Doel:€250.00
Donaties:€197.50

Per saldo:€-52.50

Steun ons nu!
Actie: steun €2.50 via de Wim Vink kalender 2021!

Laatst bijgewerkt
op 18-09-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door R v/d Hoven
Vandaag om 12:54:10
Westlandbaan door tuurtje
Vandaag om 12:42:49
Beurs in Houten 10 oktober 2020 - de voor- en nabeschouwing door Ad Cleijsen
Vandaag om 12:28:53
ICM treinstel 4083 als NOS-treinstel door tijgernootje
Vandaag om 12:27:19
RhB H0m, Albulisch door Boertje
Vandaag om 12:24:01
Afdraaien van locwielen naar RP25 door Hennie
Vandaag om 12:19:09
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wies
Vandaag om 12:10:05
SPitfire & SPoor-1 door tuurtje
Vandaag om 12:01:06
Bestaat er een lijstje met voedingen die niet meer veilig zijn? door 72sonett
Vandaag om 11:58:37
Beurs Joure, 18 juli 2020... door tijgernootje
Vandaag om 11:48:50
NL baan: Frotterdam in h0 door tijgernootje
Vandaag om 11:34:21
NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
Vandaag om 11:25:11
Doornvliet door wpinkhof
Vandaag om 11:18:45
Buitenlust door arnout
Vandaag om 11:08:11
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door snowman
Vandaag om 11:04:39
Bij Heukelom en Oisterwijk Oost hekken geplaatst (Fotolokatie)? door Floris
Vandaag om 10:41:57
Bouw Br 03 001 Borsig door puntenglijder
Vandaag om 10:37:38
Ledverlichting aansluiten door henk
Vandaag om 10:10:22
Oersik etsplaat spoor 0, bouwverslag door AB 7216
Vandaag om 09:51:00
ESU draaistel door Arnold van Heyst
Vandaag om 09:38:50
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door Frycio82
Vandaag om 09:36:55
Eurotrein graanwagens door Arjan6511
Vandaag om 09:34:12
Islington yard - Toronto Canada door NS1220
Vandaag om 09:24:41
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Frank103
Vandaag om 09:19:42
Raadplaatje door Klaas Zondervan
Vandaag om 08:52:40
Update: baan in de tropen door Hans Grasmaijer
Vandaag om 08:13:58
Gekke/vreemde/rare filmpjes en video's met treinen erin. door ivanzon
Vandaag om 07:34:07
Wat is er momenteel te zien op de Betuweroute? door AndrevdG
Vandaag om 04:17:12
Frans loodsje et cetera door Noordernet
19 september 2020, 23:29:07
De bouw van een modulebaan met Nederlands Landschap door Bert V
19 september 2020, 23:21:01
  

Auteur Topic: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF  (gelezen 1280 keer)

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Gepost op: 09 november 2019, 13:02:50 »
Beste Forumleden,
Ik heb een treinstel (BR515) waarin een Lenz decoder LF100XF inzit. Ingesteld op 28 rijstappen.
Loc wil niet rijden met IB II terwijl IB II wel de data kan lezen op het programmeerspoor. Ook op DCC 28 rijstappen ingesteld.
Op mijn testspoortje met ESU LokProgrammer rijd de treinstel wel heen en weer. Maar daarna op de IB II baan niet.
Verlichting doet het ook niet maar dat kan aan andere oorzaken liggen.
Ik kan mij herinneren dat hij wel op de IB I heeft gereden, maar dat is jaren geleden.
Wie kan mij helpen om dit probleem op te lossen?

Groet Auke
« Laatst bewerkt op: 09 november 2019, 18:58:46 door Bert van Gelder »

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 19475
    • Pagina van klaas
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #1 Gepost op: 09 november 2019, 13:15:03 »
De decoder die je noemt is een functiedecoder. Die heeft geen motoraansturing.
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #2 Gepost op: 09 november 2019, 13:31:21 »
Bedankt voor de reactie,
Oke, maar dan zit die in de bijwagen voor de verlichting. (Had toevallig een handleiding op mijn bureau liggen en heb klakkeloos dit overgenomen)
Dan zit er in de motorwagen andere type Lenz, want zo als gezegd rijd de motorwagen wel op mijn testspoortje.

Groet

Klaas Zondervan

  • Online Online
  • Berichten: 19475
    • Pagina van klaas
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #3 Gepost op: 09 november 2019, 14:12:28 »
Zo'n vermoeden had ik ook, dat er 2 decoders in zitten.
Kijk eerst eens wat voor decoder er in de motorwagen zit. En controleer nog eens goed of alle instellingen kloppen, zoals protocol en aantal rijstappen.
Doen andere treinen het wel goed?
"Without" wordt omgebouwd tot "Heuvelland"
Het werk aan "Uit en Thuis" ligt daardoor even stil.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #4 Gepost op: 09 november 2019, 15:14:21 »
Beste Klaas,
Ik kan niets vreemd vinden. Protocol DCC, rijstappen 28
Alle treinen rijden naar behoren. Ik heb wel eens bij andere loc's gehad dat de rijstappen niet goed stonden maar na correctie reed de loc dan wel.
De bijwagen verlichting doet het ook niet.
Als ik de loc-data uit laat lezen op het programmeerspoor dan gaat de loc met schokjes vooruit.
Wat is de "DCC configuratie"? Is bij elke loc weer anders is dat de code waar IB de loc gegevens in opslaat?
Heeft het met de snelheid te maken?
Vreemd dat de loc wel rijd op het ESU spoortje via de LokProgrammer. Weliswaar zonder verlichting dat doet het blijkbaar helemaal niet.
Zou het resetten van de decoder(s) helpen?

Instellingen op mijn IB-II:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-01.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-02.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-03.jpg

Groet Auke

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #5 Gepost op: 09 november 2019, 15:29:23 »

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 626
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #6 Gepost op: 09 november 2019, 17:09:18 »
Hallo

Klopt het adres dat je op de IB invoert wel?. Kan me zomaar voorstellen dat je 2 decoders tegelijk uitleest en daardoor een fout adres leest.

Bart

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #7 Gepost op: 09 november 2019, 18:13:49 »
Hallo Bart,

Ja anders kan ik de loc (nr 31) niet uitlezen op het programmeerspoor en doe dat zonder bijwagen. Dus 1 decoder tegelijkertijd. Zie foto's .

Groet Auke

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 33
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #8 Gepost op: 09 november 2019, 18:28:17 »
Heren,

Je zult het niet geloven maar hij rijdt. Ik had eerst alleen op de display het loc-nummer ingevoerd en daarmee geprobeerd te rijden wat het dus niet deed. Nu heb ik de loc opgeslagen in IB met een naam en hij rijdt.
Nu alleen de verlichting in de bijwagen nog.
In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Groet Auke

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 503
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #9 Gepost op: 10 november 2019, 19:27:11 »
Als ik het aansluitschema van de functiedecoder bekijk en de foto dan mis je de gemeenschappelijke plus.



René

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 357
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #10 Gepost op: 10 november 2019, 20:42:50 »
Maar: verlichting werkt ook zonder blauw maar met de rode rail-draad als "+" en de gele of witte draad als "- "
Dat is bij 6 polige Fleischmann decoders, die geen blauw hebben, ook zo.
Bij heel veel Fleischmann (stoom-)locs, die ik heb gedigitaliseerd, werken de front- en sluitseinen ook op deze manier.
François

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 503
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #11 Gepost op: 10 november 2019, 20:51:59 »
Zou best kunnen dat het werkt, maar in dit geval als er wel een "blauw" aanwezig is zou ik niet voor zo'n houtje touwtje oplossing kiezen. De fabrikant zegt de blauwe draad (aansluiting) gebruiken, waarom zou je dat niet doen?

René

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19189
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #12 Gepost op: 10 november 2019, 21:01:21 »
Heeft niets met houtje touwtje te maken. Als de decoder willens en wetens zonder blauwe draad is ingebouwd, ligt daar de fout niet. Alleen weten we dat niet.
Wat is eigenlijk merk en catalogusnummer van het model?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 503
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #13 Gepost op: 10 november 2019, 21:06:57 »
Waarom zou je een decoder met blauw draadje willens en wetens zonder blauw draadje inbouwen? En werkt dat bij een Lenz LF100XF ook?

Maar goed, ik zou de bedrading controleren of het via één van deze methodes goed is aangesloten. Als dat klopt de decoder maar nog maar eens uitlezen, of resetten en opnieuw programmeren.

René

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19189
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #14 Gepost op: 10 november 2019, 21:14:53 »
Die manier van aansluiten stond ook in de gebruiksaanwijzing van de LF100XF René. Er kunnen allerlei redenen zijn om dat zo te doen. Bijvoorbeeld als het lastig is de verlichting potentiaalvrij te maken. Bij gloeilampjes deed ik het bijna altijd zo, omdat die dan zonder dimmen al goed branden.

Maar is off topic. Feit is dat het ontbreken van de blauwe draad niet het probleem hoeft te zijn.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.