Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Scandinavië-IG: Skandinavisk bangården. Voor op Scandinavië gerichte spoorzaken door Lolke Bijlsma
Vandaag om 01:12:25
Noch 2021 door SBBcargo
Vandaag om 01:03:27
De knutsels van een badeend door Duikeend
Vandaag om 00:56:57
NS ICNG (1:220) door Debvd
Vandaag om 00:51:36
Roco NS 1100, 63655, hoe moet je decoder plaatsen? door Carel Ruysink
Vandaag om 00:42:20
Kreisbahn nach Bad Bimmelberg, ofwel de Bimmelbahn door Lucien
Vandaag om 00:23:20
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 00:16:36
Vieze treinen, gebouwen, wegen etc. (tips en plaatjes) door Frans Peeters
Vandaag om 00:09:01
Auhagen 2021 door ex-DR V100
23 januari 2021, 23:46:21
Artitec 2021 HO, accessoires. Nieuws van de fabrikant. door barry1972
23 januari 2021, 23:40:59
Kato EF510 H0 digitaliseren door erikkral
23 januari 2021, 23:19:53
Advies voor een nieuwe baan door Hennik
23 januari 2021, 23:16:53
Wensenlijst modelspoorhuizen, schaal N door MOVisser
23 januari 2021, 22:14:35
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
23 januari 2021, 22:10:25
LTM-51 Garratt in messing, Spoor-0 door FritsT
23 januari 2021, 21:45:34
Toebehoren in schaal 1:45 voor de Rhätische Bahn. door Mitchell
23 januari 2021, 21:36:51
Stoomtrein Goes Borsele: Wat zijn we aan het bouwen door Reinier Z.
23 januari 2021, 21:35:29
ESU Ecos 2 uit te breiden om meerdere treinen handbediend te laten rijden? door 1200blauw
23 januari 2021, 21:35:11
Bahnstrecke 5867 door Frank 123
23 januari 2021, 21:19:16
Nieuwe intercity van NS maakt eerste meters buiten fabriek door Daan!
23 januari 2021, 20:50:22
Waar in de wereld is Mme. Sousterre? door 72sonett
23 januari 2021, 20:33:26
Kellerstein; een nieuwe baan in H0 door freekvo
23 januari 2021, 20:20:42
NPE Modellbau 2021 door Falcon10
23 januari 2021, 20:16:07
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door mass am see
23 januari 2021, 20:09:02
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door laurent
23 januari 2021, 20:05:27
Nieuws over oud spul in Colombia door Joost O
23 januari 2021, 20:01:35
IR lichtsluis van Modelbouwled, handleiding gevraagd. door VvKan
23 januari 2021, 19:59:16
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Ronald69
23 januari 2021, 19:53:22
Falkenheim door Wim Vink
23 januari 2021, 19:52:49
Puls-breedte-sturing, schadelijk voor motor of decoder? door spock
23 januari 2021, 19:21:26
  

Auteur Topic: 3e multimaus ???  (gelezen 10387 keer)

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2240
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #60 Gepost op: 25 augustus 2014, 18:48:17 »
Je moet het aantal stappen denk ik niet als een vaste fysieke stap zien op de draaiknop, maar als een verdeelschaal van de maximale uitslag van de draaiknop.

Ik denk dat het zo zit: stel dat de maximale uitslag van de knop de volle 18V geeft, dan is dat bereik met 28 stappen opgedeeld in 28 stapjes van 0.64V... en met 128 stappen zijn dat 18/128 = 0.14V per stap. Je zult handmatig wel heel voorzichtig moeten draaien wil je de stapjes onderscheiden, maar software kan dat natuurlijk wel.

Met meer stapjes kun je dus in theorie fijner regelen. Het is dus ook niet zo dat je trein met 128 stappen langzamer op gang komt... dat zit dus ergens anders. CV3 en 4 ;)

Door schade en schande wijs, even een disclaimer, dit is dus hoe ik DENK dat het zit. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die precies weten hoe het zit. Prima, verrijk ons met kennis, en alvast mijn oprechte, meest nederige excuses als mijn verhaal niet klopt

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #61 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:05:31 »
Zoals je zelf al aangeeft, "door schade en schande wijs", stel ik voor deze bijdrage maar weg te halen. Een van de kenmerkende eigenschappen van digitale besturing is namelijk dat een constante en vaste spanning op de baan staat. De snelheid wordt helemaal niet geregeld door iets zoals 0.14V per stap.

Vergeef me de uitspraak, maar bovenstaande is echt onzin.

Sander

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2240
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #62 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:20:10 »
Ik heb het over de spanning naar de motor, dat snap je ook wel denk ik. De decoder vertaald die stap in een spanning. Ik neem even aan dat dat ook max. 18V is. En ja ik weet dat ook die spanning op de motor niet een echte spanning is maar een fase aansnijding of puls aansturing oid, maar het gaat even om het IDEE.

Sjongejonge wat zijn modelbouwertjes en treintjesmensen toch gevoelig zeg. Wat is dat toch...?


santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #63 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:43:32 »
Nee, ik snap niet dat je het over de spanning naar de motor hebt. Dat is namelijk pure onzin. Een decoder vertaalt stappen helemaal niet naar spanning.

Als je wilt uitleggen hoe iets werkt, dan is het zinvol te beginnen met gewoon de werkelijkheid uit te leggen en niet een fantasie verhaal met achteraf de voetnoot "het gaat even om het IDEE".

Voor mij bevestig je in ieder geval je onderschrift "Spoort niet helemaal.".

Omdat op dit forum ook mensen lezen die hopen te leren hoe digitale besturing echt werkt, kun je beter niet gaan verzinnen. Als je het niet weet is het handiger om niet te reageren. Overigens werkt zoeken op dit forum en internet ook prima - het hele verhaal is immers al vele malen geweldig goed uitgelegd.

Sander

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19490
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #64 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:52:05 »
Maar de kern van de zaak is dit en dat klopt natuurlijk. Softwarematig wordt bepaald in hoeveel stappen de uitslag van de potmeter wordt vertaald. Maar waarom zou dat niet echt 14, 28 of 128 zijn?

Je moet het aantal stappen denk ik niet als een vaste fysieke stap zien op de draaiknop, maar als een verdeelschaal van de maximale uitslag van de draaiknop.

Overigens, als je een gewone voltmeter aan een pulsregelaar legt (zoals de motoruitgangen van een decoder) meet je een keurig oplopende spanning.  ;)
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2240
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #65 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:57:06 »
@santerdam Prima joh, jij je zin. Ik ben niet gewend dat je op een forum niet zelf mag analyseren en nadenken, maar dat alleen feiten medegedeeld mogen worden. Weer wat geleerd.

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #66 Gepost op: 25 augustus 2014, 20:12:03 »
Ja Henk, het klopt dat je op een "gewone" voltmeter een oplopende spanning ziet. Maar dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat die meter de frequentie van de pulsregelaar niet kan bijbenen. Een wat betere voltmeter zal een heel ander resultaat tonen.

Sander
« Laatst bewerkt op: 25 augustus 2014, 20:17:00 door santerdam »

Reinout van Rees

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 5895
  • Forummoderator
    • Persoonlijke website + weblog
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #67 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:11:24 »
Als ik dit verhaal moet geloven zit er gewoon een potmeter vast aan de draaiknop.
http://www.opendcc.de/info/xpressnet/multimaus.html

Een potmeter lijk me eerlijk gezegd ook de meest eenvoudige oplossing. Anders zit je toch met allerlei contactjes te klooien, da's veel foutgevoeliger en duurder te maken. Dus dan zou 128 stappen ook echt 128 stappen zijn (tenzij er softwarematig wat anders mee omgegaan wordt).

Reinout
Bouw v/d EifelBurgenBahn (h0, zijlijn in de Eifel)
Eifelgeschiedenis (verhalen en video's over de Eifelburgenbahn)

SBBcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 612
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #68 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:17:31 »
@Sander,
Dat het buiten regent kan ik ook niet helpen. Als het ff kan reageer dan een beetje normaal. Vaak wordt hier op het forum gevraagd om iets uit te leggen in Jip en Janneke taal. Jowi heeft dit naar mijn mening uitstekend gedaan! Als je jouw kennis wil etaleren doe het dan wat vriendelijker. Sorry, 't moest er even uit.
Marius.
Marius

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3146
    • modulebaan.nl
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #69 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:18:20 »
.....- het hele verhaal is immers al vele malen geweldig goed uitgelegd.

Sander

Waar dan?
Welke van de enorme berg resultaten die Google geeft is wel correct en begrijpelijk voor leken?

Roepen dat iets al bekend is, zonder verdere verwijzingen is mi net zo storend als een niet helemaal volledig antwoord geven.

Groet,
Tjalling
modulebaan.nl

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #70 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:25:42 »
Reinout,

De conclusie dat "tenzij er softwarematig wat anders mee omgegaan wordt" is helemaal niet zo'n gek idee. Je praat over digitale besturing en dat is een en al software-matig. Dus waarom zou de stappenregeling ineens anders worden bedacht ?

Het idee om "met allerlei contactjes te klooien" lijkt me iets te mechanisch en niet erg voor de hand liggend - waarom zou je zo moeilijk doen ? Je hoeft alleen maar de maximale waarde van de potmeter te vergelijken met de stand van de potmeter.

Sander

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6809
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #71 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:28:18 »
Als ik dit verhaal moet geloven zit er gewoon een potmeter vast aan de draaiknop.
http://www.opendcc.de/info/xpressnet/multimaus.html
Het zou kunnen maar ik heb er nog een lichte twijfel bij.
In de DiMO (Digitale Modelbahn) bij onze oosterburen heeft een hele artikelreeks gestaan van iemand die een complete simulater gebouwd heeft van een locomotief stuurstand op basis van de MultiMaus. Als ik het me goed herinner zat er onder de draaiknop een heel regiment contactvlakjes om de juiste positie van de draaiknop te detecteren. Een soort van BCD codering.
Die vlakjes had hij allemaal met een print verbonden die weer aan de snelheidshandel op het paneel verbonden was. En daarmee bediende hij de loc.
Heb de Dimo's even niet bij de hand. Zal kijken of ik die morgenavond even kan opsnorren.

Even nagekeken maar het ging in dit project om een LokMaus 2. Die werkt dus inderdaad niet met een potmeter maar met contactjes.
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2014, 09:48:19 door Remunj »
Gr.
Eric

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1620
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #72 Gepost op: 26 augustus 2014, 09:09:14 »
Je hoeft alleen maar de maximale waarde van de potmeter te vergelijken met de stand van de potmeter.

Sander

En hoe denk je dat dat gedaan wordt?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19490
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #73 Gepost op: 26 augustus 2014, 09:31:44 »
Software. Afhankelijk van de stand van de potmeter staat een bepaalde spanning op een ingang van een microcontroller. In die controller zit een formule geprogrammeerd waarmee wordt bepaald welke snelheidsstap bij die spanning hoort. Als er een potmeter in de mausen zit, kan het zo werken. Op die foto's lijkt het toch wel een potmeter, zij het met vier aansluitingen, mogelijk in verband met de twee rijrichtingen.
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2014, 10:04:56 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1620
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #74 Gepost op: 26 augustus 2014, 10:05:55 »
Een van de kenmerkende eigenschappen van digitale besturing is namelijk dat een constante en vaste spanning op de baan staat. De snelheid wordt helemaal niet geregeld door iets zoals 0.14V per stap.

Vergeef me de uitspraak, maar bovenstaande is echt onzin.

Sander

Software. Afhankelijk van de stand van de potmeter staat een bepaalde spanning op een ingang van een microcontroller. In die controller zit een formule geprogrammeerd waarmee wordt bepaald welke snelheidsstap bij die spanning hoort. Als er een potmeter in de mausen zit, kan het zo werken en op die foto's lijkt het toch wel een eenvoudige potmeter.

Dit kan niet, kijk maar naar het statement van Sander. Bij digitaal hoort een vaste spanning. Dus met verschillende spanningen kunnen we niet werken in de digitale techniek.

kon zelf ook wel bedenken hoe dit werkte, vandaar ook de vraag aan Sander :)

Roelco