Doel:€250.00
Donaties:€107.00

Per saldo:€-143.00

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 17-06-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 08:36:43
Projekt 083-338 door Rick
Vandaag om 08:25:42
Artikeltje op nu.nl door Illya Vaes
Vandaag om 08:13:42
Baanbouw met Ecos besturing genaamd: Giessenstad Rbf door Esufreak
Vandaag om 07:56:45
Modulebaan, waar kun je schaduwstation maken, en andere vragen. door Hans van de Burgt
Vandaag om 07:55:41
Vitrinekast ipv baan door edwin1974
Vandaag om 07:49:42
FS verschil livrei XMPR - XMPR1 door Falcon10
Vandaag om 06:39:47
De bouw van Rehausen. door Lobomotion69
Vandaag om 04:59:17
De bouw van mijn modelbaan in Thailand door Thai-Bundesbahn
Vandaag om 03:21:19
Spoor op industrieterrein Lage Weide door Thom
Vandaag om 01:34:20
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 00:44:51
Wie herkent deze sfeervolle beschrijving? door Joost O
Vandaag om 00:24:12
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door NS1220
Vandaag om 00:14:36
Raadplaatje door PaulC
Vandaag om 00:00:23
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
18 juni 2019, 23:28:11
EifelBurgenBahn door Reinout van Rees
18 juni 2019, 23:20:44
Tandwielen van as Roco-motortje afkrijgen? door Sven
18 juni 2019, 23:15:20
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door Rondje_HO
18 juni 2019, 22:44:12
GATX zans knikketelwagon H0 door W. Thomas
18 juni 2019, 22:42:19
NS Gbs voor het vasteland en het antwoord van de DB voor Engeland door Ronet-1981
18 juni 2019, 21:44:01
25 jaar geleden door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:43:07
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:32:54
Van Swarzach naar Swarzburg door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:29:31
Exacttrain, SBB Gbs, een nieuwe variant. door Rondje_HO
18 juni 2019, 21:28:12
Intellibox IR 60 550, hoe te updaten? door Ronald Koerts
18 juni 2019, 21:07:25
Smalspoorbaan "Hinterhof" Heinenoord door lokloods
18 juni 2019, 21:03:28
Atlas Reko DDR tram 'T59' gesuperd door DE-II
18 juni 2019, 20:13:12
ARBED-A Wagens, wie heeft hier meer info over? door Ronet-1981
18 juni 2019, 19:59:58
BNLS-actie: Artitec DAF SRV door Edsko Hekman
18 juni 2019, 18:35:57
Roco Fccpps door VAM65
18 juni 2019, 17:33:22
  

Auteur Topic: Hulp bij functiemappen.  (gelezen 13590 keer)

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Hulp bij functiemappen.
« Gepost op: 13 april 2014, 14:30:45 »
Ik heb nét de 1505 met MTE voorbereide Lopi4 erin.
In principe rijdt de loc na enig tweaken voortreffelijk op mijn twee-rail DCC baan mbv de IB IR en twee Roco MM'en.
Het verschil met al mijn andere locs (Lopi2, 3 en 4) is dat MTE het uitschakelen van de achterlichten via F3 heeft geregeld terwijl op de andere decoders F3 de rangeersnelheid geeft.
Nu vindt ik het prettig om op alle locs de funkties zoveel mogelijk eenduidig te hebben.
Ik denk dat dit via functiemapping te regelen moet zijn maar de tekst en tabellen in de Lopi4 handleiding helpen mij niet veel verder (waarschijnlijk omdat ik vroeger blond was).
Wat ik eigenlijk wil is op alle decoders de volgende functies hebben:
F0 = licht voor en achter wisselend met de rijrichting.
F1 = licht enkel voor wisselend met de rijrichting.
F3 = rangeersnelheid.
Wie wil de moeite nemen mij uit te leggen hoe ik die tabellen moet lezen en hoe ik een functie toets met een bepaalde decoder actie verbind.
Bij voorbaat dank voor de moeite.
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #1 Gepost op: 14 april 2014, 09:15:12 »
Ik breng hem in alle bescheidenheid toch nog maar een keer onder de aandacht..........
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #2 Gepost op: 14 april 2014, 12:25:38 »
Dan zitten niet de standaard waarden in de decoder. Standaard F3 is nog steeds rangeerstand.

Makkelijkste manier (na een LokProgrammer) om functiemapping aan te passen is toch de LokProgrammer software te installeren. Via Tools -> Changed CV's kun je nadat je de mapping gemaakt hebt zoals je wilt de aangepaste CV's bekijken. Maar omdat de functie mapping niet is zoals hij vanaf de fabriek is zal je eerst moeten ingeven wat de huidige mapping is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #3 Gepost op: 14 april 2014, 12:51:03 »
Timo,
Dank voor je antwoord.
Begrijp ik goed dat je functiemappen via de PC doet ?
Je schrijft nl. Dat ik eerst de locprogrammer software moet installeren.
Mijn baan is nl niet pc gestuurd, ik rijd digitaal maar bedien de wissels analoog.

Wat betreft die MTE lopi4.....die zou ik natuurlijk naar de fabrieksinstellingen kunne resetten en dan de verlichting op F1 kunnen zetten toch ?

Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5202
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #4 Gepost op: 14 april 2014, 13:47:44 »
Wat Timo zegt, is dat je de LokProgrammer software eerst op je pc kan installeren. Vervolgens de aanpassingen maken en dan de verschillen die je in lijstvorm via het programma krijgt in de decoder kunt programmeren. Daar moet je hem dan inderdaad voor resetten naar fabrieksinstellingen. Maar ik had je gisteren al een PB gestuurt, kijk daar anders effe naar ;).
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #5 Gepost op: 14 april 2014, 14:00:57 »
Ik had je berichtje nog niet gezien Ruud maar bedankt, ik maak graag gebruik van het aanbod.
Overigens wil ik graag de logica van het functionmappen begrijpen maar zie de samenhang tussen die tabellen in de handleiding en de verschillende functies nog niet.
Ik zal daar nog n's goed voor gaan zitten maar als iemand daar wat licht op kan laten schijnen........
Groet,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #6 Gepost op: 14 april 2014, 15:06:13 »
Wat Ruud zegt klopt, je laat de software alleen een lijst met CV's genereren. Deze gewijzigde CV's zet je er vervolgens met je centrale in (ff printen/opschrijven). Doordat de Lopi 4 zoveel mogelijkheden heeft zijn de waarde met de hand bepalen heel erg lastig geworden, dit is veel sneller. Laat de computer het denkwerk maar doen  ;D 

Reset is niet perse nodig maar dan weet je wel 100% zeker dat je correct begint. Je kunt ook eerst in de software een decoder functiemappen zoals hij nu reageert (maar je zult dan goed moeten kijken wat iedere functie nu doet) en deze invoeren en opslaan. Wijzig je dan iets dan kijkt de software vanaf dat punt. Je moet alleen wel weten op welke uitgangen het licht enzo van de MTE aan zitten.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #7 Gepost op: 14 april 2014, 20:06:26 »
Beide heren bedankt !
Ik ga de software downloaden eens kijken hoever ik kom.
Groeten,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5202
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #8 Gepost op: 14 april 2014, 21:10:27 »
Een korte handleiding:
Installeer de LokProgrammer software en start deze op.
Ga naar het Menu, File, New Project.
Ga naar Tabblad, LokPilot, Kies: LokPilot V4.0 DCC, Druk op: OK.



Klik op: Address, Kies: Long Adress, vul het loknummer in 1505 (of what ever ;) ).



Klik op Function Mapping. Hier zie je de originele instellingen.



Pas deze aan:



Dit doe je door in de balk, achter Physical outputs te klikken, bv Forward F2      AUX1 (1) te klikken. De uitgang kun je dan aan of uit vinken. Ook combinaties zijn mogelijk!



Bij F2 naar F1 mappen van AUX2 rijrichting afhankelijk, krijg je dan zo iets:



De setting zijn nu klaar. Nu wil je weten welke CV's je moet gaan aanpassen mbv je Multimaus.
Druk nu op Menu, Tools, Show Changed CV's



En zie hier, je aan te passen CV's (y)




Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #9 Gepost op: 30 april 2014, 14:27:29 »
Bij sommige uitgangen staat een [1] of [2].
Hoe moet ik dat lezen......is Frontlight [1] cabine 1 ? en Frontlight [2] cabine 2 ?
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5202
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #10 Gepost op: 30 april 2014, 14:44:39 »
Citaat
Frontlight [1] cabine 1 ? en Frontlight [2] cabine 2
nope:
forward F0= frontlicht [1]      is cabine 1
reverse F0= rearlicht [1]        is cabine 2
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #11 Gepost op: 30 april 2014, 17:02:38 »
Dank je, wat is dan het verschil tussen Frontlight [1] en Frontlight [2]  en bv. Aux[1] en Aux[2] ?
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5202
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #12 Gepost op: 30 april 2014, 17:33:09 »
Heb ik eerlijk gezegd géén idee van. Tot nu toe nooit een verandering mee gezien. Ik pas alleen de uitgangen met [1] aan.
Dus Aux1 [1], Aux2 [1], Frontlight [1], Rearlight [1] enz.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4409
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #13 Gepost op: 30 april 2014, 17:34:08 »
Volgens mij is het enige verschil dat je zo 2 effecten aan 1 uitgang kunt hangen. Bv knipperen op F1 en gewoon aan met F2 van dezelfde uitgang.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #14 Gepost op: 30 april 2014, 19:43:54 »
OK maar normaal gewoon de [1] optie kiezen dus.
Dank voor de hulp,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.