Doel:€250.00
Donaties:€190.00

Per saldo:€-60.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 20-11-2018
Algemeen

De stichting

Recente berichten

IB (eerste versie) upgrade loopt vast; start niet meer op door Spoortief
Vandaag om 06:27:09
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:00:54
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Chris Westerduin
Vandaag om 00:00:23
NS Vakwerk-bovenleidingsmasten in Ho van Mesu Models door WimM
20 november 2018, 23:38:45
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
20 november 2018, 23:35:12
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
20 november 2018, 23:31:27
Buitenlust door Bert van Gelder
20 november 2018, 23:24:29
MB-module: "L'Esimé" door Chris80
20 november 2018, 23:16:54
Problemen Zwolle - Kampen. door VictorPM
20 november 2018, 22:51:09
Welke lok is favoriet om op het grootspoor mee te rijden? door Mcn1986
20 november 2018, 22:50:42
Ik bouw nu echt een wedstrijd A3! door Ronald Halma
20 november 2018, 22:44:06
Projekt 083-338 door jerrytrein
20 november 2018, 22:37:51
Raadplaatje door mdjr78
20 november 2018, 22:35:48
Baanplan voor herbeginner met een Fleischman H0 door Wim Hesselink
20 november 2018, 22:35:47
Stranden Normandie 1944 door jerrytrein
20 november 2018, 22:32:30
Mini spoorbaan Wael en Bosch door Zoedelaar
20 november 2018, 22:21:22
Bröckenbahn door Frank 123
20 november 2018, 22:16:21
Ovaalramer in messing. Schaal 0 door FritsT
20 november 2018, 22:11:52
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
20 november 2018, 22:08:12
Wuppertalerstrasse; een nieuw project in spoor 1 door becasse
20 november 2018, 22:03:17
Van Swarzach naar Swarzburg door jerrytrein
20 november 2018, 20:55:23
Korneschans. Een fictief Duits Nederlands grensstation. door DJV
20 november 2018, 20:48:59
Modulebaan.nl Kijk- Speel- en Doedag 26 Januari 2019 door Chris80
20 november 2018, 20:32:02
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door Leen Stolk
20 november 2018, 20:30:01
BNLS-Werkspoor - Pimp my hondekop door lrrw
20 november 2018, 20:29:20
ESU ECoS en Märklin CS (60215), hulp gevraagd. door franky
20 november 2018, 20:24:15
  

Auteur Topic: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?  (gelezen 2382 keer)

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #30 Gepost op: 13 september 2018, 21:04:41 »
Ik weet niet of je er wat aanhebt, maar ik gebruik een aantal Arduino's voor DCC, en een van de voorbeeld sketches bij de DCC bibliotheek was een DCC monitor. Die dumpt alle DCC commandos op de seriele monitor. Misschien een Arduino optuigen als DCC monitor?

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 110
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #31 Gepost op: 13 september 2018, 21:37:42 »
@Klaas: interessante gedachte. Voor de zekerheid heb ik alles nog even gecontroleerd, maar zowel voor de locs als de overige digitaal aan te sturen apparatuur staat echt alles op DCC, zowel bij de algemene als de individuele adressen.
Overigens zoek ik het nu vooral in de IB (omdat de IB II het wel goed doet), maar het probleem kan natuurlijk ook liggen in de Cobalts zelf: ik heb daarvan inmiddels meldingen gekregen van 'ongebruikelijke bewegingen' in digitale omgevingen. In die zin zou het signaal van beide centrales een vergelijking waard zijn. 

@Meino: voor mij als digibeet is dit een graadje boven mijn niveau. Maar ik ga het wel aan mijn zoon voorleggen, die zou er wat mee moeten kunnen.

Groet!  Frans

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1078
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #32 Gepost op: 13 september 2018, 22:09:10 »
Hallo Frans,

Het zou ook nog aan de combinatie van Cobalt en IB1 kunnen liggen. Een paar jaar geleden geprobeerd Cobalts aan de praat te krijgen achter een IB1 en/of een TC. Dat was een ramp. De ene Cobalt werkte min of meer, de andere totaal niet. We zijn er toen snel weer vanaf gestapt.
Waar we toen niet naar gekeken hebben is de pulslengte voor aansturing van wisseldecoders in het TC / de IB. Die staat vrij kort (50 cq 100 ms). Misschien helpt het nog om die te verlengen.
Met beste groeten,

Dirk Meijer

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #33 Gepost op: 13 september 2018, 23:02:20 »
Dag Frans

Je zoon kan op deze site https://rudysmodelrailway.wordpress.com/2015/10/23/dcc-sniffer-packet-analyser-with-arduino/ wel het een en ander vinden. Belangrijk, er moet ook een klein interface bordje gemaakt worden met een opto coupler. Dat is makkelijk op een stukje stripboard te maken, het schema kun je ook van deze site halen. Overigens heb ik daar ook nog wel een jpegje van.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16247
    • Pagina van klaas
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #34 Gepost op: 13 september 2018, 23:45:32 »
Meino, kan die DCC sniffer ook de pulslengtes laten zien? Dat zie ik niet zo gauw. Want daar zit volgens mij het probleem. Frans heeft al geconstateerd dat het uitgezonden commando goed is, want een andere decoder reageert er wel op. Dus de volgorde van nullen en enen is wel goed, maar de pulslengtes worden door de cobalt niet herkend.
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #35 Gepost op: 14 september 2018, 00:11:57 »
Klaas, niet direct, maar het is wel zo dat de pulsen binnen de pulslengtes zoals die door de NMRA zijn vastgelegd moeten liggen om een 0 of een 1 te krijgen. Maar er is wel iets anders wat een rol zou kunnen spelen, n.l. spikes in het DCC signaal, Ik weet dat omdat in eerste instantie mijn Arduino DCC implentatie soms problemen had met het ontvangen van commando's. Dit trad op als bepaalde locs op de baan reden, die waarschijnlijk storing veroorzaken. Ik heb gemerkt dat sommige locdecoders daar ook last van hebben. Bijv de goedkope Lais decoders, en ook Uhlenbrock kan daar last van hebben. Tams bijvoorbeeld niet. Dat zie je doordat soms de loc niet gelijk op een snelheids verandering reageerd, maar dat vertraagd doet. Overigens loc commando's worden continue verstuurd door de centrale, dus een loc zal op een gegeven moment gaan reageren. Maar de commando's voor wissel decoders hoeft dat niet. Mijn Centrale (MDRRC II) herhaalt deze commando's 5x, maar sommige centrales herhalen ook deze commando's constant.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4079
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #36 Gepost op: 14 september 2018, 09:30:51 »
Vervelend :-\ Maar aan de offset ligt het in ieder geval niet. Je stuurt immers een wissel commando om het adres in te stellen. Of jij dat nu wissel 1 noemt en de decoder dat op slaat als wissel 44 maakt niet uit. Als hij daarna maar op hetzelfde commando werkt. Is anders als je een wissel via CV programmeren of dip switches etc een adres geeft.

En waar het probleem zit, tja. Een van de twee lijkt zich niet aan de specificaties te houden. Zou je inderdaad met de oscilloscoop of logic analyzer aan de gang moeten. Maar mijn gevoel zegt eerder dat de Cobalt te kritisch is :police:

Overigens, je zegt dat je helemaal geen MM uit zend. Maar ik meen te hebben gezien dat de standaard refresh stack bij de IB juist op MM stond. Zou je nog naar kunnen kijken.

En misschien een gekke vraag, maar ook al eens de IB gewoon helemaal terug gezet naar fabrieksinstellingen?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16247
    • Pagina van klaas
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #37 Gepost op: 14 september 2018, 10:32:02 »
Maar er is wel iets anders wat een rol zou kunnen spelen, n.l. spikes in het DCC signaal,
Dat is ook nog een mogelijkheid. Om dat te weten zal je er toch met een scoop naar moeten kijken.
Anderzijds is het wel zo dat andere decoders daar geen last van blijken te hebben. Dus je kan ook stellen dat de Cobalt te kritisch is. (wat al eerder werd gesuggereerd).
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #38 Gepost op: 14 september 2018, 14:14:18 »
Ik heb er nog eens over nagedacht. Ik ben bang dat storing op het DCC signaal niet het probleem is, omdat de IB het wel doet en de IBII niet. Ik neem aan dat beide gebruik maken van de zelfde physieke verbinding naar de Cobalts.
Maar iets anders, ik zit net nog even op DCCWiki het een en ander te lezen over de adressering van wisseldecoders. Dat kan op 2 manieren, met een zogenaamd "Decoder address". Het decoder adres is dan 9 bits, dus 512 decoders, en iedere decoder heeft 4 output paren die afzonderlijk aangestuurd kunnen worden. Of de decoder werkt met een "Output address" van 11 bits, dus 2048 decoders, en ieder adres stuur 1 ouput paar aan. Zou het kunnen dat de Cobalts alleen  een "Output address" herkent, terwijl de IBII zo geconfigureerd is dat hij het "Decoder address" formaat gebruikt ipv een "Output address" formaat? Ik kan me voorstellen dat andere decoders zo slim zijn om op beide adres formaten te reageren.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4079
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #39 Gepost op: 14 september 2018, 15:55:43 »
Hoi Meino,

Denk niet dat het daar mee te maken heeft. Ik heb het Extended Accessory Decoder Control Packet Format eigenlijk nooit gezien.

En dat is ook niet wat de DCCwiki bedoelt. Dat is, zoals de DCCwiki ook zegt, gewoon op twee manieren naar hetzelfde beestje kijken.

Citaat
Different manufacturers view this range in one of two ways:

Of je kijk er naar dat het een 9-bit decoder adres met 2-bit sub-adres (maakt 11-bit). Of je kijkt er gewoon naar als één 11-bit adres. Alleen een extra hak in functie, op de bus staat hetzelfde.

Het effect is dat het ene merk spreekt van decoder met adres 2 en uitgang(paar) C/3 waar het andere merk dat gewoon adres 7 noemt. Heeft met er meer te maken dat de makers van de standaard het logisch leek om decoders met 8 uitgangen (dus 4 uitgangparen) te hebben, zonder ingewikkelde dingen als functiemapping etc.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #40 Gepost op: 14 september 2018, 16:07:07 »
Timo dat begrijp ik, maar het gaat er om wat de IB en de IBII doen. Een decoder adres 3 in Output formaat is hetzelfde als base adres 0, 4e output paar in Decoder formaat. Dus als de IB's verschillende formaten hanteren kan het makkelijk dat de adressen niet meer matchen met wat de Cobalts verwachten. De andere decoder die het wel deed op de IBII, is die ook met de IBII geprogrammeerd?

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4079
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #41 Gepost op: 14 september 2018, 16:26:07 »
Ja maar een decoder in programmeerstand verwacht niet adres x, maar gewoon een adres die het vervolgens over neemt. Het canvas aan de Cobalt kant is dan nog blank. En of de centrale die nu weer geeft als adres 2C en de Cobalt deze op slaat als adres 7 is dan niet van belang.

Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #42 Gepost op: 14 september 2018, 19:11:53 »
Ja dat is duidelijk, maar wat als hij geprogrammeerd is terwijl de centrale Output formaat adressen heeft gebruikt en je probeert nu dat zelfde adres (als het base adres) te gebruiken op een centrale die Decoder formaat adressen gebruikt? Bijvoorbeeld op de Centrale die Output formaat gebruikt is de decode met adres 7 geprogrammeerd. Als je dit adres nu gebruikt op een centrale die in Decoder formaat werkt, gebruikt die als base adres 7, maar dat wordt dan in de eerste 9 bits geplaatst, dus de decoder ziet dat als adres 28 en doet dus niets met dit commando.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 16247
    • Pagina van klaas
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #43 Gepost op: 14 september 2018, 19:16:00 »
Meino, ik denk dat je het te ver zoekt.
Maar Frans zou het kunnen testen door de Cobalt te programmeren met de IB, en dan kijken of de combinatie dan wel werkt.
Het volgende optreden van "Without" is op 23 en 24 februari 2019 in de Zeelandhallen te Goes.

meino

  • Offline Offline
  • Berichten: 243
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #44 Gepost op: 14 september 2018, 22:52:56 »
Klaas, waarschijnlijk heb je gelijk, maar het is een taai probleem en als een outsider denk ik misschien aan te vreemde scenario's. Daar komt bij dat ik zelf de IB's niet ken, dus kijk ik naar protocol fouten of zaken waar ik zelf ooit tegen aan gelopen ben, zoals spikes. Overigens heb ik er zelf ook aan zitten denken, wat gebeurd er als je een Cobalt opnieuw programmeert met de IB die niet werkt.

Groet Meino
A clean desk is a sign of an empty mind