Doel:€250.00
Donaties:€92.50

Per saldo:€-157.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 28-08-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Projekt 083-338 door Lobomotion69
Vandaag om 02:51:24
IMA 36/Marklintage12 2019 foto dump (grote plaatjes) door Jan-Peter
Vandaag om 01:03:49
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Reeks77
Vandaag om 00:06:59
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:02:35
Raadplaatje door Kronefan
20 september 2019, 23:52:20
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
20 september 2019, 23:48:13
Landschapsbakje in IKEA-kastje Bestå door NS1220
20 september 2019, 23:24:15
Onderdeel kapot op printplaat, wat is het? door NS1220
20 september 2019, 23:19:08
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door NS1220
20 september 2019, 23:03:31
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
20 september 2019, 23:00:30
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
20 september 2019, 22:58:06
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door phdirk
20 september 2019, 22:52:08
Uhlenbrock Power 4 booster, probleem door Huib
20 september 2019, 22:49:10
Baanplan K.L.ooit door Ruud-64
20 september 2019, 22:45:53
Roco BR215 decoder door Nijboer
20 september 2019, 22:41:12
LS Models 2019 door W. Thomas
20 september 2019, 22:41:05
1/32 schaal Palmbomen door Daniel Caso
20 september 2019, 21:56:50
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
20 september 2019, 21:18:48
Once Upon A Time In A Computer Desk door Modellbahnwagen
20 september 2019, 20:50:03
Tips voor ringleiding en servo's boven tafel schaduwstation door hgr
20 september 2019, 19:51:49
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
20 september 2019, 19:49:21
De fabriek door Marij Stoffels
20 september 2019, 19:40:27
1/32 schaal, 'Papier Berken", andere bomen , grassen en meer. door Daniel Caso
20 september 2019, 19:24:46
Graag jullie mening over deze baan door mcs51
20 september 2019, 19:23:52
Modelbaan, nog zonder naam ..... door RobVille
20 september 2019, 19:07:47
NL baan: Frotterdam in h0 door Modellbahnwagen
20 september 2019, 18:39:35
Duitse loknummers (was: 65 018 van de SSN/VSM) door Modellbahnwagen
20 september 2019, 18:22:37
Van Biervliet/B Models 2019 door Floris
20 september 2019, 18:15:49
Opendag NSTM Haarlem door Sam
20 september 2019, 17:02:46
De Hoekse Lijn nader bekeken. door henk
20 september 2019, 16:17:57
  

Auteur Topic: 2 verschillende voltages op 1 rail  (gelezen 3266 keer)

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
2 verschillende voltages op 1 rail
« Gepost op: 20 januari 2019, 15:30:48 »
Kan dit wel.
Trein wordt bestuurd door PWM. Omdat ik het treingeluid op een analoge baan wil regelen met arduino moet er altijd minimaal 2 volt op de baan blijven staan. Alleen de getekende 12 volt aansluiting wordt gebruikt voor het regelen van de snelheid. Maar als ik de trein stop zou ik anders geen geluid meer kunnen laten horen omdat de arduino geen signaal meer heeft. Wat zijn trouwens de gevolgen bij normaal bedrijf. Wordt de rijspanning dan max 6 volt of hoe werkt dit verder. Het is dus voor een gelijkstroom baan Marklin Z die ik niet digitaal wil maken.

Probeer de hele tijd de tekening bij te voegen maar weet niet hoe het werkt. Op tekening invoegen drukken en kopieren lukt niet. Wat doe ik ook hier fout
https://images.beneluxspoor.net/bnls/ongelijk-voltage.jpg
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 15:45:03 door spoortnietmeer »

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5334
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #1 Gepost op: 20 januari 2019, 15:37:41 »
Hoi "Spoortnietmeer", allereerst welkom op het forum  :)

Van jou probleem heb ik geen verstand helaas, sorry :) Maar als je een plaatje of foto wil invoegen in je bericht moet je het eerst uploaden naar de forumserver, zie "Plaatje uploaden" in het menu links. Hoe het moet staat in de link eronder, "Hoe werkt plaatje uploaden". Er zijn hier veel knappe koppen bij elkaar die vaak van heel veel verschillende dingen verstand hebben dus wie weet. Succes in ieder geval.

Met vr. groet, Martijn.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #2 Gepost op: 20 januari 2019, 15:42:17 »
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 15:46:18 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #3 Gepost op: 20 januari 2019, 15:46:53 »
Bedankt is gelukt.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #4 Gepost op: 20 januari 2019, 15:47:48 »
Mijn dank is  het plaatje is gelukt. Ben nieuw dus even rommelen nog. ???
Maar wacht nog met smart op een oplossing.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:24:58 door spoortnietmeer »

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5334
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #5 Gepost op: 20 januari 2019, 16:07:44 »
Mooi! :) En als je wil kun je nog ondertekenen met je voornaam. Niet iedereen wil ook met zijn achternaam bekend staan op het forum maar met een voornaam kun je wat persoonlijker contact hebben. En we zijn altijd benieuwd naar je baan, je modellen, of hoe je je hobby verder beleeft. Maar alleen als je zin hebt om dat te delen natuurlijk ;)

Met vr. groet, Martijn.

Wies

  • Offline Offline
  • Berichten: 317
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #6 Gepost op: 20 januari 2019, 16:08:41 »
Hallo onbekende,

Als betrekkelijke leek, een paar vragen:

Waarom zitten er diodes in de schakeling? Wat is hun functie in het geheel? Volgens mij kun je nu maar in één richting rijden.

Dan, wanneer de stekker van de 12 V trafo niet in het stopcontact zit, terwijl die van de 2 V trafo nog wel, dan zou er wel eens 220 V op de poten van de stekker van de 12 V trafo kunnen staan, of zie ik dat verkeerd?

Zoals gezegd, als betrekkelijke leek.

Met vriendelijke groet,
Wies.
Onlangs een spoor gevonden.
Vroeg me af van wie, van wat.
Het bleek de trein te zijn.
Die het achtergelaten had.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17409
    • Pagina van klaas
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #7 Gepost op: 20 januari 2019, 16:16:20 »
Wies, geen zorgen.
De diodes zorgen er voor dat de twee voedingen niet op elkaar kunnen terugvoeden. Maar het is voldoende om ze alleen in de pluslijn te zetten, of alleen in de minlijn. Allebei is niet nodig.
En trafo's die op elkaar terugvoeden en zo weer netspanning op een losse stekker geven, dat gaat alleen maar bij trafo's met een wisselspanningsuitgang. Voedingen die gelijkspanning leveren kunnen geen netspanning terugleveren.

Spoortnietmeer: zoals Wies al zei, dit werkt maar voor 1 rijrichting. Weet je zeker dat de trein niet gaat rijden op die 2 volt? En hoe zit het in de trein geschakeld?
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #8 Gepost op: 20 januari 2019, 16:30:16 »
trein start niet bij 2 volt. Is gecheckt. Wil wel graag weten of ze elkaar niet beinvloeden als ik bv de 12 volt op 0 zet. of als ze beiden voluit staan krijg ik dan het totaal gedeeld door de helft of reageert de trein alleen op de 12 volt.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:34:40 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #9 Gepost op: 20 januari 2019, 16:33:39 »
In de trein is niets geschakeld. Reageert alleen op de PWM unit. Deze bepaalt automatisch(na instelling) het optrekken en afremmen en stoppen dmv het terugdraaien van de voeding. Alleen gaat deze door tot 0 vandaar dat ik 2 volt op de rails wil houden voor een geluidsmodule.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17409
    • Pagina van klaas
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #10 Gepost op: 20 januari 2019, 16:34:57 »
Je krijgt de hoogste van de twee spanningen. Dus als de 12V voeding boven 2V komt zal de 2V voeding niks meer doen.

Aangezien je met PWM stuurt staat er tijdens de puls dus 12V op de rails en in de pauze tussen de pulsen 2V.

Maar als er in de trein niks geschakeld is, waar zit die geluidsmodule dan?
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:37:33 door Klaas Zondervan »
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #11 Gepost op: 20 januari 2019, 17:28:59 »
De geluidsmodule wil ik gewoon aan de tafel monteren en via Arduino vaste speakers laten aansturen. Ik ben bezig met een smalle baan van 300 bij 49 cm. Opgebouwd zodanig dat het twee delen zijn van 150 cm lang. Misschien wil ik het geluid over meerdere speakers laten lopen afhankelijk van het baanvak. Mijn uitdaging is namelijk om, nadat ik vroeger een digitale  H0 baan had van marklin, er nu een te bouwen analoog in Z maar toch langzaam alle functies van digitaal wil invoeren zonder om te bouwen naar digitaal. Ben door leeftijd kleiner gaan wonen vandaar de overstap. Ben al zover dat ik met onderdelen van Ali de trein langzaam laat optrekken en afremmen, maximum en minimale snelheid kan instellen. de trein dan precies op hetzelfde punt kan laten stoppen. een wachttijd kan instellen van 0 seconden tot een maand en ja ik kan twee kanten oprijden maar daarvoor moet ik nu nog een schakelaar voor overhalen. Heb deze er nog niet ingetekend want zit pas op het eind na de PWM regelkast en de tijdschakelaar.
de stroom voor het geluid komt dus van de rails af. met Arduino kan ik regelen dat als het voltage onder de 2,5 volt komt hij een ander geluid afspeelt dus sissen.. de stroomval kan gepaard gaan met een ander geluid van remmen.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 18:21:32 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #12 Gepost op: 20 januari 2019, 18:08:23 »
Beste Martijn,

Ben net een paar uur lid dus is nog even inslingeren zoals ze dat bij de marine zeggen. OK.
Ik ben Paul en 70 jaar. ;D. Dus misschien iets trager dan vroeger.

groetjes

Paul

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5334
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #13 Gepost op: 20 januari 2019, 18:28:40 »
Welkom Paul!  :D

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4487
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #14 Gepost op: 21 januari 2019, 09:40:44 »
Maar heb je die ruststroom alleen nodig voor (stroom)detectie van de trein? Of hoe moet ik me de interactie met de Arduino voorstellen?

En wat gebruik je voor de PWM te versterken? Een H-brug?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox