Doel:€250.00
Donaties:€172.50

Per saldo:€-77.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 12-01-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Van Swarzach naar Swarzburg door nkob
Vandaag om 19:45:18
Raccordement diorama door jaco1988
Vandaag om 19:42:54
Projekt 083-338 door Remystoom
Vandaag om 19:41:25
Märklin 2021 H0 door Rob Ellerman
Vandaag om 19:41:21
Gratis gordijnen van Faller door MartinH0
Vandaag om 19:39:51
Prorail vliegt met helikopter op 190m voor luchtopnames. door Mitchell
Vandaag om 19:31:52
Beschrijving Fleischmann stoomlok 562264 door Rondje_HO
Vandaag om 19:18:12
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
Vandaag om 19:17:40
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 19:14:58
DR5000 met WLAN-maus. door Hans van de Burgt
Vandaag om 19:13:10
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door René 4312
Vandaag om 19:11:40
Schakelaar voor sein met 3 lampen door Klaas Zondervan
Vandaag om 19:11:15
Minitrix 2021 door Sven
Vandaag om 18:47:10
The Restoration Of A Train Carriage | Great Rail Restorations | Absolute History door ingenium
Vandaag om 18:46:02
Modelspoorbaan Fleischmann door Arjen52
Vandaag om 18:42:28
Schroemershage door HidanNL
Vandaag om 18:38:54
Ergensnergens in H0e door Rolando
Vandaag om 18:38:01
Faller en Pola G - 2021 door Sven
Vandaag om 18:35:10
Service Roco, voor kleine reparatie MultiMaus door trabiarie
Vandaag om 18:28:28
Ostmühle, rangeerbaan in spoor 0 door Scratchbuilt
Vandaag om 17:56:39
Ervaringen met bezorgdiensten (PostNL, DHL, etc) door MB73
Vandaag om 17:44:14
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door ingenium secundus
Vandaag om 17:37:40
Mauritsburg (H0) door mcnjasper
Vandaag om 17:34:36
Bruggen-IG: de Hef in N schaal... door jowi
Vandaag om 17:28:14
NS 6100 van GM&S door Ivo tB
Vandaag om 17:27:33
Verlichtingsprinten voor H0 NS lokomotieven door bask185
Vandaag om 17:16:34
Roco NS 200/300 Sik groen, model 2020, bedrijfsnummer 288 door Huup
Vandaag om 17:13:02
Onshape cursus door Hans van de Burgt
Vandaag om 16:26:01
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Hans Reints
Vandaag om 16:19:52
Onbereikbare gedeelten bereikbaar maken door Kieft01
Vandaag om 16:14:06
  

Auteur Topic: 3e multimaus ???  (gelezen 10365 keer)

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2235
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #60 Gepost op: 25 augustus 2014, 18:48:17 »
Je moet het aantal stappen denk ik niet als een vaste fysieke stap zien op de draaiknop, maar als een verdeelschaal van de maximale uitslag van de draaiknop.

Ik denk dat het zo zit: stel dat de maximale uitslag van de knop de volle 18V geeft, dan is dat bereik met 28 stappen opgedeeld in 28 stapjes van 0.64V... en met 128 stappen zijn dat 18/128 = 0.14V per stap. Je zult handmatig wel heel voorzichtig moeten draaien wil je de stapjes onderscheiden, maar software kan dat natuurlijk wel.

Met meer stapjes kun je dus in theorie fijner regelen. Het is dus ook niet zo dat je trein met 128 stappen langzamer op gang komt... dat zit dus ergens anders. CV3 en 4 ;)

Door schade en schande wijs, even een disclaimer, dit is dus hoe ik DENK dat het zit. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die precies weten hoe het zit. Prima, verrijk ons met kennis, en alvast mijn oprechte, meest nederige excuses als mijn verhaal niet klopt

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #61 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:05:31 »
Zoals je zelf al aangeeft, "door schade en schande wijs", stel ik voor deze bijdrage maar weg te halen. Een van de kenmerkende eigenschappen van digitale besturing is namelijk dat een constante en vaste spanning op de baan staat. De snelheid wordt helemaal niet geregeld door iets zoals 0.14V per stap.

Vergeef me de uitspraak, maar bovenstaande is echt onzin.

Sander

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2235
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #62 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:20:10 »
Ik heb het over de spanning naar de motor, dat snap je ook wel denk ik. De decoder vertaald die stap in een spanning. Ik neem even aan dat dat ook max. 18V is. En ja ik weet dat ook die spanning op de motor niet een echte spanning is maar een fase aansnijding of puls aansturing oid, maar het gaat even om het IDEE.

Sjongejonge wat zijn modelbouwertjes en treintjesmensen toch gevoelig zeg. Wat is dat toch...?


santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #63 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:43:32 »
Nee, ik snap niet dat je het over de spanning naar de motor hebt. Dat is namelijk pure onzin. Een decoder vertaalt stappen helemaal niet naar spanning.

Als je wilt uitleggen hoe iets werkt, dan is het zinvol te beginnen met gewoon de werkelijkheid uit te leggen en niet een fantasie verhaal met achteraf de voetnoot "het gaat even om het IDEE".

Voor mij bevestig je in ieder geval je onderschrift "Spoort niet helemaal.".

Omdat op dit forum ook mensen lezen die hopen te leren hoe digitale besturing echt werkt, kun je beter niet gaan verzinnen. Als je het niet weet is het handiger om niet te reageren. Overigens werkt zoeken op dit forum en internet ook prima - het hele verhaal is immers al vele malen geweldig goed uitgelegd.

Sander

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19488
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #64 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:52:05 »
Maar de kern van de zaak is dit en dat klopt natuurlijk. Softwarematig wordt bepaald in hoeveel stappen de uitslag van de potmeter wordt vertaald. Maar waarom zou dat niet echt 14, 28 of 128 zijn?

Je moet het aantal stappen denk ik niet als een vaste fysieke stap zien op de draaiknop, maar als een verdeelschaal van de maximale uitslag van de draaiknop.

Overigens, als je een gewone voltmeter aan een pulsregelaar legt (zoals de motoruitgangen van een decoder) meet je een keurig oplopende spanning.  ;)
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

jowi

  • Offline Offline
  • Berichten: 2235
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #65 Gepost op: 25 augustus 2014, 19:57:06 »
@santerdam Prima joh, jij je zin. Ik ben niet gewend dat je op een forum niet zelf mag analyseren en nadenken, maar dat alleen feiten medegedeeld mogen worden. Weer wat geleerd.

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #66 Gepost op: 25 augustus 2014, 20:12:03 »
Ja Henk, het klopt dat je op een "gewone" voltmeter een oplopende spanning ziet. Maar dat wordt hoofdzakelijk veroorzaakt doordat die meter de frequentie van de pulsregelaar niet kan bijbenen. Een wat betere voltmeter zal een heel ander resultaat tonen.

Sander
« Laatst bewerkt op: 25 augustus 2014, 20:17:00 door santerdam »

Reinout van Rees

  • Team forummoderators
  • Offline Offline
  • Berichten: 5885
  • Forummoderator
    • Persoonlijke website + weblog
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #67 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:11:24 »
Als ik dit verhaal moet geloven zit er gewoon een potmeter vast aan de draaiknop.
http://www.opendcc.de/info/xpressnet/multimaus.html

Een potmeter lijk me eerlijk gezegd ook de meest eenvoudige oplossing. Anders zit je toch met allerlei contactjes te klooien, da's veel foutgevoeliger en duurder te maken. Dus dan zou 128 stappen ook echt 128 stappen zijn (tenzij er softwarematig wat anders mee omgegaan wordt).

Reinout
Bouw v/d EifelBurgenBahn (h0, zijlijn in de Eifel)
Eifelgeschiedenis (verhalen en video's over de Eifelburgenbahn)

SBBcargo

  • Offline Offline
  • Berichten: 611
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #68 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:17:31 »
@Sander,
Dat het buiten regent kan ik ook niet helpen. Als het ff kan reageer dan een beetje normaal. Vaak wordt hier op het forum gevraagd om iets uit te leggen in Jip en Janneke taal. Jowi heeft dit naar mijn mening uitstekend gedaan! Als je jouw kennis wil etaleren doe het dan wat vriendelijker. Sorry, 't moest er even uit.
Marius.
Marius

Tjalling

  • Offline Offline
  • Berichten: 3145
    • modulebaan.nl
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #69 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:18:20 »
.....- het hele verhaal is immers al vele malen geweldig goed uitgelegd.

Sander

Waar dan?
Welke van de enorme berg resultaten die Google geeft is wel correct en begrijpelijk voor leken?

Roepen dat iets al bekend is, zonder verdere verwijzingen is mi net zo storend als een niet helemaal volledig antwoord geven.

Groet,
Tjalling
modulebaan.nl

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #70 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:25:42 »
Reinout,

De conclusie dat "tenzij er softwarematig wat anders mee omgegaan wordt" is helemaal niet zo'n gek idee. Je praat over digitale besturing en dat is een en al software-matig. Dus waarom zou de stappenregeling ineens anders worden bedacht ?

Het idee om "met allerlei contactjes te klooien" lijkt me iets te mechanisch en niet erg voor de hand liggend - waarom zou je zo moeilijk doen ? Je hoeft alleen maar de maximale waarde van de potmeter te vergelijken met de stand van de potmeter.

Sander

Remunj

  • Offline Offline
  • Berichten: 6805
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #71 Gepost op: 25 augustus 2014, 21:28:18 »
Als ik dit verhaal moet geloven zit er gewoon een potmeter vast aan de draaiknop.
http://www.opendcc.de/info/xpressnet/multimaus.html
Het zou kunnen maar ik heb er nog een lichte twijfel bij.
In de DiMO (Digitale Modelbahn) bij onze oosterburen heeft een hele artikelreeks gestaan van iemand die een complete simulater gebouwd heeft van een locomotief stuurstand op basis van de MultiMaus. Als ik het me goed herinner zat er onder de draaiknop een heel regiment contactvlakjes om de juiste positie van de draaiknop te detecteren. Een soort van BCD codering.
Die vlakjes had hij allemaal met een print verbonden die weer aan de snelheidshandel op het paneel verbonden was. En daarmee bediende hij de loc.
Heb de Dimo's even niet bij de hand. Zal kijken of ik die morgenavond even kan opsnorren.

Even nagekeken maar het ging in dit project om een LokMaus 2. Die werkt dus inderdaad niet met een potmeter maar met contactjes.
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2014, 09:48:19 door Remunj »
Gr.
Eric

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1620
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #72 Gepost op: 26 augustus 2014, 09:09:14 »
Je hoeft alleen maar de maximale waarde van de potmeter te vergelijken met de stand van de potmeter.

Sander

En hoe denk je dat dat gedaan wordt?

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19488
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #73 Gepost op: 26 augustus 2014, 09:31:44 »
Software. Afhankelijk van de stand van de potmeter staat een bepaalde spanning op een ingang van een microcontroller. In die controller zit een formule geprogrammeerd waarmee wordt bepaald welke snelheidsstap bij die spanning hoort. Als er een potmeter in de mausen zit, kan het zo werken. Op die foto's lijkt het toch wel een potmeter, zij het met vier aansluitingen, mogelijk in verband met de twee rijrichtingen.
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2014, 10:04:56 door henk »
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

rjr

  • Offline Offline
  • Berichten: 1620
Re: 3e multimaus ???
« Reactie #74 Gepost op: 26 augustus 2014, 10:05:55 »
Een van de kenmerkende eigenschappen van digitale besturing is namelijk dat een constante en vaste spanning op de baan staat. De snelheid wordt helemaal niet geregeld door iets zoals 0.14V per stap.

Vergeef me de uitspraak, maar bovenstaande is echt onzin.

Sander

Software. Afhankelijk van de stand van de potmeter staat een bepaalde spanning op een ingang van een microcontroller. In die controller zit een formule geprogrammeerd waarmee wordt bepaald welke snelheidsstap bij die spanning hoort. Als er een potmeter in de mausen zit, kan het zo werken en op die foto's lijkt het toch wel een eenvoudige potmeter.

Dit kan niet, kijk maar naar het statement van Sander. Bij digitaal hoort een vaste spanning. Dus met verschillende spanningen kunnen we niet werken in de digitale techniek.

kon zelf ook wel bedenken hoe dit werkte, vandaar ook de vraag aan Sander :)

Roelco