Doel:€250.00
Donaties:€122.50

Per saldo:€-127.50

Steun ons nu!

Laatst bijgewerkt
op 18-04-2021
Algemeen

De stichting

Recente berichten

NS 5500 / HSM 700 spoor 0 / 1 door FritsT
09 mei 2021, 23:58:21
Schorumdijk Gem. Vaagburg 1940-1960. (Jaren ‘40-‘60 baan met haventje) door Aford
09 mei 2021, 23:51:04
Roco sik toplicht en detaillering door Roy van Dijk
09 mei 2021, 23:15:15
Station Amsterdam Weesperpoort 1940-1975 door Modellbahnwagen
09 mei 2021, 23:10:52
Falkenheim door 44
09 mei 2021, 23:08:38
BMB 00-modulebaan, Algemeen. door St00mboy
09 mei 2021, 23:00:51
Bahnstrecke 5867 door Wim Vink
09 mei 2021, 22:55:14
Blokken en melders voor een Bahnbetriebswerk. door Glacierxprs
09 mei 2021, 22:54:23
BNLS-Werkspoor - Bouw 3900 van DJH/Modelloco met tips voor beginners door Ivo tB
09 mei 2021, 22:51:00
"Litter Bin" voor Brits spoor en Britse modelspoorprojecten door St00mboy
09 mei 2021, 22:48:25
Nieuwe leddriver in de maak, input nodig. door bask185
09 mei 2021, 22:25:36
Mooi weer om buiten te spelen door St00mboy
09 mei 2021, 22:14:58
Frans loodsje et cetera door Falkenberg
09 mei 2021, 22:14:23
Artitec: Plan E, serie 2020, materieelbespreking door Duikeend
09 mei 2021, 22:06:33
Mijn eerste H0-modeltreinbaan in aanbouw door 1200blauw
09 mei 2021, 22:03:58
Rondom Quebec door arnout
09 mei 2021, 22:03:36
Toon hier je (model)TRAM foto's. door damngrazy
09 mei 2021, 21:41:24
Ofwel DR5000 defect, ofwel 2x DR5033 defect. door Klaas Zondervan
09 mei 2021, 21:35:22
Keuze digitaal door Pascal77
09 mei 2021, 21:28:43
Project Roco Plan T -> Plan Vliegtuig door NL-modelspoor
09 mei 2021, 21:23:29
Mijn zolder in schaal 1:10 met Spoor Z & N door d.vanaalst
09 mei 2021, 21:15:18
Sankt Georgen. door william_2
09 mei 2021, 21:14:25
Bouw van modelbaan Soestbeek door Jeroenproj
09 mei 2021, 21:13:06
West-Brabant wil maatregelen tegen mogelijke toename treinen met giftige stoffen door Thom
09 mei 2021, 21:01:06
Onlangs gespot - gefotografeerd, de foto's door Luc2000
09 mei 2021, 20:53:33
Mallnitzer Tauernbahnstrecke ÖBB N Spoor door Schachbrett
09 mei 2021, 20:26:16
Een secundair lijntje in de Puy de Dome en de (Haute) Loire anno 1968 door BartvD
09 mei 2021, 20:01:55
Roco 70250 BR 23 (nieuw 2021) door Daan de leeuw
09 mei 2021, 19:35:49
Foto's verkleinen voor uploaden op forum door Dick55
09 mei 2021, 19:07:02
Toon hier je nieuwe (model-) spooraanwinst(en)... door Gouda
09 mei 2021, 19:04:32
  

Auteur Topic: Update: baan in de tropen  (gelezen 434626 keer)

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #15 Gepost op: 02 april 2014, 11:50:57 »
Dag Hijlco,

Dank je voor je observaties. Het klopt dat bij het rangeerterrein met minder engelse wissels dezelfde treinbewegingen gedaan kunnen worden. Er wordt op de zijlijn toch maar met 1 lok tegelijkertijd gereden. De baan is analoog.
Maar ik vond het wel mooi zo al die engelse wissels bij elkaar.
En er komen nog meer wissels. Ik heb er een aantal besteld in NL, om een oude meegebogen wissel te vervangen, die is zoveel gekrompen dat de stoomlok 4175 uit het spoor gewipt wordt. Naast het vervangen komen er ook nog wat sporen bij, voor de loks die even niet mee mogen doen. Je hebt het ook over een schaduw station. Da is voor mij geen optie. A: ik wil geen hellingen in de sporen en B: ik vrees dat ik dat regelmatig onder de tafel moet kruipen om halstarrige loks aan te sporen.
Tis nu al veel meer geworden dan ik in gedachte had toen ik de dozen weer uitpakte. Een baantje om alles te laten rijden, dacht ik, maar het is alweer een kamer vol geworden.

Voor de bovenleiding heb ik wel genoeg op voorraad om de hoofdbaan te voorzien, maar... ik wil eigenlijk de draden echt met draad gaan doen. De zg draden van vollmer zijn in verhouding meer dan 150mm dik, dat is zo nadrukkelijk aanwezig. Ik zit te denken aan draden te spannen van stevig garen en dan de pantograven van de loks vast te zetten, net vrij van de rijdraad.
Maar mischien heb jij andere ideeen hierover? Ik hoor het graag.

Groeten,
Hans
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

VFR

  • Offline Offline
  • Berichten: 2189
  • Really old handsome bastard
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #16 Gepost op: 02 april 2014, 13:30:27 »
Hoi Hans,

Och, dat herken ik wel, je begint met een idee voor een klein baantje en voor je het weet heb je plannen voor een hele kamer. Dat houdt alleen maar in dat je veel ideeën hebt en je creativiteit groot is. Daar is niets mis mee.

Van bovenleidingen heb ik helaas geen verstand. Ik rij zelf smalspoor met alleen stoom en diesel. Maar op dit forum is natuurlijk van alles te vinden over bovenleiding. Als je het intikt in de zoekfunctie verschijnen er allerlei topics over bovenleiding, waarbij iedereen weer zijn eigen vragen heeft. Je zou ook een nieuw topic kunnen beginnen met uitsluitend die vraag. Krijg je vast gericht antwoord. Hoewel 'ongerichte' antwoorden komen ook veel voor  ;D
Groet, Hijlco
----------------------------------------------------
Het mag morgen ook af
Geureon sanai

De Wadlander

rvanderschagt

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #17 Gepost op: 02 april 2014, 17:00:08 »
Hallo Hans,
Hier even een tip uit Baarn wat betreft je te maken bovenleiding.
Je kan hiervoor ook 0,6mm lasdraad gebruiken deze is van koper en kan je solderen.
Deze zijn op rol te koop zal ook wel daar bij jou te koop zijn.
Knip een stuk van ongeveer 1,5mtr. van de rol en doe een kant in de bankschroef en de andere in de boormachine en dan langzaam draaien tot de draad recht is (blijft anders oprollen) en niet te ver doordraaien want dan breekt de draad.
Hier in Nederland zijn ook kleine rollen te koop weet alleen de prijs hier niet van.
Ik hoop dat je er wat meekan.

Succes Rob

phdirk

  • Offline Offline
  • Berichten: 1458
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #18 Gepost op: 02 april 2014, 17:34:36 »
Selamat sore Pak Hans,


Bedankt voor de update. Het ziet er weer leuker uit dan de vorige keer. Succes met de verdere opbouw en het bijelkaar scharrelen van alles wat je daarvoor nodig hebt.

Hormat saya
Met beste groeten,

Dirk Meijer

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #19 Gepost op: 03 april 2014, 13:42:00 »
Dag Rob,
Wat leuk om een bericht uit Baarn te krijgen. Je had zeker al gelezen dat ik Barinees ben.  :D
Wel een goede tip, met lasdraad. Heb jij er foto's van? Ben wel benieuwd.
Btw heren, ik heb anyrail gekocht om het baanplan goed te tekenen. Ik heb lang alle functies niet gebruikt, maar het uittekenen van de sporen gaat erg gemakkelijk. Een aanrader voor de starters die een baan gaan ontwerpen.

Groeten, hans
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #20 Gepost op: 03 april 2014, 13:46:32 »
Dag Dirk,
Ja ik blijf zoeken naar materialen om te bouwen. Je heb het idee van Rob ook wel gelezen, lasdraad voor de bovenleiding. Ik wacht eerst de voorbeelden van Rob af, en ja dan kan ik weer gaan zoeken.  :D

Groeten,
hans.
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

rvanderschagt

  • Offline Offline
  • Berichten: 17
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #21 Gepost op: 03 april 2014, 20:49:10 »
hallo Hans

Ik kan je helaas geen foto`s laten zien want ik ben zelf ook nog aan het bouwen.
Maar als je kijkt op Vierlandenbaan.nl staan daar ook hele goede tips ook wat betreft bovenleiding maken.
Ik weet alleen niet of de NL bovenleiding overeenkomt met jou Duitse baan dat zou even zelf moeten bekijken.
De vierlanden is opgebouwd als 3landen baan ziet er wel schitterend uit.

Groet uit Baarn Rob

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #22 Gepost op: 08 april 2014, 13:56:15 »
Dag dirk,

Een vraagje over de variacs: klopt het dat wanneer de inputspanning lager is (vandaag 200V, tja zo gaat dat in Indonesie)) dat dan ook de output lager is? Ik heb nu tussen de variacs en de wissels van die eenvoudige multimeters gezet en lees 15V af ipv het gebruikelijke 16-17 V. Het lijkt erop dat bij 10% lagere input er ook 10% lagere output is. Lijkt me logisch.
Maar... bij de output van de fleischmann trafos, lees ik 14,5V af, terwijl de specs een output van 14V opgeven. Hier had ik volgens de logica 0.9*14=12.6V verwacht.
Heb jij er een verklaring voor?

Groeten hans.
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

santerdam

  • Offline Offline
  • Berichten: 3868
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #23 Gepost op: 08 april 2014, 14:00:14 »
Hans,

Meet je de output van de fleischmann trafos belast of onbelast ? Voor een juiste meting moet je de trafo op een verbruiker aansluiten zodat er belasting ontstaat.

Sander

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19738
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #24 Gepost op: 08 april 2014, 14:33:20 »
Maar verder klopt het. Lagere spanning primair, betekent een evenredig lagere spanning secundair.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #25 Gepost op: 08 april 2014, 14:46:29 »
Dag Sander, dag Henk,

Bedankt voor jullie reactie. Ik weet nu waarom er variatie in de prestaties van de engelse wissels is. Ik dacht dat het hoofdzakelijk kwam door variatie in de luchtvochtigheid, maar nu denk ik dat het hoofdzakelijk komt door de variatie in spanning in het net van de PLN. Nu heb ik bij het googelen ook gelezen dat voedingen van laptops ongeveer 19V afgeven en dat die wel gestabiliseerd zijn, dus output altijd ca. 19V. nu weet ik niet of die voedingen wisselspanning afgeven. Maar als dat het geval zou zijn, kunnen die dan worden gebruikt voor voeding van de wissels?

Groeten, Hans
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

henk

  • Offline Offline
  • Berichten: 19738
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #26 Gepost op: 08 april 2014, 14:51:14 »
Gestabiliseerd is altijd gelijkspanning, maar dat maakt die wissels niets uit. Die werken net zo goed op gelijkspanning. Je moet alleen kijken of de voeding wel voldoende stroom kan leveren. 1A of zo.
Het is heel Nederlands om iets heel Nederlands te vinden.

Hans Grasmaijer

  • Offline Offline
  • Berichten: 2562
    • Fleischmann Retrobahn
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #27 Gepost op: 08 april 2014, 14:58:48 »
Dag Henk,

Die voedingen van laptops leveren 3-4A. Ik ga dat eens testen.  (y)

Groeten,
Hans
Nach Canossa gehen wir nicht

Tschüss Genossen,

Hans

https://flmretrobahn.jimdo.com/

Thai-Bundesbahn

  • Offline Offline
  • Berichten: 3766
  • Bij problemen drink je gewoon een kop oploskoffie
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #28 Gepost op: 22 april 2014, 13:32:37 »
Dag Hans,

Ziet er goed uit. Ook nog volop aan het bouwen dus.

Groeten uit Thailand,

Ed

Thai-Bundesbahn

  • Offline Offline
  • Berichten: 3766
  • Bij problemen drink je gewoon een kop oploskoffie
Re: Update: baan in de tropen
« Reactie #29 Gepost op: 23 april 2014, 13:06:46 »
Hi Hans,

Grappig om te lezen dat jij ook materiaal uit 1980 gebruikt. Heb ik hier ook veel.
Ik ben wel alles aan het digitaliseren wat ik wil helemaal omschakelen.
Ik heb straks ongeveer 100 meter rails liggen, dus wil ik alles lekker relaxed automatisch laten verlopen.

Groetjes, Ed