Doel:€250.00
Donaties:€100.00

Per saldo:€-150.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 22-11-2022

Vacature: secretaris bestuur
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Uit en Thuis, de bouw door Duikeend
Vandaag om 12:26:32
Welke 3D-printer voor figuren door Boompje
Vandaag om 12:26:04
H0 Rangeerbaanplan: Groezel door tothebeach
Vandaag om 12:24:07
PB speculaas... door edwin1974
Vandaag om 12:22:49
Exact-Train 2022, nieuws van de fabrikant. door Spoor010
Vandaag om 12:21:39
Loconet noodstop, knop of schakeling die geschikt is? door Duikeend
Vandaag om 12:20:37
Ik loop vast door Sikko
Vandaag om 12:19:31
Soundfile ESU door bellejt
Vandaag om 12:11:37
Bloksysteem icm Cab-control om zo meerdere PWM's te gebruiken door EricS84
Vandaag om 12:06:30
Wim Vink kalender 2023 door Wim Vink
Vandaag om 12:04:13
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 11:50:10
Pfarrerwinkel bahn door Wim Vink
Vandaag om 11:49:35
Artitec zandwagens door KNed
Vandaag om 11:46:10
Bauarbeiten im gange door Wim Vink
Vandaag om 11:41:47
Fotowedstrijd Waar rook is kan stoom te zijn, waar vuur is krijg je rook,1:1 door Dave.......
Vandaag om 11:35:30
8-pins decoder voor Athearn Genesis H0-G22527 door Lokführer Bas
Vandaag om 11:31:11
Snelheid van locs bij automatisch rijden door rjr
Vandaag om 11:23:53
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
Vandaag om 11:05:14
ICNG-B(elgië) gepresenteerd, met nieuwe drgl en NMBS plannen Rotterdam / Breda door Rick
Vandaag om 10:55:25
Digitaal rijden naar nieuw niveau door VulcanRaven
Vandaag om 10:44:40
De IJmuider spoorlijn - korte geschiedenis en plaatjes door Vislijn
Vandaag om 10:44:01
Bouw RhB station Langwies in H0m 200x47cm door MOB3004
Vandaag om 09:59:33
Baanbouw Frycio; eindelijk ruimte door DJV
Vandaag om 09:56:33
Advies gevraagd bij gebruik Micro set en Micro sol door Sven
Vandaag om 09:51:35
Probeersel in schaal 0, als dat maar wat wordt! door tothebeach
Vandaag om 09:27:40
Fotowedstrijd BeneluxSpoor.net door Bob R.
Vandaag om 09:24:38
Raadplaatje door Benelux795
Vandaag om 09:13:15
ICR-rijtuigen, voor welk merk ga je? LSmodels, PBmodels, Exact Train of Piko? door Harold34
Vandaag om 08:18:55
slepers voor wagonverlichting door Eric B
Vandaag om 07:59:12
BMB-Module: “Corfe Castle Station” door RudyB
04 december 2022, 23:19:20
  

Auteur Topic: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"  (gelezen 30419 keer)

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
(Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Gepost op: 19 april 2019, 23:02:52 »
Hallo allemaal!

Welkom bij mijn nieuwe project, Gzve en Gzva, de telegrafische afkortingen voor:

Gilze Vijf Eiken / Gilze Vijf Eiken aansluiting

Binnen de landmacht beter bekend als Kamp Rijen of Geniekamp Rijen.
Ik zat niet bij de landmacht, dus ik noem het verder Gzve of Gilze Vijf Eiken.

Motivatie

Nu mijn [Racc. Oosterhout Vijf Eiken] te groot is geworden om nog mee te nemen naar beurzen, de laatste keer was alweer in 2017 (!), mis ik het steeds vaker om met een handzaam baantje op beurzen te staan. Om deze lang gekoesterde wens. de vaste baan is ooit ook als beursbaan bedoeld geweest, in vervulling te laten gaan, is er een plan van eisen opgesteld.

- Handzame modules van lichtgewicht materiaal
- Op beurzen moet de baan alleen te bedienen en op/af te breken zijn
- Alles moet in de huidige auto passen om te worden vervoerd, geen bussen huren of vrachtwagens bij de baas lenen
- Er moet een frieslijst opkomen
- Het baantje moet opgesteld kunnen worden in de mancave en heeft daardoor de beperkte maten van slechts 225 cm x 50 cm maximaal.
- Het hele project moet te overzien blijven en grote investeringen zoals nieuwe besturingshardware of -software mogen niet
- Streven is een beurs in 2020 te bezoeken. Dit is echter een streven, geen doel op zich.

Bouw van de modules

Begin dit jaar kwam ik aan de praat met Mark van Markenburg, hij had nieuwe plannen om zijn assortiment uit te breiden en ja, met lasergesneden modules! Hij heeft een interessant concept uitgedacht met een modulair systeem. Verschillende grootte qua afmetingen, allen onderling koppelbaar en naar wens in te stellen. Door de lasergesneden onderdelen, past alles naadloos op elkaar. Doormiddel van een vernuftig, doch eenvoudig bout-schroef koppelsysteem laten de onderdelen zich gemakkelijk verbinden. In plaats van een houten basisplaat, is een module een soort lattenbodem van 12mm multiplex waarin een 4 cm dikke schuimlaag wordt aangebracht waarop de scenery wordt gemaakt.
Voor meer details: Kijk eens bij Markenburg of mail ze


Totaal overzicht van 1 module, in totaal heb ik 3 van deze sets.

Ik heb gekozen voor een systeem 'op maat gemaakt' qua frieslijst, maar met 'standaard' pakketten qua modulematen. In totaal zijn 3 modules gemaakt in de afmeting: 75 x 50 cm. Op 40 cm hoogte zit een frieslijst. Feitelijk bestaat een frieslijst ook uit een module met schuimlaag. Zou ik geen fries gebruiken, kan ik dus een baan van 6 modules maken. Echter, dat past weer niet in de auto, dus helaas zal er qua sporenplan geen heel spannend geheel gemaakt kunnen worden zoals een groot station ofzo. Kunt niet alles hebben!  :roll:  :mrgreen:

Sporenplan

Het sporenplan is lange tijd voer voor discussie hier thuis geweest. Zoals jullie weten is mijn partner ook modeltrein fan en staat ze me met raad en daad bij. In dit project is dat niet anders. Sinds wij verhuisd zijn naar een plaats met spoorse geschiedenis, hebben we de wens die geschiedenis na te bouwen in 1:160. Dus is er gekeken of op deze 3 modules een baan is te realiseren die eer aan het oude emplacement doet. Dat bleek onbegonnen werk. Bovenal zou er dan extra geinvesteerd moeten worden in rails, wissels, rollend materieel en gebouwen. Het gave zou wel zijn dat we dan op rails en rollend materieel na eigenlijk een geheel uit Markenburg onderdelen baan kunnen bouwen.
Doch het paste niet zoals gezegd.
Dus werd er een andere wens van mij in vervulling gebracht...

In 2015 heb ik bij veldonderzoek en contacten links en rechts de spoorplannen van een van de raccordementen bij station Gilze-Rijen weten te bemachtigen, namelijk dat van het voormalige laad/los en oefenterrein van de landmacht. Veel mensen denken dat het aftakkende spoortje tussen station Gilze-Rijen en Breda richting het zuiden de aansluiting is naar de even verderop gelegen vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is echter niet waar. De vliegbasis heeft welliswaar tot de jaren '80 een eigen aansluiting gehad, echter lag deze aansluiting nabij de Moerstraat, ten oosten van Station Gilze-Rijen, dus richting Tilburg. Dat spoor is al jaren opgebroken. De aansluiting Gilze Vijf Eiken is pas sinds 2015 weggehaald.
Het defensieterrein heeft een rustige geschiedenis van 'geniekamp' 'laad- en losplaats logistiek' tot heden ten dage oefenterrein. Op het terrein zijn veel oefeningen gehouden door defensie met ook treinen als onderwerp.
Het terrein kende een enkelspoor spooraansluiting die vertakte op het terrein met behulp van 2 wissels. Er ontstonden zo 3 vrij lange sporen waarlangs allerlei oefentreinen, containertreinen, platte assers etc. werden beladen en gelost. Er zijn zelfs foto's te vinden van een Beneluxstel wat als oefentrein dient en een heus gewonden-transport trein in speciaal omgebouwde ICR rijtuigen. Allerlei leuke motieven om uit te beelden.
Bovenstaande ziet er als volgt uit in Anyrail:


Het sporenplan, waarbij het schaduwstation gedeelte niet op schaal is getekend

Het sporenplan is een uitsnede uit mijn 'hoofdbaan' waarbij het spoor richting Oosterhout Vijf Eiken, de hoofdlijn Breda - Tilburg en Gvza, oftewel Gilze Vijf Eiken aansluiting te zien zijn. De hoofdbaan en het spoortje richting Oosterhout worden 'scenery' en zullen geen actief treinverkeer kennen.

Het gebruikte railsmateriaal is PECO code 55 flexrails en wissels.

Aansturing/besturingsoftware

DINAMO aangestuurd door iTrain 4.x

Scenery

Het terrein kenmerkte zich door een aantal loodsen voor opslag en goederen, als ook door een woning, bunkers en dus een laad/los mogelijkheid langs 3 sporen. 1 spoor lag gedeeltelijk in de straatstenen verwerkt.
Verder lag het terrein op een zandrug in de oude 'hei' rondom Gilze-Rijen. Dezelfde heide als waar even verderop ook het vliegveld op ligt.
Het raccordementsspoor richting de hoofdlijn loopt dwars door een dichtbegroeide aanplant langs de rand van de hei. De taken sloegen hier tegen de locs aan als zij hun wegbaande. Iets wat ik ook uit wil gaan beelden.
De kruising met de Oosterhoutse weg (hier nog geen Vijf Eiken weg) was eenvoudig van aard met betonnen langsliggers in het asfalt. Afzetting/waarschuwen van langskomende treinen geschiedde door toegesnelde militaire politie en later de Kon. Marechaussee. Eveneens een scene die in 1:1 op meerdere foto's is te vinden en ik in 1:160 na wil bouwen. Hiervoor wordt een busje van MINI's binnenkort verbouwd.

De gebouwen staan op foto's en het styreen is in huis om ze na te bouwen. De woning wordt een Markenburg creatie natuurlijk. De loodsen echter niet, omdat ik A het styreen al heb, B de kosten wil drukken en C het styreenbouwen ook weleens wil proberen.

Op het terrein wil ik enkele scenes uitbeelden, het laden/lossen van defensietreinen, trainende soldaten (er is ook een stormbaantje aanwezig) en werkende soldaten aan allerhande materieel.

Het hek wat het spoor afsluit van de hoofdbaan moet echt open en dicht kunnen, echter heb ik hier nog geen passende kandidaat voor gevonden. Dit moet zelfbouw gaan worden met servo aansturing.

Verder wordt het vooral een groene baan met oog voor natuurschoon, heidegrond en -begroeiing, maar niet teveel afleiding van het kamp zelf.

MCC

Ik twijfel nog. Momenteel zijn er geen mooie militaire voertuigen in 1:160 die ik om kan bouwen, maar gezien de ontwikkelingen op dat gebied, is het wellicht verstandig het wel gewoon aan te leggen. Het precieze plan daarvoor ga ik pas aan beginnen als de sporenbundel ligt.

Rollend materieel

Sinds PIKO zowel de NS2200 als ook de NS2400 met A-sein heeft uitgebracht en Minitrix al langer de geel-grijze NS6400 in het assortiment heeft, kan ik deze locs ook inzetten om 1:1 foto's om te zetten in 1:160. Iets wat ik op mijn vaste baan ook altijd probeer. Dat geeft mij extra motivatie.
Trekkende locs worden dus mijn:PIKO 2454Minitrix 6403, de Railion stickers zijn inmiddels verwijderd...PIKO 2207 met hoog A-seinPIKO 2342

Uiteraard met verschillende goederenwagons erachter. Welke precies ga ik nog wat uitzoeken...

Goed, ik heb enorm veel zin in de bouw van dit baantje. Afgelopen woensdag heb ik bij Markenburg de modules opgehaald en de afgelopen dagen ben ik begonnen met het puzzelen qua sporen en baanplan. En uiteraard later de scenery! Het doel is een rustig beursbaantje met genoeg 'eye candy' te creëren. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
« Laatst bewerkt op: 24 april 2019, 19:59:31 door Bert van Gelder »

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #1 Gepost op: 19 april 2019, 23:05:01 »
Bouwupdate:

Goed, afgelopen woensdag mocht ik al de modules ophalen bij Markenburg. Ik had ze een week eerder pas bestelt en de levering zou ongeveer 3 weken duren. Ik was dus erg blij verrast met het telefoontje dat een en ander op mij stond te wachten. Heel fijn, want de komende week heb ik wat verlof, dus kan ik lekker bouwen!
Onder bezielende leiding van Mark, van Markenburg, bouwde we samen de verschillende modules in elkaar met het volgende resultaat:Hoogte is 105 cm. Mogelijk wat te laag, maar dat zal de ervaring uit gaan wijzen op de beurs. Eventueel kunnen er langere poten onder en dan staat de baan op 120 cm hoogte.

Eenmaal thuis werden alle onderdelen in een matte blanke lak gespoten. Ik houd de populieren multiplex liefst zo naturel mogelijk.
De roetvegen en vlekken die na het laseren van het hout zijn ontstaan verwijder je overigens heel eenvoudig met een iets vochtige doek en/of een vlakgom.Dan is het tijd om een en ander in de mancave in te gaan passen. Afgelopen weken is er veel 'rommel' naar het stort gebracht, waardoor de oude modulekast ruimte kan bieden aan dit nieuwe project. Wanneer de modules geschakeld zijn, passen ze alle 3 naast elkaar op de kast. Echter zijn ze nog niet geschakeld hier, dus staan er maar 2 op. Dit voor een eerste indruk.

Eerste railspassing, globaal, nu over 2 bakken om te kijken of er niet nu al aan m'n wensen voldaan kan worden. Helaas is het raccordements lijntje zelf niet lang genoeg om de scenery in de bossen mooi genoeg te maken. Dus worden het 3 bakken. Morgen maar eens kijken hoe dat uitkomt.Ook de lengte van de sporen getest, de oefen benelux/mat '57 werd gebracht tussen 2 plan E's en enkele koppelwagens. In totaal zou dat model zo'n 70 cm lang worden. Het langste opstelspoor incl. wissels kan hem huisvesten, dus dat is mooi. Zeker als de sporen op 3 bakken komen, komt er opstelruimte bij. Sporen op 2 bakken zijn 50 cm. Wanneer ze op 3 bakken liggen en ik ze niet strak langs de rand leg maar met een lichte boog, wordt dit al snel 75 - 80 cm voor het langste spoor. -jeej-

Komende dagen eerst Pasen vieren, maar volgende week dus lekker aan de gang met de modules verder opbouwen en dan de eerste sporen leggen. Ook moet ik nog hout halen voor achterwanden, die zitten niet bij de gelaserde onderdelen. Doel is die ook lichtgewicht uit te voeren op hardboard of dunner multiplex (6 - 9 mm.) Alle benodigde electronica kan dan mooi aan die plaat bevestigd worden.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

NS264

 • En maar rijden over het asfalt, kilometers.Sinds kort ook met langer materieel.
 • Offline Offline
 • Berichten: 7755
  • Midland
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #2 Gepost op: 19 april 2019, 23:40:01 »
Hoi Alwin,

Dat gaat rap met die modules. (y)

Wat sporenplan betreft kan het interessant worden, daar je ook in een bosrijke omgeving zit.

Succes met de bouw volgende week!

Gr Koen.
Klik op de wereldbol naar ouder topic. Bouw aan diverse projecten. Betuwse oplossing:'kumt tied, kumt road'.
4NonBlondes -Train.

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #3 Gepost op: 19 april 2019, 23:44:08 »
Dank Koen. Ik hoop vooral op een realistische hei en loof. Ben al wat aan het prutsen  :laugh: Eerst het technische gedeelte van de grond zien te krijgen...

Groetjes

Hoontje

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #4 Gepost op: 20 april 2019, 23:37:47 »
Bouwupdate:

Vanochtend eens de modules opgebouwd zoals ze op een beurs zouden staan. Dit werkt qua hoogte niet optimaal als ik aan de modules werk merk ik, maar qua kijklijn is het wel heel mooi. Hoe zeggen ze dat ook weer? Wie mooi is, moet pijn lijden toch?In totaal een dikke 225 cm in de lengte en 50 cm in de breedte. Het lijkt zo toch wel een flink bakbeest te worden stiekem...De gecombineerde scenery/schaduwstation bak. Hier een eerste proefopstelling. Je ziet links de boog van het schaduwstation, de bedoeling is dat dit minimaal 2 sporen gaan worden. Maar hoe dat precies moet gaan worden, weet ik nog niet.
Dan zie je 4 schuine sporen rechts onder. 4 Sporen? Jazeker, op foto's zie je de Curver ook liggen en in deze hoek komen dus ook die sporen + fabriekspanden. Dan het spoor naar Oosterhout, de hoofdbaan Breda-Tilburg v.v. en dus het aftakkende spoortje richting 'kamp Rijen'. Omdat ik ook het Curver spoor kan leggen, gaat hier ook meer scenery komen. Doel is een goederenwagon met vorkheftruck die gelost wordt ofzo. Of een oefening van de bedrijfsbrandweer, of een gewoon industrieel gebied met verschillende scenes... Het bruist van de ideeën!

Het meetlint schuin over de bak geeft de scheidingswand aan die ik nog moet gaan plaatsen. De scheidingswand schermt het schaduwstation af en zorgt voor gerichte kijklijnen op de baan. Het wordt gewoon een dunne multiplex plaat, net als de achterwand.Eerste proefpassing van de 'midden bak'. Hier komt veel bewegende scenery in de vorm van een spoorwegovergang met Marechaussee beveiliging, open en dichtslaande hekwerken en vooral veel heide en bossages waar de trein doorheen moet ploeteren...
Ook zie je rechts de eerste mockups van gebouwen. Hier stond een woonhuis (Artitec) en enkele barakken. Ik heb mijn oog laten vallen op de barakken van DM-toys, maar ben nog niet helemaal zeker.
Het gele meetlint geeft de achterplaat aan. Deze komt tegen de poten aan, zodat hierachter de electronica aangebracht kan worden. Onder de baan gaat dat moeilijk i.v.m. de schuimplaat-constructie.De eerste proefopstelling op de meest rechter module van de drie. Hier ligt de spoorwaaier van het geniekamp zelf. Elk uiteinde kende een gebouw en stootblok. Er was geen verhoogde kopse of zijlading mogelijk. Ik denk dat ik ga smokkelen en die er wel bij eentje ga maken. Ook zie je de mockups van de grote loodsen die hier parallel aan het meest zuidelijke opstelspoor stonden.
Elk spoor heeft een minimale lengte van 50 cm. effectief. Dus er kunnen mooie, maar korte goederentreinen op staan.Proefpassen van een van de combinaties die erop komt te rijden. Deze Benelux mat '57 is in 1989 gebruikt als oefenobject voor de ordetroepen. Tevens is het mijn lievelingstrein, dus die moet zeker een plaatsje krijgen. De werkelijke combinatie was een NS 2400 met plan E, koppelwagen, Mat '57, koppelwagen, mat '57, koppelwagen en plan E. In model ruim 85 cm trein, dus dat gaat niet passen helaas. Ik haal dus wat koppelwagens er tussenuit denk ik.Na al het proefpassen, de eerste sporen ook op lengte gebracht en netjes aangelegd. Ze liggen nog los, maar dit geeft wel een beter inzicht in hoe het nu werkelijk wordt. Doel is om de sporen speels te plaatsen en niet gelijk aan de module randen. Veel wordt bepaald door de hoek van de scenery sporen op de linker modulebak en de lengte van het 'heide' spoor tussen hoofdbaan en kamp Rijen. Dat moet ik allemaal nog op maat maken.
De op maat gemaakte sporen hier zijn allen 55+ cm geworden in elk geval! Ook de mockups liggen op de 'vaste' plaatsen. Zij staan allen onder een bepaalde hoek aan het spoor in de originele tekeningen. Dat wordt op de baan natuurlijk ook gedaan.Op de middelste module ligt het wissel zo'n 10 cm uit de kant van de modulebak rand. Hier komt de ingang van kamp Rijen voor het wegvervoer. Daardoor wordt het stuk door de heide jammer genoeg maar zo'n 40 cm. Maar de concessie is nodig, omdat anders het kamp zelf niet mooi uit de verf gaat komen. In deze opstelling is er helaas ook geen ruimte voor MCC, maar misschien is dat geen gemis, als het echt om de treinen draait...

Morgen met alle paasverplichtingen waarschijnlijk geen ruimte om te bouwen. Hoop stiekem van wel, want als de sporen liggen, kan ik gelijk beginnen met aansluiten en aanleggen van de electra en gaan testrijden...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

NS2200

 • Offline Offline
 • Berichten: 93
 • NS 2200
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #5 Gepost op: 21 april 2019, 04:41:56 »
Hoontje,

Lollig dat je er een modulebaan van maakt. Ik ben in '93-'94 foerier geweest bij PMC-Noord Brabant, vanuit het Kazco Dongen aan de Eindsestraat. Emplacement was bij ons gewoon bekend als "Vijf Eiken" en werd in die tijd ook gebruikt voor afvoer van munitie van de Amerikanen die in de buurt op/van Gilze lag opgeslagen. Hiervoor moesten we logistieke ondersteuning leveren met o.a. brandblussers etc. Bij de treinen ging het om 3 keer een containertrein van elk 300m lang t.b.v. diverse munitie.

Deze werden opgedeeld op de 3 sporen omdat ze niet met 300m op 1 spoor pasten.

Wissels waren handbediend. Ik heb er zelf nog een paar omgegooid.
 
Voor het couleur locale kun je tevens nog een wrak van een franse T-33 straaltrainer toevoegen welke in die tijd in een van de loodsen in de noordwestelijke hoek lag. De blauwe Kmar was beschikbaar met een Opeltje of een VW Transporter voor verkeersregeing als het hek openging en de hoofdweg gekruist werd naar de aansluiting bij Gilze-Rijen. Ik heb geen foto's van die tijd helaas maar misschien heb je hier wat aan.
 
Groet,

Iwan

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #6 Gepost op: 21 april 2019, 11:28:12 »
 Hoi Iwan,

Dan zat jij op, wat wij in Dongen de RIMI, noemen. Het uitgebreide terrein daar is nog altijd in gebruik.
Van de munitie treinen wist ik inderdaad.Dank voor de details! Daar kan ik zeker wat mee! Ik heb op internet verschillende foto's gevonden van het kruisen van de Oosterhoutse weg met behulp van de Marechaussee. Dat kan ik mooi namaken!

Groetjes

Hoontje

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
« Reactie #7 Gepost op: 24 april 2019, 11:27:16 »
Bouwupdate:

Afgelopen dagen veel met de andere hobby veel tijd kwijt geweest. Dus weinig aan de baan kunnen doen helaas.
Wel mooie vorderingen gemaakt al zeg ik het zelf.Alle bedrading aangebracht. De baan wordt met DINAMO aangestuurd, wat betekent dat er behoorlijk wat draden gesoldeerd mochten worden. Dankzij het vooraf bepalen van alle bloklengtes en scheidingen etc. was het een 'eenvoudig' doch tijdrovend karwei.Eenmaal de draadjes door de bodem gestoken, oogt het gelijk opgeruimder...Waar straks vooral groen en/of ballast komt, heb ik een en ander al een bruine bodem gegeven in de vorm van Acrylverf...Het smoelt gelijk ook anders...

Eerste roestlaag op de rails. Ik heb gekozen voor 'dark rust' van Anita Decor. Het raccordement werd weinig gebruikt, dus ik wil lekker verroeste spoorstaven hebben. (en treinen op batterijen :P )

Nu verder met schilderen, pas 1 module gedaan...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #8 Gepost op: 26 april 2019, 22:31:05 »
Bouwupdate:

Afgelopen dagen bezig geweest met stukjes ballasten. En extra hout gehaald voor de achterplaten. Deze zijn op maat gezaagde panelen van 70 x 40 cm. De panelen bestaan uit 12mm dik multiplex, zo heb ik wat vlees voor de electronica die hier wordt opgehangen. Ik durf het niet aan om de electronica aan de hardschuimen platen te maken namelijk. Opnieuw verbaas ik me over de werking die zo'n achterwand heeft!
Goed, enkel plaatjes:Het eerste wissel op het terrein in de ballast. De rails is verroest met verf van Anita Decor, Dark Rust.Op de foto's en 1:1 situatie lag dit wissel in een bed van donkerbruine ballast. Echter lag het ook 'verzonken' in de bodem van bosbedekking/bladeren/takken en zand. Nu lijkt het juist op een dijkje te liggen... Mogelijk ga ik de rest van de baan niet op, maar in het schuim leggen om dat effect te verkrijgen. Eerst nog een proefstukje maken waarbij ik de rails op het schuim leg en van groen voorzie. Mogelijk valt het allemaal wel mee...Bij een houtwerkplaats enkele houten panelen laten maken van 12mm dik multiplex. Deze gaan dienen als achterwand...één van de panelen komt schuin op de bak te staan om het schaduwstation te 'verstoppen'. Er blijft genoeg ruimte over voor scenery!
Alleen hoe ik dat met de achtergrondfoto op moet lossen weet ik nog niet. Ooit heeft [mention]Diederik[/mention]  een mooi raadplaatje foto geplaatst waarbij je als het ware 'in de spoorbaan' keek bij station Gilze-Rijen. Die foto kan ik natuurlijk niet meer vinden. Als iemand weet waar ik het over heb, of Diederik als jij dit leest, pb me ff of en hoe ik aan een kopie van die foto kan komen. (Misschien moet ik hem zelf gewoon gaan maken bedenk ik me nu terwijl ik dit typ...)Het paneel bij 1 van de 2  'normale' bakken. Hij valt tussen de poten, dit is express, omdat dan de bevestiging met simpele haakse hoekjes kon. De 8,5 cm achter de wand kan mooi gebruikt worden om de electronica veilig te bevestigen!

Morgen dienst, net als 3/4e hulpverlenend Nederland, maar hopelijk zondag nog even aan de knutsel, dat wordt dan draden aansluiten en hopelijk de eerste testrit meters!!!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #9 Gepost op: 28 april 2019, 22:38:32 »
Bouwupdate:

Een kleintje. Vandaag bezig geweest met het definitief bevestigen van de achterwanden door middel van haakse hoekjes. Een precisiewerkje, ik wil dat ze goed aansluiten. Daarna het ballasten verder opgepakt. Maar voordat ik dat af kon werken, nog wat kleine frutsels in elkaar gezet, zoals wisselstoelen en stootjukken. Deze komen namelijk direct mee in de ballast, dus eerst die op kleur gebracht.
Het gaat om 3d prints van 3dBuilder.De stootjukken. Elk spoor krijgt er 1...2 Wisselstoelen voor de wissels op het terrein zelf. De wissel in de hoofdbaan wordt aangedreven door een wisselmotor. Dat model moet ik nog eens een keer kopen bij Rob Bisschop...Stootjuk geplaatst...Detailopname van de voetjes die om de spoorstaaf heen grijpen. De dikke klodders verf heb ik net gauw weggepoetst en dunner aangebracht!Wisselstoel geplaatst. 2 Bielzen die over waren van het rails leggen zijn wat vlak gemaakt en daarop staat de stoel. Als alles droog is, leg ik ook nog een dun draadje naar het wissel zelf...Het is helaas door de constructie van het wissel niet mogelijk om de bielzen 'van onder' het wissel te laten verschijnen. De open ruimte vult zichzelf straks met een graspolletje of ballast...

Toch leuk deze kleine details, geeft de baan direct wat leven mee. Vorige week bij Ndetail.de hekwerk bestelt. Hopelijk is dit snel binnen, zodat ik kan gaan testen met een openslaand hek bij de toegang. Maar eerst... ballasten... Draadjes aansluiten en testen, testen, testen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

ronald1956

 • OHMB Team Mitropa
 • Offline Offline
 • Berichten: 1604
 • Tram&Trein NL- H0
  • Haagse Modelbouw Club
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #10 Gepost op: 29 april 2019, 19:10:01 »
Als ik het zo zie mag je eerst wel gaan roestrijden , of gaat alles straks op batterijen ?

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #11 Gepost op: 04 mei 2019, 00:20:12 »
De rails wordt waar nodig weer schoongemaakt. :) Alhoewel op batterijen me ook wel aanspreekt  :D

Bouwupdate

Deze week qua scenery de laatste sporen aangelegd. Ben ook enthousiast dat er nog een stuk Curver te zien gaat zijn! Ook zijn de hekwerken van Ndetail.de al binnen. Dit zou en week of 3 duren, dat werden 5 dagen. Inmiddels al een succesvolle proefopstelling gemaakt met servo's om het hek voor de trein te openen. Binnenkort alles eens goed plaatsen op de baan en meenemen in de testritten.
Goed wat plaatjes...Alle sporen geplaatst. Linksvoor het spoor op het Curver terrein, dan de stamlijn richting Oosterhout, de hoofdbaan richting Breda, hoofdbaan richting Tilburg met het wissel naar Gilze Vijf Eiken...Tussen het Curver terrein en de andere sporen ligt een geluidswal. Met rest stukken schuim ga ik die nabootsen. Hier de ruwbouw die een nacht gaat drogen nu...Een van de sets van Ndetail.de . De set is uit geëtst nieuw zilver en zeer filigrein...

Enkele detailopnamen van de verschillende delen...Eerste proefopstelling op de baan. De hekken zijn op een verenstaal van 0.5mm gesoldeerd. Ze staan nu scheef en los. Moeten ook nog gekleurd worden. M'n eerste indruk is positief!De verenstaal gaan beide door een afzonderlijke messing buis naar de Servo. Die moeten nog geplaatst worden echter...Het hekwerk zwart gespoten met een spuitbus matte zwarte lak van de Action...Close up van een van de poorten met gesoldeerde verenstaal. Alles is matzwart gespoten...

Morgen verder! Eens kijken wat er dan allemaal af komt...

Tot zover,

Groetjes

Hoontje

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #12 Gepost op: 05 mei 2019, 00:24:37 »
Bouwupdate

Vandaag tegen alle verwachting in toch naar Houten. Met een klein boodschappenlijstje voor de baan. Ik heb nog electronica nodig in de vorm van een nieuwe voeding (15V - 7A) en een TM44 voor het schaduwstation. Daarnaast de eerste scenery benodigdheden, zoals een paar busjes van Mini's voor de Marechaussee bussen die de spoorwegovergang gaan beveiligen. Helaas was niets van dit alles te vinden bij mijn 'huis leveranciers' dus ga ik alles maar bestellen. Wel een leuke middag weggeweest en ditmaal ging mijn vriendin ook mee, dus dat was extra leuk!

Bij thuiskomst lekker kunnen knutselen! Dus, foto's...In Houten onder andere dit scenery pakket opgehaald. Wissel toebehoren van TRUE NL. Verkocht via Bisschop Modelbouw. Alles om de scene rondom een wissel anno 1980-ish aan te leggen...Ik heb het 'moderne' setje genomen, dat is vanaf ongeveer 1985 in zwang bij het grootspoor. Een mooi geel kastje met de elektronica voor de wisselmotor, een potje voor de beveiliging en een vrijbalk zien we hier in 1:160. Deze zaken leg ik aan, voordat ik de boel ballast. Des te mooier valt het straks allemaal in elkaar weg...Het potje en de vrijbalk geplaatst en in de verse ballast. Vervuilen gebeurd als de boel droog is, met poeders van Artitec...Rondom het wissel was er even wat gepruts nodig. Het pinnetje op de wisselarm heb ik afgesneden, zodat de wisselmotor zoals bij het grootspoor geplaatst kan worden. Bij de PECO wissels zit een soort randje net boven de wisselarm voor de servo, waar prima 1 lipje van de motor past. Heeeeeeel weinig lijm, zodat het systeem niet vast komt te zitten en de motor zit op zijn plaats! Het gele Kastje staat op een verhoging van enkele kartonnen plaatjes om zo op gelijke hoogte met de motor te komen staan. Straks in de ballast zie je niets van deze rommelige ondergrond...Ballast tijd!!! Doormiddel van de 'verdunde houtlijm methode'. Dus eerst ballast strooien, dan nat sprayen met plantenspuit en indruppelen met verdunde houtlijm...Resultaat van een paar uur instrooien, losse ballast goed kwasten met penseeltjes en daarna indruppelen. Er zijn meerdere kleuren door elkaar gebruikt, allen van Woodland Scenics (B71, B72, B74 en BUSCH ?? ). Ook zijn de voeten voor de bovenleidingsportalen (M4 bouten) geplaatst. Deze zijn eerst op kleur gebracht met Revell SM374 (oude serie) om de beton-look te krijgen. Rechtsonderin het grote gat is voor een van deze voeten, maar die had ik nog niet geplaatst bij het maken van deze foto...Het spoortje op het terrein van de Curver lag in een groenstrook tussen een van de productie hallen en de toegangsweg in mooie grijze ballast/grind toen ik er anno 2015 foto's ging maken voor de grote baan. Deze ballast dus alvast ingestrooid. Waar het stootblok komt, lagen extra hopen ballast, dus dat heb ik ook nagebootst...Net voor 20:00u nog snel de achterwand voorzien van een doorgang. Deze is 6,5 cm breed en 5 cm hoog. Precies de maat van een bovenleidingsportaal...Door op 2 cm afstand van de doorgang een portaal te plaatsen, hoop ik als je op 'preiser-niveau' naar de baan kijkt, de doorgang niet heel erg opvalt...Even het portaal apart. Ik blijf het geweldige portalen van 3dBuilder vinden, ze brengen gelijk de juiste sfeer en plaatsen de baan direct in het 'Brabantsche land'. De definitieve plaatsing geschied pas als de achterwand ook vaststaat en voorzien is van een achtergrond. Daar ben ik alleen nog altijd mijn hoofd over aan het breken...Ook de eerste electronica geplaatst. Een voeding (die nu dus van m'n programmeerspoor afkomt), de RM-C (besturingsunit), een TM-44 (blokkaart) en een OC32. (multifunctionele 'decoder-unit') Allen vormen de basis van een DINAMO-systeem...De lasklemmen tegenover de TM-44 zijn voor de A-staaf. Om de 20 cm ongeveer zit een draad aan deze staaf die in de blokken gewoon doorloopt, dus niet per sectie doorgenomen wordt. Al deze draden, meestal  meer dan 4, in de klem frotten van de TM-44 lijdt vaak tot storingen. Dus klem ik ze in een lasklem en trek 1 draad naar de TM-44 zelf. Zo voorkom ik vreemde storingen en het werkt nog makkelijker ook!

In iTrain is de baan inmiddels ingetekend met de juiste bloklengten, bezetmelders, wissels etc. etc. Dus morgen de draden trekken en netjes wegwerken, rails poetsen en dan testrijden!!! (mits de ballast droog is...)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje

NS264

 • En maar rijden over het asfalt, kilometers.Sinds kort ook met langer materieel.
 • Offline Offline
 • Berichten: 7755
  • Midland
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #13 Gepost op: 05 mei 2019, 10:46:49 »
Hoi,

Het gaat snel.

Gr Koen.
Klik op de wereldbol naar ouder topic. Bouw aan diverse projecten. Betuwse oplossing:'kumt tied, kumt road'.
4NonBlondes -Train.

Hoontje

 • Offline Offline
 • Berichten: 336
 • Bouwt: "Kamp Rijen" & Station Rijen 1980 in 1:160
  • Station Gilze-Rijen en Tilburg Goederen in 1:160
Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
« Reactie #14 Gepost op: 10 mei 2019, 16:59:02 »
Bouwupdate:

Afgelopen dagen wat meters kunnen maken! De eerste treinen hebben proefgereden! Helaas blijft de PIKO 2454 problemen geven qua opstart, dus die krijgt nog eens een keer extra aandacht. De 2200'den van PIKO rijden prima over de baan. Ik ben blij en stiekem best trots...
Goed, plaatjes, want wat heb ik allemaal gedaan?Eerst alle draden netjes weggewerkt, zowel tegen de achterwand als ook onder de bak. Onder de bak zit een soort latten-bodem, waar tussen ik gewoon bindruggen heb geplakt. Werkt prima!Alles in de computer ingetekend en geprogrammeerd in iTrain. Fijne was dat dit in 1x probleemloos ging. Dat werkt echt lekker een keer...De NS 2207 aan het proefrijden. De baanvaksnelheid is 20 km/h geweest, maar met 10 km/h rijdt het al erg mooi vind ik. Dus ik denk dat ik die laatste snelheid aanhoud...

Na het proefrijden kon begonnen worden met de scenery bouw. Ik ben begin met de meest rechter module, het kampterrein zelf.Zo zag het eruit voor aanvang van de scenery bouw...Alles groen en bruin gemaakt waar nodig. Het groen oogt zeer chemisch op de foto's, echter als het droogt, wordt het donkerder. Het is een mooiere bodem dan 'gewoon bruin' voor het grasland...De asfaltweg aangebracht met behulp van NOCH-baupaste ofzoiets. Een potje met een soort acrylverf + zand erdoorheen gemengd. Zo krijg je direct de structuur van een kapotte asfaltweg. Eens kijken wat dat wordt na droging. Verder ballast aangebracht. Een flinke mix van verschillende Woodland Scenics, o.a. B71, B72 zijn de basis kleuren. Daaromheen zit zand, grind, grijs etc.Een van de spoorovergangen op het kamp zelf. Ze zijn allemaal uitgevoerd met een extra railstaaf. Dus dat heb ik hier ook geprobeerd. Gewoon een stuk railsstaaf uit de rommeldoos op maat gemaakt en met superlijm vastgeplakt. Voordeel is dat dit code 80 is, daarbij liggen de staven wat hoger dan bij code 55. Daardoor past dit nu precies. De extra staaf staat gewoon op de bielzen...Even hoog, proefrijden ging er goed over...De 3 potjes van de NOCH Landschaftsbau set. Naast het asfalt zwart, heb ik ook het zandkleurige potje gebruikt voor een soort van zandweggetje...Gras geplant. Militaire precisie, alles staat fier rechtop. Ik gebruik een mix van heel veel kleuren en lengtes gras. De lengtes variëren van 1 mm tot 12 mm.. Die van 12 mm zitten er maar een paar tussen, geeft een prima effect en is niet te lang!

Op foto's en wat ik nog weet van vroeger, is dat de sporen echt helemaal weggezakt lagen in een gras- en bosgrond. Dat heb ik hier dus na proberen te bootsen. Tussen de railsstaven, op de bielzen komt ook nog gras, maar dan alleen kort, dus 1 - 2 mm. lengte maximaal. Voordeel nu ook weer van de hogere spoorstaven, is dat dit nagemaakt kan worden...Enkele 'statieportretten' van verschillend materieel wat op de baan te zien gaat zijn en hoe dit tegen het gras afsteekt...Stootblok in ballast + veel gras...Zandpad in wording met dus een soort van spoorwegovergang-die-er-eigenlijk-niet-is. Hoe dat precies vorm moet krijgen weet ik nog niet...

Daarnaast ook al wat 'laag groen' aangebracht bij wijze van proef, zoals te zien op bovenstaande foto's...

Ter afsluiting bovenstaande overzichtsfoto's. Er moet nog veel gebeuren met het groen, maar een eerste basis is in elk geval gelegd!

Nu ga ik de stofzuiger eens zoeken en opruimen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje