van André wel rekening mee dat ze in de VS, net als in België en het Verenigd Koninkrijk een gepolariseerd net hebben. Nul altijd rechts (al ik me goed herinner en voeding links). In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
Ik weet dat ze er in België niet zo streng de hand aan houden. Los daarvan zou ik een netleiding niet als ring aanleggen, is ook nergens voor nodig.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #22 Gepost op: 07 april 2020, 14:13:29 »
@Blausee-Mitholz Dat geeft me eerder te denken of ik de Power3 zou willen gebruiken dan een grote trafo ::) Vertrouwen op dat je voeding je booster beschermd is natuurlijk de omgekeerde wereld.

Wel zou ik zo dicht mogelijk na een zware voeding de boel in meer hapklare delen afzekeren. Bijvoorbeeld een 4-5A trage glaszekering naar zo'n Power3. Niet om dat laatste te beschermen maar de bekabeling (en mezelf als ik er mee bezig ga :angel:).

@phdirk Ik mis even hoe polarisatie en ringleiding iets met elkaar te maken hebben? Tenminste, ik neem niet aan dat André bedoelt dat hij primair en secundair van zijn voedingen deelt. Of dat hij de netspanning op meerdere plekken koppelt.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1272
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #23 Gepost op: 07 april 2020, 14:40:38 »
Hoi Timo en Klaas,

Klaas, ik weet dat het net in België formeel gepolariseerd is. Ik de praktijk zal dat wel wat minder zijn, dat geloof ik zonder meer.

Timo, zo lees ik het bericht van André weel als hij het heeft over een 110V ringleiding, maar misschien bedoelt hij gewoon stekerdozen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18866
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #24 Gepost op: 07 april 2020, 15:05:12 »
Hopelijk leest Andre nog mee en kan hij verduidelijken wat hij precies bedoelt met een 110V ringleiding.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #25 Gepost op: 07 april 2020, 15:06:30 »
Ow zo, heeft op zich niets met polarisatie te maken maar met boekhouding van de kabels. En misschien is in Nederland na een stekker de blauwe draad 230V boven aarde (in plaats van bruin) maar op zich kennen wij die boekhouding ook. ;D Niet dat ik ooit een lus van netspanning zou maken, zie je veel te makkelijk over het hoofd dat hij niet losgekoppeld is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Marc tramt

  • Offline Offline
  • Berichten: 9032
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #26 Gepost op: 07 april 2020, 15:13:53 »
In Nederland hebben we dat niet dus daar kun je niet ongestraft een netringleiding aanleggen. Grote kans dat je een forse kortsluiting maakt en half Zuid Holland zonder stroom zit.
En daarom heb je dus ook nog een groepenkast met zekeringen én een hoofdzekering. Door klungelen aan je huisinstallatie een stroomstoring op het net veroorzaken is uitgesloten.
Trambaantje in h0
Rosestraat in 0/0m 
Tea Tray Depot in 0
www.modulebaan.nl  Charleroi - Route de Mons

Peter Kleton

  • Offline Offline
  • Berichten: 2644
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #27 Gepost op: 07 april 2020, 15:37:35 »
Wat is een gepolariseerd net ?Is dat wat anders dan het Ned. net ,met een 3 fasen draaistroomnet  en een nulleider ?
Of weet jij, Klaas , wat er bedoeld wordt hier ?
Peter MTS-er elektro )
NS 1924-heden.
 0 baan NS loks 2100 ,6200, 3900 ,SSN 023 en  eloks 1100,1200, 1300 en Mat 24 op 2 rail en bovenleiding .
 Er is 1 kopstation en 1 kruisingsstation in ovaal .Werkende lichtseinen .Ik ben bezig met de  bouw van een model van lok 3737

Blausee-Mitholz

  • Offline Offline
  • Berichten: 221
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #28 Gepost op: 07 april 2020, 16:39:53 »
@ Timo was ook een nood oplossing en tijdelijk bedoeld echter het eindigde eerder dan gewenst.
Maar dat is de de vraag van de vragensteller 3 boosters op 1 hele zware trafo.

Mvg, Johan

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 18866
    • Pagina van klaas
Re: Grote trafo van minimaal 168VA of toch niet?
« Reactie #29 Gepost op: 07 april 2020, 17:02:50 »
@Peter: het polariseren van het net zit in de constructie van wandcontactdozen en stekers. In Nederland kun je een steker op twee manieren in de wcd steken. In België hebben ze een z.g. penaarde, dat maakt dat de steker maar op één manier past. Daardoor kun je fase en nul niet verwisselen als alles goed is aangesloten. Ook andere landen hebben stekers waarvan de pennen zo gepositioneerd zijn dat andersom insteken niet kan.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor stil.