Doel:€250.00
Donaties:€150.00

Per saldo:€-100.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 08-12-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Raadplaatje door Klaas Zondervan
Vandaag om 08:57:46
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door jandcargo
Vandaag om 08:54:17
Piko NS1100, materieelbespreking door Chris
Vandaag om 08:36:00
Aansluiten digiboost van digikeijs door Jimari
Vandaag om 08:35:55
Haardvuurtje in de hut door NL-modelspoor
Vandaag om 08:15:19
De Hondsrugbaan, H0 door mass am see
Vandaag om 08:06:12
Very USA: The Slug door BartvD
Vandaag om 07:59:06
Heen, En en Weer door martijn v m
Vandaag om 07:57:54
's-Heer Heinkenspolder door Joran
Vandaag om 07:38:37
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 06:46:46
Dönsdorfer Bauberichte door Tulpendaal
Vandaag om 06:39:58
Westlandbaan door Tulpendaal
Vandaag om 06:17:38
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Debvd
Vandaag om 00:24:49
Frans loodsje door Daniel Caso
Vandaag om 00:12:25
BMB-Module: “Wateringbury” door Hans van de Burgt
Vandaag om 00:09:18
Mardec WIDO door ronald2016
11 december 2019, 23:22:18
Montage bouwkit Weinert BR 93 door wob
11 december 2019, 23:01:05
Afzekeren stroomkringen door hgr
11 december 2019, 22:43:44
Projekt 083-338 door 44
11 december 2019, 22:40:18
Update: baan in de tropen door phdirk
11 december 2019, 22:36:01
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
11 december 2019, 22:18:11
Het opknappen van: treintjes door Carl
11 december 2019, 22:18:08
NS modelbaan Hoekdam H0 door bask185
11 december 2019, 22:03:21
Digikeijs DR4018 schakelt verkeerde uitgang door Norway13
11 december 2019, 21:59:27
Wensendraadje Nederlands 2020 door sneek
11 december 2019, 21:56:19
Fleischmann 1306 probeersels door San-Markos
11 december 2019, 21:42:30
De Wim Vink 2020 H0 treinen kalender komt eraan. door Eric B
11 december 2019, 21:33:35
Gezocht: beschrijving om mini pijpenbuiger te maken. Messing buis. door Pauldg
11 december 2019, 21:33:13
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door Daniels
11 december 2019, 21:04:21
Bemo 2018 door martijn v m
11 december 2019, 20:28:31
  

Auteur Topic: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF  (gelezen 879 keer)

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Gepost op: 09 november 2019, 13:02:50 »
Beste Forumleden,
Ik heb een treinstel (BR515) waarin een Lenz decoder LF100XF inzit. Ingesteld op 28 rijstappen.
Loc wil niet rijden met IB II terwijl IB II wel de data kan lezen op het programmeerspoor. Ook op DCC 28 rijstappen ingesteld.
Op mijn testspoortje met ESU LokProgrammer rijd de treinstel wel heen en weer. Maar daarna op de IB II baan niet.
Verlichting doet het ook niet maar dat kan aan andere oorzaken liggen.
Ik kan mij herinneren dat hij wel op de IB I heeft gereden, maar dat is jaren geleden.
Wie kan mij helpen om dit probleem op te lossen?

Groet Auke
« Laatst bewerkt op: 09 november 2019, 18:58:46 door Bert van Gelder »

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17808
    • Pagina van klaas
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #1 Gepost op: 09 november 2019, 13:15:03 »
De decoder die je noemt is een functiedecoder. Die heeft geen motoraansturing.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #2 Gepost op: 09 november 2019, 13:31:21 »
Bedankt voor de reactie,
Oke, maar dan zit die in de bijwagen voor de verlichting. (Had toevallig een handleiding op mijn bureau liggen en heb klakkeloos dit overgenomen)
Dan zit er in de motorwagen andere type Lenz, want zo als gezegd rijd de motorwagen wel op mijn testspoortje.

Groet

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17808
    • Pagina van klaas
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #3 Gepost op: 09 november 2019, 14:12:28 »
Zo'n vermoeden had ik ook, dat er 2 decoders in zitten.
Kijk eerst eens wat voor decoder er in de motorwagen zit. En controleer nog eens goed of alle instellingen kloppen, zoals protocol en aantal rijstappen.
Doen andere treinen het wel goed?
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #4 Gepost op: 09 november 2019, 15:14:21 »
Beste Klaas,
Ik kan niets vreemd vinden. Protocol DCC, rijstappen 28
Alle treinen rijden naar behoren. Ik heb wel eens bij andere loc's gehad dat de rijstappen niet goed stonden maar na correctie reed de loc dan wel.
De bijwagen verlichting doet het ook niet.
Als ik de loc-data uit laat lezen op het programmeerspoor dan gaat de loc met schokjes vooruit.
Wat is de "DCC configuratie"? Is bij elke loc weer anders is dat de code waar IB de loc gegevens in opslaat?
Heeft het met de snelheid te maken?
Vreemd dat de loc wel rijd op het ESU spoortje via de LokProgrammer. Weliswaar zonder verlichting dat doet het blijkbaar helemaal niet.
Zou het resetten van de decoder(s) helpen?

Instellingen op mijn IB-II:
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-01.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-02.jpg
https://images.beneluxspoor.net/bnls/BR-515-03.jpg

Groet Auke

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #5 Gepost op: 09 november 2019, 15:29:23 »

Bahn-AG

  • Offline Offline
  • Berichten: 512
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #6 Gepost op: 09 november 2019, 17:09:18 »
Hallo

Klopt het adres dat je op de IB invoert wel?. Kan me zomaar voorstellen dat je 2 decoders tegelijk uitleest en daardoor een fout adres leest.

Bart

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #7 Gepost op: 09 november 2019, 18:13:49 »
Hallo Bart,

Ja anders kan ik de loc (nr 31) niet uitlezen op het programmeerspoor en doe dat zonder bijwagen. Dus 1 decoder tegelijkertijd. Zie foto's .

Groet Auke

Opa Treintje

  • Offline Offline
  • Berichten: 29
Re: Loc decoder probleem
« Reactie #8 Gepost op: 09 november 2019, 18:28:17 »
Heren,

Je zult het niet geloven maar hij rijdt. Ik had eerst alleen op de display het loc-nummer ingevoerd en daarmee geprobeerd te rijden wat het dus niet deed. Nu heb ik de loc opgeslagen in IB met een naam en hij rijdt.
Nu alleen de verlichting in de bijwagen nog.
In ieder geval bedankt voor het meedenken.

Groet Auke

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 416
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #9 Gepost op: 10 november 2019, 19:27:11 »
Als ik het aansluitschema van de functiedecoder bekijk en de foto dan mis je de gemeenschappelijke plus.



René

008200

  • Offline Offline
  • Berichten: 235
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #10 Gepost op: 10 november 2019, 20:42:50 »
Maar: verlichting werkt ook zonder blauw maar met de rode rail-draad als "+" en de gele of witte draad als "- "
Dat is bij 6 polige Fleischmann decoders, die geen blauw hebben, ook zo.
Bij heel veel Fleischmann (stoom-)locs, die ik heb gedigitaliseerd, werken de front- en sluitseinen ook op deze manier.
François

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 416
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #11 Gepost op: 10 november 2019, 20:51:59 »
Zou best kunnen dat het werkt, maar in dit geval als er wel een "blauw" aanwezig is zou ik niet voor zo'n houtje touwtje oplossing kiezen. De fabrikant zegt de blauwe draad (aansluiting) gebruiken, waarom zou je dat niet doen?

René

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18535
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #12 Gepost op: 10 november 2019, 21:01:21 »
Heeft niets met houtje touwtje te maken. Als de decoder willens en wetens zonder blauwe draad is ingebouwd, ligt daar de fout niet. Alleen weten we dat niet.
Wat is eigenlijk merk en catalogusnummer van het model?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

René 4312

  • Offline Offline
  • Berichten: 416
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #13 Gepost op: 10 november 2019, 21:06:57 »
Waarom zou je een decoder met blauw draadje willens en wetens zonder blauw draadje inbouwen? En werkt dat bij een Lenz LF100XF ook?

Maar goed, ik zou de bedrading controleren of het via één van deze methodes goed is aangesloten. Als dat klopt de decoder maar nog maar eens uitlezen, of resetten en opnieuw programmeren.

René

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18535
Re: Locdecoder probleem, BR515 met Lenz LF100XF
« Reactie #14 Gepost op: 10 november 2019, 21:14:53 »
Die manier van aansluiten stond ook in de gebruiksaanwijzing van de LF100XF René. Er kunnen allerlei redenen zijn om dat zo te doen. Bijvoorbeeld als het lastig is de verlichting potentiaalvrij te maken. Bij gloeilampjes deed ik het bijna altijd zo, omdat die dan zonder dimmen al goed branden.

Maar is off topic. Feit is dat het ontbreken van de blauwe draad niet het probleem hoeft te zijn.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.