Doel:€250.00
Donaties:€107.00

Per saldo:€-143.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Spoor op industrieterrein Lage Weide door Thom
Vandaag om 01:34:20
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:44:51
Wie herkent deze sfeervolle beschrijving? door Joost O
Vandaag om 00:24:12
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door NS1220
Vandaag om 00:19:57
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door NS1220
Vandaag om 00:14:36
Modulebaan, waar kun je schaduwstation maken, en andere vragen. door Eegtrain
Vandaag om 00:12:47
Vitrinekast ipv baan door Eegtrain
Vandaag om 00:08:52
Raadplaatje door PaulC
Vandaag om 00:00:23
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
18 juni 2019, 23:28:11
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
18 juni 2019, 23:20:44
Tandwielen van as Roco-motortje afkrijgen? door Sven
18 juni 2019, 23:15:20
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door Rondje_HO
18 juni 2019, 22:44:12
GATX zans knikketelwagon H0 door W. Thomas
18 juni 2019, 22:42:19
Projekt 083-338 door Rondje_HO
18 juni 2019, 22:41:07
NS Gbs voor het vasteland en het antwoord van de DB voor Engeland door Ronet-1981
18 juni 2019, 21:44:01
25 jaar geleden door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:43:07
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:32:54
Van Swarzach naar Swarzburg door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:29:31
Exacttrain, SBB Gbs, een nieuwe variant. door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:28:12
FS verschil livrei XMPR - XMPR1 door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:26:52
Intellibox IR 60 550, hoe te updaten? door Ronald Koerts
18 juni 2019, 21:07:25
Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord door lokloods
18 juni 2019, 21:03:28
Atlas Reko DDR tram 'T59' gesuperd door DE-II
18 juni 2019, 20:13:12
ARBED-A Wagens, wie heeft hier meer info over? door Ronet-1981
18 juni 2019, 19:59:58
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door Edsko Hekman
18 juni 2019, 18:35:57
Roco Fccpps door VAM65
18 juni 2019, 17:33:22
'even voorstellen’ uit Las Vegas door thonis
18 juni 2019, 17:20:09
Electrotren NS 1300, hoe demonteren? door hmmglaser
18 juni 2019, 17:03:19
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Esufreak
18 juni 2019, 15:58:58
De bouw van Rehausen. door Lobomotion69
18 juni 2019, 15:14:40
  

Auteur Topic: 2 verschillende voltages op 1 rail  (gelezen 2900 keer)

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #30 Gepost op: 21 januari 2019, 17:12:05 »
Ik weet zo even niet hoe een schakelrail van Marklin werkt... Maar verder was dat wel wat ik probeerde te beschrijven.

Maar je had het eerder ook nog over een Arduino. Wat moet die gaan doen? Want als je die toch al aan de mix toevoegt zou je die meer intelligent werk kunnen laten doen.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #31 Gepost op: 21 januari 2019, 17:58:15 »
Ik wil de arduino voornamelijk gebruiken voor geluiden. Het geluid van een locomotief hoofdzakelijk dat synchroon moet lopen met de snelheid, fluiten en bij stilstand stoom moet afblazen bij vertrek en random moet fluiten enz.. Heb voor dit probleem geen andere oplossing gevonden dan Arduino. Velleman vind ik waardeloos.

Natuurlijk kan dit makkelijk met digitaal maar ik vind dat geen uitdaging. Wil juist proberen om zoveel mogelijk wat digitaal kan ook analoog te verwezenlijken.
« Laatst bewerkt op: 21 januari 2019, 18:16:28 door spoortnietmeer »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #32 Gepost op: 22 januari 2019, 09:38:22 »
Tuurlijk, dit kan wel. Maar het is wel een beetje een bolderkar voorzien van een trapinrichting om daarna er een dieselmotor op te plaatsen voor het geluid ;D

Als je de huidige PWM controller hebt weten aan te passen zodat je elektronisch de start/stop knop in kunt drukken zou ik de Arduino niet alleen het geluid laten doen maar volledig alles laten besturen. Positie melding aan de Arduino en die start vervolgens geluiden en start/stopt de PWM controller. Dat scheelt gewoon een "lastige" terugkoppeling naar de Arduino om een inschatting van het geluid te kunnen maken.

Zelf zou ik denk ik ook de PWM controller vervangen door een H-brug en de Arduino ook het optrekken en afremmen laten doen. Voordeel is dat je dan niet in hoeft te schatten op welke snelheid de PWM controller is. En je zou een losse melder kunnen gebruiken voor de exacte stoppositie. Nu ben je namelijk afhankelijk van het feit dat de loc altijd dezelfde afstand af legt tijdens het afremmen (ofwel nadat op stop gedrukt is). Dit kan aardig verschillen tussen loc's en waarschijnlijk ook wel over tijd bij een loc.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 177
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #33 Gepost op: 22 januari 2019, 10:04:34 »
Hoelaat je de Arduino eigenlijk toerental afhankelijk rijgeluid maken? 

Ik heb zelf wel eens een Arduino .WAV bestanden laten afspelen vanaf een SD kaart. Maar dat was met een voorgekauwde library waar ik nooit in heb gekeken.

Het geluid was ook Pulse breedte gemoduleerd met een gefixeerde frequentie. Ik gebruikte slecht een npn tor als versterker.

Ik weet niet of het mogelijk is, om de WAV in een iets andere frequentie te laten lopen en zo een andere toerental te laten klinken.

Dan heb ik nog een andere vraag. Als je je analoge trafo in een pwm box stopt en vervolgens je snelheid met pwm gaat regelen, wat schiet je dan precies op? Kan je dan niet met zo goed die trafo direct op je rails zetten?



spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #34 Gepost op: 22 januari 2019, 10:40:04 »
Beste Bask185.
Ik dacht het toerental te laten regelen als volgt. Het geluid is niet een opname van een rijdende trein maar een kort wavgeluid van 1/5 seconde van een enkele omwenteling van een wiel. De arduino moet de snelheid waarmee dit geluid achter elkaar afgespeeld wordt regelen. Bij stilstand overschakelen naar een een langer wavgeluid met sissen, kolenscheppen of wat dan ook.

Over het verschil van regelen met trafo of PWM: aan de trafo moet ik zelf draaien om het optrekken en afremmen regelen. De PWM kan ik zelf afstellen en wordt optrekken en afremmen dan geregeld door de PWM. Hoef ik verder niet aan te komen.
« Laatst bewerkt op: 22 januari 2019, 10:42:52 door spoortnietmeer »

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #35 Gepost op: 22 januari 2019, 12:24:40 »
Dat is denk ik nog best een aardige uitdaging. Vooral omdat als je het sneller gaat afspelen het niet alleen sneller wordt maar ook de toonhoogte verandert. Dus ben benieuwd of dat naar wens gaat lukken (y)


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 177
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #36 Gepost op: 22 januari 2019, 13:03:10 »
Nee Timo je begrijpt het verkeerd, denk ik. Dat had ik in gedachte maar hij regelt dus de tijd tussen 2 opvolgende opnames. De opnames zelf spelen wel met dezelfde frequentie.

Of zit ik er nu naast?

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #37 Gepost op: 22 januari 2019, 13:09:40 »
Prima Bask 185 Zo bedoel ik het.

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #38 Gepost op: 22 januari 2019, 13:11:48 »
Wav bestand is bv 1/5 seconde. Bij starten trein afspelen 1 x per seconde. Bij op snelheid komen opgevoerd tot 5 per seconde.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #39 Gepost op: 22 januari 2019, 14:35:01 »
Ahh, ja, kan ook. (y) Klinkt dat dan nog een beetje goed / realistisch als je dat zo doet?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

spoortnietmeer

  • Offline Offline
  • Berichten: 26
  • Beginneling
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #40 Gepost op: 22 januari 2019, 14:47:35 »
Hoop van wel maar ben nog lang niet zover.

Ben nog een behoorlijke leek op electronica gebied dus zit nog met andere problemen.
Al mijn genoemde schakelingen klinken leuk maar ik hob nog niet eens opgelost hoe ik alleen een puls krijg op de startschakelaar. Ik bedoel binnenin. Hier hangt alles vanaf. Mag alleen een puls zijn en de stroom mag niet blijven hangen want dan gaat het denk ik niet goed aflopen met mijn pwm. Ben er apart een topic mee gestart.
« Laatst bewerkt op: 23 januari 2019, 14:14:14 door spoortnietmeer »

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 177
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #41 Gepost op: 22 januari 2019, 19:21:20 »
Hoop dat het lukt, hebben we eindelijk toegang tot 10€ sound decoders  ::)

72sonett

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 1332
    • El Carrilet
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #42 Gepost op: 22 januari 2019, 21:05:37 »
... Maar als ik de trein stop zou ik anders geen geluid meer kunnen laten horen omdat de arduino geen signaal meer heeft...

Waarom meet je met de Arduino de spanning op een baanvak niet? Je kunt de gelijkgerichte en afgevlakte PWM baanspanning via een spanningsdeler op een analoge ingang A0..A5 van de Arduino aansluiten. De functie analogRead(A1) levert dan een getal 0..1023 evenredig met een spanning 0..5 V,  2 V geeft de waarde 408. Afhankelijk van dat getal kun je dan met een serie if...else statements een bepaalde actie uitvoeren, b.v. een bepaald geluidsfragment afspelen.
« Laatst bewerkt op: 22 januari 2019, 21:09:44 door 72sonett »
El Carrilet

Not sent from my Pocketline Swing 380, Xperia Z2, iPhone, C5503, ALE-L21 or SM-G900F using Tapatalk.

MH

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #43 Gepost op: 22 januari 2019, 21:13:33 »
Dat kan inderdaad. Maar wat ik al zei, als je toch een Arduino toe voegt is het NOG makkelijker die de regie te geven :) Voorkomt een Rube Goldbergmachine ;D


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

bask185

  • Offline Offline
  • Berichten: 177
Re: 2 verschillende voltages op 1 rail
« Reactie #44 Gepost op: 23 januari 2019, 08:59:44 »
Je kan ook magneetjes onder je baan plakken en een reedcontact in je trein naar je arduino, dan kan je non stop 12v op je baan zetten en signalen uitdelen naar de arduino met de baanmageneten. Dan laat je arduino de snelheid regelen. Klein H-brugje er in en voila, en je kan ook nog de andere kant oprijden.

Of of, krijg net een brainfart binnen, je kan ook doen wat lego doet; infrarood aansturen. Daar zijn libaries voor, ik heb ze ook wel eens gebruikt, dat is echt kinderlijk simpel.