daarop twee dioden die de digitale spanning gaan gelijkrichten, zodat ik geen blauwe draad in de steker hoef te hebben.
Zoals jij het zegt zouden de lampjes het wel moeten doen als je de lok de ene kant uit op de rails zet en niet de andere kant uit: afhankelijk van of je massa aan de 0 of de +16 rail zit.
Bij gebruik van een led, zou ik nog een diode in serie zetten in dezelfde richting als de doorlaatrichting van de led. Dit omdat de led een vrij lage maximale sper-spanning heeft.
"Deze swingt inderdaad tussen -16v en + 16V"
De spanning die het DCC-commandostation op de rails zet, is een bipolaire gelijkspanning, namelijk een gemoduleerde blokgolf. De spanning in de ene rail is dus (bijvoorbeeld) +15 volt ten opzichte van de andere rail, of -15 volt, en wisselt zeer snel van de ene polariteit naar de andere en weer terug.
Hierin stelt de blauwe lijn de decoderplus voor, de befaamde blauwe draad. De zwarte lijn is de decodermassa, dus de minkant van de gelijkrichter.
Maar goed, alles is relatief t.o.v. elkaar, qua spanning. Dus je kan de decoder massa als 0v zien en de blauwe draad als +16v terwijl het qua werking van het systeem eigenlijk -8v en +8v is?