Doel:€250.00
Donaties:€40.00

Per saldo:€-210.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 15-08-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Stekkers TwinCenter of Intellibox door System-M
Vandaag om 01:09:38
Wisselaandrijving Fleischmann trilt, maar schakelt soms niet? door Klaas Zondervan
20 augustus 2019, 23:47:36
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
20 augustus 2019, 23:32:05
Raadplaatje door Piet Groot
20 augustus 2019, 22:48:10
Modules van Kees Gorter door Reeks77
20 augustus 2019, 22:47:34
CityNightLine 1:1, 1:87 en 1:160 door Michiel 80
20 augustus 2019, 22:41:14
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Floris
20 augustus 2019, 22:40:14
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
20 augustus 2019, 22:28:52
Lichtgeleiders Roco br 23 door Mechiel_
20 augustus 2019, 22:15:20
Projekt 083-338 door 44
20 augustus 2019, 22:06:08
NS 8100 in 0 door rolfm
20 augustus 2019, 21:54:59
Tips voor een natuurgetrouwe modelbaan door Noordernet
20 augustus 2019, 21:51:05
Bröckenbahn door Frank 123
20 augustus 2019, 21:29:12
Landschapsbakje in IKEA-kastje Bestå door Noordernet
20 augustus 2019, 21:01:02
Digikeijs DR5052 draaischijfmodule door PeterV
20 augustus 2019, 20:56:49
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door Klaas Kremer
20 augustus 2019, 20:50:57
BNLS werkspoor NS 8100 van Werps Modelbouw door Ivo tB
20 augustus 2019, 20:14:42
Gezocht Bouwtekeningen NMBS i1 en i2 rijtuig door ronald2016
20 augustus 2019, 19:55:28
Vloerbaan op een studentenkamer... door Pnarfk
20 augustus 2019, 19:41:16
Zoutkamp 1921 - 1942 door MR
20 augustus 2019, 19:19:09
Stelcon platen door NS1220
20 augustus 2019, 18:23:42
Detectie van een kopspoor in Koploper? door PeterNS
20 augustus 2019, 18:20:44
Een kleine baan in een grote schaal: Laden en lossen in 1:22.5 door NS1220
20 augustus 2019, 18:19:57
Schwarzburg-Neuffen-Bahn door Ruud K
20 augustus 2019, 17:48:49
NS SLT in 1:45 door Mitchell
20 augustus 2019, 17:37:50
Artitec 2019 door barry1972
20 augustus 2019, 17:05:22
M.s.v. De Percee bouwt aan nieuwe clubbaan door J. Moors
20 augustus 2019, 16:44:22
Waar gekweekt zeeschuim verkrijgbaar door WesleyMunnik
20 augustus 2019, 16:19:07
Ombouw/Pimpen Bolle neuzen door bollen neus
20 augustus 2019, 16:05:10
Modelbahn Knittelfeld door BrightonBelle
20 augustus 2019, 15:16:54
  

Auteur Topic: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?  (gelezen 2687 keer)

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Gepost op: 03 september 2018, 15:30:02 »
Even een vraag van een absolute digibeet aan de specialisten hier:

Ik heb de adressen van mijn wisselaandrijvingen geprogrammeerd met een IB II. Onder de IB II doen de wissels het allemaal perfect. Nu wil ik de IB II voor een ander projectje inzetten: deze heb ik dus ontkoppeld van de baan en daarvoor in de plaats de (oude) IB neergezet. Tot mijn verbazing schakelt er geen wissel meer. Adressen zouden toch, net als in een locomotief,  in de wisseldecoder moeten vastliggen? Het gaat om digitale Cobalt aandrijvingen, de IB (softwareversie 1.500) staat keurig op DCC (net als de IB II). Of vergis ik me en moet ik daadwerkelijk alle wissels opnieuw programmeren??

Dank voor jullie hulp, Frans 

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4451
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #1 Gepost op: 03 september 2018, 15:33:18 »
Adressen zitten inderdaad in de decoder. Waar jij door gebeten wordt is waarschijnlijk het protocol. Let op, dit kun je op twee plekken instellen. Algemeen, wat gebruikt wordt voor nieuwe adressen, maar ook per adres. Je kunt algemeen dus wel op DCC hebben staan maar het adres nog steeds als MM aansturen. Even controleren of je op de oude werkelijk DCC gebruikte op alle adressen en of je IB dat ook doet.


Timo
« Laatst bewerkt op: 03 september 2018, 15:37:30 door Timo »
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #2 Gepost op: 03 september 2018, 16:47:09 »
Ha Timo,

Dank voor je reactie. Ik ben in ieder geval al blij dat ik het basisprincipe van adressen toch goed begrepen heb. Ik heb het nagekeken, maar zowel de algemene instelling als de instellingen per adres staan op DCC. Ik zie het displaytje op de IB keurig bewegen, maar er schakelt geen wissel. Als ik de IB II terughang werkt alles weer perfect. Het blijft dus vooralsnog een raadsel.

Groet!  Frans

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17313
    • Pagina van klaas
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #3 Gepost op: 03 september 2018, 16:55:06 »
Beetje domme vraag misschien, maar is die IB niet gewoon stuk? Bestuur je er ook treinen mee, en doen die het wel?
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #4 Gepost op: 03 september 2018, 17:25:32 »
Treinen rijden met beide boxen perfect, da's het merkwaardige. Maar hij kan natuurlijk altijd nog een beetje stuk zijn: Daarom wilde ik eerst de kenners hier horen, zodat ik niets over het hoofd zie.
Ik kan eens proberen of zo'n digitale Cobalt wel een adres laat instellen via de IB, op dezelfde manier als bij de IB II. Als hij dat niet doet lijkt er toch iets mis te zijn; als hij dat wel doet heb ik een ander probleem, vrees ik.....


Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4451
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #5 Gepost op: 04 september 2018, 11:29:16 »
Hoi Frans,

De basis heb je inderdaad goed ;) Maar welk van de twee heb je nu gecontroleerd? Want dit kan je (volgens mij) in beide instellen.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #6 Gepost op: 04 september 2018, 12:00:03 »
@ Timo, bedankt weer voor je reactie.

Ik heb zowel de algemene instellingen (handboek 3.5 pag. 37) als de enkele instellingen (3.5.2, pag. 38) ingesteld op DCC en gecontroleerd. Alles zou dus DCC moeten zijn.

Daarnaast heb ik een testje gedaan:
Een Cobalt motor heb ik met de IB II op adres 1 geprogrammeerd. Die werkt daarna zoals verwacht als een tiet op de IB II. Vervolgens aangesloten op de IB: dan ik kan de knoppen van adres 1 indrukken wat ik wil, er gebeurt niets.
Als volgende stap heb ik dezelfde motor op exact dezelfde wijze geprogrammeerd met de IB, nu op adres 2. Vervolgens kan ik adres 2 intikken wat ik wil, er gebeurt niets. Sluit ik de motor weer aan op de IB II, dan wordt adres 2 niet herkend en werkt de motor nog steeds uitstekend op adres 1.

Ik begin me dus zo langzamerhand af te vragen of Klaas niet gelijk heeft: zou er iets mis kunnen zijn met de keyboard mode? (Loks rijden namelijk wel.) Ik hoor graag of jullie het met me eens zijn, of dat ik nog andere zaken kan testen.

Groet!  Frans

Ronald Koerts

  • Offline Offline
  • Berichten: 7542
    • Bouw Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #7 Gepost op: 04 september 2018, 12:34:44 »
Bij het programmeren: Op het hoofdspoor of aan het programmeerspoor? Maar het is wel gek dat je een decoder niet zowel op de IB als IBII direct via het adres kan benaderen. Defect denk ik zo niet. Zeker niet als je treintjes op alle twee de boxen rijden. Dan zit er signaal op de baan.

Groet Ronald.
Zijn we aan het bouwen? Ja! We zijn aan het bouwen: Ronald’s nieuwe project: Endstation der Linie: Bahnhof Poggendam!

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4451
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #8 Gepost op: 04 september 2018, 13:23:28 »
Hoi Frans,

Wat ik met beide bedoel is beide centrales ;) Ik krijg namelijk sterk het vermoeden dat de IB niet op DCC staat. Dat zou ook verklaren waarom de decoder ook geen nieuw adres aan neemt.

Ander, minder voor de hand liggend, zou de schakeltijd kunnen zijn. Misschien vind de Cobalt een hele korte puls geen bekrachtiging. Maar dat lijkt me wat ver gezocht, zou eerder zeggen dat het protocol op de IB niet op DCC staat.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #9 Gepost op: 04 september 2018, 15:27:21 »
Ha Timo,

Beide centrales staan zowel voor de treinen als de wissels op DCC ingesteld. Bij de IB II werkt alles probleemloos.
In de IB zie ik overal waar dat zichtbaar is (dus ook bij de wisselinstellingen) het sterretje achter DCC staan. (Voor de loks is dat DCC28.) Nergens staat een tekst Motorola of zo. De schakeltijd (die op 10 msec. stond) heb ik ook al hoger gezet, maar dat heeft geen effect. Ook heb ik een reset van de wisselinstellingen doorgevoerd, zonder resultaat. Kortom, ik weet het even niet meer. Misschien moet ik Uhlenbrock maar eens een mailtje sturen?

Groet!  Frans

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 18283
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #10 Gepost op: 04 september 2018, 15:41:09 »
Hoe hoog staat de pulstijd nu?
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4451
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #11 Gepost op: 04 september 2018, 15:57:16 »
Hoi Frans,

Even wat "gekke" vragen:
- Je gaat naar keyboard mode met de [mode]-toets?
- Adres stel je in (via de [menu]-toets) en je zet hem niet op 0 (wat weer gekke dingen doet).
- General type staat op DCC? ([menu] [mode] => Accessory (decoder) setting => General type => DCC => [enter])
- Single type voor laten we zeggen, adres 1, staat op DCC? ([menu] [mode] => Accessory (decoder) setting => Single type => 1 => DCC => [enter])
- Hoe heb je de decoder aan de centrale aangesloten? Ook de optie om hem eens direct op de uitgang aan te sluiten?



Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Nullem

  • Offline Offline
  • Berichten: 148
  • Bouwt Rhätische Bahn in spoor 0m
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #12 Gepost op: 04 september 2018, 22:01:32 »
@Henk:
pulstijd staat standaard op 10 msec., ik heb 50, 100 en 500 msec. geprobeerd.

@Timo,
Ik heb inderdaad alles gedaan wat je beschrijft: van 0...TAB ben ik afgebleven. Het boven beschreven experiment met de Cobalt motor is rechtstreeks aan de centrale uitgevoerd.

Groet!  Frans

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4451
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #13 Gepost op: 05 september 2018, 10:23:08 »
Mm, dan hebben we het meeste wel uitgesloten denk ik :-\

Heb je toevallig nog een (DCC) decoder van een ander merk liggen?


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Klaas Zondervan

  • Offline Offline
  • Berichten: 17313
    • Pagina van klaas
Re: Andere centrale: wisseladressen opnieuw programmeren?
« Reactie #14 Gepost op: 05 september 2018, 10:31:49 »
ik weet nog een onderzoeksmethode. Neem een koptelefoon en sluit die aan op de digitale spanning. Niet rechtstreeks, want dan blaas je de koptelefoon op, maar met een serieweerstand van 10k of zoiets. Daarmee kan je het digitale signaal horen. In rust is dat een eentonig steeds herhalend riedeltje. Dus even niks aansturen en een poosje luisteren om aan de "melodie" te wennen. Stuur dan het wissel aan en luister of er iets (kortstondig) verandert. Zo kan je bepalen of je IB de boodschap daadwerkelijk uitzendt.
Spoorbaan "Uit en Thuis" in aanbouw.