BeneluxSpoor.net forum

Wat zijn we aan het bouwen? => Banen of diorama's => Topic gestart door: Hoontje op 19 april 2019, 23:02:52

Titel: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 19 april 2019, 23:02:52
Hallo allemaal!

Welkom bij mijn nieuwe project, Gzve en Gzva, de telegrafische afkortingen voor:

Gilze Vijf Eiken / Gilze Vijf Eiken aansluiting

Binnen de landmacht beter bekend als Kamp Rijen of Geniekamp Rijen.
Ik zat niet bij de landmacht, dus ik noem het verder Gzve of Gilze Vijf Eiken.

Motivatie

Nu mijn [Racc. Oosterhout Vijf Eiken] te groot is geworden om nog mee te nemen naar beurzen, de laatste keer was alweer in 2017 (!), mis ik het steeds vaker om met een handzaam baantje op beurzen te staan. Om deze lang gekoesterde wens. de vaste baan is ooit ook als beursbaan bedoeld geweest, in vervulling te laten gaan, is er een plan van eisen opgesteld.

- Handzame modules van lichtgewicht materiaal
- Op beurzen moet de baan alleen te bedienen en op/af te breken zijn
- Alles moet in de huidige auto passen om te worden vervoerd, geen bussen huren of vrachtwagens bij de baas lenen
- Er moet een frieslijst opkomen
- Het baantje moet opgesteld kunnen worden in de mancave en heeft daardoor de beperkte maten van slechts 225 cm x 50 cm maximaal.
- Het hele project moet te overzien blijven en grote investeringen zoals nieuwe besturingshardware of -software mogen niet
- Streven is een beurs in 2020 te bezoeken. Dit is echter een streven, geen doel op zich.

Bouw van de modules

Begin dit jaar kwam ik aan de praat met Mark van Markenburg, hij had nieuwe plannen om zijn assortiment uit te breiden en ja, met lasergesneden modules! Hij heeft een interessant concept uitgedacht met een modulair systeem. Verschillende grootte qua afmetingen, allen onderling koppelbaar en naar wens in te stellen. Door de lasergesneden onderdelen, past alles naadloos op elkaar. Doormiddel van een vernuftig, doch eenvoudig bout-schroef koppelsysteem laten de onderdelen zich gemakkelijk verbinden. In plaats van een houten basisplaat, is een module een soort lattenbodem van 12mm multiplex waarin een 4 cm dikke schuimlaag wordt aangebracht waarop de scenery wordt gemaakt.
Voor meer details:  Kijk eens bij Markenburg of mail ze (http://www.markenburg.nl)

(https://i.postimg.cc/5tj70jJG/IMG-20190417-121934.jpg)
Totaal overzicht van 1 module, in totaal heb ik 3 van deze sets.

Ik heb gekozen voor een systeem 'op maat gemaakt' qua frieslijst, maar met 'standaard' pakketten qua modulematen. In totaal zijn 3 modules gemaakt in de afmeting: 75 x 50 cm. Op 40 cm hoogte zit een frieslijst. Feitelijk bestaat een frieslijst ook uit een module met schuimlaag. Zou ik geen fries gebruiken, kan ik dus een baan van 6 modules maken. Echter, dat past weer niet in de auto, dus helaas zal er qua sporenplan geen heel spannend geheel gemaakt kunnen worden zoals een groot station ofzo. Kunt niet alles hebben!  :roll:  :mrgreen:

Sporenplan

Het sporenplan is lange tijd voer voor discussie hier thuis geweest. Zoals jullie weten is mijn partner ook modeltrein fan en staat ze me met raad en daad bij. In dit project is dat niet anders. Sinds wij verhuisd zijn naar een plaats met spoorse geschiedenis, hebben we de wens die geschiedenis na te bouwen in 1:160. Dus is er gekeken of op deze 3 modules een baan is te realiseren die eer aan het oude emplacement doet. Dat bleek onbegonnen werk. Bovenal zou er dan extra geinvesteerd moeten worden in rails, wissels, rollend materieel en gebouwen. Het gave zou wel zijn dat we dan op rails en rollend materieel na eigenlijk een geheel uit Markenburg onderdelen baan kunnen bouwen.
Doch het paste niet zoals gezegd.
Dus werd er een andere wens van mij in vervulling gebracht...

In 2015 heb ik bij veldonderzoek en contacten links en rechts de spoorplannen van een van de raccordementen bij station Gilze-Rijen weten te bemachtigen, namelijk dat van het voormalige laad/los en oefenterrein van de landmacht. Veel mensen denken dat het aftakkende spoortje tussen station Gilze-Rijen en Breda richting het zuiden de aansluiting is naar de even verderop gelegen vliegbasis Gilze-Rijen. Dit is echter niet waar. De vliegbasis heeft welliswaar tot de jaren '80 een eigen aansluiting gehad, echter lag deze aansluiting nabij de Moerstraat, ten oosten van Station Gilze-Rijen, dus richting Tilburg. Dat spoor is al jaren opgebroken. De aansluiting Gilze Vijf Eiken is pas sinds 2015 weggehaald.
Het defensieterrein heeft een rustige geschiedenis van 'geniekamp' 'laad- en losplaats logistiek' tot heden ten dage oefenterrein. Op het terrein zijn veel oefeningen gehouden door defensie met ook treinen als onderwerp.
Het terrein kende een enkelspoor spooraansluiting die vertakte op het terrein met behulp van 2 wissels. Er ontstonden zo 3 vrij lange sporen waarlangs allerlei oefentreinen, containertreinen, platte assers etc. werden beladen en gelost. Er zijn zelfs foto's te vinden van een Beneluxstel wat als oefentrein dient en een heus gewonden-transport trein in speciaal omgebouwde ICR rijtuigen. Allerlei leuke motieven om uit te beelden.
Bovenstaande ziet er als volgt uit in Anyrail:

(https://i.postimg.cc/ZqDQFpj4/Baanplan-definitief-als-jpeg.jpg) (https://postimages.org/)
Het sporenplan, waarbij het schaduwstation gedeelte niet op schaal is getekend

Het sporenplan is een uitsnede uit mijn 'hoofdbaan' waarbij het spoor richting Oosterhout Vijf Eiken, de hoofdlijn Breda - Tilburg en Gvza, oftewel Gilze Vijf Eiken aansluiting te zien zijn. De hoofdbaan en het spoortje richting Oosterhout worden 'scenery' en zullen geen actief treinverkeer kennen.

Het gebruikte railsmateriaal is PECO code 55 flexrails en wissels.

Aansturing/besturingsoftware

DINAMO aangestuurd door iTrain 4.x

Scenery

Het terrein kenmerkte zich door een aantal loodsen voor opslag en goederen, als ook door een woning, bunkers en dus een laad/los mogelijkheid langs 3 sporen. 1 spoor lag gedeeltelijk in de straatstenen verwerkt.
Verder lag het terrein op een zandrug in de oude 'hei' rondom Gilze-Rijen. Dezelfde heide als waar even verderop ook het vliegveld op ligt.
Het raccordementsspoor richting de hoofdlijn loopt dwars door een dichtbegroeide aanplant langs de rand van de hei. De taken sloegen hier tegen de locs aan als zij hun wegbaande. Iets wat ik ook uit wil gaan beelden.
De kruising met de Oosterhoutse weg (hier nog geen Vijf Eiken weg) was eenvoudig van aard met betonnen langsliggers in het asfalt. Afzetting/waarschuwen van langskomende treinen geschiedde door toegesnelde militaire politie en later de Kon. Marechaussee. Eveneens een scene die in 1:1 op meerdere foto's is te vinden en ik in 1:160 na wil bouwen. Hiervoor wordt een busje van MINI's binnenkort verbouwd.

De gebouwen staan op foto's en het styreen is in huis om ze na te bouwen. De woning wordt een Markenburg creatie natuurlijk. De loodsen echter niet, omdat ik A het styreen al heb, B de kosten wil drukken en C het styreenbouwen ook weleens wil proberen.

Op het terrein wil ik enkele scenes uitbeelden, het laden/lossen van defensietreinen, trainende soldaten (er is ook een stormbaantje aanwezig) en werkende soldaten aan allerhande materieel.

Het hek wat het spoor afsluit van de hoofdbaan moet echt open en dicht kunnen, echter heb ik hier nog geen passende kandidaat voor gevonden. Dit moet zelfbouw gaan worden met servo aansturing.

Verder wordt het vooral een groene baan met oog voor natuurschoon, heidegrond en -begroeiing, maar niet teveel afleiding van het kamp zelf.

MCC

Ik twijfel nog. Momenteel zijn er geen mooie militaire voertuigen in 1:160 die ik om kan bouwen, maar gezien de ontwikkelingen op dat gebied, is het wellicht verstandig het wel gewoon aan te leggen. Het precieze plan daarvoor ga ik pas aan beginnen als de sporenbundel ligt.

Rollend materieel

Sinds PIKO zowel de NS2200 als ook de NS2400 met A-sein heeft uitgebracht en Minitrix al langer de geel-grijze NS6400 in het assortiment heeft, kan ik deze locs ook inzetten om 1:1 foto's om te zetten in 1:160. Iets wat ik op mijn vaste baan ook altijd probeer. Dat geeft mij extra motivatie.
Trekkende locs worden dus mijn:

(https://i.postimg.cc/WpJQrMv1/IMG-20190414-173558.jpg) (https://postimages.org/)

PIKO 2454

(https://i.postimg.cc/85zyW9hH/IMG-8195.jpg) (https://postimages.org/)

Minitrix 6403, de Railion stickers zijn inmiddels verwijderd...

(https://i.postimg.cc/PxJP0sm1/IMG-7902.jpg) (https://postimages.org/)

PIKO 2207 met hoog A-sein

(https://i.postimg.cc/rmHKknJ3/IMG-5681.jpg) (https://postimages.org/)

PIKO 2342

Uiteraard met verschillende goederenwagons erachter. Welke precies ga ik nog wat uitzoeken...

Goed, ik heb enorm veel zin in de bouw van dit baantje. Afgelopen woensdag heb ik bij Markenburg de modules opgehaald en de afgelopen dagen ben ik begonnen met het puzzelen qua sporen en baanplan. En uiteraard later de scenery! Het doel is een rustig beursbaantje met genoeg 'eye candy' te creëren. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 19 april 2019, 23:05:01
Bouwupdate:

Goed, afgelopen woensdag mocht ik al de modules ophalen bij Markenburg. Ik had ze een week eerder pas bestelt en de levering zou ongeveer 3 weken duren. Ik was dus erg blij verrast met het telefoontje dat een en ander op mij stond te wachten. Heel fijn, want de komende week heb ik wat verlof, dus kan ik lekker bouwen!
Onder bezielende leiding van Mark, van Markenburg, bouwde we samen de verschillende modules in elkaar met het volgende resultaat:

(https://i.postimg.cc/5tj70jJG/IMG-20190417-121934.jpg) (https://postimg.cc/GBwJgLHJ)

Hoogte is 105 cm. Mogelijk wat te laag, maar dat zal de ervaring uit gaan wijzen op de beurs. Eventueel kunnen er langere poten onder en dan staat de baan op 120 cm hoogte.

(https://i.postimg.cc/K8Gp6JHm/IMG-20190417-142843.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/T3tNfgzg/IMG-20190417-142847.jpg) (https://postimages.org/)

Eenmaal thuis werden alle onderdelen in een matte blanke lak gespoten. Ik houd de populieren multiplex liefst zo naturel mogelijk.
De roetvegen en vlekken die na het laseren van het hout zijn ontstaan verwijder je overigens heel eenvoudig met een iets vochtige doek en/of een vlakgom.

(https://i.postimg.cc/Ls7yZR6s/IMG-20190417-165122.jpg) (https://postimages.org/)

Dan is het tijd om een en ander in de mancave in te gaan passen. Afgelopen weken is er veel 'rommel' naar het stort gebracht, waardoor de oude modulekast ruimte kan bieden aan dit nieuwe project. Wanneer de modules geschakeld zijn, passen ze alle 3 naast elkaar op de kast. Echter zijn ze nog niet geschakeld hier, dus staan er maar 2 op. Dit voor een eerste indruk.

(https://i.postimg.cc/BQcw7dNh/IMG-20190417-171223.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/0j7Hs3vy/IMG-20190417-171742.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/1RFdwgF1/IMG-20190417-171927.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/LX1xt7n3/IMG-20190417-172235.jpg) (https://postimages.org/)

Eerste railspassing, globaal, nu over 2 bakken om te kijken of er niet nu al aan m'n wensen voldaan kan worden. Helaas is het raccordements lijntje zelf niet lang genoeg om de scenery in de bossen mooi genoeg te maken. Dus worden het 3 bakken. Morgen maar eens kijken hoe dat uitkomt.

(https://i.postimg.cc/sDRNcVPQ/IMG-20190417-171937.jpg) (https://postimages.org/)

Ook de lengte van de sporen getest, de oefen benelux/mat '57 werd gebracht tussen 2 plan E's en enkele koppelwagens. In totaal zou dat model zo'n 70 cm lang worden. Het langste opstelspoor incl. wissels kan hem huisvesten, dus dat is mooi. Zeker als de sporen op 3 bakken komen, komt er opstelruimte bij. Sporen op 2 bakken zijn 50 cm. Wanneer ze op 3 bakken liggen en ik ze niet strak langs de rand leg maar met een lichte boog, wordt dit al snel 75 - 80 cm voor het langste spoor. -jeej-

Komende dagen eerst Pasen vieren, maar volgende week dus lekker aan de gang met de modules verder opbouwen en dan de eerste sporen leggen. Ook moet ik nog hout halen voor achterwanden, die zitten niet bij de gelaserde onderdelen. Doel is die ook lichtgewicht uit te voeren op hardboard of dunner multiplex (6 - 9 mm.) Alle benodigde electronica kan dan mooi aan die plaat bevestigd worden.

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: NS264 op 19 april 2019, 23:40:01
Hoi Alwin,

Dat gaat rap met die modules. (y)

Wat sporenplan betreft kan het interessant worden, daar je ook in een bosrijke omgeving zit.

Succes met de bouw volgende week!

Gr Koen.
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 19 april 2019, 23:44:08
Dank Koen. Ik hoop vooral op een realistische hei en loof. Ben al wat aan het prutsen  :laugh: Eerst het technische gedeelte van de grond zien te krijgen...

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 20 april 2019, 23:37:47
Bouwupdate:

Vanochtend eens de modules opgebouwd zoals ze op een beurs zouden staan. Dit werkt qua hoogte niet optimaal als ik aan de modules werk merk ik, maar qua kijklijn is het wel heel mooi. Hoe zeggen ze dat ook weer? Wie mooi is, moet pijn lijden toch?

(https://i.postimg.cc/52g3PZcq/IMG-20190420-110958.jpg) (https://postimages.org/)

In totaal een dikke 225 cm in de lengte en 50 cm in de breedte. Het lijkt zo toch wel een flink bakbeest te worden stiekem...

(https://i.postimg.cc/Ls0VSL8J/IMG-20190420-123038.jpg) (https://postimages.org/)

De gecombineerde scenery/schaduwstation bak. Hier een eerste proefopstelling. Je ziet links de boog van het schaduwstation, de bedoeling is dat dit minimaal 2 sporen gaan worden. Maar hoe dat precies moet gaan worden, weet ik nog niet.
Dan zie je 4 schuine sporen rechts onder. 4 Sporen? Jazeker, op foto's zie je de Curver ook liggen en in deze hoek komen dus ook die sporen + fabriekspanden. Dan het spoor naar Oosterhout, de hoofdbaan Breda-Tilburg v.v. en dus het aftakkende spoortje richting 'kamp Rijen'. Omdat ik ook het Curver spoor kan leggen, gaat hier ook meer scenery komen. Doel is een goederenwagon met vorkheftruck die gelost wordt ofzo. Of een oefening van de bedrijfsbrandweer, of een gewoon industrieel gebied met verschillende scenes... Het bruist van de ideeën!

Het meetlint schuin over de bak geeft de scheidingswand aan die ik nog moet gaan plaatsen. De scheidingswand schermt het schaduwstation af en zorgt voor gerichte kijklijnen op de baan. Het wordt gewoon een dunne multiplex plaat, net als de achterwand.

(https://i.postimg.cc/m2QV9P8n/IMG-20190420-124548.jpg) (https://postimages.org/)

Eerste proefpassing van de 'midden bak'. Hier komt veel bewegende scenery in de vorm van een spoorwegovergang met Marechaussee beveiliging, open en dichtslaande hekwerken en vooral veel heide en bossages waar de trein doorheen moet ploeteren...
Ook zie je rechts de eerste mockups van gebouwen. Hier stond een woonhuis (Artitec) en enkele barakken. Ik heb mijn oog laten vallen op de barakken van DM-toys, maar ben nog niet helemaal zeker.
Het gele meetlint geeft de achterplaat aan. Deze komt tegen de poten aan, zodat hierachter de electronica aangebracht kan worden. Onder de baan gaat dat moeilijk i.v.m. de schuimplaat-constructie.

(https://i.postimg.cc/TPPcBCf8/IMG-20190420-124544.jpg) (https://postimages.org/)

De eerste proefopstelling op de meest rechter module van de drie. Hier ligt de spoorwaaier van het geniekamp zelf. Elk uiteinde kende een gebouw en stootblok. Er was geen verhoogde kopse of zijlading mogelijk. Ik denk dat ik ga smokkelen en die er wel bij eentje ga maken. Ook zie je de mockups van de grote loodsen die hier parallel aan het meest zuidelijke opstelspoor stonden.
Elk spoor heeft een minimale lengte van 50 cm. effectief. Dus er kunnen mooie, maar korte goederentreinen op staan.

(https://i.postimg.cc/hjkbznxg/IMG-20190420-124642.jpg) (https://postimages.org/)

Proefpassen van een van de combinaties die erop komt te rijden. Deze Benelux mat '57 is in 1989 gebruikt als oefenobject voor de ordetroepen. Tevens is het mijn lievelingstrein, dus die moet zeker een plaatsje krijgen. De werkelijke combinatie was een NS 2400 met plan E, koppelwagen, Mat '57, koppelwagen, mat '57, koppelwagen en plan E. In model ruim 85 cm trein, dus dat gaat niet passen helaas. Ik haal dus wat koppelwagens er tussenuit denk ik.

(https://i.postimg.cc/Ss2fxRnD/IMG-20190420-133247.jpg) (https://postimages.org/)

Na al het proefpassen, de eerste sporen ook op lengte gebracht en netjes aangelegd. Ze liggen nog los, maar dit geeft wel een beter inzicht in hoe het nu werkelijk wordt. Doel is om de sporen speels te plaatsen en niet gelijk aan de module randen. Veel wordt bepaald door de hoek van de scenery sporen op de linker modulebak en de lengte van het 'heide' spoor tussen hoofdbaan en kamp Rijen. Dat moet ik allemaal nog op maat maken.
De op maat gemaakte sporen hier zijn allen 55+ cm geworden in elk geval! Ook de mockups liggen op de 'vaste' plaatsen. Zij staan allen onder een bepaalde hoek aan het spoor in de originele tekeningen. Dat wordt op de baan natuurlijk ook gedaan.

(https://i.postimg.cc/3xY1F3qx/IMG-20190420-133252.jpg) (https://postimages.org/)

Op de middelste module ligt het wissel zo'n 10 cm uit de kant van de modulebak rand. Hier komt de ingang van kamp Rijen voor het wegvervoer. Daardoor wordt het stuk door de heide jammer genoeg maar zo'n 40 cm. Maar de concessie is nodig, omdat anders het kamp zelf niet mooi uit de verf gaat komen. In deze opstelling is er helaas ook geen ruimte voor MCC, maar misschien is dat geen gemis, als het echt om de treinen draait...

Morgen met alle paasverplichtingen waarschijnlijk geen ruimte om te bouwen. Hoop stiekem van wel, want als de sporen liggen, kan ik gelijk beginnen met aansluiten en aanleggen van de electra en gaan testrijden...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: NS2200 op 21 april 2019, 04:41:56
Hoontje,

Lollig dat je er een modulebaan van maakt. Ik ben in '93-'94 foerier geweest bij PMC-Noord Brabant, vanuit het Kazco Dongen aan de Eindsestraat. Emplacement was bij ons gewoon bekend als "Vijf Eiken" en werd in die tijd ook gebruikt voor afvoer van munitie van de Amerikanen die in de buurt op/van Gilze lag opgeslagen. Hiervoor moesten we logistieke ondersteuning leveren met o.a. brandblussers etc. Bij de treinen ging het om 3 keer een containertrein van elk 300m lang t.b.v. diverse munitie.

Deze werden opgedeeld op de 3 sporen omdat ze niet met 300m op 1 spoor pasten.

Wissels waren handbediend. Ik heb er zelf nog een paar omgegooid.
 
Voor het couleur locale kun je tevens nog een wrak van een franse T-33 straaltrainer toevoegen welke in die tijd in een van de loodsen in de noordwestelijke hoek lag. De blauwe Kmar was beschikbaar met een Opeltje of een VW Transporter voor verkeersregeing als het hek openging en de hoofdweg gekruist werd naar de aansluiting bij Gilze-Rijen. Ik heb geen foto's van die tijd helaas maar misschien heb je hier wat aan.
 
Groet,

Iwan
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 21 april 2019, 11:28:12
 Hoi Iwan,

Dan zat jij op, wat wij in Dongen de RIMI, noemen. Het uitgebreide terrein daar is nog altijd in gebruik.
Van de munitie treinen wist ik inderdaad.Dank voor de details! Daar kan ik zeker wat mee! Ik heb op internet verschillende foto's gevonden van het kruisen van de Oosterhoutse weg met behulp van de Marechaussee. Dat kan ik mooi namaken!

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 24 april 2019, 11:27:16
Bouwupdate:

Afgelopen dagen veel met de andere hobby veel tijd kwijt geweest. Dus weinig aan de baan kunnen doen helaas.
Wel mooie vorderingen gemaakt al zeg ik het zelf.

(https://i.postimg.cc/ZKHjtv9p/IMG-20190422-141318.jpg) (https://postimages.org/)

Alle bedrading aangebracht. De baan wordt met DINAMO aangestuurd, wat betekent dat er behoorlijk wat draden gesoldeerd mochten worden. Dankzij het vooraf bepalen van alle bloklengtes en scheidingen etc. was het een 'eenvoudig' doch tijdrovend karwei.

(https://i.postimg.cc/TwnqkKMy/IMG-20190423-172345.jpg) (https://postimages.org/)

Eenmaal de draadjes door de bodem gestoken, oogt het gelijk opgeruimder...

(https://i.postimg.cc/k56ybjTv/IMG-20190422-141324.jpg) (https://postimages.org/)

Waar straks vooral groen en/of ballast komt, heb ik een en ander al een bruine bodem gegeven in de vorm van Acrylverf...

(https://i.postimg.cc/tgKNthfQ/IMG-20190422-141333.jpg) (https://postimages.org/)

Het smoelt gelijk ook anders...

(https://i.postimg.cc/wjbV3KQB/IMG-20190423-172256.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/7ZL9xP7c/IMG-20190423-172231.jpg) (https://postimages.org/)

Eerste roestlaag op de rails. Ik heb gekozen voor 'dark rust' van Anita Decor. Het raccordement werd weinig gebruikt, dus ik wil lekker verroeste spoorstaven hebben. (en treinen op batterijen :P )

Nu verder met schilderen, pas 1 module gedaan...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 26 april 2019, 22:31:05
Bouwupdate:

Afgelopen dagen bezig geweest met stukjes ballasten. En extra hout gehaald voor de achterplaten. Deze zijn op maat gezaagde panelen van 70 x 40 cm. De panelen bestaan uit 12mm dik multiplex, zo heb ik wat vlees voor de electronica die hier wordt opgehangen. Ik durf het niet aan om de electronica aan de hardschuimen platen te maken namelijk. Opnieuw verbaas ik me over de werking die zo'n achterwand heeft!
Goed, enkel plaatjes:

(https://i.postimg.cc/J7PyXghV/IMG-20190424-144048.jpg) (https://postimages.org/)

Het eerste wissel op het terrein in de ballast. De rails is verroest met verf van Anita Decor, Dark Rust.

(https://i.postimg.cc/9QvwM7QD/IMG-20190424-161517.jpg) (https://postimages.org/)

Op de foto's en 1:1 situatie lag dit wissel in een bed van donkerbruine ballast. Echter lag het ook 'verzonken' in de bodem van bosbedekking/bladeren/takken en zand. Nu lijkt het juist op een dijkje te liggen... Mogelijk ga ik de rest van de baan niet op, maar in het schuim leggen om dat effect te verkrijgen. Eerst nog een proefstukje maken waarbij ik de rails op het schuim leg en van groen voorzie. Mogelijk valt het allemaal wel mee...

(https://i.postimg.cc/JnQsPYcX/IMG-20190425-151016.jpg) (https://postimages.org/)

Bij een houtwerkplaats enkele houten panelen laten maken van 12mm dik multiplex. Deze gaan dienen als achterwand...

(https://i.postimg.cc/KzbK7hLF/IMG-20190425-151209.jpg) (https://postimages.org/)

één van de panelen komt schuin op de bak te staan om het schaduwstation te 'verstoppen'. Er blijft genoeg ruimte over voor scenery!
Alleen hoe ik dat met de achtergrondfoto op moet lossen weet ik nog niet. Ooit heeft [mention]Diederik[/mention]  een mooi raadplaatje foto geplaatst waarbij je als het ware 'in de spoorbaan' keek bij station Gilze-Rijen. Die foto kan ik natuurlijk niet meer vinden. Als iemand weet waar ik het over heb, of Diederik als jij dit leest, pb me ff of en hoe ik aan een kopie van die foto kan komen. (Misschien moet ik hem zelf gewoon gaan maken bedenk ik me nu terwijl ik dit typ...)

(https://i.postimg.cc/qqbzdtFM/IMG-20190425-151223.jpg) (https://postimages.org/)

Het paneel bij 1 van de 2  'normale' bakken. Hij valt tussen de poten, dit is express, omdat dan de bevestiging met simpele haakse hoekjes kon. De 8,5 cm achter de wand kan mooi gebruikt worden om de electronica veilig te bevestigen!

Morgen dienst, net als 3/4e hulpverlenend Nederland, maar hopelijk zondag nog even aan de knutsel, dat wordt dan draden aansluiten en hopelijk de eerste testrit meters!!!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 28 april 2019, 22:38:32
Bouwupdate:

Een kleintje. Vandaag bezig geweest met het definitief bevestigen van de achterwanden door middel van haakse hoekjes. Een precisiewerkje, ik wil dat ze goed aansluiten. Daarna het ballasten verder opgepakt. Maar voordat ik dat af kon werken, nog wat kleine frutsels in elkaar gezet, zoals wisselstoelen en stootjukken. Deze komen namelijk direct mee in de ballast, dus eerst die op kleur gebracht.
Het gaat om 3d prints van 3dBuilder.

(https://i.postimg.cc/28p6LmC9/IMG-20190428-173337.jpg) (https://postimages.org/)

De stootjukken. Elk spoor krijgt er 1...

(https://i.postimg.cc/zB6fjYKB/IMG-20190428-173341.jpg) (https://postimages.org/)

2 Wisselstoelen voor de wissels op het terrein zelf. De wissel in de hoofdbaan wordt aangedreven door een wisselmotor. Dat model moet ik nog eens een keer kopen bij Rob Bisschop...

(https://i.postimg.cc/Gp393Qbc/IMG-20190428-221425.jpg) (https://postimages.org/)

Stootjuk geplaatst...

(https://i.postimg.cc/85j5MzF9/IMG-20190428-221431.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname van de voetjes die om de spoorstaaf heen grijpen. De dikke klodders verf heb ik net gauw weggepoetst en dunner aangebracht!

(https://i.postimg.cc/3r0NwWQD/IMG-20190428-221123.jpg) (https://postimages.org/)

Wisselstoel geplaatst. 2 Bielzen die over waren van het rails leggen zijn wat vlak gemaakt en daarop staat de stoel. Als alles droog is, leg ik ook nog een dun draadje naar het wissel zelf...

(https://i.postimg.cc/NFXjCCkx/IMG-20190428-221033.jpg) (https://postimages.org/)

Het is helaas door de constructie van het wissel niet mogelijk om de bielzen 'van onder' het wissel te laten verschijnen. De open ruimte vult zichzelf straks met een graspolletje of ballast...

Toch leuk deze kleine details, geeft de baan direct wat leven mee. Vorige week bij Ndetail.de (http://www.ndetail.de) hekwerk bestelt. Hopelijk is dit snel binnen, zodat ik kan gaan testen met een openslaand hek bij de toegang. Maar eerst... ballasten... Draadjes aansluiten en testen, testen, testen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: ronald1956 op 29 april 2019, 19:10:01
Als ik het zo zie mag je eerst wel gaan roestrijden , of gaat alles straks op batterijen ?
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 04 mei 2019, 00:20:12
De rails wordt waar nodig weer schoongemaakt. :) Alhoewel op batterijen me ook wel aanspreekt  :D

Bouwupdate

Deze week qua scenery de laatste sporen aangelegd. Ben ook enthousiast dat er nog een stuk Curver te zien gaat zijn! Ook zijn de hekwerken van Ndetail.de al binnen. Dit zou en week of 3 duren, dat werden 5 dagen. Inmiddels al een succesvolle proefopstelling gemaakt met servo's om het hek voor de trein te openen. Binnenkort alles eens goed plaatsen op de baan en meenemen in de testritten.
Goed wat plaatjes...

(https://i.postimg.cc/ydm9mBgc/IMG-20190429-223916.jpg)

Alle sporen geplaatst. Linksvoor het spoor op het Curver terrein, dan de stamlijn richting Oosterhout, de hoofdbaan richting Breda, hoofdbaan richting Tilburg met het wissel naar Gilze Vijf Eiken...

(https://i.postimg.cc/WbWZ653W/IMG-20190503-231040.jpg)

Tussen het Curver terrein en de andere sporen ligt een geluidswal. Met rest stukken schuim ga ik die nabootsen. Hier de ruwbouw die een nacht gaat drogen nu...

(https://i.postimg.cc/dttdybqZ/IMG-20190429-170929.jpg)

Een van de sets van Ndetail.de . De set is uit geëtst nieuw zilver en zeer filigrein...

(https://i.postimg.cc/BbJFNyHy/IMG-20190429-170943.jpg)

(https://i.postimg.cc/dVhyWGZq/IMG-20190429-170954.jpg)

Enkele detailopnamen van de verschillende delen...

(https://i.postimg.cc/441VnfTT/IMG-20190429-200701.jpg)

Eerste proefopstelling op de baan. De hekken zijn op een verenstaal van 0.5mm gesoldeerd. Ze staan nu scheef en los. Moeten ook nog gekleurd worden. M'n eerste indruk is positief!

(https://i.postimg.cc/sgbZb155/IMG-20190429-222900.jpg)

De verenstaal gaan beide door een afzonderlijke messing buis naar de Servo. Die moeten nog geplaatst worden echter...

(https://i.postimg.cc/MT2VfXTz/IMG-20190429-222931.jpg)

Het hekwerk zwart gespoten met een spuitbus matte zwarte lak van de Action...

(https://i.postimg.cc/cCTnzmcJ/IMG-20190429-204434.jpg)

Close up van een van de poorten met gesoldeerde verenstaal. Alles is matzwart gespoten...

Morgen verder! Eens kijken wat er dan allemaal af komt...

Tot zover,

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 05 mei 2019, 00:24:37
Bouwupdate

Vandaag tegen alle verwachting in toch naar Houten. Met een klein boodschappenlijstje voor de baan. Ik heb nog electronica nodig in de vorm van een nieuwe voeding (15V - 7A) en een TM44 voor het schaduwstation. Daarnaast de eerste scenery benodigdheden, zoals een paar busjes van Mini's voor de Marechaussee bussen die de spoorwegovergang gaan beveiligen. Helaas was niets van dit alles te vinden bij mijn 'huis leveranciers' dus ga ik alles maar bestellen. Wel een leuke middag weggeweest en ditmaal ging mijn vriendin ook mee, dus dat was extra leuk!

Bij thuiskomst lekker kunnen knutselen! Dus, foto's...

(https://i.postimg.cc/6p7n3Rh7/IMG-20190504-154505.jpg)

In Houten onder andere dit scenery pakket opgehaald. Wissel toebehoren van TRUE NL. Verkocht via Bisschop Modelbouw. Alles om de scene rondom een wissel anno 1980-ish aan te leggen...

(https://i.postimg.cc/wj9nYq5b/IMG-20190504-155035.jpg) (https://postimages.org/)

Ik heb het 'moderne' setje genomen, dat is vanaf ongeveer 1985 in zwang bij het grootspoor. Een mooi geel kastje met de elektronica voor de wisselmotor, een potje voor de beveiliging en een vrijbalk zien we hier in 1:160. Deze zaken leg ik aan, voordat ik de boel ballast. Des te mooier valt het straks allemaal in elkaar weg...

(https://i.postimg.cc/4NkrwbYG/IMG_20190504_160428.jpg) (https://postimages.org/)

Het potje en de vrijbalk geplaatst en in de verse ballast. Vervuilen gebeurd als de boel droog is, met poeders van Artitec...

(https://i.postimg.cc/XJBzkp3X/IMG_20190504_162514.jpg) (https://postimages.org/)

Rondom het wissel was er even wat gepruts nodig. Het pinnetje op de wisselarm heb ik afgesneden, zodat de wisselmotor zoals bij het grootspoor geplaatst kan worden. Bij de PECO wissels zit een soort randje net boven de wisselarm voor de servo, waar prima 1 lipje van de motor past. Heeeeeeel weinig lijm, zodat het systeem niet vast komt te zitten en de motor zit op zijn plaats! Het gele Kastje staat op een verhoging van enkele kartonnen plaatjes om zo op gelijke hoogte met de motor te komen staan. Straks in de ballast zie je niets van deze rommelige ondergrond...

(https://i.postimg.cc/vZDLVCGZ/IMG_20190504_164722.jpg) (https://postimg.cc/18hqxCgk)

Ballast tijd!!! Doormiddel van de 'verdunde houtlijm methode'. Dus eerst ballast strooien, dan nat sprayen met plantenspuit en indruppelen met verdunde houtlijm...

(https://i.postimg.cc/d3HZQtkm/IMG_20190504_180002.jpg) (https://postimages.org/)

Resultaat van een paar uur instrooien, losse ballast goed kwasten met penseeltjes en daarna indruppelen. Er zijn meerdere kleuren door elkaar gebruikt, allen van Woodland Scenics (B71, B72, B74 en BUSCH ?? ). Ook zijn de voeten voor de bovenleidingsportalen (M4 bouten) geplaatst. Deze zijn eerst op kleur gebracht met Revell SM374 (oude serie) om de beton-look te krijgen. Rechtsonderin het grote gat is voor een van deze voeten, maar die had ik nog niet geplaatst bij het maken van deze foto...

(https://i.postimg.cc/C1wRjfbs/IMG_20190504_180012.jpg) (https://postimages.org/)

Het spoortje op het terrein van de Curver lag in een groenstrook tussen een van de productie hallen en de toegangsweg in mooie grijze ballast/grind toen ik er anno 2015 foto's ging maken voor de grote baan. Deze ballast dus alvast ingestrooid. Waar het stootblok komt, lagen extra hopen ballast, dus dat heb ik ook nagebootst...

(https://i.postimg.cc/kGpD31zT/IMG_20190504_183607.jpg) (https://postimages.org/)

Net voor 20:00u nog snel de achterwand voorzien van een doorgang. Deze is 6,5 cm breed en 5 cm hoog. Precies de maat van een bovenleidingsportaal...

(https://i.postimg.cc/5yNFMF02/IMG_20190504_183645.jpg) (https://postimages.org/)

Door op 2 cm afstand van de doorgang een portaal te plaatsen, hoop ik als je op 'preiser-niveau' naar de baan kijkt, de doorgang niet heel erg opvalt...

(https://i.postimg.cc/vBCCJ5XW/IMG_20190504_164739_01.jpg) (https://postimages.org/)

Even het portaal apart. Ik blijf het geweldige portalen van 3dBuilder vinden, ze brengen gelijk de juiste sfeer en plaatsen de baan direct in het 'Brabantsche land'. De definitieve plaatsing geschied pas als de achterwand ook vaststaat en voorzien is van een achtergrond. Daar ben ik alleen nog altijd mijn hoofd over aan het breken...

(https://i.postimg.cc/Wbq1q7QP/IMG_20190504_223806.jpg) (https://postimages.org/)

Ook de eerste electronica geplaatst. Een voeding (die nu dus van m'n programmeerspoor afkomt), de RM-C (besturingsunit), een TM-44 (blokkaart) en een OC32. (multifunctionele 'decoder-unit') Allen vormen de basis van een DINAMO-systeem...

(https://i.postimg.cc/Y97WbPBg/IMG_20190504_213251.jpg) (https://postimages.org/)

De lasklemmen tegenover de TM-44 zijn voor de A-staaf. Om de 20 cm ongeveer zit een draad aan deze staaf die in de blokken gewoon doorloopt, dus niet per sectie doorgenomen wordt. Al deze draden, meestal  meer dan 4, in de klem frotten van de TM-44 lijdt vaak tot storingen. Dus klem ik ze in een lasklem en trek 1 draad naar de TM-44 zelf. Zo voorkom ik vreemde storingen en het werkt nog makkelijker ook!

In iTrain is de baan inmiddels ingetekend met de juiste bloklengten, bezetmelders, wissels etc. etc. Dus morgen de draden trekken en netjes wegwerken, rails poetsen en dan testrijden!!! (mits de ballast droog is...)

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: NS264 op 05 mei 2019, 10:46:49
Hoi,

Het gaat snel.

Gr Koen.
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 10 mei 2019, 16:59:02
Bouwupdate:

Afgelopen dagen wat meters kunnen maken! De eerste treinen hebben proefgereden! Helaas blijft de PIKO 2454 problemen geven qua opstart, dus die krijgt nog eens een keer extra aandacht. De 2200'den van PIKO rijden prima over de baan. Ik ben blij en stiekem best trots...
Goed, plaatjes, want wat heb ik allemaal gedaan?

(https://i.postimg.cc/0y41W4Xr/IMG_20190505_194526.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vH3s9TWr/IMG_20190505_195025.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/L85MVSTr/IMG_20190505_175839.jpg) (https://postimages.org/)

Eerst alle draden netjes weggewerkt, zowel tegen de achterwand als ook onder de bak. Onder de bak zit een soort latten-bodem, waar tussen ik gewoon bindruggen heb geplakt. Werkt prima!

(https://i.postimg.cc/W3xw25Rp/IMG-20190508-124229.jpg) (https://postimages.org/)

Alles in de computer ingetekend en geprogrammeerd in iTrain. Fijne was dat dit in 1x probleemloos ging. Dat werkt echt lekker een keer...

(https://i.postimg.cc/BZCrnFY5/IMG_20190508_144239.jpg) (https://postimages.org/)

De NS 2207 aan het proefrijden. De baanvaksnelheid is 20 km/h geweest, maar met 10 km/h rijdt het al erg mooi vind ik. Dus ik denk dat ik die laatste snelheid aanhoud...

Na het proefrijden kon begonnen worden met de scenery bouw. Ik ben begin met de meest rechter module, het kampterrein zelf.

(https://i.postimg.cc/PJK9VGpV/IMG_20190509_131520.jpg) (https://postimages.org/)

Zo zag het eruit voor aanvang van de scenery bouw...

(https://i.postimg.cc/90csBXMq/IMG_20190509_133541.jpg) (https://postimages.org/)

Alles groen en bruin gemaakt waar nodig. Het groen oogt zeer chemisch op de foto's, echter als het droogt, wordt het donkerder. Het is een mooiere bodem dan 'gewoon bruin' voor het grasland...

(https://i.postimg.cc/5N7DwVM6/IMG_20190509_144126_01.jpg) (https://postimages.org/)

De asfaltweg aangebracht met behulp van NOCH-baupaste ofzoiets. Een potje met een soort acrylverf + zand erdoorheen gemengd. Zo krijg je direct de structuur van een kapotte asfaltweg. Eens kijken wat dat wordt na droging. Verder ballast aangebracht. Een flinke mix van verschillende Woodland Scenics, o.a. B71, B72 zijn de basis kleuren. Daaromheen zit zand, grind, grijs etc.

(https://i.postimg.cc/fR1Frfys/IMG_20190509_144134.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de spoorovergangen op het kamp zelf. Ze zijn allemaal uitgevoerd met een extra railstaaf. Dus dat heb ik hier ook geprobeerd. Gewoon een stuk railsstaaf uit de rommeldoos op maat gemaakt en met superlijm vastgeplakt. Voordeel is dat dit code 80 is, daarbij liggen de staven wat hoger dan bij code 55. Daardoor past dit nu precies. De extra staaf staat gewoon op de bielzen...

(https://i.postimg.cc/SNNw2K3B/IMG_20190509_144150.jpg) (https://postimages.org/)

Even hoog, proefrijden ging er goed over...

(https://i.postimg.cc/RZWydDMG/IMG_20190509_154733.jpg) (https://postimages.org/)

De 3 potjes van de NOCH Landschaftsbau set. Naast het asfalt zwart, heb ik ook het zandkleurige potje gebruikt voor een soort van zandweggetje...

(https://i.postimg.cc/FKcq5kkL/IMG_20190510_121726.jpg) (https://postimages.org/)

Gras geplant. Militaire precisie, alles staat fier rechtop. Ik gebruik een mix van heel veel kleuren en lengtes gras. De lengtes variëren van 1 mm tot 12 mm.. Die van 12 mm zitten er maar een paar tussen, geeft een prima effect en is niet te lang!

(https://i.postimg.cc/DZTN2f1Y/IMG_20190510_121741.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/4y4F98L6/IMG_20190510_121751.jpg) (https://postimages.org/)

Op foto's en wat ik nog weet van vroeger, is dat de sporen echt helemaal weggezakt lagen in een gras- en bosgrond. Dat heb ik hier dus na proberen te bootsen. Tussen de railsstaven, op de bielzen komt ook nog gras, maar dan alleen kort, dus 1 - 2 mm. lengte maximaal. Voordeel nu ook weer van de hogere spoorstaven, is dat dit nagemaakt kan worden...

(https://i.postimg.cc/tghrm08d/IMG_20190510_130329.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/CMJ2gg5m/IMG_20190510_122551.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/gjMtqvQf/IMG_20190510_122508.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele 'statieportretten' van verschillend materieel wat op de baan te zien gaat zijn en hoe dit tegen het gras afsteekt...

(https://i.postimg.cc/FHkC3kZB/IMG_20190510_130344_01.jpg) (https://postimages.org/)

Stootblok in ballast + veel gras...

(https://i.postimg.cc/vHNS4tWn/IMG_20190510_130334.jpg) (https://postimages.org/)

Zandpad in wording met dus een soort van spoorwegovergang-die-er-eigenlijk-niet-is. Hoe dat precies vorm moet krijgen weet ik nog niet...

(https://i.postimg.cc/vmRqz82H/IMG_20190510_130431.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/vBtNDRz8/IMG_20190510_122437.jpg) (https://postimages.org/)

Daarnaast ook al wat 'laag groen' aangebracht bij wijze van proef, zoals te zien op bovenstaande foto's...

(https://i.postimg.cc/DZnx9jK9/IMG_20190510_130457.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/50gsbB46/IMG_20190510_130504.jpg) (https://postimages.org/)

Ter afsluiting bovenstaande overzichtsfoto's. Er moet nog veel gebeuren met het groen, maar een eerste basis is in elk geval gelegd!

Nu ga ik de stofzuiger eens zoeken en opruimen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Martin Domburg op 10 mei 2019, 17:14:02
Gaat lekker maatje!!!
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 10 mei 2019, 20:40:44
Dank Koen en Martin. Ondertussen is de bouw gestagneerd deze avond. Moet m'n hoofd breken over het MCC - traject...

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 10 mei 2019, 23:59:09
Hoi,

Het gaat snel.

Gr Koen.

Ha Koen, valt wel mee. Heb momenteel behoorlijk wat tijd. Als straks het werk weer aandacht wilt, zal de klad er snel inkomen vrees ik...
Morgen een dag Brandweerwedstrijden... Dus dan geen updates...

Groetjes

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 20 mei 2019, 15:24:57
Bouwupdate:

Afgelopen 2 weken veel knutseltijd. Tussen het knutselen door veel op kunnen nemen voor de how to series en foto's gemaakt. Dus veel plaatjes, weinig tekst! :D

(https://i.postimg.cc/RZWydDMG/IMG_20190509_154733.jpg) (https://postimages.org/)

Zo lag de rechter module er 2 weken geleden nog bij...

(https://i.postimg.cc/T3r9L3wr/IMG_20190510_225400.jpg) (https://postimages.org/)

Ik heb besloten dat er toch MCC op dit baantje gaat komen. De weinige treinbewegingen worden afgewisseld met rijdende vrachtwagens. Hopelijk komen er in de toekomst nog legervoertuigen die kunnen rijden. Voor nu gebruik ik mijn voertuigen van mijn andere baan.
Het fijne aan hardschuim is dat de magneetband en zendlus/draad simpel verwerkt kunnen worden.

(https://i.postimg.cc/tgkNkvFJ/IMG-20190510-231946.jpg) (https://postimages.org/)

Even testrijden. Zelfs door het 'woeste terrein' kan het autootje ploeteren, dus dat betekend dat het traject uitgebreid gaat worden...

(https://i.postimg.cc/xCdy4GPR/IMG_20190513_151034.jpg) (https://postimages.org/)

Met behulp van Alabastine® het wegdek en de plaats voor de voertuigloodsen aangelegd. Het ligt direct een milimeter of 4 hoger, de illusie van een asfaltweg wordt al zichtbaar...

(https://i.postimg.cc/Sx0dxMyS/IMG_20190514_133513.jpg) (https://postimages.org/)

De boel geschuurd en klaar om geverfd te worden...

(https://i.postimg.cc/ydrX4JQz/IMG_20190513_151053.jpg) (https://postimages.org/)

De spoorwegovergang is ook afgewerkt. Alleen de kleur ontbreekt nog...

(https://i.postimg.cc/1R2cvqVG/IMG_20190515_162238.jpg) (https://postimages.org/)

Voordat alles geverfd wordt, uitgebreid testgereden. Zo kwam ik erachter dat de keerlus met een diameter van 16 cm toch te krap is voor de touringcar. Ik heb helaas geen ruimte om het aan te passen. Dus ik laat het maar zo. De militairen moeten maar reizen in de stadsbus...

(https://i.postimg.cc/0jMG88FK/IMG_20190516_110815.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/ZKNP2561/IMG_20190516_112535.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/nL3qBjtQ/IMG_20190516_112649.jpg) (https://postimages.org/)

3 stappen van schilderen. De weg is reeds geverfd met behulp van zo'n NOCH landschap-bouwset, kleur 'asphalt'... De verschillende kleuren worden om ste beurt geschilderd. Tussendoor plak ik dan alles af. Wel alles goed laten drogen tussendoor, anders beschadigd de verflaag...

(https://i.postimg.cc/W16mfXxB/IMG_20190516_160106.jpg) (https://postimages.org/)

Overzicht van de module tot dan toe...

(https://i.postimg.cc/gJ5RtCjz/IMG_20190518_171609.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/cH6wmxsk/IMG_20190518_172707.jpg) (https://postimages.org/)

Ook de plaatsen voor de loodsen zijn geverfd nu, ditmaal met een beton-kleur. Eveneens uit de NOCH landschapsbow set...

(https://i.postimg.cc/6pNL0DbV/IMG_20190518_172805.jpg) (https://postimages.org/)

Overzicht van de module tot dan toe. Zo met al die basiskleuren gaat het al aardig leven...

(https://i.postimg.cc/mZtw23F9/IMG_20190519_173745.jpg) (https://postimages.org/)

Ook zijn de foto-achtergronden van Peard (https://www.peard.nl) zijn binnengekomen. Gezien het bos-karakter van de omgeving heb ik gekozen voor de loofbomen-achtergrond...

(https://i.postimg.cc/JhpNRtrK/IMG_20190519_173751.jpg) (https://postimages.org/)

Blijf me altijd verbazen over wat een achtergrond kan doen voor je baan...

(https://i.postimg.cc/SKSL0chJ/IMG_20190519_180001.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/VL04wRPZ/IMG_20190519_180032.jpg) (https://postimages.org/)

De laatste twee foto's tonen een overzicht en het verschil met verlichting in de frieslijst. Ik gebruik een LED-strip 'warm-wit' vanuit het verre China. Hij wordt geschakeld met behulp van de OC32. Daarin zit een dag-nachtritme in geprogrammeerd, later komt er nog een RGB-LEDstrip om de opkomst en ondergang van de zon te regelen...

Ondertussen ben ik nog verder aan het gaan met het groenen en aan het wachten op MCC materialen die ik tekort kwam. Tot die tijd kan ik met deze module nog niet echt verder. Daarnaast de komende weken weer meer diensten, dus het tempo zal er weer ff uit zijn...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Martin Domburg op 20 mei 2019, 16:10:51
Ziet er leuk uit kerel, je gaat snel man

Verstuurd vanaf mijn SM-T720 met Tapatalk

Titel: Re: [Hoontje's Beursbaan] "Kamp Rijen"
Bericht door: Scratchbuilt op 20 mei 2019, 17:44:11

(en treinen op batterijen :P )


Dat is wel te regelen.  ;) Ik doe niet anders.

Albert

Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 26 mei 2019, 18:43:17
Bouwupdate:

Afgelopen tijd niet veel kunnen doen. Vandaag even een uurtje tijd gehad en dus gauw het MCC traject op de rechter module afgemaakt. Althans, de Alabastine® gesmeerd. Verder is er nog wat scenery bijgekomen op deze bak. Omdat deze module nu staat te drogen, aan het experimenteren geweest met servo's bevestigen voor de openslaande poorten. Door de hardschuimen ondergrond, kon ik eenvoudig de ruimte voor de servo uitsnijden in de eerste laag, de tweede schuimlaag daaronder bleef intact, de servo valt mooi weg in het geheel.
Maar genoeg gel*ld, het volk wil plaatjes!

(https://i.postimg.cc/nhxxC2XH/IMG-20190524-232555.jpg) (https://postimages.org/)

Het achterste hoekje op deze module. Ook dit spoor ligt in de ballast en de eerste basiskleuren zijn aangebracht. De magneetband was op, dus lag het even stil in afwachting van de postbode. Deze is van de week geweest, dus we kunnen door...

(https://i.postimg.cc/d0tK90Rp/IMG-20190526-171750.jpg) (https://postimages.org/)

De boel met een eerste laag Alabastine® afgesmeerd. De wegen over de sporen moeten zandpaden worden, ik beraad me nog hoe ik dat precies ga doen. Of ik ze met zand bestrooi, of met NOCH landbau paste aansmeer. Nu moet dit eerst de komende dagen drogen...

(https://i.postimg.cc/xCXDWF4P/IMG-20190526-171818.jpg) (https://postimages.org/)

De sporen worden tijdelijk dichtgesmeerd. Later kras ik dit dus uit met een kraspen/tandarts haakje...

(https://i.postimg.cc/Qx1s8wx4/IMG-20190520-165941.jpg) (https://postimages.org/)

Naast de eerder geplaatste boom, is er nu ook een Unimog op de baan verschenen. Deze is van Herpa en het doel was om hier een MCC wagen van te maken, echter had ik niet goed gelezen en bleek deze versie vaste assen te hebben. Nu staat hij langs de weg. Ik heb met 0402 LED's verlichting ingebouwd, zodat als de zon onder gaat, hij gewoon met verlichting kan 'rijden'. Rondom de wagen komt straks een scene met soldaatjes. Deze poppetjes zijn echter nog erg kwetsbaar, dus die plaats ik later...

(https://i.postimg.cc/sftsRsyG/IMG-20190520-165955.jpg) (https://postimages.org/)

Met verf van Revell, eigen gemaakte transfers en poeders van Artitec is het een mooi model geworden. Ik zag wel op de foto dat de nummerplaat verre van strak afgedrukt is, maar of ik die vervang weet ik nog niet...

(https://i.postimg.cc/T3c6mbbn/IMG-20190526-171912.jpg) (https://postimages.org/)

"Preiser-view" vanaf de voorzijde van de bak. Ik vind dat er zo best al wat reliëf ontstaat. Ik heb verschillende lagen gras en fine turf gestrooid. Ook is het gras van allerlei lengten en kleurtinten groen. Het relief komt doordat de sporen op hun bielzen zo'n 2 mm omhoog komen, als je daar dan ballast tegen strooit en bodembedekking, krijg je kennelijk dus leuke effecten in het landschap! Vooralsnog ben ik dik tevreden. Uiteraard moet er nog heel veel gebeuren om het echt mooi te krijgen. Ik wil nog verschillende bossages aanleggen en wat boompjes hier en daar. Ook de gebouwen staan er nog niet op. Sterker nog, daar moet ik nog aan beginnen. Eerste prioriteit heeft nu dat de bakken technisch goed zijn. Daarmee bedoel ik:

- het hele spul rijdt goed over de baan en in iTrain, zowel de treinen als de vrachtauto's
- de poorten gaan open en dicht, zoals ik wil.
- wissels werken incl polarisatie
- dag-nachtverlichting is aangebracht en werkend
- achtergrondplaat bevestigen
- achtergrondfoto's goed bevestigen
- electronica en bedrading netjes wegwerken

Mogelijk werk ik verder per module. Dat bevalt me voor nu eigenlijk best. Alleen omdat deze bak nu moet drogen en ik niet alles onder de Alabastine® wil smeren, toch wat aan de klus op de andere bak gegaan...

(https://i.postimg.cc/Zq7zshVR/IMG-20190526-181149.jpg) (https://postimages.org/)

Deze servo's gaan straks de poorten openen en sluiten die het terrein afsloten. Zoals gezegd, ze zitten klemvast in de schuimplaat. Later uitgebreid gaan testen. Echter moet deze module nog zijn frieslijst krijgen en allerlei andere 'grote' zaken moeten gebeuren, voordat ik de fragiele hekjes ga plaatsen. Alleen heb ik daar nu geen zin in. Dus daar gaan we de volgende keer maar weer mee verder!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 29 mei 2019, 23:17:15
Bouwupdate:

Vandaag weer even een uurtje tijd. De afgelopen dagen een start gemaakt met de aanleg van de baan op de middelste module. Voordat dit kon, moest er eerst nog iets aan de modulebakken qua constructie gebeuren. Deze module had nog geen zelfstandig staande frieslijst namelijk. De fries werd tussen de andere 2 bakken geklemd. Als de baan alleen opgezet moet worden, werkt dat net niet handig. Dus extra poten bestelt bij Markenburg.nl en deze nu gemonteerd. Ook heb ik de poten aangepast voor het MCC tracé wat achter de schermen loopt. Er zit een gat in zodat van de ene, naar de andere modulebak gereden kan worden, zonder dat dit in de scenery te zien is. Helaas heb ik hier nog geen foto's van. Die volgen later wel een keer!

(https://i.postimg.cc/5Nxkm5tN/IMG-20190529-165103.jpg) (https://postimages.org/)

Bovenaan de reden waarom ik vast met de middelste module ben begonnen. Het liefst werk ik per module alles af. Echter, zoals je hierboven ziet, moest ik wachten tot de Alabastine® droog was, zodat ik het wegdek verder af kan werken. Dat drogen wilde niet vlotten. Na schuren brokkelde het af, dus zal wel verkeerde mengverhouding hebben gebruikt. Op de foto is het laatste resultaat te zien. De gaten voor de reedcontacten zitten er ook al in en de spoorovergangen zijn uitgekrabt. Het testrijden liet zien dat er vaak van de baan afgeweken werd, vandaar dat ik her en der nieuwe magneetband of extra magneetband heb gelegd. Straks, als ook op de middenbak het wegdek ligt, strijk ik alles af met Alabastine®. Dan hoef ik maar 1x een oplossing te maken namelijk...

(https://i.postimg.cc/fRy2GwXG/IMG-20190529-155138.jpg) (https://postimages.org/)

De achtergrond is ook geplaatst op de midden module. Dat kon nu, nu de poten geleverd waren. Nog een voordeel van een eigen poten-set voor de fries dus!

(https://i.postimg.cc/dt4NN77R/IMG-20190529-155811.jpg) (https://postimages.org/)

De achtergrond op maat gesneden en er tegen geplakt. Ditmaal met spuitlijm. Op de grote modulebaan heb ik dubbelzijdige plakband gebruikt. Dat werkt daar goed, echter steekt hier de foto aan weerszijden een cm of 2 uit, waardoor hij zichzelf steeds op wil rollen. Hij komt dan langzaam maar zeker steeds los. Met de lijm heeft hij daar geen last van!

(https://i.postimg.cc/HW0h5vdh/IMG-20190526-231712.jpg) (https://postimages.org/)

Op eBay had ik zeer goedkoop enkele bouwpakketten van DM-Toys.de gewonnen. De barakken van hun militair thema (uitgever Modellbahn Union). Uiteraard een proefbouw om te kijken wat je kunt zien door de vensters. Dat blijkt dus genoeg te zijn. Dus nadenken over een interieur en regelen dat dat er komt. Ik wil het 3d geprint hebben namelijk en heb al wat opties gevonden...

Dat was hem voor nu even. De komende dagen wel vrij, maar al volgepland met andere zaken. Tussendoor hoop ik nog wat te bouwen. Heb zin in het laatste groenwerk op de rechter module en het afwerken van het MCC traject aldaar!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Eegtrain op 30 mei 2019, 00:20:49
Leuk om te zien hoe dit vordert!  (y)
Groetjes Eeg Jake
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 02 juni 2019, 00:11:09
Dankjewel Jake. Ik doe m'n best. Het leuke is dat het een overzichtelijk project is en blijft, dus vorderingen zijn snel zichtbaar! :D
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 02 juni 2019, 00:11:20
Bouwupdate:

Gisteren en vandaag tussen het werken en sociale verplichtingen door weer wat kunnen doen. De afgelopen dagen staan vooral in het teken van het MCC traject op de rechter modulebak. Ik neem jullie er doorheen aan de hand van enkele foto's.

(https://i.postimg.cc/mkYnhJn4/IMG_20190530_223641.jpg) (https://postimages.org/)

De gaten met de reedcontacten zijn afgesmeerd met Alabastine®. Nu wachten tot het droog is en nieuwe proefritten. Elke keer als ik wat aanpas aan het wegdek of de electronica ga ik eerst testrijden, voordat ik met de scenery begin. Ik wil dat dit een probleemloos traject wordt en niet dat ik straks de scenery moet slopen omdat iets toch niet helemaal goed ligt...

(https://i.postimg.cc/g2YCLcdT/IMG_20190531_000207.jpg) (https://postimages.org/)

Ondertussen een van de 2 barakken van DM-Toys in elkaar gezet. Dit zijn laser-cut bouwsetjes van dik karton en hout. Ze zijn veel groffer dan de Markenburg producten waar ik vaker mee werk. Doch, qua detaillering vind ik ze er prima uitzien en krijgen ze een plaatsje op deze baan. Ik heb er 2.
Deze heb ik als proef gebouwd. Zo krijg ik een idee van de afmetingen, lichtval en mogelijkheden met het bouwpakket qua aankleding en inrichting.
In mijn eerdere post zag je al een foto van een venster waardoorheen je prima iets kon zien. Echter op deze plaats op de modulebak zie je helemaal niets door de ramen. Dus deze barak krijgt alleen wat aankleding aan de buitenkant. Binnenkijken lukt niet. Zeker niet als de andere barak er straks naast staat!

(https://i.postimg.cc/KjSVGxJQ/IMG_20190531_000228.jpg) (https://postimages.org/)

Luifeltje van rest karton gemaakt en daaronder een warm-wit LEDje in Kristal Klear. Hoeven laatkomers van hun verlof niet in het donker naar de sleutel te zoeken...

(https://i.postimg.cc/c4MqJtq3/IMG_20190601_003913.jpg) (https://postimages.org/)

Ondertussen konden we proefrijden, dus het vrachtwagentje rijdt veelvuldig zijn (halve) rondjes...

(https://i.postimg.cc/59gr3x6d/IMG_20190601_223325.jpg) (https://postimages.org/)

Na het drogen van de laatste Alabastine®, leverde de proefritten gisteravond geen bevredigend resultaat op. Enkele aanpassingen bleken noodzakelijk...

(https://i.postimg.cc/sD2NHthB/IMG_20190601_223330.jpg) (https://postimages.org/)

Tussen deze sporen bleek ik het reedcontact echt te ver van de magneetband gestoken te hebben. Dus werd hij niet geactiveerd. Geen groot dilemma, immers zitten er nog 2 reedcontacten nabij, maar goed, het moet gewoon werken! Dus de magneetband losgehaald en opnieuw gericht...

(https://i.postimg.cc/jSp352kN/IMG_20190601_223335.jpg) (https://postimages.org/)

Hier eenzelfde euvel. Alleen bij het verleggen van de magneetband schoot ik uit met het mes en sneed de zendlus door. Dat was verre van handig! Dus een nieuw stuk zendlus er tussen gesoldeerd. Daarna alles weer afgesmeerd met een nieuwe lading Alabastine®. Hopelijk is dat morgen droog, zodat ik weer kan proefrijden!

(https://i.postimg.cc/zvxPXk9X/IMG_20190601_230825.jpg) (https://postimages.org/)

Ik had wat Alabastine® over. Het laat zich moeilijk bewaren, dus gelijk de middelste module ook voorzien van een eerste stuk wegdek. Omdat beide bakken op mijn werkkast stonden, kon ik mooi de moduleovergang maken...

(https://i.postimg.cc/zXPPs0Cx/IMG_20190601_231056.jpg) (https://postimages.org/)

Preiser-view waarbij ik ook de barak heb geplaatst. Dit soort foto's helpen heel erg met het krijgen van sfeerimpressies en hoe ik het straks aan wil kleden...

(https://i.postimg.cc/x1JFnMgn/IMG_20190601_231150.jpg) (https://postimages.org/)

Preiser-view vanaf de voorste modulebak overgang naar de rechter module. De spoorwegovergang in de voorgrond is een 'loze' wat MCC betreft.Het MCC traject loopt in de achtergrond en slingert tussen alle sporen door. De scherpe bochten (radius 6 - 7 cm) worden tot op heden probleemloos genomen door de vrachtwagens. De bussen hebben er significant meer moeite mee, maar die mogen hier niet komen...

(https://i.postimg.cc/mr7XF40n/IMG_20190601_230821.jpg) (https://postimages.org/)

Ter afsluiting even een overzichtsfoto. Links de midden module en rechts de rechter module. De verlichting moet ik in de fries van de midden module nog aanleggen. Hopelijk is morgen alles droog en kan ik voor de laatste keer proefrijden. Vanuit Duitsland is een pakket onderweg met soldaatjes en 2 loodsen. Die verwacht ik komende week. Dan zal het qua scenery op de rechter module hopelijk echt op gaan schieten. Kan niet wachten op het moment dat ik rangerende treinen kan fotograferen en filmen in "Kamp Rijen"

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 06 juni 2019, 02:25:31
Bouwupdate:

Vandaag overdag een dag vrij en heerlijk kunnen knutselen. 's Middags kwam een pakket binnen met spullen van DM-Toys. Hier zitten weer enkele scenery producten en bouwpakketten in, dus ik kan weer lekker los met details! Enkele foto's van vandaag:

(https://i.postimg.cc/wB8tFd5S/IMG-20190605-134514.jpg) (https://postimages.org/)

De inhoud van het pakket van vandaag. De 2 Volkswagen T3'tjes zijn de donoren voor de Koninklijke Marechaussee busjes die ik nog ga plaatsen.
Voor de inrichting van de Barakken heb ik een aantal 3D geprinte kasten bestelt. Bedden komen ooit ook nog. 2 pakketjes van PEGASUS, een voor mij onbekend merk, met soldaten in moderne NATO uitusting. Ze zijn behoorlijk gedetailleerd. Het doosje zegt 1/144, maar naast een NOCH poppetje van 1/160 zie ik weinig verschil...
2 Voertuighallen completeren het pakket vervolgens. Deze hallen lijken behoorlijk op de meest noordelijke opslagloodsen die op het terrein te vinden waren. Net als de barakken zijn dit laser-cut bouwpakketten van dik karton. Ik ben benieuwd of ze net zo lekker werken als Markenburg...

(https://i.postimg.cc/XYyGwv5f/IMG-20190605-143936.jpg) (https://postimages.org/)

40 minuten later stond de eerste voertuighal al enigzins in elkaar. Waarom duurt dat 40 minuten? Nou ik heb het ook gelijk gefilmd voor een How To én bij nieuwe pakketten ben ik traaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahaaaaaaaaaaaaaaaaaaag. Dit omdat ik altijd eerst proefpas, foto's maak van deze passing, nadenk over de scenery en aankleding/details en dan alles rustig in elkaar zetten... Overigens is het gebouw nog verre van af. Alleen de muren staan. Alle details moeten er nog op en in. Evenals de openstaande deuren...

(https://i.postimg.cc/kgxMJR8p/IMG-20190605-232023.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/CKShzMsL/IMG-20190605-232032.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/MG5WRk90/IMG-20190605-232200.jpg) (https://postimages.org/)

Foto's van een van de proefpas-sessies met de nieuwe loods. Het helpt om te besluiten hoe ik hem verder aan wil kleden. Je kunt er niet goed inkijken. De laatste foto is vanuit een ongemakkelijke hoek naast de baan gemaakt. Op beurzen worden mensen erg zenuwachtig als je daar gaat staan als bezoeker. Dus ga ik het dak opensnijden en van een venster voorzien, zodat je erin kunt kijken en het interieur kunt zien.
Hier kreeg ik de tip dat in 1 van deze loodsen een T-33 Lockheed wrak lag. Dat ga ik natuurlijk nabootsen. Van klei heb ik vanavond een karkas gemaakt. Als dat gedroogd is, ga ik het met doeken bedekken, zodat het lijkt alsof er een vliegtuig ligt, maar hoef ik niet allerlei details te verwerken. Foto's volgen nog...

(https://i.postimg.cc/65P42Z86/IMG-20190605-124711.jpg) (https://postimages.org/)

Na alle loods-perikelen, ben ik verder gegaan met de baan van een eerste basis groen te voorzien aan de achterzijde. In deze hoek was het gras nog niet aangelegd en het MCC traject nog niet op kleur. Dit laatste heb ik eerder van de week gedaan en ook vandaag ging het proefrijden op dit stuk van het traject foutloos. Dus tijd voor groen! Het zandpad is eerst voorzien van enkele strepen met lijm, daarna met de Greenkeeper gras erover gestrooid, waardoor het een verwilderd, oneigenlijk pad is. Het MCC autootje rijdt er vervolgens probleemloos overheen. Erg gaaf om te zien! Filmpjes volgen nog!

(https://i.postimg.cc/3rnvhV7v/IMG-20190605-171615.jpg) (https://postimg.cc/F1kRgPYr)

Detailopname van de spoorwegovergang/zandpad...

(https://i.postimg.cc/Kvjg8fvs/IMG-20190605-171628.jpg) (https://postimg.cc/D8VzCqGq)

Elders lukte het proefrijden opnieuw niet. Na enkele noodgrepen, besloten dit hele stuk van het traject te slopen en opnieuw aan te leggen. Zodra de Alabastine® droog is, wordt alles weer geschuurd en volgen proefritten...

(https://i.postimg.cc/PxqdQ67g/IMG-20190602-210756.jpg) (https://postimages.org/)

Doorkijkje over de niet-MCC spoorwegovergang naar achteren, hier ligt achterin de hoek nog geen groen of gras. Het gehalte 'bak-in-aanbouw' is nog erg hoog op deze foto. Straks zal daar verandering in komen hopelijk...

(https://i.postimg.cc/wBQBVRjm/IMG-20190605-174152.jpg) (https://postimages.org/)

Van Jan Poorter (https://www.poorter.net) enkele lichtmasten gekocht op Houten. Geen idee of ze ook echt op Gzve hebben gestaan, maar ik vind ze een stoer, militair uiterlijk hebben.

(https://i.postimg.cc/26xBVXZg/IMG-20190605-171534.jpg) (https://postimages.org/)

De 2 kale bomen die je ziet staan, staan te drogen. Straks ga ik daar nog mee aan de slag...

(https://i.postimg.cc/PxdCszRy/IMG-20190605-173951.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopnamen van de voet van, een van de geplaatste lichtmasten. Met een strooisel, bedoeld als loof voor bomen, bossages gemaakt. Het strooisel is van Busch, alleen kan ik het serie nummer op het zakje niet meer lezen helaas...

(https://i.postimg.cc/Y98hpLcH/IMG-20190605-173937.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/44Lmqcbv/IMG-20190605-174014-01.jpg) (https://postimages.org/)

Toen de twee kale bomen droog waren, heb ik ze afgebroken. Met behulp van een pincet de basis vastgehouden en de bovenkant 1 kant op laten buigen door zachtjes te duwen. Op het moment dat hij brak, de top op het gras vastgelijmd. Nu heb ik 2 gesneuvelde bomen. Bedoeling is dat er een tank of ander legervoertuig tegen komt te staan of iets dergelijks. Dat heb ik nu alleen nog niet....

(https://i.postimg.cc/wMGMNKT4/IMG-20190605-174024.jpg) (https://postimages.org/)

Detailopname. De bomen komen van Anita Decor. Heb ooit een doos met droge takjes voor €4,50- bij hen gekocht jaren geleden en nog altijd plezier van. Het natuurlijk materiaal komt erg mooi uit. De bossages zijn oude vergane zeeschuim takjes. Deze waren zo al beschadigd. Het vlokken werk is gedaan zoals velen dat doen. Spuitlijm, vlokken strooien en dan fine turf erover...

(https://i.postimg.cc/gjJrrcd6/IMG-20190605-174001.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de stootblokken heb ik ook voorzien van tegen het stootblok opklimmend groen. Eveneens uit het eerder genoemde Busch-zakje. Gefixeerd met blanke lak...

(https://i.postimg.cc/8k0ztSNt/IMG-20190605-174119.jpg) (https://postimages.org/)

De overgang naar de achtergrond is zo al veel beter vind ik...

(https://i.postimg.cc/CL9dLV2z/IMG-20190605-174040.jpg) (https://postimages.org/)

Tegen de achterwand staan 2 bossages, beiden van zeeschuim. Ook heb ik een busseltje takken van Anita Decor® bij elkaar gelegd, als ware het gerooide bomen...

(https://i.postimg.cc/zfrBKF8N/IMG-20190605-174035.jpg) (https://postimages.org/)

Een treurwilg van Noch verhuld de overgang van de weg naar de achtergrond enigzins. Zo hoop ik dat het niet teveel opvalt dat dit niet lekker in elkaar overloopt. De bruine opening wordt later nog voorzien van groen en grind/zand...

(https://i.postimg.cc/tg3sMm27/IMG-20190605-173943.jpg) (https://postimages.org/)

Eigenlijk probeerde ik de bossages op de voorgrond te fotograferen. Bij het zien van de foto, zie je nu de bossages niet heel scherp, maar wel het gras/groenwerk bij het spoor zelf. Het gave is dat hier gewoon locs overheen rijden...

(https://i.postimg.cc/pLNXMJ9j/IMG-20190605-174211.jpg) (https://postimages.org/)

Totaal overzicht van het achterste hoekje. De basiskleuren zijn opgebracht, gras en groen aangebracht en enkele bomen. Het leeft direct een stuk meer...

(https://i.postimg.cc/4NHN0S3Z/IMG-20190605-174142.jpg) (https://postimages.org/)

Preiser-view. Dit ziet de meester als hij het terrein oprijdt later... De sporen lijken onbegaanbaar, doch zijn het niet. Victor Lansink (http://www.railtrash.net/images/Oosterhout_Gilze/slides/17_4_6x6031.html) maakte ooit een foto door het hek van Kamp Rijen en ik vind dit er toch al wel wat op lijken! (Hoewel het niet de juiste wissel is, maar ok)

(https://i.postimg.cc/90KXMGJv/IMG-20190605-174103.jpg) (https://postimages.org/)

Totaal overzicht. De loodsen zijn weer weg, dit omdat ze nog verder aangekleed moeten worden. Het begint er steeds meer op te lijken. De desolate sfeer van een weinig gebruikt emplacement komt er langzaam maar zeker goed doorheen... Binnenkort dus het laatste MCC stukje hopelijk werkend krijgen, loodsen afwerken en dan verdere detailleringen in orde gaan maken. Het hekwerk van N-detail.de moet bijvoorbeeld ook nog geplaatst gaan worden, dan wordt het aanzien van deze module weer heel anders...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje


Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Modellbahnwagen op 06 juni 2019, 09:04:50
Erg mooi en sfeervol.
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: NS264 op 06 juni 2019, 09:29:40
Hoi,

Mooi gedaan die sporen met gras ertussen.
Benieuwd naar het hek.

Gr Koen.
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Lobomotion69 op 06 juni 2019, 13:43:57
Hoi  Hoontje,

Mooi projekt! Heb het hele draadje even doorgelezen. Goed bezig maar toch even een kleine opmerking, je stelt dat de draai te klein is voor de touringcar en dat de militairen dan maar per stadsbus moeten reizen. Dat snap ik even niet. Het is een militair oefenterrein, daar worden dus oefeningen gehouden. Militairen op oefening reizen helemaal niet per bus. Die gaan achterin de 4- of weetikveelhoeveel tonner. Als die tenminste beschikbaar is, anders mogen ze lopen. Je bent tenslotte militair en geen mietje. 😁
Dus zie dat je een paar legergroene DAF's krijgt. Bussen zijn overbodig.

Just my two cents. Blijf je draadje volgen.
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Eegtrain op 06 juni 2019, 14:46:53
Sow dit gaat lekker zeg. Leuk om dit zo te volgen
Groeten Eeg Jake
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 08 juni 2019, 02:48:14
Dank allen.
Oh en dat van die 40-tonners en wandelende soldaten klopt inderdaad. Hoewel ik bij de KLU toch ook vaak van bussen mocht gebruik maken... Ach een model bus heb ik nog niet, wel heb ik een DAF YA4440 in model gevonden...

Vanavond geen inzetten tot nog toe voor mijn korps, ondanks de code geel/oranje, dus lekker tijd om te knutselen...

Bouwupdate:

Vanavond in afwachting van dat wat zou komen (code Geel/Oranje) en me van mijn nachtrust zou beroven, lekker geknutseld.

(https://i.postimg.cc/QdCkY127/IMG-20190607-223158.jpg) (https://postimages.org/)

Dit gedeelte van het MCC traject rijdt goed en dus is het tijd om het aan te kleden. De keerlus wordt deels verhuld door een loods waar de vrachtwagen in draait.

(https://i.postimg.cc/Y07zdV72/IMG-20190607-223217.jpg) (https://postimages.org/)

De wagen neemt best wel wat plaats in, dus qua scenery wordt het niet veel...

(https://i.postimg.cc/C54HXNMG/IMG-20190607-234918.jpg) (https://postimages.org/)

De originele loods heeft enkel 3 vouwdeuren aan de voorzijde. Ik wil echter dat de vrachtwagen aan de zijkant het pand kan verlaten en heb hier dus een hoek uitgesneden. Deze aangekleed met restjes karton van het bouwpakket. De openstaande deur zit bij het bouwpakket bij, dus dat was een meevaller!

(https://i.postimg.cc/C1GjnNq3/IMG-20190608-010418.jpg) (https://postimages.org/)

Normaliter staat de loods op een bodemplaat. Hier gaat dat echter niet, want dan zou het hele MCC traject opnieuw moeten en daar heb ik geen zin in. Dus is de loods opgebouwd zonder bodemplaat. Echter komen de deuren nu niet mooi uit. Van dun papier heb ik rubber lappen gemaakt op de segmenten van de deur. Dan sluit alles toch enigzins lichtdicht af en het is een leuk detail vind ik zelf...

(https://i.postimg.cc/kMNc2nN2/IMG-20190608-010047.jpg) (https://postimages.org/)

2 agenten van de Marechaussee onderzoeken gedumpte rotzooi in deze loods. Een vrachtwagen komt die straks ophalen...

(https://i.postimg.cc/3JS2GWkx/IMG-20190608-010026.jpg) (https://postimages.org/)

Door de zijdeur kijk je recht op deze scene...

(https://i.postimg.cc/fyMYc97J/IMG-20190608-012933.jpg) (https://postimages.org/)

De agenten zijn wat ongeduldig... Waar blijft die vrachtwagen nou?!

(https://i.postimg.cc/856ZKMr4/IMG-20190607-235005.jpg) (https://postimages.org/)

Die bleek pech te hebben onderweg en wachtte op zijn beurt op de ANWB...

(https://i.postimg.cc/T3dHdKZ2/IMG-20190608-013628.jpg) (https://postimages.org/)

Zo met de geplaatste loods ontstaan leuke doorkijkjes de baan op...

(https://i.postimg.cc/R03dhKGm/IMG-20190608-013952.jpg) (https://postimages.org/)

Ook de andere loods (tijdelijk) geplaatst. Voor de loods mis ik wel nog details, zoals wachtlopende militairen en anti-bots blokken...

(https://i.postimg.cc/5NnSmnR1/IMG-20190608-020837.jpg) (https://postimages.org/)

Laat die nu toch ook gewoon in het bouwpakket zitten! Verschillende lagen karton vormen de anti-bots blokken. Deze konden zelfs pantservoertuigen doen afbuigen...

(https://i.postimg.cc/fb6K9yg9/IMG-20190608-020852.jpg) (https://postimages.org/)

Het totaalplaatje van de geplaatste loods. In de verte zijn ook geplaatste dieseltanks te zien. Deze komen nog van de oude MC de Spoorstaaf modules...

(https://i.postimg.cc/MH0dxw5j/IMG-20190608-013854.jpg) (https://postimages.org/)

Totaalplaatje van de werkzaamheden van vanavond. De verlichting in de loods staat nog erg fel. Deze zit op een batterij (9V) en is nog niet aan de OC32 aangesloten. Dan kan ik het mooier instellen. Je ziet ook rechts in het midden dat het MCC traject weer gesloten is en in de verf staat. Helaas ook nu weer problemen op dat stuk. Morgen gaat de vrachtwagen eens uit elkaar, aangezien hij nu overal problemen geeft. Denk dat de as iets uit het lood is gaan staan ofzo. Nu eerst even slapen...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 09 juni 2019, 01:08:43
Bouwupdate:

Vanavond weer even kunnen knutselen. Loods 2 stond op het programma, de voertuighal met daarin het wrak van de T-33 van Lockheed.

(https://i.postimg.cc/GmXKFbSK/IMG-20190608-231403.jpg) (https://postimages.org/)

Het karkas van het vliegtuig is van DAS-klei gemaakt. Geverfd met Revell en Humbrol verfjes. Het zeil is gemaakt van 1 laagje tissue papier. Je weet wel, zo'n papieren zakdoekje. Die zijn opgebouwd uit verschillende lagen. Nou die dus losgepeuterd en over het vliegtuig gedrapeerd. Met wat verdunde houtlijm is e.e.a. vastgezet. Da alles vervolgens in zeer verdunde verf gezet. Ik heb gekozen voor een legergroene/bruine kleurschakering. Als het opdroogt wordt het hard...

(https://i.postimg.cc/6pWz48zT/IMG-20190608-231941.jpg) (https://postimages.org/)

In de loods liggen nog wat onderdelen, eveneens onder zeilen...

(https://i.postimg.cc/rsGCKTrS/IMG-20190609-002623.jpg) (https://postimages.org/)

Het dak van de loods heb ik voorzien van een venster. Dit is nu even afgedicht met het uitgesneden deel, ter bescherming...

(https://i.postimg.cc/fL9vQmWq/IMG-20190609-002603.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/9fzp1s6h/IMG-20190609-002551.jpg) (https://postimages.org/)

2 Zichtlijnen door eerder genoemd venster. Je ziet het wrak liggen. Het neemt bijna heel de loods in beslag. De rest van de scenery heb ik uiterst sober gehouden. (Lees: niet aanwezig)

(https://i.postimg.cc/nrfGFrCF/IMG-20190609-002631.jpg) (https://postimages.org/)

Aan de buitenzijde van de loods heb ik nog een lichtarmatuur gehangen. Zij verlicht de dieseltanks...

(https://i.postimg.cc/Ghrx64Wz/IMG-20190609-003641.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/133c5L5q/IMG-20190609-003646.jpg) (https://postimages.org/)

De eerste stukken hekwerk zijn geplaatst. Het is heel filigraan spul. Het geeft wel direct een andere uitstraling aan het geheel. Als je erdoorheen kijkt, kun je de militairen bijna horen zeg maar. De bekende bordjes met 'pas op, bewaking door honden' zijn al geprint, maar moet ik nog bevestigen...

(https://i.postimg.cc/gkDHpYdp/IMG-20190609-003710.jpg) (https://postimages.org/)

Een overzicht van de steeds verder 'affe' module. De loodsen staan vast en er is weer wat extra groen aangebracht.
Ook zien we sensatie in de linker bovenhoek; namelijk een militaire oefening in een Benelux Mat'57. In 1989 is daadwerkelijk een van de, dan ex-, Beneluxtreinstellen gebruikt als oefenobject...

Onze fotograaf is in het bezit van een goede telelens, dus we konden de oefening op de voet volgen. Hieronder enkele plaatjes.

(https://i.postimg.cc/pLcQ9qp1/IMG-20190608-212719.jpg) (https://postimages.org/)

Het is een flinke oefening met heel wat manschappen...

(https://i.postimg.cc/QMBQc17N/IMG-20190608-212729.jpg) (https://postimages.org/)

Scherpschutters liggen voor en achter het treinstel...

(https://i.postimg.cc/zf9n7vwC/IMG-20190608-213827.jpg) (https://postimages.org/)

2 schuttersputten met in elk afzonderlijk een mitrailleursnest...

(https://i.postimg.cc/Twgn4xQZ/IMG-20190608-213839.jpg) (https://postimages.org/)

1 dappere soldaat verkend de voorste toegangsdeuren...

(https://i.postimg.cc/s28JLwzZ/IMG-20190608-213856.jpg) (https://postimages.org/)

Zwaar geschut in de vorm van enkele RPG's en heuse Javellin's liggen in een goot om zo nodig de hele trein weg te blazen...

(https://i.postimg.cc/zDTkdCcV/IMG-20190608-213900.jpg) (https://postimages.org/)

Onder dekking van het zwaar geschut, bestormen enkele militairen de toegangsdeuren van de trein...

Meer was er nog niet te zien. De bedoeling is dat er met behulp van LED's en rookmachines wat leven in de brouwerij komt. Hoe precies moet ik nog uitdokteren. Ook heb ik de benodigde LED's niet in huis, dus die zijn bestelt in Duitsland en onderweg.
Dit spoor wordt dus het 'oefeningen-scenario'. Het middelste spoor wordt straks voor de hospitaal-trein + bijbehorende scene(s). Het voorste spoor wordt de losplaats voor de container/munitie trein. Bij deze laatste komt hopelijk ooit een bewegende telescoopkraan. Ik heb al een hele mooie in schaal N gezien. Deze kan ook echt bewegen en alles, maar is erg prijzig. Daarnaast heb ik de containerwagons nog niet, dus die scene kan nog even wachten. Eerst de rest van de baan afwerken!

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 10 juni 2019, 20:05:53
Bouwupdate

Vandaag een 'mijlpaal'. De rechter module is helemaal klaar voor zover nu mogelijk. Zowel technisch als qua scenery. Vandaag weer even proefgereden en de treinen rijden er goed op. Dus door naar de middelste bak. Nog even enkele foto's van de laatste werkzaamheden van vandaag.

(https://i.postimg.cc/RZr6Ncb1/IMG-20190610-104718.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/pdCpG3Vk/IMG-20190610-110344.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele bossages (Woodland Scenics clump foliages met Woodland Scenics Fine Turf) aangebracht in de grasmat en het oogt nog verwilderder dan daarvoor...

(https://i.postimg.cc/43sY1XGm/IMG-20190610-122900.jpg) (https://postimages.org/)

Enkele zelf gemaakte bomen (IJzerdraad manier) geven het geheel wederom een andere indruk...

(https://i.postimg.cc/j2w2j5Hk/IMG-20190610-123115.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/ydrWB9ZZ/IMG-20190610-123121.jpg) (https://postimages.org/)

2 Zelf gemaakte bomen van ijzerdraad en HEKI flör matten. Door verschillende manieren van bevestigen van de HEKI, krijgt elke boom een unieke 'kruin'...

(https://i.postimg.cc/gJMLJQfr/IMG-20190610-123134.jpg) (https://postimages.org/)

Een van de loodsen heeft een klimop gekregen van HEKI flör...

(https://i.postimg.cc/Nf22sNbf/IMG-20190610-123142.jpg) (https://postimages.org/)

Deze spoorwegovergang blijft enkel uit zand bestaan...

(https://i.postimg.cc/D0HWQsfT/IMG-20190610-130750.jpg) (https://postimages.org/)

2 Soldaten mogen wachtlopen. In de loodsen liggen namelijk allerlei 'staatsgeheimen' zoals een compleet vliegtuig...

(https://i.postimg.cc/43sY1XGm/IMG-20190610-122900.jpg) (https://postimages.org/)

Zo met een hekwerk is de sfeer al snel (bijna) compleet...

(https://i.postimg.cc/tgjxmh3R/IMG-20190610-140343.jpg) (https://postimages.org/)

Nu is het tijd voor de kleinste details. Zoals hier de waarschuwingsborden "Pas op, bewaking door honden"...

(https://i.postimg.cc/TPJD8p0V/IMG-20190610-140232.jpg) (https://postimages.org/)

(https://i.postimg.cc/gjnX64Ws/IMG-20190610-183001.jpg) (https://postimages.org/)

2 Overzichten van de afgewerkte module...

(https://i.postimg.cc/PxqNBKPH/IMG-20190610-183325.jpg) (https://postimages.org/)

Komende tijd ga ik met deze module aan de slag. De electronica voor het spoor en wissel is reeds aangelegd. Wel moet er nog een servo onder de wissel geplaatst worden. Ook moet hier het hele MCC traject nog voorzien worden van wegdek, zendlus en reedcontacten. Kortom, nog genoeg te doen, voordat de echte scenery erop komt...

Tot zover,

Groetjes,

Hoontje
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Lobomotion69 op 11 juni 2019, 05:54:34
Heel mooi geworden. Dat kun je met trots showen. Op naar de volgende bak.

Ow ja, staatsgeheimen. De T33 op zich of wat? Lachen hoor.
Die scene rond het Bene!uxstel deed mij erg denken aan Bijster!
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Marco EB op 11 juni 2019, 08:25:47
Wordt leuk zo.
Titel: Re: (Hoontje's Beursbaan) "Kamp Rijen"
Bericht door: Hoontje op 12 juni 2019, 16:20:44
Dank beiden.