Doel:€250.00
Donaties:€147.00

Per saldo:€-103.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Schrijfblokkarton, correspondentiekaarten en wat verf. (h0) door Stedahult
Vandaag om 19:29:54
Raadplaatje door RikM
Vandaag om 19:27:32
De Hondsrugbaan, H0 door Ronald Hofmeester
Vandaag om 19:16:14
De NS 600/2000 van MK Modelbouwstudio door Edsko Hekman
Vandaag om 19:15:29
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door 1795
Vandaag om 19:06:39
Overstappen op schaal TT? door Bouwer
Vandaag om 18:57:47
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door puntenglijder
Vandaag om 18:40:18
25 jaar geleden door H0eGenaamd
Vandaag om 18:28:38
Modelspoorbeurs Houten 29 juni 2019 voor/nabeschouwing door Modellbahnwagen
Vandaag om 18:05:03
4 in 1 op 2 niveau’s... door Stedahult
Vandaag om 18:03:10
Servo-positie instellen met MultiMaus door Karst Drenth
Vandaag om 17:40:50
NS sproeitrein in h0 door Eric B
Vandaag om 17:33:49
Obdam in halfnul (De jaren '50 en '60 herleven) door Bartje81
Vandaag om 16:42:00
Baanplan Edwin (poging 2) door H0eGenaamd
Vandaag om 16:20:09
Projekt 083-338 door 44
Vandaag om 15:40:49
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Rob Moerkerken
Vandaag om 15:31:40
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Jelmer
Vandaag om 15:07:47
Marklin Mobile station 2 voor spoor n door 89er
Vandaag om 13:59:59
EifelBurgenBahn door tuurtje
Vandaag om 12:50:29
NS modelbaan Hoekdam H0 door mass am see
Vandaag om 12:19:09
Advies beste lijm voor bouwpakketten door Marij Stoffels
Vandaag om 07:47:31
Update: baan in de tropen door Wim Vink
Vandaag om 07:36:55
Digitaal maken van een lok: doorgebrande leds door 008200
25 juni 2019, 22:34:40
Gezocht: 11mm wielen met asb door Pauldg
25 juni 2019, 21:50:21
Buitenlust door Wijktrein
25 juni 2019, 20:40:26
Dat overkomt mij niet. door Wim1969
25 juni 2019, 19:57:42
Baan in Los Angeles door AndrevdG
25 juni 2019, 18:15:58
Pimp mijn DB 407 door Dave.......
25 juni 2019, 17:26:20
Roco z21 geeft ERROR 2 door ZwolsBas
25 juni 2019, 17:23:13
  

Auteur Topic: 2 verschillende voltages op 1 rail  (gelezen 2926 keer)

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
2 verschillende voltages op 1 rail
« Gepost op: 20 januari 2019, 15:30:48 »
Kan dit wel.
Trein wordt bestuurd door PWM. Omdat ik het treingeluid op een analoge baan wil regelen met arduino moet er altijd minimaal 2 volt op de baan blijven staan. Alleen de getekende 12 volt aansluiting wordt gebruikt voor het regelen van de snelheid. Maar als ik de trein stop zou ik anders geen geluid meer kunnen laten horen omdat de arduino geen signaal meer heeft. Wat zijn trouwens de gevolgen bij normaal bedrijf. Wordt de rijspanning dan max 6 volt of hoe werkt dit verder. Het is dus voor een gelijkstroom baan Marklin Z die ik niet digitaal wil maken.

Probeer de hele tijd de tekening bij te voegen maar weet niet hoe het werkt. Op tekening invoegen drukken en kopieren lukt niet. Wat doe ik ook hier fout
https://images.beneluxspoor.net/bnls/ongelijk-voltage.jpg
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 15:45:03 door spoortnietmeer »

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5001
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #1 Gepost op: 20 januari 2019, 15:37:41 »
Hoi "Spoortnietmeer", allereerst welkom op het forum  :)

Van jou probleem heb ik geen verstand helaas, sorry :) Maar als je een plaatje of foto wil invoegen in je bericht moet je het eerst uploaden naar de forumserver, zie "Plaatje uploaden" in het menu links. Hoe het moet staat in de link eronder, "Hoe werkt plaatje uploaden". Er zijn hier veel knappe koppen bij elkaar die vaak van heel veel verschillende dingen verstand hebben dus wie weet. Succes in ieder geval.

Met vr. groet, Martijn.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #2 Gepost op: 20 januari 2019, 15:42:17 »
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 15:46:18 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #3 Gepost op: 20 januari 2019, 15:46:53 »
Bedankt is gelukt.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #4 Gepost op: 20 januari 2019, 15:47:48 »
Mijn dank is  het plaatje is gelukt. Ben nieuw dus even rommelen nog. ???
Maar wacht nog met smart op een oplossing.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:24:58 door spoortnietmeer »

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5001
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #5 Gepost op: 20 januari 2019, 16:07:44 »
Mooi! :) En als je wil kun je nog ondertekenen met je voornaam. Niet iedereen wil ook met zijn achternaam bekend staan op het forum maar met een voornaam kun je wat persoonlijker contact hebben. En we zijn altijd benieuwd naar je baan, je modellen, of hoe je je hobby verder beleeft. Maar alleen als je zin hebt om dat te delen natuurlijk ;)

Met vr. groet, Martijn.

Wies

  • Offline Offline
  • Berichten: 282
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #6 Gepost op: 20 januari 2019, 16:08:41 »
Hallo onbekende,

Als betrekkelijke leek, een paar vragen:

Waarom zitten er diodes in de schakeling? Wat is hun functie in het geheel? Volgens mij kun je nu maar in één richting rijden.

Dan, wanneer de stekker van de 12 V trafo niet in het stopcontact zit, terwijl die van de 2 V trafo nog wel, dan zou er wel eens 220 V op de poten van de stekker van de 12 V trafo kunnen staan, of zie ik dat verkeerd?

Zoals gezegd, als betrekkelijke leek.

Met vriendelijke groet,
Wies.
Onlangs een spoor gevonden.
Vroeg me af van wie, van wat.
Het bleek de trein te zijn.
Die het achtergelaten had.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17111
    • Pagina van klaas
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #7 Gepost op: 20 januari 2019, 16:16:20 »
Wies, geen zorgen.
De diodes zorgen er voor dat de twee voedingen niet op elkaar kunnen terugvoeden. Maar het is voldoende om ze alleen in de pluslijn te zetten, of alleen in de minlijn. Allebei is niet nodig.
En trafo's die op elkaar terugvoeden en zo weer netspanning op een losse stekker geven, dat gaat alleen maar bij trafo's met een wisselspanningsuitgang. Voedingen die gelijkspanning leveren kunnen geen netspanning terugleveren.

Spoortnietmeer: zoals Wies al zei, dit werkt maar voor 1 rijrichting. Weet je zeker dat de trein niet gaat rijden op die 2 volt? En hoe zit het in de trein geschakeld?
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #8 Gepost op: 20 januari 2019, 16:30:16 »
trein start niet bij 2 volt. Is gecheckt. Wil wel graag weten of ze elkaar niet beinvloeden als ik bv de 12 volt op 0 zet. of als ze beiden voluit staan krijg ik dan het totaal gedeeld door de helft of reageert de trein alleen op de 12 volt.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:34:40 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #9 Gepost op: 20 januari 2019, 16:33:39 »
In de trein is niets geschakeld. Reageert alleen op de PWM unit. Deze bepaalt automatisch(na instelling) het optrekken en afremmen en stoppen dmv het terugdraaien van de voeding. Alleen gaat deze door tot 0 vandaar dat ik 2 volt op de rails wil houden voor een geluidsmodule.

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17111
    • Pagina van klaas
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #10 Gepost op: 20 januari 2019, 16:34:57 »
Je krijgt de hoogste van de twee spanningen. Dus als de 12V voeding boven 2V komt zal de 2V voeding niks meer doen.

Aangezien je met PWM stuurt staat er tijdens de puls dus 12V op de rails en in de pauze tussen de pulsen 2V.

Maar als er in de trein niks geschakeld is, waar zit die geluidsmodule dan?
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 16:37:33 door Klaas Zondervan »
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #11 Gepost op: 20 januari 2019, 17:28:59 »
De geluidsmodule wil ik gewoon aan de tafel monteren en via Arduino vaste speakers laten aansturen. Ik ben bezig met een smalle baan van 300 bij 49 cm. Opgebouwd zodanig dat het twee delen zijn van 150 cm lang. Misschien wil ik het geluid over meerdere speakers laten lopen afhankelijk van het baanvak. Mijn uitdaging is namelijk om, nadat ik vroeger een digitale  H0 baan had van marklin, er nu een te bouwen analoog in Z maar toch langzaam alle functies van digitaal wil invoeren zonder om te bouwen naar digitaal. Ben door leeftijd kleiner gaan wonen vandaar de overstap. Ben al zover dat ik met onderdelen van Ali de trein langzaam laat optrekken en afremmen, maximum en minimale snelheid kan instellen. de trein dan precies op hetzelfde punt kan laten stoppen. een wachttijd kan instellen van 0 seconden tot een maand en ja ik kan twee kanten oprijden maar daarvoor moet ik nu nog een schakelaar voor overhalen. Heb deze er nog niet ingetekend want zit pas op het eind na de PWM regelkast en de tijdschakelaar.
de stroom voor het geluid komt dus van de rails af. met Arduino kan ik regelen dat als het voltage onder de 2,5 volt komt hij een ander geluid afspeelt dus sissen.. de stroomval kan gepaard gaan met een ander geluid van remmen.
« Laatst bewerkt op: 20 januari 2019, 18:21:32 door spoortnietmeer »

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #12 Gepost op: 20 januari 2019, 18:08:23 »
Beste Martijn,

Ben net een paar uur lid dus is nog even inslingeren zoals ze dat bij de marine zeggen. OK.
Ik ben Paul en 70 jaar. ;D. Dus misschien iets trager dan vroeger.

groetjes

Paul

Rondje_HO

  • Offline Offline
  • Berichten: 5001
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #13 Gepost op: 20 januari 2019, 18:28:40 »
Welkom Paul!  :D

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4415
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #14 Gepost op: 21 januari 2019, 09:40:44 »
Maar heb je die ruststroom alleen nodig voor (stroom)detectie van de trein? Of hoe moet ik me de interactie met de Arduino voorstellen?

En wat gebruik je voor de PWM te versterken? Een H-brug?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox