Doel:€250.00
Donaties:€157.50

Per saldo:€-92.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 30-06-2020
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS Stoomverwarmingswagen door Jeanne
Vandaag om 00:47:46
Oude tijden, nieuwe tijden, Duitsland TP II, tijdperk 2e wereldoorlog. door AndréDev
Vandaag om 00:25:03
Reichsbahn, periode 2e wereldoorlog door AndréDev
Vandaag om 00:22:56
MB-module: "Charleroi Route de Mons" door Floris Dilz
Vandaag om 00:16:21
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Syb030
Vandaag om 00:03:49
LokPilot 5.0 probleem door spock
09 juli 2020, 23:51:49
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door Thijs1271
09 juli 2020, 23:29:43
Märklin Hamo mP 3000 voorzien van nieuwe motor door spock
09 juli 2020, 23:28:21
NS 2100 spoor 0 door NS8714
09 juli 2020, 23:20:40
Ervaringen met veilingsites en webshops (Marktplaats, Ebay, Catawiki, etc). door Erik Baas
09 juli 2020, 23:18:21
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
09 juli 2020, 23:13:51
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
09 juli 2020, 23:11:24
Havenbaantje, Duitse havenstad, periode 2e wereldoorlog. door jerrytrein
09 juli 2020, 23:07:36
Raadplaatje door GerardvV
09 juli 2020, 23:02:43
Projekt 083-338 door 44
09 juli 2020, 22:58:53
Tunnelportaal met een 13cm ingang door 72sonett
09 juli 2020, 22:38:56
Doornvliet door Wim Vink
09 juli 2020, 22:12:48
De fabriek - Spoor 0 door roadster36
09 juli 2020, 21:59:27
Heljan Class 66 digitaal probleem lichten door Lazer1
09 juli 2020, 21:59:14
Starten met messing kits door roadster36
09 juli 2020, 21:58:17
BNLS-Werkspoor - Serie 1400 in 1:87 door Edsko Hekman
09 juli 2020, 21:56:26
Een modelbaan in een garage...... zou dat kunnen? door gdh
09 juli 2020, 21:46:59
H0 rail geometrie vergeleken door Martin Hornis
09 juli 2020, 21:46:38
NS modelbaan Hoekdam H0 door Frank 123
09 juli 2020, 21:42:06
Brandende trein door het Kinzigtal (Schwarte Woud) door Maartenw
09 juli 2020, 21:35:06
Fleischmann armsein 6205 hapert door marctrein
09 juli 2020, 21:25:12
18-luiker in spoor 0 door Tulpendaal
09 juli 2020, 21:23:32
Modeltrein Express eigen productie (inmiddels bekend) door joepDE2
09 juli 2020, 21:06:05
Koploper Delft stopt door henk
09 juli 2020, 21:04:43
Dat overkomt mij niet. door Bert van Gelder
09 juli 2020, 20:55:57
  

Auteur Topic: Servobesturing, welke onderdelen, en waar te koop?  (gelezen 17728 keer)

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Servobesturing, welke onderdelen, en waar te koop?
« Gepost op: 12 april 2015, 09:39:08 »
Hallo,

Ik vond in de Encyclopedie dit schema:

En wil dit gaan gebruiken. Nu ben ik bezig met het zoeken van de componenten in de webshop van Conrad, maar de condensatoren van 390 & 100 nF zijn niet te vinden. Weet iemand hier een oplossing voor?


Johan
« Laatst bewerkt op: 28 april 2015, 15:24:25 door Bert van Gelder. Reden: Titel verduidelijkt »

ivanzon

  • Offline Offline
  • Berichten: 1492
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #1 Gepost op: 12 april 2015, 09:42:20 »
Kijk eens bij de keramische in plaats van bij de elco's.

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #2 Gepost op: 12 april 2015, 11:13:57 »
Hallo,
Bedankt voor de tip (y), zal ik gaan doen.

Johan

Wim Ros

  • BHV
  • Offline Offline
  • Berichten: 7820
  • Alleen de waarheid ligt in het midden.
    • Perrongeluk
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #3 Gepost op: 12 april 2015, 11:25:05 »
Bestnr. 531855 - 89
Intellibox via LocoNet-Interface met s88 via een s88 naar LocoNet adapter.Of L.NET-S88SD16-N Marklin 6021 via een 63820, LocoNet-Interface en een s88 naar LocoNet adapter. Lenz Digital Plus via  LI101F of s88XPressNetLi s88SD16-n. http://rosoft.boards.net

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 1042
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #4 Gepost op: 12 april 2015, 15:04:14 »
In het schema zie je ook 2 verschillende symbolen voor elco's en "gewone" condensatoren.
Dit komt omdat een elco een plus en een min aansluiting heeft en een gewone C heeft dat niet.
Verder wil ik je nog als tip mee geven een voetje voor de NE555 mee te bestellen. Dit voetje soldeer je dan
op de print zodat het het IC er zo in kan prikken. Mocht de NE555 dan stuk gaan dan hoef je geen 8 pootjes
los te solderen.
Groet, Ronald.

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #5 Gepost op: 19 april 2015, 09:09:04 »
@Calimero,
Bedankt voor de tip
@Wim Ros,
Bedankt, maar ik heb ze al gevonden


Johan

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #6 Gepost op: 25 april 2015, 06:41:14 »
Hoi Calimero,
Geldt dat ook voor de IC2?


Johan

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 1042
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #7 Gepost op: 25 april 2015, 06:57:41 »
IC2 heeft slechts 3 pootjes dus da's goed te doen zonder voetje. Daarbij zijn die regelaars voorzien van de
nodige inwendige beveiligingen (thermisch, kortsluiting) dus die gaan niet zo snel stuk. Ik zou hier dus juist
liever geen voetje gebruiken om storingen weer juist zo veel mogelijk uit te sluiten, juist ook omdat het de
voeding is.
Ik heb nog nooit iemand zo'n 3 poot in een voetje zien zetten en zou dat dus zelf ook niet doen al kan het
natuurlijk wel als je het echt zou willen.

*edit*
Hou je wel de nummering van de pootjes goed in de gaten ? De manier van tekenen in het schema kan ietsje
verwarrend zijn :
« Laatst bewerkt op: 25 april 2015, 07:09:04 door Calimero »
Groet, Ronald.

Swiss_fan

  • Offline Offline
  • Berichten: 1293
  • Mijn fotoalbum zien? klik op het wereldbolletje
    • mijn foto's
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #8 Gepost op: 25 april 2015, 10:09:11 »
Ik denk dat je ook lang kan zoeken naar een voet voor zo'n behuizing.
Met vriendelijke groet, Peter

Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat.

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #9 Gepost op: 25 april 2015, 10:21:06 »
@Calimero,
Ok, dan zal ik die niet in een voetje zetten. Bedankt trouwens voor de tip van de pootjes, dat scheelt er weer nog een bestellen :-P

@Swiss_fan,
Ja, als het ongebruikelijk is dan zal het ook wel lastig te vinden zijn.


Johan

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #10 Gepost op: 28 april 2015, 14:59:49 »
Hoi,
Ik heb weer een vraagje: de potmeters hebben 3 aansluitingen volgens de tekeningen van Conrad. Deze 3 staan ook op het schema (tenminste, ik denk dat ze erop staan), maar welk pootje hoort waar?
 
(een uitsnede uit de tekeningen van Conrad)


Johan

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4670
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #11 Gepost op: 28 april 2015, 15:06:46 »
Middelste is gewoon de middelste (die dus aan de pijl zit) in het schema. Buitenste zijn de buitenste. Als ik het zo even goed zie hang je de middelste aan (vanaf voor gezien) de linker poot van de potmeter.

Eigenlijk maakt het niet zo uit of je nu de middelste met de link of de rechter samen hangt. Het ergste wat kan gebeuren is dat de potmeter "verkeerd om" werkt (naar links draaien is naar rechts gaan enz).


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 1042
Re: Condensatoren niet bij Conrad?
« Reactie #12 Gepost op: 28 april 2015, 15:21:11 »
De meeste trim potmeters (schroevendraaier type) hebben een lineair verloop dus dan klopt het verhaal van Timo.
Mocht je echter eens tegen een potmeter aan lopen met een logaritmisch verloop dan maakt het wel uit hoe je 'm aansluit.
In alle gevallen kun je een potmeter vrij simpel door meten met een universeel meter op (natuurlijk) de Ohm stand.
Groet, Ronald.

JCV

  • Offline Offline
  • Berichten: 223
  • Lid van de VSZ - Vereniging Spoorgroep Zwitserland
Re: Servobesturing, welke onderdelen, en waar te koop?
« Reactie #13 Gepost op: 28 april 2015, 18:52:39 »
Hallo beiden,
Bedankt voor het antwoord. Als ik het goed begrijp, is de middelste poot dus die met de pijl eraan in het schema, en die moet ik koppelen aan de linker poot(vanaf voor gezien)


Johan

Calimero

  • Offline Offline
  • Berichten: 1042
Re: Servobesturing, welke onderdelen, en waar te koop?
« Reactie #14 Gepost op: 28 april 2015, 19:36:17 »
De middelste poot is inderdaad de "loper". Ik heb even een plaatje proberen te vinden van een iets groter en
oudere versie waaruit de werking wat duidelijker blijkt. De bijkomende onderdelen en tekst in dat plaatje moet
je even negeren.



In het schema van de servo sturing is dus 1 van de buitenste pootjes met de loper verbonden.
Eigenlijk is dit niet eens strikt nodig maar geeft een iets betrouwbaardere werking als er eens een vuiltje tussen de
loper zou komen (of andere slijtage). Als je dan 1 van de pootjes aan de loper koppelt zal de max. weerstand nooit
boven de waarde van de potmeter uit komen.
Eigenlijk is een potmeter een regelbare spanningsdeler, m.a.w. 2 weerstanden die beide veranderen als je de loper
verdraait. Als je dan 1 pootje met de loper verbindt hou je dus maar 1 regelbare weerstand over i.p.v. 2.
Een spanningsdeler moet ik misschien ook even uitleggen ? Dat is altijd een serie schakeling van 2 weerstanden.
Als we die even R1 en R2 noemen dan geldt voor een potmeter dat ze beide afhankelijk zijn van de stand van de
loper en dan dusdanig dat R1 + R2 = waarde potmeter.

Als symbool kom je soms ook nog een recht streepje tegen i.p.v. een pijltje. Ook dat is dan de loper.
Voor mezelf hou ik dat streepje altijd aan als "schroevendraaier type" en een pijltje als een "met knop type" maar
dat is geen vaste regel als ik de schema's van anderen zie.

Ik hoop dat de werking van de potmeter zo een beetje duidelijk is. Zo niet, vragen ! Alleen een "rooie" vraag is dom !
Groet, Ronald.