Doel:€250.00
Donaties:€92.50

Per saldo:€-157.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 28-08-2019
Algemeen

De stichting

Recente berichten

Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door Wim Vink
Vandaag om 22:35:41
MB-module: "Chicago Union" door Jeronimos
Vandaag om 22:35:07
Projekt 083-338 door Klaas Zondervan
Vandaag om 21:56:06
Pronsfeld door rotaspeed
Vandaag om 21:40:23
Hoekdiorama door sdz1976
Vandaag om 21:34:31
Voegen van lasercut modellen door Martin Welberg
Vandaag om 21:32:07
Vrije vertaling van station Arnhem jaren 80 door Niels B
Vandaag om 21:22:09
Pret met Arduino door Ad Cleijsen
Vandaag om 21:10:19
Het (laten) weatheren van modeltreinen door Ryansprenkels
Vandaag om 21:09:08
Graag jullie mening over deze baan door Klaas Zondervan
Vandaag om 21:01:52
Neutraal Moresnet in H0 door André 1976
Vandaag om 20:46:36
Buffels zijn verkocht door Thom
Vandaag om 20:41:16
BNLS-Module: "Spoormuseum in H0" door Eegtrain
Vandaag om 20:39:33
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door C_Jabaaij
Vandaag om 20:39:31
Timer schakeling rondje h0 door Eric B
Vandaag om 20:30:29
Speaker 4 of 8 Ohm? door ATB
Vandaag om 20:30:10
Fleischmann kraan omgebouwd en decoder stuk door jerrytrein
Vandaag om 20:30:00
Nederlandse Smalspoormodelbouwdagen Katwijk door Peter Soonius
Vandaag om 20:22:57
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
Vandaag om 20:22:30
65 018 van de SSN/VSM door barry1972
Vandaag om 19:50:53
Waalhaven kreupel gemaakt door Alexander
Vandaag om 19:45:42
Everskerke, een fictief station aan de Zeeuwse lijn in de jaren '70 in H0. door Tulpendaal
Vandaag om 19:34:38
Landerbahn en Reichsbahn locomotieven. door puntenglijder
Vandaag om 19:30:33
Once Upon A Time In A Computer Desk door JaJo
Vandaag om 19:26:02
Roco NS 200/300 Sik, model 2019 door barry1972
Vandaag om 19:18:46
VERPLAATST: Het (laten) weatheren van modeltreinen door Bert van Gelder
Vandaag om 19:15:07
NCS 7/8 tot NS 61 62 Maffei lok in spoor 0 door FritsT
Vandaag om 18:24:32
NS modelbaan Hoekdam H0 door Rich M.
Vandaag om 17:10:30
Bentheimer Eisenbahn, gisteren, vandaag en morgen. door Hans Reints
Vandaag om 17:04:01
NS 8100 in Spoor-1 door FritsT
Vandaag om 16:42:07
  

Auteur Topic: Hulp bij functiemappen.  (gelezen 14078 keer)

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Hulp bij functiemappen.
« Gepost op: 13 april 2014, 14:30:45 »
Ik heb nét de 1505 met MTE voorbereide Lopi4 erin.
In principe rijdt de loc na enig tweaken voortreffelijk op mijn twee-rail DCC baan mbv de IB IR en twee Roco MM'en.
Het verschil met al mijn andere locs (Lopi2, 3 en 4) is dat MTE het uitschakelen van de achterlichten via F3 heeft geregeld terwijl op de andere decoders F3 de rangeersnelheid geeft.
Nu vindt ik het prettig om op alle locs de funkties zoveel mogelijk eenduidig te hebben.
Ik denk dat dit via functiemapping te regelen moet zijn maar de tekst en tabellen in de Lopi4 handleiding helpen mij niet veel verder (waarschijnlijk omdat ik vroeger blond was).
Wat ik eigenlijk wil is op alle decoders de volgende functies hebben:
F0 = licht voor en achter wisselend met de rijrichting.
F1 = licht enkel voor wisselend met de rijrichting.
F3 = rangeersnelheid.
Wie wil de moeite nemen mij uit te leggen hoe ik die tabellen moet lezen en hoe ik een functie toets met een bepaalde decoder actie verbind.
Bij voorbaat dank voor de moeite.
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #1 Gepost op: 14 april 2014, 09:15:12 »
Ik breng hem in alle bescheidenheid toch nog maar een keer onder de aandacht..........
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4487
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #2 Gepost op: 14 april 2014, 12:25:38 »
Dan zitten niet de standaard waarden in de decoder. Standaard F3 is nog steeds rangeerstand.

Makkelijkste manier (na een LokProgrammer) om functiemapping aan te passen is toch de LokProgrammer software te installeren. Via Tools -> Changed CV's kun je nadat je de mapping gemaakt hebt zoals je wilt de aangepaste CV's bekijken. Maar omdat de functie mapping niet is zoals hij vanaf de fabriek is zal je eerst moeten ingeven wat de huidige mapping is.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #3 Gepost op: 14 april 2014, 12:51:03 »
Timo,
Dank voor je antwoord.
Begrijp ik goed dat je functiemappen via de PC doet ?
Je schrijft nl. Dat ik eerst de locprogrammer software moet installeren.
Mijn baan is nl niet pc gestuurd, ik rijd digitaal maar bedien de wissels analoog.

Wat betreft die MTE lopi4.....die zou ik natuurlijk naar de fabrieksinstellingen kunne resetten en dan de verlichting op F1 kunnen zetten toch ?

Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5224
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #4 Gepost op: 14 april 2014, 13:47:44 »
Wat Timo zegt, is dat je de LokProgrammer software eerst op je pc kan installeren. Vervolgens de aanpassingen maken en dan de verschillen die je in lijstvorm via het programma krijgt in de decoder kunt programmeren. Daar moet je hem dan inderdaad voor resetten naar fabrieksinstellingen. Maar ik had je gisteren al een PB gestuurt, kijk daar anders effe naar ;).
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #5 Gepost op: 14 april 2014, 14:00:57 »
Ik had je berichtje nog niet gezien Ruud maar bedankt, ik maak graag gebruik van het aanbod.
Overigens wil ik graag de logica van het functionmappen begrijpen maar zie de samenhang tussen die tabellen in de handleiding en de verschillende functies nog niet.
Ik zal daar nog n's goed voor gaan zitten maar als iemand daar wat licht op kan laten schijnen........
Groet,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4487
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #6 Gepost op: 14 april 2014, 15:06:13 »
Wat Ruud zegt klopt, je laat de software alleen een lijst met CV's genereren. Deze gewijzigde CV's zet je er vervolgens met je centrale in (ff printen/opschrijven). Doordat de Lopi 4 zoveel mogelijkheden heeft zijn de waarde met de hand bepalen heel erg lastig geworden, dit is veel sneller. Laat de computer het denkwerk maar doen  ;D 

Reset is niet perse nodig maar dan weet je wel 100% zeker dat je correct begint. Je kunt ook eerst in de software een decoder functiemappen zoals hij nu reageert (maar je zult dan goed moeten kijken wat iedere functie nu doet) en deze invoeren en opslaan. Wijzig je dan iets dan kijkt de software vanaf dat punt. Je moet alleen wel weten op welke uitgangen het licht enzo van de MTE aan zitten.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #7 Gepost op: 14 april 2014, 20:06:26 »
Beide heren bedankt !
Ik ga de software downloaden eens kijken hoever ik kom.
Groeten,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5224
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #8 Gepost op: 14 april 2014, 21:10:27 »
Een korte handleiding:
Installeer de LokProgrammer software en start deze op.
Ga naar het Menu, File, New Project.
Ga naar Tabblad, LokPilot, Kies: LokPilot V4.0 DCC, Druk op: OK.



Klik op: Address, Kies: Long Adress, vul het loknummer in 1505 (of what ever ;) ).



Klik op Function Mapping. Hier zie je de originele instellingen.



Pas deze aan:



Dit doe je door in de balk, achter Physical outputs te klikken, bv Forward F2      AUX1 (1) te klikken. De uitgang kun je dan aan of uit vinken. Ook combinaties zijn mogelijk!



Bij F2 naar F1 mappen van AUX2 rijrichting afhankelijk, krijg je dan zo iets:



De setting zijn nu klaar. Nu wil je weten welke CV's je moet gaan aanpassen mbv je Multimaus.
Druk nu op Menu, Tools, Show Changed CV's



En zie hier, je aan te passen CV's (y)




Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #9 Gepost op: 30 april 2014, 14:27:29 »
Bij sommige uitgangen staat een [1] of [2].
Hoe moet ik dat lezen......is Frontlight [1] cabine 1 ? en Frontlight [2] cabine 2 ?
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5224
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #10 Gepost op: 30 april 2014, 14:44:39 »
Citaat
Frontlight [1] cabine 1 ? en Frontlight [2] cabine 2
nope:
forward F0= frontlicht [1]      is cabine 1
reverse F0= rearlicht [1]        is cabine 2
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #11 Gepost op: 30 april 2014, 17:02:38 »
Dank je, wat is dan het verschil tussen Frontlight [1] en Frontlight [2]  en bv. Aux[1] en Aux[2] ?
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.

ruudns

  • Offline Offline
  • Berichten: 5224
  • ***
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #12 Gepost op: 30 april 2014, 17:33:09 »
Heb ik eerlijk gezegd géén idee van. Tot nu toe nooit een verandering mee gezien. Ik pas alleen de uitgangen met [1] aan.
Dus Aux1 [1], Aux2 [1], Frontlight [1], Rearlight [1] enz.
Ho, NS periode III tot V. Artitec, Roco, Hamo, FM, Piko, Rivarossi en Liliput.
Verwerken van NS H0 modellen in de NSinmodel treinenlijst (https://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=67158.0).

Timo

  • Team encyclopedie
  • Offline Offline
  • Berichten: 4487
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #13 Gepost op: 30 april 2014, 17:34:08 »
Volgens mij is het enige verschil dat je zo 2 effecten aan 1 uitgang kunt hangen. Bv knipperen op F1 en gewoon aan met F2 van dezelfde uitgang.


Timo
Verzonden vanaf mijn desktop met Firefox

Ernest

  • Offline Offline
  • Berichten: 696
Re: Hulp bij functiemappen.
« Reactie #14 Gepost op: 30 april 2014, 19:43:54 »
OK maar normaal gewoon de [1] optie kiezen dus.
Dank voor de hulp,
Ernest
HO, 2 rail digitaal, IB en MM, NS, geen tijdperk binding.